Skocz do zawartości
Gmeru

Rozpakowujemy i montujemy pierwszy Google TV na rynku! Flagowy Sony BRAVIA XR OLED A90J na 2021 rok! Jakie macie pytania?

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpakowujemy i montujemy pierwszy Google TV na rynku! Flagowy Sony BRAVIA XR OLED A90J na 2021 rok! Jakie macie pytania?

Do naszej redakcji przyjechał właśnie najnowszy telewizor Sony BRAVIA XR OLED A90J w 65 calach. Mogliście już zresztą zobaczyć relację wideo z otwarcia pudła z telewizorem na naszym kanale na facebooku. OLED Sony A90J to flagowy model organicznego telewizora 4K Ultra HD na który czekało wielu! Dlaczego? Jest to bowiem następca leciwego już modelu AG9 z 2019 roku. Następca, który naszpikowany został najnowszą technologią w tym procesor Cognitive Processor XR. Naśladuje on działanie ludzkiego wzroku i słuchu przy zastosowaniu zupełnie nowych technik przetwarzania, wykraczających poza tradycyjną sztuczną inteligencję. Na początek przedstawiamy Wam nasze wrażenia dotyczące wykonania ekranu oraz pierwsze podłączenie! Jakie macie do nas pytania w związku z nowym sprzętem od Sony? Zostawcie je pod tym wpisem a na pewno będziemy się starać na nie odpowiedzieć w najbliższej przyszłości!

Przeczytaj całość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zróbcie testy najpierw w HDR

"Jak więc widzicie, telewizor jest wykonany i wyposażony pod tzw. “korek”. Mamy tutaj wszystko co potrzebne na najbliższe lata. Czas na pierwsze odpalenie."

Nie prawda, bo tv nie będzie obsługiwał gier w DV na XSX, ponieważ ma za słaby proc. Także na co komu taki przestarzały tv na starcie?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! 

Czekam z niecierpliwością na testy tego cuda. 

1. Czy ten telewizor równie dobrze się sprawuje, jeżeli chodzi o oglądanie sportu? Jak ma się do xh90, który okazał się wręcz wzorowy do takich rzeczy? 

2. Xh90 z tego co czytałem miał problemy z pełnym 120 fps/4k. Czy ta bolączka została naprawiona w tym flagowcu? 

3. Co do Pana Tadeusza z Kielc :) Czy ten OLED ma jakieś dodatkowe zabezpieczenia matrycy przed takimi historiami? Przyznam, że czasem lubię dłużej posiedzieć przy jednym programie (nie TVP INFO:), czy też grając w jedną grę zarwać nockę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak on się ma  w stosunku do ZG-9, którego określiliście podczas testów telewizorem z przyszłości?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TYLKO dwa porty HDMI 2.1? Brak możliwości hardware'owych czy idiotyczne oszczędności ???

No i przegięli z tą podstawą, która będzie wymagać baaaaardzo długiego stolika !!!

Piękna papka marketingow:

Mózgiem” nowej serii telewizorów Sony BRAVIA XR jest procesor Cognitive Processor XR. Naśladuje on działanie ludzkiego wzroku i słuchu przy zastosowaniu zupełnie nowych technik przetwarzania, wykraczających poza tradycyjną sztuczną inteligencję. Człowiek oglądający przedmioty nieświadomie skupia uwagę na pewnych punktach. Procesor Cognitive Processor XR dzieli ekran na wiele stref i wykorzystuje inteligencję poznawczą do ustalenia, gdzie w obrazie znajdują się takie „punkty koncentracji uwagi. W przeciwieństwie do standardowej sztucznej inteligencji, która rozdzielnie wykrywa i analizuje kolor, kontrast, detale i inne elementy obrazu, nowy procesor Cognitive Processor XR może kompleksowo analizować szereg elementów, podobnie jak ludzki mózg. W rezultacie każdy element jest korygowany w powiązaniu z pozostałymi, a cała scena wygląda spójnie i naturalnie – czego nie zapewni standardowa sztuczna inteligencja.

Ktoś w to wierzy? ;) 

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny marketing:

Analizując sygnał, układ Cognitive Processor XR może też ustalić położenie źródła dźwięku, a następnie idealnie dostosować dźwięk do obrazu na ekranie. Procesor przekształca też każdy sygnał audio w dźwięk przestrzenny 3D, tworząc wciągające, bardziej realistyczne pole dźwiękowe. Niespotykane dotąd możliwości przyswajania, analizy i rozumienia dużych ilości danych pozwalają zoptymalizować każdy piksel, klatkę i scenę, by ostatecznie wygenerować najbardziej realistyczny obraz i dźwięk w historii Sony.

Mnie sie wydaje, że tą funkcjonalnośc w pełni zapewnia dźwięk zmiksowany przez inżyniera dźwieku w ścieżce dźwiekowej audycji czy filmu. Jesli odtwarzam film w Dolby Atmos to mój system dźwiękowy buduje taką właśnie scenę dźwiękową, taka jak trzeba. Chyba, że inżynierowie SONY chcą nam udowodnić, że wbudowane w TV głosniczkowe popierdziawki mają zastapić mój system 11.2 😃 i zagraja lepiej.

Poczekajmy jak wyjdą testy sprawności systemu operacyjnego. Może odrobiono już lekcję i kłopoty z Androidem znane z Philipsów i z SONY nie będą się już powtarzać. Niestety zamulanie wychodzi dopiero po pewnym czasie użytkowania i testy mogą tego nie wykryć. Tylko pierwsi użytkownicy.

Zobaczymy jak ten TV wyjdzie w testach, ja osobiście obiecywałem sobie po nim sporo, czymam kciuki. Ale już widać, że pod tzw. “korek” to on nie jest niestety.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety sam bardzo się 'napaliłem' na ten tv i tą jego rewolucyjną jasność i po wielu przeczytanych testach i recenzjach tego tv okazuje sie ze tak hucznie reklamowana jasnosc 1300 nit to tylko w trybie Vivid czyli tym w którym nikt nie ogląda i jest tak jakby tylko ciekawostką. Natomiast po skalibrowaniu w trybie custom czy cinema Sony AJ90 osiaga 740-775 nitów natomiast Lg G1 po skalibrowaniu 780-830 nitów. Tak dokładnie to są informacje z kilku źródeł od kilku recenzentów czyli reklamowany AJ90 jako najjaśniejszy oled jest ciemniejszy od Lg G1. Czyli jaja jak dla mnie i to wcale nieśmieszne biorac pod uwagę ze Sony chce prawie 50% wiecej kasy za swój model wzgledem G1. Więc skad taka ekscytacja? Czy na ludzi działają tak bardzo cyferki i marketing ze mozna im wszystko wmówić a oni to łykają? Ja z tego nic nie rozumiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi