Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czytam o tych nowych softach i trochę przeraża mnie aktualizacja do nowego softu, tv mam od grudnia 2019 model 55xg9505 i ciągle mam stary soft , jeszcze androida 8 i wszystko śmiga super, nic się nie wiesza, dlatego tym bardziej zastanawiam się nad sensownością aktualizacji do nowszego, bo przychodzi mnie od razu do głowy stara maksyma zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Dodam tylko, że korzystam z netflixa, hbo Go, amazon prime, youtube, vod tvp, bd oraz drugiego odtwarzacza bd uhd  i dekodera zewnętrznego jeszcze od n-ki i wszystko śmiga super.Dodam , że net podłączony mam po kablu. Po wi-fi też było ok, ale nieraz spadał sygnał, a po kablu jest stabilniej.Net z przepustowością do 100mb/s od vectry.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to mówią trzeba sobie odpowiedzieć na jedno najważniejsze pytanie...... i tyle, ja osobiście miałem trochę problemów z TV, o gwarancję się nie bardzo boję w razie czego zobaczę co powie rzecznik praw konsumenta. Do routera za 30 zł nie można wgrać softu z innego modelu nie mówiąc o tv. Gdyby nie chcieli to by zablokowali. Pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy już instalowany? I można wrzucić na soft z XH

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzę może nie będzie problemu z CI, wruce do domu może wgram tylko jestem ciekaw czy obraz się nie pogorszy?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszą ze naprawiono obsługę modułu. Później sprawdzę jaka wersja jest dla XH bo coś czuje żebro właśnie to scalenie softów wiec nie powinno być pogorszenia obrazu. Sprawdziłem dla XH ta sama wersja wiec to jest scalenie softów XG i XH

Edytowane przez mikoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lista zmian wygląda imponująco (oczywiście nie wszystko dotyczy naszego modelu):

Ulepszono następujące elementy interfejsu użytkownika (unifikujące pewne modele z 2018, 2019 i 2020 r.):

Ekran pomocy

Menu telewizora i powiadomień

Lista nagranych tytułów

Konfiguracja kanałów

Wizualne objaśnienie ustawień obrazu

Rozszerzono obsługę komend głosowych

Zapewniono obsługę sygnału w formacie 4K 120 Hz z konsoli PS5 (model ZG9)

Wprowadzono aplikację Apple TV

Wprowadzono nową funkcję kontroli rodzicielskiej pozwalającą ograniczyć czas oglądania

Wprowadzono automatyczne dodawanie często używanych aplikacji i ustawień do Menu wejść i menu Szybkie ustawienia

Do menu Szybkie ustawienia dodano skróty ułatwień dostępu

Wprowadzono aplikację YouView w modelach z 2018 i 2019 r. (tylko Wielka Brytania) (aplikacja ta jest już dostępna w odpowiednich modelach z 2020 r.)

Zwiększono możliwości użycia podłączonych urządzeń HDMI

Zapewniono możliwość obsługi dekodera pilotem od telewizora (modele z 2018 i 2019 r., funkcja ta jest już dostępna w modelach z 2020 r. Dostępność zależy od regionu i modelu)

Rozwiązano problem samoczynnego przełączania się kanałów po zmianie ich kolejności

Rozwiązano problem braku dźwięku z wyjścia optycznego po zresetowaniu telewizora przez odłączenie zasilania

Rozwiązano problem występujący w modelach OLED, w których oglądanie treści HbbTV powodowało czasami włączenie wygaszacza ekranu

Rozwiązano problem błędu sieci powodowany przez niewłaściwe ustawienie zegara systemowego

Rozwiązano problem zdarzających się zniekształceń dźwięku Dolby Atmos

Rozwiązano problem objawiający się ustawianiem domyślnego serwera DNS na jedną, tę samą wartość

Rozwiązano problem występujący w Holandii, który uniemożliwiał włączenie lub powodował znikanie telegazety

Poprawiono zgodność z modułami CA stosowanymi w usługach płatnej telewizji (modele z 2018 i 2019 r.)

Rozwiązano problem sporadycznych przerw w dźwięku z soundbarów podłączonych przez łącze HDMI ARC, który występował przy oglądaniu materiałów z aplikacji strumieniowych

Rozwiązano problem krótkotrwałego zatrzymywania się obrazu przy oglądaniu materiałów z aplikacji strumieniowych

Wysłane z mojego Mi 10 Pro przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wrócę z pracy to wgram zobaczę

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W epg  dodano fajna kreskę czasu  i loga stacji 

E8B0ACA7-4FD6-4864-A796-0E8CE92CB849.jpeg

Dodano nr kanałów w liście kanałów 

0B6095BF-0385-4119-A623-89812D6D991C.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat
  • Rozwiązano problem sporadycznych przerw w dźwięku z soundbarów podłączonych przez łącze HDMI ARC, który występował przy oglądaniu materiałów z aplikacji strumieniowych

Wow, nie spodziewałem się :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już co niektórzy przeszli przez instalację i DZIAŁA, to się odważę i aktualizuję :)

Czy pilot u Was też się długo aktualizował? Zatrzymał się od dłuższego czasu na 50%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za drugim razem zaskoczyło. Bałem się przerywać, ale udało się.

Soft jest mocno niedopracowany.

Za drugim razem zaskoczyło. Bałem się przerywać, ale udało się.

Soft jest mocno niedopracowany.

Lista zmian na gorszę i błędów które w ciągu godziny wychwyciłem:

1. Zmiana w menu programowania - paski jakości i mocy wyłącznie niebieskie. Wcześniej były 3 kolorowe, łatwiej można się było zorientować w granicznych wartościach poziomów sygnałów.

2. Dużo nowych ustawień kategorii pod przyciskiem TV. Wygląda to ładnie, ale nie można ich posortować. Moje ulubione znalazły się gdzieś na 4 pozycji, aby uniknąć zbędnego klikania, wyłączyłem m.in. grupę wyszukiwania kanałów HD i jeszcze coś jednego. Pomijam już że odczyt kanałów dla kategorii jest on-line i to troszkę trwa zanim za każdym razem lista się wypełni.

3. Wybór kanału w nowych kategoriach nie jest trwale zapamiętywany. Po kolejnym rozwinięciu TV ponownie wskazuje pierwszą pozycję, a nie ustawia się na tym na którym oglądam kanał.

4. Kanały z grupy "Popularne" budowane są w oparciu chyba o jakiś ranking operatora satelitarnego, a nie moja indywidualną popularność. Numeracja dla popularnych wygląda ładnie, ale szkoda że nie jest równoznaczna z wyborem przycisku numerycznego na pilocie. Generalnie wychodzenie z listy ulubionych po wskazaniu przycisku numerycznego na pilocie, to duży problem.

5. Zmieniło się położenie paska informacyjnego po zmianie kanału, obecnie jest na dole ekranu. Średnio mi się to podoba. Zasłania np. paski kanałów informacyjnych zaraz po zmianie. Ale już rozwinięcie szczegółów wygląda na dole o wiele ładniej niż poprzednio.

6. Szkoda że w dalszym ciągu nie umożliwiono podglądu więcej niż następnej pozycji w rozwiniętym pasku informacyjnym. Można by było przecież przez przycisk nawigacyjny na pilocie skakać po całym EPG.

7. Nadal nie naprawiono uruchamiania kanału Polsat News z HbbTV telewizji naziemnej. Należy zatem podejrzewać że nie zwiększono wersji HbbTV i nadal jest 1.5

8. Zepsuto zmianę kanałów CH+, CH- jeśli wśród kanałów na liście jest kanał streamingowy HbbTV, taki jak TVP Kultra2, eSzkoła Domowe Przedszkole.
Wcześniej mając uruchomiony taki kanał przechodząc np. kanał po kanale przez CH+ wchodziłem normalnie na kanał linearny następny na liście z nadajnika naziemnego. Obecnie kanał fizycznie się zmienia na liście, niby jestem na kolejnej pozycji, ale po raz wtóry otwiera się streaming poprzedniego kanału HbbTV - duży babol.

To tak na gorąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zrob przywracanie ustawień fabrycznych. Ja np paski mocy sygnału mam zielono żółto czerwone 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mikoko napisał:

Panowie właśnie jest nowy soft dla XG9505. Wersja 6.4960 emoji3.png

Ściągnąłem aktualizację na pendrive'a i tv nie chciał się zaktualizować, ale z ciekawości zetknąłem na aktualizację online i mam dostępną. Właśnie się instaluje. Zobaczymy 🤞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mikoko Masz rację w informacjach o sygnale z menu Help są kolorowe.

W takim razie jednokolorowy niebieski pasek jest w menu strojenia.

I kolejne dwa duże babole w tym sofcie

1. Wyeksportowałem listę kanałów na dysk zewnętrzny. Chcę ją importować - komunikat błąd odczytu.

2. Przeskanowałem ręcznie dowolną częstotliwość. Na pytanie czy zapisać znalezione kanały daję nie, na pytanie czy kontynuować wyszukiwanie daję nie. Naciskam przycisk TV -> otwiera złącze HDMI, nie pokazuje dolnego paska z kafelkami kanałów. Nie mogę wybrać źródła kanału :) Działa przełączanie kanał po kanale na ostatnim źródle kanałów.

Oj zaczynam się coraz bardziej tym softem irytować ;) Na razie jeszcze nie wyłączył mi dźwięków z HDMI eARC. Miejmy nadzieję że chociaż to jest na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pokazuje kafelków skoro nie zapisałeś kanałów. Co ma pokazać skoro nic nie ma. Chyba ze nie o to chodzi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kanały są, ja ich przecież nie skasowałem, tylko chciałem przeskanować wybraną częstotliwość, aby dopisać nowe kanały i finalnie zrezygnowałem z zapisu.

W poprzednim sofcie taka operacja nie kasowała mi kafelków. Są przecież satelitarne jeszcze, ja tylko skanowałem wybraną częstotliwość naziemną.

Lista kanałów po tej operacji w ustawieniach edycji kanałów jest wypełniona. Kanał po kanale mogę zmieniać, a kafelki nie działają - babol :)

Import kanałów nie działa  - babol. Export niby eksportuje, ale zaimportować już nie mogę, komunikat "Błąd odczytu".

Kto im to testuje że takie byki przepuszczają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja listy kanałów zawsze wygrywałem pendrivem i nigdy nie miałem z tym problemu. Dodam ze w tv musi być wpięty tylko ten jeden pen. Nie mogą być 2 urządzenia pod usb 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to wiem, nie chce zapisywać jeśli są dwa peny. Używałem zawsze dysku do nagrywania jako kopii bezpieczeństwa listy kanałów. Ale teraz ani z tego dysku, ani z pena sformatowanego pod PC nie chce wczytywać.

Jeśli to nie kłopot i o ile nie robiłeś jeszcze na tym nowym, możesz spróbować u siebie? Krzywdy sobie nie zrobisz, bo najwyżej okrzyczy tym samym błędem co u mnie.

Z tego co pisałeś aktualizowałeś także, więc mamy te same softy.

Jestem ciekawe, czy to jedna z tych funkcji które znów będzie wymagała twardego resetu, czy faktycznie błąd softu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dużo masz tych błędów. Zrob reset do fabryki. Tak piszą na avf 

Ściąganiem listę na pena i z powrotem wgrałem bez problemu 

1EBB4241-B293-4D64-9783-9C3B61188EEC.jpeg

Weź pena pustego i sformatuj na tv 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sprawdzenie. Formatowanie pamięci USB na telewizorze nie pomogło. Dalej błąd importu. Ale to jest irytujące, żeby po każdym nowym sofcie trzeba było reset robić, bo coś nie chce działać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celowo pod przycisk TV nic konkretnego nie przypisuję, bo nie chcę aby mi domyślnie wybierał jakiekolwiek źródło sygnału. Chcę przy rozwijaniu mieć zapamiętaną pozycję oglądanego kanału i bez przypisywania pod przycisk TV jakiegokolwiek źródła to doskonale  działa.

Problemem w nowym sofcie okazuje się ręczne strojenie dowolnej częstotliwości bez zapisania zmian. Wówczas przycisk TV głupieje i niczego nie pokazuje, nawet kafelków satelity.

Naprawiam to, programując z zapisem ponownie dowolną częstotliwość :) Da się to obejść, ale to spory błąd, o ile po resecie się nie naprawi.

Na razie go nie będę resetował bez importu kanałów da się żyć, a znając błąd w programowaniu, będę go obchodził sposobem, który opisałem.

Jak mnie coś bardziej podkręci dopiero zresetuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi