Skocz do zawartości
Maciej Koper

Sony XH90 | TEST | Według Sony, to telewizor idealny do PlayStation 5. Sprawdzamy!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.10.2020 o 22:34, gOst napisał:

Gdyby ktoś szukał, to ten pasuje: Vivanco 37976

Czytałem gdzieś, że SU-WL450 umożliwia umieszczenie TV możliwie najbliżej ściany. Czy ten Vivanco jest w tym gorszy? Jakieś zdjęcia? Ile mm od ściany realnie jest tył 85”? 
Czy ktoś orientuje się w praktyce czym jest „ograniczony dostęp do złącza” opisany przy SU-WL450 dla TV 85”?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem o co chodzi z tymi rokowaniami, tak czy siak dostanie pewnie jeden update do kolejnej wersji Androida i na tym tyle, bo taka polityka Sony. Dla mnie system i tak jest potrzebny tylko do włączenia Netflixa. Więc pytanie, jeżeli komuś nie zależy na nowym Androidzie, HDMI 2.1, z którego i tak raczej niewiele gier zrobi pożytek w najbliższym czasie to jaki jest sens dopłacania do XH, w czym jest jeszcze lepszy, aby uzasadnić ten 1500zł różnicy? Za 3 lata jak już może to HDMI 2.1 się do czegoś przyda to i tak okaże się, ze SONY w nim nie zaimplementowało większości rzeczy, bo ma wyższe i nowsze modele i znowu będzie, kupcie nowy. IMO lepiej teraz kupić XF, póki jest bo stosunek ceny do jakości ma rewelacyjny, dać się wygrzać na rynku HDMI 2.1 i za te 3-4 lata kupić coś nowego, zamiast teraz przepłacać bo może się przyda, nie przyda się, w 90% przypadków. Tak kupiłem 5 latb temu jeden z pierwszych TV 4k za normalną cenę czyli HU9600 i przez pierwsze lata to 4k było bezużyteczne.

Niecałe trzy mce później xh90 kosztuje ok 3,5tys za 55 cali. Normalna sytuacja że ceny spadają.
Tak więc chyba już nie masz wątpliwości który jest lepszą Opcją?
Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.11.2020 o 12:15, Filip Michałowski napisał:

Czytałem gdzieś, że SU-WL450 umożliwia umieszczenie TV możliwie najbliżej ściany. Czy ten Vivanco jest w tym gorszy? Jakieś zdjęcia? Ile mm od ściany realnie jest tył 85”? 
Czy ktoś orientuje się w praktyce czym jest „ograniczony dostęp do złącza” opisany przy SU-WL450 dla TV 85”?

O SU-WL450 niewiele wiem - tylko tyle, że na infolinii mi powiedzieli, że jest za słaby do 85. Przy Vivanco powierzchnia ekranu jest 10,5 cm od ściany, z czego jakieś 7 cm to tył telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Mariobull napisał:

Niecałe trzy mce później xh90 kosztuje ok 3,5tys za 55 cali. Normalna sytuacja że ceny spadają.
Tak więc chyba już nie masz wątpliwości który jest lepszą Opcją?
Pozdrawiam serdecznie emoji6.png

No nie wiem... Wejdź na stronę Sony/ społeczność i poczytaj opinie " zadowolonych" użytkowników tego cacka. Wielu już ma dość i myśli jak się pozbyć tego tv... Jeżeli Sony szybko nie naprawi softu, to ceny dalej spadną a chętnych i tak nie będzie...

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie tv lecą w dół i nie ważne czy to Sony Samsung, LG i inna marka. A w tym roku może szybciej z powodu sytuacji  jaka jest czyli zamykaniem stacjonarnych sklepów, co za tym idzie mniejsza sprzedaż.   😉

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No nie wiem... Wejdź na stronę Sony/ społeczność i poczytaj opinie " zadowolonych" użytkowników tego cacka. Wielu już ma dość i myśli jak się pozbyć tego tv... Jeżeli Sony szybko nie naprawi softu, to ceny dalej spadną a chętnych i tak nie będzie...
Średnia 4,5 ze 137 recenzji nie odbiega znacząco od innych modeli. Jak wszędzie jedni chwalą a inni mają problemy. Życie.
Porównując z xf stary model już nie ma sensu zakupowego imo.
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary model ? A jakie to ma znaczenie ? Czy nie ważniejsza jest jakość obrazu i dopracowanie softu ? Co mi po nowym, który świeci gorzej i ciągle się zawiesza, restartuje itp. ? Wiem, wiem... Sony zapewne wkrótce to poprawi ale na chwilę obecną xh90 to porażka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
XF super HDR, wiadomo ale HDR to nie wszystko.. kultura pracy telewizora, android to jest przepaść... trochę się jednak zmieniło przez te lata. Do tego XH90 ma naj naj nowszy procesor, nowszy od XH95 czy ZH8 - dobrze rokuje na przyszłość.
Specjalnie wrzucam ten cytat.
Poza tym każdy tv ma wątki że coś nie działa. XF9005 też więc tak xf ma lepszy hdr ale jeśli miałbym dziś wybierać między tymi dwoma to kupiłbym xh90.
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież tam są wpisy o każdym modelu... O xf też i też wcale nie zachęcające.
De facto dziś trudno znaleźć bezawaryjną markę
Dlatego tak trudno mi podjąć decyzję o zmianie tv

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka miesięcy wstecz zakupiłem XF9005 i myślę, że w telewizorze najważniejsze są: obraz i funkcjonalność w codziennym użytkowaniu. Ten model, który posiadam własne takie cechy posiada. Fakt ma niezbyt wydajny procesor który czasem potrzeba większa chwile ale reszte na duży plus. Niestety dzisiaj na sile próbuję się wcisnąć cyfry i parametry, które tak na dobrą sprawę może zauważysz przez tydzień może dwa. Faktem jest, że HDR i 4k jest dużym progresem w porównaniu do standardowego FHD. Jednak w najbliższych miesiącach a może przez kilka lat nie zobaczymy rewolucji. Ciężko jest coś wymyśleć ponad to co mamy teraz ze względu na bariery które stanowi nasz wzrok. Płacenie dodatkowe kilka tysięcy za nowość ( czyli kilka tygodni a nawet miesiąc naszej pracy ) dla funkcji, które są średnio namacalne po dłuższym użytkowaniu mija się z sensem. Dlatego zawsze wolałem kupić sprzęt jedna/dwie generacje niżej z górnej półki za w miarę rozsądna cenę niż przepłacać i męczyć się wadami "wieku niemowlęcego".

• Plusik 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tomkow80 napisał:

Kilka miesięcy wstecz zakupiłem XF9005 i myślę, że w telewizorze najważniejsze są: obraz i funkcjonalność w codziennym użytkowaniu. Ten model, który posiadam własne takie cechy posiada. Fakt ma niezbyt wydajny procesor który czasem potrzeba większa chwile ale reszte na duży plus. Niestety dzisiaj na sile próbuję się wcisnąć cyfry i parametry, które tak na dobrą sprawę może zauważysz przez tydzień może dwa. Faktem jest, że HDR i 4k jest dużym progresem w porównaniu do standardowego FHD. Jednak w najbliższych miesiącach a może przez kilka lat nie zobaczymy rewolucji. Ciężko jest coś wymyśleć ponad to co mamy teraz ze względu na bariery które stanowi nasz wzrok. Płacenie dodatkowe kilka tysięcy za nowość ( czyli kilka tygodni a nawet miesiąc naszej pracy ) dla funkcji, które są średnio namacalne po dłuższym użytkowaniu mija się z sensem. Dlatego zawsze wolałem kupić sprzęt jedna/dwie generacje niżej z górnej półki za w miarę rozsądna cenę niż przepłacać i męczyć się wadami "wieku niemowlęcego".

Każdy ma swój sposób na szczęście...

Jedni robią tak jak Ty a drudzy idą po najnowszą serię tv z szybszym procesorem i innymi bajerami z których będą korzystać bo im się przyda to i owo i też dobrze prawda?

A ceny faktycznie mogą spadać trochę szybciej przez sytuację jaką mamy

Jeśli chodzi o uchwyt to będę próbował zawiesić ten tv do ARKAS LPA 2100T

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto posiada xh90 85 cali??? Chciałem uchwyt przykrecić ale nie wiem ile jest od dołu do pierwszych dwóch śrub...bez tego można strzelać tylko...

W tej chwili fizycznie to ciężko sprawdzić...a tv dopiero za tydzień będzie

Ktoś wyżej już pisał w temacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.10.2020 o 10:38, Szymon1979 napisał:

Jest duży problem z dźwiękiem po hdmi z tą serią telewizorów. Potwierdzałem z ich infolinią, Sony jest świadome tego, ale nie wie, kiedy wyjdzie poprawka. W moim KD-65XH9005 jest problem z dekoderami Cyfrowego Polstatu. Dźwięk sie po 5 minutach rozjeżdża z obrazem, są trzaski. Tragedia... Nie pomaga nic. Na infolinii mają listę modelów, w którym występują takie problemu.

Dodatkow dźwięk przerywa np.  w Fifie 20 na Xbox One X...

Na szczęście kupiłem przez neta w jednej z sieci i mam jeszcze czas na zwrot. Telewizji się na nim nie da oglądać... Czekam jeszcze na odpowiedź na stronie Sony na ich forum, kiedy wyjdzie aktualizacja z poprawką.

Ogólnie to sporo osób korzysta z Cyfrowego Polsatu i powinni wypuścić jakieś info, że dla abonentów tej platformy zakup ich tv mija się z celem. Nie wiem jak z dekoderami innych platform w Polsce. Przed zakupem proponuję zadzwonić na ich pomoc techniczną i wybadać temat...

Coś się zmieniło w temacie współpracy z Cyfrowym Polsatem?

Z którym dekoderem miałeś takie problemy? Ja dziś kupiłem 65XH90 i czekam, będzie u mnie we wtorek - a mam Evobox'a PVR. I przyznaję, że trochę mnie zaniepokoił Twój post. Zmieniam z Sony KDL 55-809C i liczę, że jednak jakiś cudów z dekoderem mieć nie będę  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, ogooreck said:

Coś się zmieniło w temacie współpracy z Cyfrowym Polsatem?

Z którym dekoderem miałeś takie problemy? Ja dziś kupiłem 65XH90 i czekam, będzie u mnie we wtorek - a mam Evobox'a PVR. I przyznaję, że trochę mnie zaniepokoił Twój post. Zmieniam z Sony KDL 55-809C i liczę, że jednak jakiś cudów z dekoderem mieć nie będę  ;) 

Też bym chciał wiedzieć. Kupiłem dziś, wiedząc o potencjalnych problemach.. mimo to kupiłem bo tv pod gry będzie używany sporadycznie,  i to na starszej konsoli, więc nie dbam bardzo o 4k/120. A niestety XH95 poza zasięgiem budżetu. W każdym bądź razie jak tak teraz czytam więcej to zastanawiam się czy nie zrezygnować z zakupy jeszcze zanim wysłali. 

Założyłem sobie budżet do 4kzł, w wykorzystaniu 50%cyfrowypolast + 50%netfilx/HBOgo. I co tu zrobić? Jakieś sugestie? Opłacalność/kasa/możliwość wykorzystania potencjału, przepłaciłem?

Edytowane przez Myroonb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj otrzymałem tv i przy trybie Żywy - zauważam czasami smużenie zwłaszcza przy szybkim ruchu, w trybie Standardowym jest zauważalne ale w niższym stopniu... Mogę temu jakoś zaradzić ? Czy to jest do ustawienia czy jakaś wada TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Myroonb napisał:

Założyłem sobie budżet do 4kzł, w wykorzystaniu 50%cyfrowypolast + 50%netfilx/HBOgo. I co tu zrobić? Jakieś sugestie? Opłacalność/kasa/możliwość wykorzystania potencjału, przepłaciłem?

jeśli godzisz się na jakość obrazu jaki daje lcd to pewnie jest dość optymalna decyzja 

o niebo lepszy obraz dostałbyś na oled - ale za 4kzł można dostać tylko 55 cali

33 minuty temu, Marcin Białopotocki napisał:

dzisiaj otrzymałem tv i przy trybie Żywy - zauważam czasami smużenie zwłaszcza przy szybkim ruchu, w trybie Standardowym jest zauważalne ale w niższym stopniu... Mogę temu jakoś zaradzić ? Czy to jest do ustawienia czy jakaś wada TV?

ogólnie wszystkie lcd smużą

by smużyły mniej trzeba włączyć upłynniacz - powinny być potencjometry na de-blur i de-judder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minutes ago, klaus71 said:

jeśli godzisz się na jakość obrazu jaki daje lcd to pewnie jest dość optymalna decyzja 

o niebo lepszy obraz dostałbyś na oled - ale za 4kzł można dostać tylko 55 cali

Jestem tego świadom, widziałem kilka OLED TV i byłem zachwycony, ale przy pokoju 7x4m i odległości 4m od TV już 65' będzie mała. Może kiedyś jak technologia oled będzie bardziej pchana dla Kowalskich. Teraz i tak zmiana z FHD Sony 48' z 2008r, więc skok będzie czuć. Rozchodzi się tylko o rozsądne wydanie budżetu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o stosunek jakość a cena to z 2020 z faldem xh90 nie ma sobie równych...

85 cali za 8499zl...wystawowy za 8tyś

Bardzo ładny obraz 4k z netflix fhd tak samo

O dziwo naziemna hd naprawde dobrze wygląda...jak byłem w Euro była pewnie analogowa puszczona bo było znacznie gorzej

Z wad to oczywiscie stref mogłoby być więcej i tak samo HDR ale jak sobie pomyśle że musiałbym w tym rozmiarze dopłacić około 5 czy nawet 7 tyś to naprawde dziękuję bardzo :) no ale rozumiem jak ktoś ma kase i nie chce kompromisów...

A i 85 cali z 4,5m to za mało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Wszystkim

Na wstępie pragnę bardzo podziękować za test, bo to on mnie skłonił do zakupu tego TV.

W sobotę wieczorem uruchomiłem zakupiony w MEx.. 55XH9096. Do komentarzy na temat niewłaściwego działania modeli XH90 i problemów ze współpracą z dekoderami CP dotarłem dopiero po zakupie, zatem byłem pełen obaw co dostanę.

Po zakupie po kilku minutach pracy pojawił się problem. Mianowicie zaczęły na dole na 1/3 wysokości matrycy przebiegać białe paski, efekt był podobny do sprzężenia generowanego przez np. pracującą wiertarkę na kineskopowym telewizorze w dawnych czasach. Pomyślałem że matryca jest uszkodzona, ale po kolejnych minutach pracy pasek przeniósł się ale na 1/3 wysokości od góry. Po kolejnych 3 godzinach pracy pasek dalej był, nie był widoczny tylko na czarnym tle. Wówczas wpadłem na pomysł ponownego uruchomienia telewizora z przycisku pod dolną ramką ekranu. Po ponownym uruchomieniu TV paski już się nie pojawiły i tak jest do dzisiaj (40h pracy TV).

Co do współpracy z Cyfrowym Polsatem to jestem bardzo miło zaskoczony.
Po ręcznym skonfigurowaniu w TV parametrów dostawcy sygnału, dekodera i pilota jest świetnie. Po pierwsze pilotem TV w pełni steruję dekoderem CP,  tj: pomijając oczywistą zmianę kanałów i głośności, mogę uruchamiać EPG, programować nagrania, przeglądać listę w PVR, pauzować i przewijać nagrania, odtwarzać HBO i VOD, wchodzić w ustawienia. Jednym słowem pilot TV przejął wszystkie funkcje pilota dekodera, nawet włączanie dekodera. Pilot od CP poszedł do szuflady 😉
Po drugie, jak do tej pory nie miałem żadnych problemów z opisywanym nie nadążaniem dźwięku lub obrazu z dekodera. Wszystko śmiga idealnie.

Moim jedynym źródłem sygnału jest dekoder CP który podłączyłem do HDMI1. Dodatkowo używam jeszcze Netflixa z Androida oraz HBO z dekodera CP.

Co do Androida 9.0 zainstalowanego w TV to również śmiga idealnie. Bardzo spodobała mi się wielozadaniowość, tj. przełączyłem się z sygnału CP (dekoder dalej działał, bo włączyłem mu pauzę na oglądanym programie) na TuneIn Radio, włączyłem stację, potem przełączyłem się na przeglądarkę internetową i przeglądałem internet, a radio grało w tle. Dla mnie to mega nowość bo poprzedni TV tak nie umiał.

Co do jakości obrazu to jeszcze wolę się nie wypowiadać, bo cały czas zgłębiam temat. Na pewno bardzo słabo wygląda na bajkowych kanałach które ogląda synek (jakość SD).
Jeśli ktoś może podać jakieś ustawione u siebie parametry obrazu to byłbym wdzięczny. Ja na ten moment to głównie wyłączyłem czujnik światła, jasność zmieniłem na 35 a poziom czerni na 40. Reszta ustawień jakby nie przynosiła u mnie efektu (chyba że ich nie widzę).

Oczywiście TV nie zamierzam aktualizować, nawet wyłączyłem powiadomienia o aktualizacjach aby komuś się przypadkiem nie nacisnęło.

Moja konfiguracja jest następująca:
55XH9096, wersja jądra: 4.9.125, kompilacja: BRAVIA_VH1_EU-user 9 PTT1.190515.001.S35 601521 release-keys
CP Evobox PVR, model dekodera: D30, wersja oprogramowania: 3.3.2

Pozdrawiam

Seb

• Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz a jak włączyłeś przeglądarkę bo nie moge znaleźć 🤣🤣🤣

Z jakiego powodu nie chcesz aktualizować systemu? Telewizor jest tegoroczny i nie powinieneś się obawiać że spowolni...

Co do ustawień to u mnie jasność jest prawie na minimum 10-15 oglądam głównie wieczorem i na jasnym ekranie szybko męczą mi się oczy

Czujnik światła też mam wyłączony

Do grania proponuje wejście 3 lub 4 bo to HDMI 2.1 i jest tam więcej opcji

Zobacz sobie ustawienia na rtings może coś znajdziesz dla siebie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi