Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy mógłbym prosić o napisanie instrukcji jak połaczyć hevc z dvhe.05.06, BL+RPU + eac3 do mp4?

uzywam mp4muxer i otrzymuje tylko 

Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.05.06, BL+RPU / SMPTE ST 2086, HDR10 compatible

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 2/11/2021 at 8:41 PM, Barnaba said:

najprościej i bezpłatnie ro eac3to (+GUI, jeśli nie lubisz CL)

jest też kilka płatnych programów, startujących od 15$ np świetny DGDemux

witam,

Czy mógłbyś opisać jak to robisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mad83 napisał:

witam,

Czy mógłbyś opisać jak to robisz?

hmm, DGDemux jest już bezpłatny i tak prosty, że chyba nie potrzebujesz instrukcji ;)

natomiast eac3to.exe jest ... jeszcze prostszy i wszystko masz podane, jak na talerzu tu:

https://en.wikibooks.org/wiki/Eac3to/How_to_Use

jest kilka GUI do eac3to ale żadnego chyba nie polecę, bo jakieś kulawe są ;) Są jednak tacy, co twierdzą odwrotnie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podepne się pod wątek.

Cos mi ostatnio tsMuxer przestał kodować filmy w 3D przy robieniu ISO w 3D. Traci flage włączającą 3D. Ki diabeł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pmcomp napisał:

podepne się pod wątek.

Cos mi ostatnio tsMuxer przestał kodować filmy w 3D przy robieniu ISO w 3D. Traci flage włączającą 3D. Ki diabeł?

przerabiałem to jakieś 2 miesiące temu - zmień na 16 bit lub użyj innej kompilacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 10/11/2021 at 7:06 PM, Barnaba said:

hmm, DGDemux jest już bezpłatny i tak prosty, że chyba nie potrzebujesz instrukcji ;)

natomiast eac3to.exe jest ... jeszcze prostszy i wszystko masz podane, jak na talerzu tu:

https://en.wikibooks.org/wiki/Eac3to/How_to_Use

jest kilka GUI do eac3to ale żadnego chyba nie polecę, bo jakieś kulawe są ;) Są jednak tacy, co twierdzą odwrotnie... 

Witam,

wybacz, ale nie widzę opcji łączenia pliku hevc z eac3 do pliku mp4

jak próbuje tak:

eac3to.exe video.hevc audio.eac3 eac3to_DV.mp4 to otrzymuje:

h265/HEVC, 3840x1632 24p /1.001, 10 bits
The video track contains the (probably incorrect) "full range" flag.

uzywając

1)  mp4muxer.exe --dv-profile 5 --input-file "movie.hevc" --output-file mp4muxer_out.mp4

2) mp4box.exe -add "mp4muxer_out.mp4":rate=0 -add "audio.eac3":disable -brand mp42isom -ab dby1 -no-iod mp4box_out.mp4

otrzymuje plik mp4 jak poniżej

ID : 1
Format : HEVC
Format/Info : High Efficiency Video Coding
Format profile : Main 10@L5@Main
HDR format : Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.05.06, BL+RPU
Codec ID : dvhe
Codec ID/Info : High Efficiency Video Coding with Dolby Vision

lecz moj LG OLED55B7V nie moge przewijać filmu, od razu sie zatrzymuje i włącza się następny.

Nie mam pojęcia co robie nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prościej.... Robiłem tak zawsze remuxy z DV by na moim LG c8 odpalić bez problemu. Teraz mam Nvidia Shield 2019 PRO zatem już nie muszę tak robić bo zwykłe .mkv z DV odpalam i leci jak należy :)

Sklejanie sciezki HDR , DV , audio do .mp4

mp4muxer_64bits.exe --dv-profile 7 -i glowny.hevc -i dv.hevc -i audio.ac3 --media-lang pol -o DV_FINAL.mp4

Edytowane przez SlR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 10/24/2021 at 10:42 AM, SlR said:

Nie prościej.... Robiłem tak zawsze remuxy z DV by na moim LG c8 odpalić bez problemu. Teraz mam Nvidia Shield 2019 PRO zatem już nie muszę tak robić bo zwykłe .mkv z DV odpalam i leci jak należy :)

mp4muxer_64bits.exe --dv-profile 7 -i glowny.hevc -i dv.hevc -i audio.ac3 --media-lang pol -o DV_FINAL.mp4

witam i z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi instrukcje.

Nie bardzo wiem skąd mam wziąć drugi plik hevc?

może łatwiej bedzie mi pomóc jak opiszę cały moj proces tworzenia DV.mp4.

Majac video z DV w mp4:

Format : MPEG-4
Format profile : Base Media / Version 2
Codec ID : mp42 (isom/mp42/dby1)
File size : 3.96 GiB
Duration : 25 min 4 s
Overall bit rate mode : Variable
Overall bit rate : 22.6 Mb/s
Encoded date : UTC 2021-06-18 06:43:14
Tagged date : UTC 2021-06-18 06:43:14

Video

Format profile : Main 10@L5.2@Main
Duration : 25 min 4 s
Bit rate : 22.4 Mb/s
Width : 3 840 pixels
Height : 2 160 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 23.976 (24000/1001) FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0 (Type 0)
Bit depth : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame) : 0.112
Stream size : 3.92 GiB (99%)
Default : Yes
Alternate group : 1
Encoded date : UTC 2021-06-18 06:42:54
Tagged date : UTC 2021-06-18 06:43:27
Color range : Full
Codec configuration box : hvcC+dvcC

chcę zmniejszyć jego wielkość z 4GB do 1GB wiec postępuje jak poniżej:

1) ffmpeg.exe -i TEST_DV.mp4 -c:v copy -vbsf hevc_mp4toannexb -f hevc - | dovi_tool.exe extract-rpu - -o RPU.bin

2) przekodowanie obrazu w aplikacji StaxRip z RPU.bin dla profilu 5

3) wrzucenie przekodowanego hevc do pliku mp4

mp4muxer.exe --dv-profile 5 --input-file TEST_DV.hevc" --output-file mp4muxer_out.mp4

4) połącznie mp4muxer_out.mp4 z dźwiękiem eac3 i napisami jak potrzeba przy pomocy polecenia: 

mp4box.exe -add mp4muxer_out.mp4:rate=0 -add English.eac3:disable -brand mp42isom -ab dby1 -no-iod mp4box_DV_out.mp4

Po całej powyższej operacji uzyskuje poniższe i jak próbuje odtworzyć plik na moim TV z dysku usb to Dolby Vision sie załącza lecz gdy tylko probuje przesunąć do przodu film to TV przestaje odtwarzać ten plik i włącza następny w folderze.

Format : MPEG-4
Format profile : Base Media / Version 2
Codec ID : mp42 (mp42/dby1/isom)
File size : 132 MiB
Duration : 3 min 0 s
Overall bit rate : 6 152 kb/s
Encoded date : UTC 2021-10-23 07:28:40
Tagged date : UTC 2021-10-23 07:28:40

Video

Format profile : Main 10@L5@Main
Duration : 3 min 0 s
Bit rate : 6 149 kb/s
Width : 3 840 pixels
Height : 1 632 pixels
Display aspect ratio : 2.35:1
Frame rate mode : Constant

nie wiem co robie nie tak.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metoda którą opisałem dotyczy zrobienia REMUX płyty UHD do formatu .mp4 z warstwą DV by np na TV LG C8 działało i na innych które mają DV i pliki .mp4 odpalają. Czyli przed tym co napisałem musisz TsMuxerem zrobić demux ścieżki video 1 i video 2 czyli głównego pliku video z HDR10 i dodatkowego z Dolby Vision. Wtedy będziesz miał wspomniany plik jak ja to sobie nazywam zawsze glowny.hevc i dv.hevc. Demuxuje także ścieżkę audio najczęściej właśnie .ac3. Mając te pliki możesz wykonać komendę jak podałem i aplikacja sklei ci to do .mp4 które będzie działać na TV z DV. Niestety jakakolwiek ingerencja późniejsza w taki plik .mp4 usunie dane o DV i plik końcowy będzie bez DV niestety mimo tego że w środku będą dane. Metoda robienia w .mkv nie ma tego problemu lecz jak wiadomo pliki .mkv z DV na TV będą uruchomione tylko z HDR10. W tej chwili mam już Nvidia Shield TV 2019 PRO zatem nie mam problemu z .mkv z DV i wszystko działa. Oczywiście wcześniejsze pliki .mp4 z DV także. Wszystko odpalane jest z DV.

Edytowane przez SlR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 10/25/2021 at 7:26 PM, SlR said:

Metoda którą opisałem dotyczy zrobienia REMUX płyty UHD do formatu .mp4 z warstwą DV by np na TV LG C8 działało i na innych które mają DV i pliki .mp4 odpalają. Czyli przed tym co napisałem musisz TsMuxerem zrobić demux ścieżki video 1 i video 2 czyli głównego pliku video z HDR10 i dodatkowego z Dolby Vision. Wtedy będziesz miał wspomniany plik jak ja to sobie nazywam zawsze glowny.hevc i dv.hevc. Demuxuje także ścieżkę audio najczęściej właśnie .ac3. Mając te pliki możesz wykonać komendę jak podałem i aplikacja sklei ci to do .mp4 które będzie działać na TV z DV. Niestety jakakolwiek ingerencja późniejsza w taki plik .mp4 usunie dane o DV i plik końcowy będzie bez DV niestety mimo tego że w środku będą dane. Metoda robienia w .mkv nie ma tego problemu lecz jak wiadomo pliki .mkv z DV na TV będą uruchomione tylko z HDR10. W tej chwili mam już Nvidia Shield TV 2019 PRO zatem nie mam problemu z .mkv z DV i wszystko działa. Oczywiście wcześniejsze pliki .mp4 z DV także. Wszystko odpalane jest z DV.

dzieki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.10.2021 o 10:42, SlR napisał:

Cześć mam pytanie, czy mógłbyś podać linka do "mp4muxer_64bits.exe", skąd go pobrałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rystar

- https://we.tl/t-145FS84B2y

Daj znać czy ci wyszedł poprawny plik i działa :)

PS
Po odpaleniu nie ma żadnego paska postępu zatem musisz czekać jak skończy mielić... prędkość zależy na jakim dysku (HDD / SSD) masz pliki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link, plik wychodzi poprawny ale po zdemuksowaniu plików video musiałem je połączyć za pomocą python yusesope (MUX_AND_CONVERT_TO_MEL.bat ) do formatu BL_EL_RPU.hevc. Musiałem też użyć profilu 5 bo przy profilu 7 telewizor widział film jako hdr pq. Mam natomiast problem z filmami mp4 dv które mają rozdzielczość inną niż 3840x2160, np 3840x1920 albo 3840x 1600 które tv rozciąga w pionie do 2160 i deformuje obraz. Co ciekawe dzieje się to tylko przy odtwarzaniu z dysku zewnętrznego natomiast gdy korzystam z servera  dlna  aspect ratio jest zachowany tylko wtedy tv nie widzi napisów:-( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Może to nie jest na ten temat ale widziałem że pisaliście tu o odtwarzaczach multimedialnych typu oppo czy dune. Czy istnieje jakiś odtwarzacz multimedialny który odtwarza że tak powiem wszystkie formaty video włączając w to HDR10, HDR10+, Dolby Vision FEL i MEL jak i wszystkie formaty audio włącznie z Dolby True HD 7.1 Atmos i DTS-X? I czy ktoś kiedyś przetestował taki odtwarzacz pod kątem podłączenia zewnętrznego napędu/nagrywarki bluray i czy taki odtwarzacz odtwarzał by film z bluray?

Myślałem o zakupie zwykłego odtwarzacza bluray ale chyba żaden znowu nie wspiera h.265 więc to też nie jest przyszłościowa sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powrócę do wątku.

Ponieważ mam OPPO nie mogę odtworzyć z *.mkv obrazu w DV. Leci w HDR10. O tym wiadomo od dawna.

Ale ... jest pewien sposób tylko nie do końca działa: wyjąć TsMuxerem pliki video, audio i napisy i zapisać je jako *.m2ts.

Wszystko działa z OPPO gdy ściezki audio są w DD, DTS, DTS HD MA (nie sprawdzałem DTS X). Mam obraz DV i dżwięk. Schody zaczynają się gdy w m2ts zaszyta jest ścieżka TrueHD Atmos. Wtedy przy wybraniu tej ścieżki video staje i nie odtwarza Atmosa. Wybranie ściezki np. DD powoduje odtwarzanie pliku z DV. Ten sam plik odtwarzany np. z Egreat A5 odtwarza obraz w HDR10 bez problemu ze ścieżką Atmos.

Ki diabeł z kombinacją DV i Atmosa na OPPO?

Macie jakieś pomysły?

Dodam, że na OPPO material DV z Atmosem bez problemu odtwarza się ze struktury BD-UHD i z ISO BD-UHD.

A macie jakis prosty i sprawdzony sposób na przerobienie remuxa mkv do struktury BD-UHD czy ISO BD-UHD ???

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczytałem, że to powinno zadziałąć:  TSMuxer nightly dated 2023-04-07.

Sprawdzę.

EDIT: sprawdziłem, najnowszy TsMuxer tego nie robi.

BTW Oppo odtwarza z *.m2ts DV + Atmos zaszyty w AC-3.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pmcomp napisał:

A macie jakis prosty i sprawdzony sposób na przerobienie remuxa mkv do struktury BD-UHD czy ISO BD-UHD ???

Obawiam się, że nie ma i już nie będzie. Poa takimi dinozaurami, jak my, nikomu już nie sa potrzebne struktury BD. No może poza inna niszową garstką, która nagrywa (z kompresją) na BD25.

W sieci, w temacie remuksów UHD rządzi już mkv i chyba każde nowoczesne urządzenie odczyta to bez problemu.

Nasze oppo to niedługo obiekt archeo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przerabiam ze 20 moich ostatnich remuxów z mkv na m2ts.

Wtedy mogę oglądać albo:

- DV z DD czy DTS HA MA z OPPO albo

- HDR10 z Atmosem na Egreat A5.

Pamiętam, że z tych remuxów na Zidoo Z9X też jakoś nie było logicznie z tym DV.

Niestety nie ma już stronki BD25.eu gdzie były linki do nzb z obrazami ISO dysków BD-UHD. To z czego teraz korzystam to 99% linki do remuxów.

Masz może jakieś źródełko do ISO BD-UHD?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój problem polega na tym, że na BD/UHD w ścieżce TrueHD zaszyty jest też strumień ac3, który z kolei po przejściu do matroski jest rozdzielany na dwie osobne ścieżki dźwiękowe - thd i ac3.
OPPO i chyba prawie każda stacjonarka nie odczyta samego strumienia thd bez zaszytego w nim ac3, więc jak chcesz zrobić z powrotem mkv -> struktura BDMV pod OPPO to musisz najpierw np. w eac3to dodać ac3 do TrueHD/Atmosa. Jak? Przykładowa komenda z wiersza poleceń:

eac3to.exe Z:\Babylon.mkv

wynik:

MKV, 2 video tracks, 3 audio tracks, 1 subtitle track, 3:08:55, 24p /1.001

1: h265/HEVC, 2160p24 /1.001 (16:9), 10 bits
2: h265/HEVC, 1080p24 /1.001 (16:9), 10 bits - Dolby Vision Enhancement Layer
3: TrueHD (Atmos), English, 7.1 channels, 48kHz
4: AC3 EX, English, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz, dialnorm: -27dB
5: Subtitle (PGS), Polish

TrueHD/Atmosa mamy pod trójką, więc:

eac3to.exe Z:\Babylon.mkv 3: dzwiek.thd+ac3.

Następnie wczytujesz ten pierwotny plik mkv do tsMuxeRa, odznaczasz dźwięk TrueHD/Atmos i dodajesz plik "dzwiek.thd+ac3" utworzony przez eac3to. Jak ma być struktura to wybierasz w Output Blu-ray folder. I wszystko. Tak wygenerowaną strukturę z mkv mój OPPO bez problemu łyka, wraz z DV i TrueHD/Atmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, misfit napisał:

Tak wygenerowaną strukturę z mkv mój OPPO bez problemu łyka, wraz z DV

Mógłbyś podać wersję tsmuxer, która utworzy z mkv strukturę BD z DV w wersji UHD (2 warstwy BL/EL, profil 7)?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na testy wziąłem pierwszą lepszą wersję, którą akurat miałem pod ręką - czyli tsMuxeR version git-de67de8.
Poniżej skan BDInfo tej struktury utworzonej przez tsMuxeRa z remuxa mkv + poprawiony TrueHD w eac3to.

Disc Title:     Babylon

Disc Size:      90,808,744,252 bytes
Protection:     AACS2
Extras:         Ultra HD
BDInfo:         0.7.5.9 (compatible layout created by DVDFab 12.0.9.6)

PLAYLIST REPORT:

Name:                   00000.MPLS  
Length:                 3:08:55.240 (h:m:s.ms)
Size:                   90,808,344,576 bytes
Total Bitrate:          64.09 Mbps

(*) Indicates included stream hidden by this playlist.

VIDEO:

Codec                   Bitrate             Description     
-----                   -------             -----------     
MPEG-H HEVC Video       52306 kbps          2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 1000nits / HDR10 / BT.2020
* MPEG-H HEVC Video     3817 kbps (6.80%)   1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 1000nits / Dolby Vision FEL / BT.2020

AUDIO:

Codec                           Language        Bitrate         Description     
-----                           --------        -------         -----------     
Dolby TrueHD/Atmos Audio        English         4166 kbps       7.1+11 objects / 48 kHz / 3526 kbps / 24-bit (AC3 Core: 5.1 / 48 kHz / 640 kbps)

SUBTITLES:

Codec                           Language        Bitrate         Description     
-----                           --------        -------         -----------     
Presentation Graphics           Polish          31.55 kbps                      

FILES:

Name            Time In         Length          Size            Total Bitrate   
----            -------         ------          ----            -------------   
00000.M2TS      0:00:00.000     3:08:55.240     90,808,344,576  64,089 kbps

Oczywiście sprawdziłem wynik w OPPO 203 - DV działa, Atmos działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, sprawdze.

A czy jezeli jest dzwiek DTS HD MA to tsmuxer zrobi strukture bez problemu? Pytam bo chyba nie probowalem.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

wydaje mi się, że problem leży w pojedynczym tracku video DV.

Z tsMuxera dostaję taki komunikat: 

Warning! Dolby Vision Double Layer Single Tracks are not standard for BD disks, the disk will not play in a Blu-ray player.

W kontenerze mkv podobno ścieżka video DV w dwóch plikach zbijana jest do jednej. Po ponownym przeniesieniu w tsmuxerze i próbie zrobienia struktury  BD-UHD pojawia się powyższy komunikat.

Próbowałem zrobić audio tak jak pisałeś w eac3to w wersji GUI i ... nie umiem, nie potrafię :( .

Ale to też może być ten problem co opisałęś bo dostałem taki komunikat: Warning! MLP codec is not standard for BD disks, the disk will not play in a Blu-ray player.

Możesz opisać jak połączyć te dwie ścieżki audio w wersji GUI np. stąd: https://www.videohelp.com/software/eac3to ?

Dzieki.

A może tak?

wymuksowałem z pliku mkv czy m2ts dwie ściezki audio: thd i ac3. Jak z nich teraz zrobić jedną?

Porównałem w tsmuxerze dwa pliki m2ts,

jeden ze struktury BD-UHD, z katalog STREAM:

gP7HlT.jpg

i drugi z mkv:

t5wvKZ.jpg

Jesli chodzi o audio masz 100% racji. Plik ze struktury ma zaszytą ściezkę AC3 core z pliku z DTHD Atmos. Plik z mkv ma tylko DTHD Atmos a ac3 jest w drugim tracku.

I ten problem musze rozwiązać.

Co do ścieżki video widać, że w strukturze dla DV mamy dwa tracki HEVC, a w mkv tylko jeden HEVC. ten problem rozwiązuję w ten sposób że OPPO czyta taki m2ts z jedym trackiem video z DV. Oczywiście odtwarzanie ze struktury jest wygodniejsze ale ... dobrze, że tak chociaż działa. Jak odczytuje plik mkv z takim jednotrackowym video DV to nie mam na OPPO DV a tylko HDR10.

Czyli widać, że jeśli plik mkv ma jeden track video z DV to tsmuxer i tak nie zrobi z tego struktury BD-UHD i pojawi się odpowiedni komunikat: Warning! Dolby Vision Double Layer Single Tracks are not standard for BD disks, the disk will not play in a Blu-ray player.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pmcomp napisał:

A czy jezeli jest dzwiek DTS HD MA to tsmuxer zrobi strukture bez problemu?

Z DTS HD MA nie powinno być żadnego problemu.

Możesz opisać jak połączyć te dwie ścieżki audio w wersji GUI np. stąd: https://www.videohelp.com/software/eac3to ?

Wczytujesz plik mkv w useac3to. W "Track Input and Output format" po lewej stronie wybierasz "True", a po prawej "thd+ac3". Klikasz Add, a następnie Run CL.

Z tsMuxera dostaję taki komunikat: 

Warning! Dolby Vision Double Layer Single Tracks are not standard for BD disks, the disk will not play in a Blu-ray player.

W kontenerze mkv podobno ścieżka video DV w dwóch plikach zbijana jest do jednej. Po ponownym przeniesieniu w tsmuxerze i próbie zrobienia struktury  BD-UHD pojawia się powyższy komunikat.

Nie wiem jak z makemkv, mkvtoolnix jednak nie rozbija dwóch warstw (HDR10 + DV) do jednej. Więc jak sobie sam robisz remuxa do mkv tym programem z oryginału UHD BD i później chcesz z tego zrobić z powrotem strukturę w tsmuxerze, to nie ma z tym najmniejszego problemu.W sieci jednak dostępne są różne rzeczy, których źródłem niekoniecznie musiało być UHD BD, są też dovibakery, itd. Więc w takim wypadku różnie może być z DV. Nie wnikam :)

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, misfit napisał:

Nie wiem jak z makemkv, mkvtoolnix jednak nie rozbija dwóch warstw (HDR10 + DV) do jednej. Więc jak sobie sam robisz remuxa do mkv tym programem z oryginału UHD BD i później chcesz z tego zrobić z powrotem strukturę w tsmuxerze, to nie ma z tym najmniejszego problemu.W sieci jednak dostępne są różne rzeczy, których źródłem niekoniecznie musiało być UHD BD, są też dovibakery, itd. Więc w takim wypadku różnie może być z DV. Nie wnikam

Przeprowadziłem eksperyment i wszystko jasne :)

Rzeczywiście mkvtoolnix potrafi zremuksować strukturę BD do mkv z (jakoby) 2 warstwami DV. Napisałem jakoby, ponieważ jest to całkiem bezużyteczne - ani Oppo, ani Zidoo nie odtwarza DV, a tylko HDR10. Stąd wszelkie remuksy mkv z DV są jednowarstwowe, a co za tym idzie, nie da się przerobić ich do struktury BD z DV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi