Skocz do zawartości
fiszixx

Którego Samsunga wybrać? QE55Q70 vs QE55Q60

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Stoję przed dylematem wyboru między dwoma telewizorami, mianowicie: Samsung QE55Q60 oraz QE55Q70. Telewizory wyglądają identycznie, w specyfikacjach nie znalazłem różnic, natomiast jest duża różnica w cenie. Do jednostki z końcówką Q70 trzeba dopłacić około 700zł. Czy warto i dlaczego? Dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lokalny system wygaszania ekranu vs podświetlanie krawędziowe w q60. Więcej mówić nie trzeba. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, fiszixx napisał:

Czy warto i dlaczego?

W Q70 masz pełne podświetlenie z wygaszaniem strefowym, co daję znacznie lepszą równomierność ekranu, oraz wyższy kontrast i znacznie lepszą czerń. Oprócz tego Q70 ma znacznie jaśniejszą matrycę - Q70 to dużo lepszy telewizor i gdybyś poczytał trochę inne wątki na tym forum, to też byś to wiedział ;)

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu. Proszę o odpowiedź, który TV (lepszy) do nasłonecznionego pokoju wybrać?

Parametry, które mnie interesują:
1. HD Ultra lub 4K
2. Złącza HDMI 2 minimum a najlepiej 3.
3. Wyjście cyfrowe optyczne, najlepiej koaksjalne.
4. Tuner bez znaczenia, posiadam dekoder satelitarny po HDMI
5. W przypadku telewizorów używany najlepiej jeszcze na gwarancji producenta.
6. Trwałość matrycy. Co wybrać LED czy Q-LED? Raczej nie OLED.
7. Dostępność matrycy i podświetlenia LED.
8. Jakość głośników bez znaczenia, odbiór przez sprzęt stereo.
9. Odległość do TV około 3 m

Samsung QE55Q60 używany 1 rok gwarancji cena 2400 (do negocjacji), czy Samsung  QE55Q77B - Teoretycznie nowy gwarancja około 2 lat z Lombardu, cena 2900 (cena do negocjacji)

Pozdrawiam

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedłem do wniosku, że wezmę TV na raty, żeby nie obciążać domowego budżetu. Czy Model Samsung Neo QLED QE55QN85

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe55qn85b-neo-qled-tv-uhd-4k.bhtml#opis

będzie dobrym wyborem?

Budżet do 5500 zł za nowy TV

Czy może coś innego?

Edytowane przez PrzemekDL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/9c8c212c7a

Tu masz porównanie

5 godzin temu, PrzemekDL napisał:

Doszedłem do wniosku, że wezmę TV na raty, żeby nie obciążać domowego budżetu. Czy Model Samsung Neo QLED QE55QN85

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe55qn85b-neo-qled-tv-uhd-4k.bhtml#opis

będzie dobrym wyborem?

Czy może coś innego?

Seria qn85 jest na matrycy IPS 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.12.2022 o 11:26, PrzemekDL napisał:

będzie dobrym wyborem?

Czy może coś innego?

Matryca IPS, będą plusy i minusy o czym poczytasz w internecie. Jednak dzięki Quantum Mini LED to czerń jest naprawdę bardzo dobra. Strefowe podświetlenie działa bardzo ładnie, dodatkowo w opcjach dla sygnału HDMI można ustawić głębszą czerń. Szkoda, że obcięli ilość stref (model z 2021 r. miał ich więcej), ale i tak jest bardzo ładnie. 

Uważaj - sprawdź dokładnie działanie podświetlenia stref bezpośrednio w sklepie! Nie może być białych powidoków na czarnym tle tam gdzie akurat nie ma jakiegoś wyświetlanego obiektu. Ja widziałem w sklepie egzemplarz z usterką, gdzie na ciemnej scenie obiekt był w innej części ekranu, a dodatkowo zapalało podświetlenie stref we wszystkich narożnikach ekranu i było to widoczne gołym okiem. Obsługa sklepu to potwierdziła i zdjęła egzemplarz z ekspozycji.

Na wszelki wypadek weź ze sobą pendrive, nagraj tę grafikę i poproś o jej włączenie podczas testu.test_BLACK.thumb.png.fd10b8aaf694988e5ee2834d18934838.png

Edytowane przez tomy_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.01.2023 o 11:34, PrzemekDL napisał:

Suma summarum kupiłem qn91. Bardzo polecany przez redakcję. 

Jedyny problem w połączeniu po optyku do daca to brak niskich tonów. Mam średnie i wysokie. Problem tylko istnieje na tym źródle.

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe55qn91b-neo-qled-tv-uhd-4k.bhtml

Mam model QN85B także podłączony po optyku do amplitunera 5.1 i jest pełny zakres tonów.

Edytowane przez tomy_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stereo jest inaczej. Tu nie ma suba. Dźwięk jest jaki jest. W kinie wiadomo, problemów tego typu brak. Może być tylko nieszczególnie w zakresie słuchania muzyki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.01.2023 o 14:34, PrzemekDL napisał:

Na stereo jest inaczej. Tu nie ma suba. Dźwięk jest jaki jest. W kinie wiadomo, problemów tego typu brak. Może być tylko nieszczególnie w zakresie słuchania muzyki.

Pozdrawiam

Subwoofer aktywny pracuje nawet przy trybie stereo 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, tomy_pl napisał:

Subwoofer aktywny pracuje nawet przy trybie stereo 😉

Tylko po co? W normalnym procesorze czy ampli w trybie stereo możesz odciąć sub. Sub chodzi tylko w trybach wielokanałowych.

Chyba, że masz małe staleitki także na L+R i musisz je wspomagać subem. W przeciwnym razie to nie ma sensu. Rzadko kiedy w muzyce jest zapisane coś poniżej 30-40 Hz a do tylu powinna schodzić większośś kolumn na przód.

63422mgyd6a4cmc4i8fco13uy15pvbh.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi