Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Głównie konsola i nie zwracasz uwagi na HDMI 2.1?
Jak to tylko do konsoli jest aktualnie potrzebne, (no i do PC z odpowiednią kartą graficzną).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDMI 2.1 pozwala osiągnąć 120fps w 4K / 60fps w 8K
Do przyjemnego grania na konsoli w zupełności wystarczy mi 4K 60fps które poleci na HDMI 2.0
Swoją drogą, granie 120fps w 4k jest na razie na papierze. Może kiedyś jakieś 2 czy 3 gry będą to wspierać. Nie będę dla tej jednej rzeczy rezygnował np z lepszej jakości obrazu na rzecz Q80T.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, pabloromero napisał:

Swoją drogą, granie 120fps w 4k jest na razie na papierze. Może kiedyś jakieś 2 czy 3 gry będą to wspierać. Nie będę dla tej jednej rzeczy rezygnował np z lepszej jakości obrazu na rzecz Q80T.

niekoniecznie - jest kilkanaście gier 120fps 

https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2020-08-01-all-confirmed-120fps-games-for-ps5-and-xbox-series-x

i z nich conajmniej kilka już teraz śmiga w 4k i 120fps (destiny 2, call of duty, pewnie coś jeszcze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, pabloromero napisał:

A jak w takim razie z obrazem między XH90 a Q80T

ponoć samsung ma słabiej działający local dimming w game mode - nie tak mocno(dobrze) jak poza game mode (ale to wiem że tak jest dla q90t bo Vincent zrobił taki test) - nie wiem jak jest z q80t - może w nim jest gorzej lub lepiej

za to samsungi mają upłynniacz do game mode 

trudny wybór

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak macie ustawiony montionflow do oglądania sportu? Ustawiać sama gładkością czy czystość też coś zmieni oprócz utraty jasności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niekoniecznie - jest kilkanaście gier 120fps 

https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2020-08-01-all-confirmed-120fps-games-for-ps5-and-xbox-series-x

i z nich conajmniej kilka już teraz śmiga w 4k i 120fps (destiny 2, call of duty, pewnie coś jeszcze)

Żadna nie śmiga w 4K/120 fps. Call of Duty na przykład ma 120 fps w 1080p.

Wysłane przez Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak oceniacie nowe oprogramowanie, na stronie Sony pisza o masie poprawek itd. Stoję przed wyborem tv i planowałem kupić go przed świetami a nie ukrywam ze słyszałem ze poprzednia wersja miała sporo problemów np przerywanie dźwięku do soundbara. Jeszcze jestem ciekawy jak z obsługa kart CI+ od Upc. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia obrazu > nasycenie > żywy kolor > wył ewentualnie temperatura > z expert na ciepłe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dół nieco jasność lub kontrast lub jedno i drugie. Opcja ciepły zrobi ci z bieli kolor lekko żółty. Narciarze będą skakać na żółtym śniegu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rossoner22 napisał:

Co można zmienic w ustawieniach, żeby biały kolor nie był aż tak jaskrawy?

Biały powinien być biały 🙂 Pewnie jest za jasny. Tak jak kolega wyżej napisał, zmień intensywność podświetlenia. Kontrastu nie polecam zmieniać bo ten TV nie ma dużego kontrastu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jeszcze zmniejszyć xtented Dynamic Range by tak biały nie walił po oczach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.12.2020 o 03:56, Michael97 napisał:

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak oceniacie nowe oprogramowanie, na stronie Sony pisza o masie poprawek itd. Stoję przed wyborem tv i planowałem kupić go przed świetami a nie ukrywam ze słyszałem ze poprzednia wersja miała sporo problemów np przerywanie dźwięku do soundbara. Jeszcze jestem ciekawy jak z obsługa kart CI+ od Upc. Pozdrawiam 

Zanim go kupiłem czytałem o wszystkim 2 miesiące i też byłem sceptyczny. Testuje już prawie 2 tyg. i jestem zadowolony, nie mam żadnych opisywanych problemów poza diodą mic, która czasem pozostaje włączona (ale na to też jest rozwiązanie). Z moim soundbarem tv współpracuje idealnie, nie mam żadnych przycięć dźwięku czy braku jego synchronizacji. Co do modułów to Ci nie odpowiem bo nie używam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do modułu CI , mam od multimedii, działa zaskakująco dobrze, na poprzednim XE9005 nie dawała za bardzo rady, tu jest dobrze i szybko wszystko chodzi, jestem zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema!

jak myslicie, ten brak hdmi 2.1 to wielka ujma? Chciałbym kupić ten tv gdyby miał to wejście, aż dzis bierze ze xh90 ma. Może po prostu warto poczekac na przyszłoroczne modele?

pozdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie macie wrażenia z instalowania w XH95 aplikacji z apk spoza Google Play. Chodzi mi głównie o omijanie reklam na YT - Smart YouTube albo YouTube Vanced. Da się to w miarę bezproblemowo zrobić? Działają później stabilnie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rossoner22 napisał:

Czy to normalne, że w trakcie oglądania słychać strzelanie plastiku gdzieś z tyłu tv?

75 cali wiszące na ścianie - żadnych trzasków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć stoję przed wyborem telewizora i biorę pod uwagę XH90 albo XH95. Czy warto dopłacić 1200zł do XH95? Jeżeli wybrałbym XH90 to dodatkowo kupiłbym kino domowe i zmieściłbym się w cenie samego XH95 i stąd moje pytanie. Nie wiem czy kupić XH90 plus kino domowe czy jednak warto dopłacić do 95. Aktualnie mam jakiś soundbar od samsunga z 2015 roku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może ktoś mi wytłumaczyć jakim cudem w artykule o XH95 jest mowa o DV na każdym porcie HDMI? Nie abym się czepiał, ale telewizor nie ma portów HDMI 2.1 (tylko 2.0 co za tym idzie obsługuje max na porcie HDR10 - statyczne metadane?)  a w artykule o  specyfikacja HDMI 2.1 piszecie że wprowadza dynamiczne metadane (czyli nie DV?). 

cyt"

Do zmian należą:

- Obsługa wyższych rozdzielczości wideo, m.in. 4K 120Hz, oraz 8K 60Hz

- Dynamiczne metadane dla standardu HDR

- Nowe kable, pozwalające na transmisję z przepustowością 48Gbps

- Standard eARC, pozwalający na transmisję zwrotną dźwięku obiektowego (Dolby Atmos, DTS X) Tryb odświeżania VRR, czyli praca ze zmienną ilością klatek (jak G-Sync, lub FreeSync).
Źródło: https://hdtvpolska.com/nowa-wersja-zlacza-hdmi-2-1-co-to-jest-czym-sie-rozni-od-hdmi-2-0/?showfull=1"

Jakim cudem w takim razie ma wsparcie na każdym porcie hdmi dla DV mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczy?

Edytowane przez Domell1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi