Skocz do zawartości
kenny_pb

LG OLED65B9PLA

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Podejrzewam, że podobnych - zbyt ogólnych - zapytań jest wiele, ale może ktoś będzie w stanie - równie ogólnie - coś podpowiedzieć.

Dwa tygodnie temu nastąpiła przesiadka z 55cali SONY BRAVIA 829B  na OLED LG z tytułu.

Pierwsze wrażenia -  są mieszane, pomimo wielu kombinacji ustawień obrazu (głównie "Kino" - polecane w którymś z testów na stronie).

Moje przykładowe spostrzeżenia lecąc od (potencjalnie) najsłabszej jakości sygnału:

• INEA (5810cdx) - programy bez HD raczej słabo, ale porównywalnie z SONY, aczkolwiek tego się spodziewałem
  • INEA - programy HD - obraz satysfakcjonujący - nie mam uwag
  • HBO GO - przez wi-fi (sprawdzałem sygnał i waha się między 25Mbps a 45 Mbps) - raczej średni odbiór obrazu (na przykładzie Kompanii Braci: obrazy statyczne ok, ale w przypadku scen walki gdzie obraz zmienia się dynamicznie - widoczne pogorszenie obrazu; nie wiem jak to fachowo określić: wrażenie "proszku" na ekranie :D
  • NETFLIX - tutaj znacznie lepiej, ale na przykładzie dokumentu "Ostatni taniec"  - fragmenty wywiadów aktualnych - obraz brzytwa, ale w trakcie nagrań z lat 80-ych czy 90-ych kiepściutko. Oczywiście zdaję sobie sprawę z czego to wynika, ale być może jakieś ustawienia pozwolą, żeby jakość obrazu  "podkręcić", tak aby różnice nie były tak drastycznie.

Dodam, że do podłączenia dekodera i PS 4 użyłem HDMI 2.0 ponadto router niestety jest w innym pomieszczeniu i biorę pod uwagę, że sygnał jest niestabilny (podczas oglądania na HBO GO momentami drastycznie spada jakość obrazu co zrzucam na chwilowy spadek jakości sygnału).

Sorry za lakoniczne słownictwo, ale jestem raczej laikiem w tej sprawie.

Proszę o jakieś sugestie w jaki sposób "wyciągnąć" z TV maks jego możliwości. Biorę pod uwagę też ewentualną wymianę dekodera czy routera, inne okablowanie  - cokolwiek.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedni tryb obrazu w ustawieniach + profesjonalna kalibracja TV 😀 i bedzie dobrze wszedzie. Wiem po sobie :)

Edytowane przez SlR
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienili mi 55" B7 na 65" B9 i przy kanałach SD krawędzie są bardziej poszarpane niż przy 55"... Co do platform streamingowych to nie porównuj w okresie epidemii kiedy wszyscy obniżyli bitrate, co by pozwolić innym pracować na home office default_smile.png WiFi w modelu B9 jak i B7 jest fatalne, oba modele rozłączało pomimo tego, że używam dobrego routera jakim jest Archera C7, po kablu ethernet jest OK...

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SIR - dzięki za radę, ale póki co pozostanę przy domowych sposboach :)

@JohnnyCash - czyli rozwiązaniem kwestii sygnału pozostaje kabel zamiast wi-fi.

A ma ktoś jakieś ogólne wskazówki odnośnie ustawień?

Powiem szczerze, że spodziewałem się efektu, który mnie wgniecie w fotel....a póki co zastanawiam się czy za niższą stawkę kupując LED-a z górnej półki, przy moim użytkowaniu nie byłbym bardziej zadowolony. Napaliłem się na inną technologię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kenny_pb napisał:

@SIR - dzięki za radę, ale póki co pozostanę przy domowych sposboach :)

@JohnnyCash - czyli rozwiązaniem kwestii sygnału pozostaje kabel zamiast wi-fi.

A ma ktoś jakieś ogólne wskazówki odnośnie ustawień?

Powiem szczerze, że spodziewałem się efektu, który mnie wgniecie w fotel....a póki co zastanawiam się czy za niższą stawkę kupując LED-a z górnej półki, przy moim użytkowaniu nie byłbym bardziej zadowolony. Napaliłem się na inną technologię...

Tak, po kablu ethernet Netflix zawsze będzie szedł na max bitrate dostępnym (o ile masz wystarczająco szybki internet), minimum 25Mb/s...

Efekt WOW miałem przy 55" w oledzie, przy 65" zagęszczenie pikseli jest niższe, ekran większy, oglądając z tej samej odległości co 55" obraz jest gorszej jakości - trzeba usiąść dalej, żeby oszukać oko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - odnośnie tak wychwalanej czerni w OLED. Faktycznie daje radę gdy czerń "ma służyć" zaznaczeniu kontrastu, np. przykładowa scena gdzie na czarnym tle jest postać - wówczas obraz jest naprawdę wyraźny i zadowalający. Aaaaale, np gdy ktoś wchodzi do ciemnego pomieszczenia gdzie nie ma innego źródła światła (powiedzmy, że 80-90% ekranu to ilustracja zaciemnionego pomieszczenia) - wówczas czerń zamienia się w jakieś skale szarości, które dodatkowo sprawiają wrażenie lekkiej pikselozy 😕 Dodam, że mam na myśli dobry sygnał z NETFLIX-a. Czy to normalne i muszę się do tego przyzwyczaić? Czy wada egzemplarza? Czy kwestia ustawień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Netflix tnie ostatnio bitrate przez pandemią, więc to kiepski wysznacznik dobrej jakości

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Wszystko jasne zatem.

Czy żeby nie tworzyć dodatkowych wątków jesteście w stanie podpowiedzieć w jaki sposób najlepiej połączyć Tv z amplitunerem HK3490 i PS4? Tak, żeby dźwięk szedł przez głośniki podpięte pod ampli. HK3490 niestety nie ma HDMI, a póki co chciałbym uniknąć kolejnych wydatków. Czy wystarczy połączyć ampli z TV kablem optycznym i wówczas niezależnie czy odpalony jest sam TV czy konsola dźwięk "wychodzi" poza TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może będę przynudzał, ale....

Netflix, film HD (konkretnie Kalifat) - to co wspomniałem wcześniej, generalnie obraz bez zarzutu, ale pojawia się scena gdzie kobita siedzi w nocy w samochodzie, lekko oświetlające jakieś źródło z zewnątrz - generalnie szaro-ciemno jak w Rumunii.

Czy taki obrazek na ekranie OLED to norma/wada/złe ustawienia obrazu/zła jakość sygnału* 

*odpowiednie zaznaczyć

Zdjęcie robione z bliska. Z odległości 2,5m trochę mniej kłuje w oczy

20200504_201924.jpg

20200504_201930.jpg

Edytowane przez kenny_pb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, kenny_pb napisał:

Może będę przynudzał, ale....

Netflix, film HD (konkretnie Kalifat) - to co wspomniałem wcześniej, generalnie obraz bez zarzutu, ale pojawia się scena gdzie kobita siedzi w nocy w samochodzie, lekko oświetlające jakieś źródło z zewnątrz - generalnie szaro-ciemno jak w Rumunii.

Czy taki obrazek na ekranie OLED to norma/wada/złe ustawienia obrazu/zła jakość sygnału

*odpowiednie zaznaczyć

makrobloki - silna kompresja/mały bitrate, niezależne od wyświetlacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Czyli wracam do punktu wyjścia - przerzucić się na kabel ethernet.

Chociaż jak tak na szybko poczytałem o tych "makroblokach" to niekoniecznie poprawa bitrate załatwi sprawę.

Kurcze, coraz bardziej mi się wydaje, że w moich warunkach lepszym rozwiązaniem byłby LED w cenie OLED-a :( 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może matryca coś od siebie dokłada, ale generalnie algorytmy kompresji działają tak sobie w ciemnych obszarach. Przy czym dobrze ustawiony LCD wyświetli to tak samo źle.

Jeśli to ci bardzo przeszkadza i godzisz się na pewną utratę detali to ściągnij sobie plansze kalibracyjne i ustaw suwak jasności tak żeby kilka pierwszych kwadratów szarości było całkiem ciemne - przy czym to nie jest poprawne ustawienie.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Barnaba napisał:

makrobloki - silna kompresja/mały bitrate, niezależne od wyświetlacza

generalnie tak, ale niektóre TV potrafią sobie lepiej radzić z takim sygnałem. Dochodzi do tego fakt, że w tamtym roku była afera jeżeli chodzi dokładnie o ten efekt na oledach LG z serii 8. Wyszła aktualizacja, która wprowadzała mrugające makroblokowanie na scenach bliskich czerni. LG to później naprawiało, z mniejszymi lub większymi potknięciami ale w końcu się udało zminimalizować ten efekt. Wyszło przy okazji że np telewizory Panasonic lepiej radzą sobie w takich warunkach - oczywiście makrobloków nie usuną, ale efekt jest mniej zauważalny i gryzący w oczy. 

Smutne jest to że w dzisiejszych czasach, 5 lat po wprowadzeniu 4K dalej karmieni jesteśmy takim sygnałem. Gdyby ktoś mnie 5 lat temu zapytał jak będzie wyglądała przyszłość to bym powiedział bez wahania, że w 2020 będę oglądał strumień z internetu o takim samym bitrate jak z płyty Bluray.  

12 godzin temu, kenny_pb napisał:

Kurcze, coraz bardziej mi się wydaje, że w moich warunkach lepszym rozwiązaniem byłby LED w cenie OLED-a

Raczej nie ma takiej opcji. Zamieniłbyś jedną wadę, na całe stado innych. Jeżeli byś tak zrobił to jedynie można by napisać: zamienił stryjek siekierkę na kijek.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za poświęcony czas.

Dzisiaj zaczynam walkę o lepszy obraz.

Zaczynam od przepięcia routera i podłączenie TV-ka przez ethernet. Oby się udało bo czasem ryczeć się chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi