baasior 3 Napisano 9 Grudnia 2020 Wszystko się zapamiętuje tak jak było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvalery 180 Napisano 11 Grudnia 2020 W dniu 26.11.2020 o 11:33, mikoko napisał: W epg dodano fajna kreskę czasu i loga stacji Dodano nr kanałów w liście kanałów Fakt przyszaleli, wprowadzając, to co było na tunerach linuxowych 15 lat temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
djzwierzak 1 Napisano 12 Grudnia 2020 To teraz pytanie. Czy oficjalnie już jest aktualizacja ? Bo nie chce ładować nieoficjalną wersje. Dodatkowo powiem ze mam CI od cyfrowego polsatu. I działa to do [beeep]y z telewizorem. Jak np zostanie telewizor na netflixie i poznije sie wlacza go, to przy powrocie do tv wywala blad braku karty. Wtedy tylko restart tv. Niekiedy przy uruchamianiu tv tez nie widać karty, lub widać karte ale obrazu brak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 60 Napisano 12 Grudnia 2020 To jest oficjalne oprogramowanie ze strony Sony do pobrania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smilingjoker 28 Napisano 13 Grudnia 2020 @djzwierzak Ten problem SONY nie potrafi rozwiązać od 4 lat, czyli czasu jak miałem nieprzyjemność korzystać z ponoć (wg różnych redakcji) świetnego modelu W755C Ale ludzie niestety nadal wierzą w bełkot, że AndroidTV to najlepsze oprogramowanie do tv, bo przecież ma tysiące dostępnych aplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sleet 6 Napisano 13 Grudnia 2020 Moim zdaniem przyszłość to iptv i każdemu polecam to rozwiązanie. Warto dopytać o takie rozwiązanie u operatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
isiah11 1 Napisano 13 Grudnia 2020 Witam czy ktoś ustawiał z tej strony suwaki white ballance settings - https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x950g/settings Warto tym się pobawić w kwestii obrazu??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 60 Napisano 13 Grudnia 2020 Ale to są nastawy pod starą wersje softu w tv. Wiele się zmieniło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
isiah11 1 Napisano 13 Grudnia 2020 12 minut temu, mikoko napisał: Ale to są nastawy pod starą wersje softu w tv. Wiele się zmieniło Ok rozumiem bo ktoś wcześniej pisał że dobrze ustawić balans kolorów pojedynczo -myslałem ze to chodzi właśnie o ten wątek.A jest może gdzieś setting do kolorów pod nowy soft? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 60 Napisano 13 Grudnia 2020 Ja na starym sofcie bawiłem się pojedynczymi kolorami. Efekt był fajny z tym ze był podany tryb expert 1 co dla mnie było za żółto. Robiłem korektę z expert na ciepłe. Jak masz czas i ochotę możesz się pobawić. Mi się już nie chce, ogladam na profilu własne a taki właśnie tylko używam jest ok bez korekty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KECCAJ 3 Napisano 13 Grudnia 2020 https://www.rtings.com/tv/discussions/YbslRPuKB8thmoNJ/new-firmware-november-december-2020 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KECCAJ 3 Napisano 14 Grudnia 2020 Panowie mam taką sprawę,wczoraj zainstalowalem nowy soft nadesłany przez sonego na tv XG9505, po zainstalowaniu wszedł android 9 numer jądra 4.9125, poprzednio miałem jeszcze soft z 2019r z grudnia android 8 numeru softu nie pamiętam.Pierwszy raz zrobiłem aktualizację odkąd kupiłem tv w grudniu 2019. Po aktualizacji faktycznie wszystkie ustawienia pozostały niezmienione, zmienił się wygląd menu / są już suwaki szczebelkowe z ekranami /, ale od razu zauważylem coś ciekawego,zmianę, pomimo tego, że ustawienia obrazu jakie miałem , czyli własne nie uległy zmianie, jednak obraz delikatnie zmienił się, a szczególnie zauważyłem zmianę w obrazowniu ruchu w obrazie, nastąpiła lepsza płynność, ale niestety kosztem przejrzystości, czystości obrazu.Poprawę płynności widać szczególnie po napisach w programach informacyjnych, wcześniej gdy napisy ukazywały się z prawej strony i przechodziły w lewą stronę, to po ukazaniu się napisów w prawej strony przez chwilę drżały, było to wyraźnie widoczne, a później wszystko było ostre i wyraźne.Dodam , że oglądam z zewnętrznego dekodera n-ki. Po aktualizacji napisy już od samego początku nie drżą, ruch jest poprawiony,bardziej płynny, ale niestety kosztem przejrzystości, wyrazistości. Ktoś powie , że to szczegóły i mało kto na to zwraca uwagę, ale gdy ogląda się dużo , oko bardzo przyzwyczaja się do danego obrazu, wzrok akomoduje się do danych ustawień i każda zmiana od razu jest odczuwalna.Motionflow ustawiony mam na automat, bo w tym ustawieniu najlepiej odwzorowany był ruch w poprzednim sofcie, przynajmniej u mnie, w każdym innym ustawieniu występowaloy skutki uboczne, lepsza ostrość, ale kosztem smużenia / ustawienia 2/1 lub 1,0 /, a ustawienie automat było optymalnym, a obecnie w tym nowym sofcie jest gorzej.Próbowałem korekty ustawieniami motionflow oraz zwiększeniem ostrością obrazu, ale niewiele to daje, bo pomimo różnych ustawień nie ma tej poprzedniej przejrzystości , wyrazistości.Odnoszę wrażenie, że w tym nowym sofcie 4.9125 polepszyli płynność / nie występuje chwilowy efekt szarpania napisów, czy nagłego wejścia w kadr obiektu w ruchu poziomym , czy pionowym, ale ta zmiana nastąpiła kosztem właśnie przejrzystości / obraz bardziej miałki, miękki / i nie ma tego jak i czym skorygować. Mam w związku z tym pytanie, czy ktoś zwrócił na to uwagę i ma podobne odczucia, a może wie jak to skorygować? Wiem, że najnowszy soft to 6.4960, ale tego najnowszego softu jeszcze sony nie przysłało na mój tv, pewnie niedługo to nastąpi, bo wysyłają sukcesywnie na dany odbiornik. Widziałem wcześniejsze wpisy, bo ktoś poruszał temat ustawień po aktualizacji softu, że ustawienia pozostają, ok pozostają, ale zauważyłem, że np w przypadku obrazowania ruchu pomimo starych dawnych ustawień, są widoczne zmiany w obrazowaniu ruchu i niestety niekoniecznie pozytywne, efekt coś za coś, zdecydowanie wolałem poprzedni obraz. Z góry dziękuję za odniesienie się do mojego postu i opinie na ten temat, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 60 Napisano 14 Grudnia 2020 Wystarczy pobrać soft ze strony Sony 6.4960 jest dostępny. Motion Flow mam na 2 czystość 1. Tworzenie realizmu na dekoderze miałem 60 ostrość 55. Na module cam ostrość 50 tworzenie realizmu 20 i jest żyleta. Nastawy oczywiście na własne nie automat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baasior 3 Napisano 15 Grudnia 2020 Nie ma co się bawić, tylko od razu zainstaluj najnowszy soft, aczkolwiek co chodzi o wyrazistość, to Ci się nie poprawi raczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
isiah11 1 Napisano 15 Grudnia 2020 Mikko ja oglądam Tv dekoder cyfra , Youtube i Netflix oraz konsola - jak mam ustawić ten realizm bo czy dam automat czy ustawienie własne suwakiem nie widzę specjalnie różnicy- chciałbym do kazdego z tych kanałów podanych wcześniej ustawić oddzielnie bo wiem np że przy konsoli realizm jest zbędny a np w Netflix dolby Vision jest ustawiony po przełączeniu na 20. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 60 Napisano 15 Grudnia 2020 Ostrość na dekoderze ultrabox 4K miałem 55 tworzenie realizmu 65. Na module cam obraz jest dużo ostrzejszy 50 ostrość, realizm wystarczy 20. Wszystkie nastawy na ręczny. Nie automat. W nowej wersji softu dla każdego źródła te nastawy robi się dla każdego źródła osobno. Przy wyborze ustawienia wciśnij środkowe kółko i cała belka ustawień znika. Pozostaje tylko ta jedna pozycja która zmienisz. Wtedy widać więcej jak zachowuje sie obraz przy zmianie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baasior 3 Napisano 15 Grudnia 2020 Orientuje się ktoś co może być powodem, że jak puszczam film z dysku ze ścieżką ac3 5.1 lub dts, amplik mi go widzi jak ścieżkę 2 kanałową. Amplik połączony hdmi, na netflixie wszystko ok, nawet jak puszczam tam atmosa, to nie mam jak pisaliście dd+ tylko sam przełącza i pisze normalnie atmos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 60 Napisano 15 Grudnia 2020 Ampik wpięty pod złącze eARC ? eARC włączony w menu dźwięku ? Tryb przekazywania włączony ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baasior 3 Napisano 15 Grudnia 2020 Tak earc/earc. Earc w menu włączony tzn jest opcja automat lub wyl wiec jest na automat, tryb przekazywania muszę sprawdzic jak wrócę:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sleet 6 Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Wydaje mi się że jeszcze musisz włączyć passthrough w opcjach tv. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez sleet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 60 Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) To ostatnia pozycja w tym menu Edytowane 15 Grudnia 2020 przez mikoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baasior 3 Napisano 15 Grudnia 2020 Ok sprawdzę wieczorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
isiah11 1 Napisano 18 Grudnia 2020 Po pół roku użytkowania tego tv oceniam na ten Tv na takie 7 w skali do 10.W porównaniu do Oleda od Lg ustępuje oczywiście czernią ale również kolory są dużo słabsze -mnie wyraziste i takie mało nasycone.To dobry telewizor ale jednak dla odbiorcy ,który kupuje przywozi i podłącza nic nie kombinuje w ustawieniach i nie porównuje z innymi modelami.Ciekawe jakie jest wasze zdanie na ten temat ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zgody 0 Napisano 18 Grudnia 2020 Dla mnie jest ok może 8-8,5 , a co do ustawień to nie wyobrażam sobie sprzętu który wyjmę z pudełka i nie ustawie parametrów do swoich upodobań, nie ważne co to jest, telewizor, sprzęt audio itp.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvalery 180 Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, zgody napisał: Dla mnie jest ok może 8-8,5 , a co do ustawień to nie wyobrażam sobie sprzętu który wyjmę z pudełka i nie ustawie parametrów do swoich upodobań, nie ważne co to jest, telewizor, sprzęt audio itp. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Isiah11 pisze o czytelnikach portalu Pudelek. To jest właśnie to grono. 😂😜😂 Edytowane 18 Grudnia 2020 przez vvalery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach