zolwdarek 3 Napisano 25 Stycznia 2021 14 minut temu, szewi napisał: @zolwdarek Witaj, Projektor sam przelacza sie na HDR, optimizer robi wieksza lub mniejsza orobote ale to zalezy od filmu, czy ma odpowiednie dane w sobie zaszyte oraz od teog jak jest masterowany (na jasnych bardzo filmach mozna zobaczyc troche wiecej detali w jasnych scenach) Dostrajanie - to zalezy czy nalezysz do osob ktore zrobia kalibracje i zapominaja o temacie i potem po porstu cieszysz sie z ogladanego filmu, czy szukasz ustawien najlepszych, a takie zareczam cieżko będzie znaleźć, sam czesto cos zmeiniam, ale ost juz mi sie nie chce i po porstu ogladam. Nie slyszalem o konwersji DV -> HDR10 przez HDFury, jesli nie masz DV, to leci stadard HDR10, musze sie tym zainteresować Bedziesz miał zapasowy telefon ;))) Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. Podaj link do wątku: https://www.avforums.com/threads/get-dolby-vision-on-projectors.2289398/ oraz do strony producenta: https://hdfury.com/enjoy-dynamic-dv-content-from-lldv-source-on-any-hdr10-display/ Ciekawa sprawa, tam było pełno o tym temacie. A u nas cisza, chociaż urządzenia można kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) 49 minut temu, user7878 napisał: @szewi poczekaj na 83A90J The Expanse świetnie się ogląda na JVC. Pisałem już kiedyś o tym serialu. Ciekawe jak to bedzie swiecić 83" Oled do sypialni bylby przesada, wiec jak cos w gre wchodzi pewnie 77. Tylko ze ja prawie w ogole nie ogladam nic na TV, to nie ma za bardzo sensu w moim przypadku pakować sie w wiekszy tv. Prjektor jednak pod tym wzgledem jest niezastapiony dla mojego zastosowania. W moim przypadku jednak TV spelnia zupelnie inna funkcje, niejako drugorzedna w stosunku do prja i czy to bedzie 85 cali czy 83 niewiele to zmieni - po porstu mam go w zasadzie po to gdy na szybko nie chce mi sie odpalac prja lub zeby w przyszlosci podpiac ps5 po hdmi 2.1 (tylko po to bede aktualizowal jesli), ale w sumie ostatnio nie zdarzylo mi sie zeby mi sie nie chcalo odpalic projektora. Calosciowo przyjemnosc z ogldania na prjektorze jest dla mnie nieporownywalna z TV w warunkach domowej salki kinowej, szczegolnie po zainstalowaniu procka A/V. Jeszcze musze dokonczyc prjekt sufitu gwiezdne niebo i bede zadowolony, na jakis czas Zaobserwowalem na swoim pryzkladzie podobnie jak @sebna ze oleda ogladam coraz rzadziej (ostatnio wlasciwie wcale) i zastanawiam sie w ogole czy potrzebny mi jest TV Swoja ciekawosc i lenistwo pewnie bede musial zaspokoić i zrobic kiedyś upgrade do hdmi 2.1 ale nie spodzeiwam sie w tym temacie euforii Edytowane 25 Stycznia 2021 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 25 Stycznia 2021 Odpowiedni OLED się przydaje ... do oglądania BD 3D . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 25 Stycznia 2021 W dniu 16.01.2021 o 22:03, raf7705 napisał: ATV, nie ma problemów z przesyłaniem Atmos. On go poprostu nie przesyła . Tzn przesyła tylko Atmos stratny, na DD+. Formaty HD, sam dekoduje do wielokanałowego pcm. Ale to jest świetny player, super obsługa itd. Niestety nie jest lekko w temacie dźwięku. Walczę z tematem. Sygnał z ATV 4K60Hz idzie do splittera (pure tools), tam jest dzielony na HDMI do rs540 (4K60Hz - ) oraz HDMI do amplitunera (stare onkyo). ATV nie odtwarza dźwięku przy filmach 4K 7.1TrueHD (PLEX lub Netflix), nawet "Lupin"a z DolbyVision nie jest w stanie odtworzyć z dźwiękiem. Inne filmy (np z HBOGO) 4K ale z DD5.1 odtwarza dobrze, podobnie wszystkie 1080p. Czy jest szansa, że to wina splittera? Wydaje mi się, że sprawdziłem wszystkie ustawienia splittera 10x i nic. Powoli tracę nadzieję i zaczynam się zastanawiać nad kupnem Nvidia Shield. Niestety nie dysponuję innym odtwarzaczem 4K żeby sprawdzić czy nie jest to wina po stronie splittera - chociać DD5.1 działa przez niego ok, ale tylko z materiału 1080p. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, pmcomp napisał: Odpowiedni OLED się przydaje ... do oglądania BD 3D . 3D na Oledzie to jest referencyjne 3D. Tylko ten rozmiar... W zasadzie pewno tylko dzięki mojej C6-tce 65" aż tak się zakochałem w 3D. JVC nie ma startu w tym aspekcie ale za to nadrabia rozmiarem ekranu więc w efekcie wychodzi tylko trochę gorzej niż na Oledzie, bo tam gdzie (JVC) traci na głębi i pop-out efektach zyskuje rozmiarem. Szkoda, że JVC nie robi pasywnego 3d - może wymagało by specjalnego ekran i tutaj leży problem? Pozdrawiam Edytowane 25 Stycznia 2021 przez sebna 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 25 Stycznia 2021 Apple tv nie ma dd, tylko sam wszystko dekoduje do mpcm. Od kiedy hbo go ma 5.1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 25 Stycznia 2021 Teraz, D4r3KS napisał: Apple tv nie ma dd, tylko sam wszystko dekoduje do mpcm. Od kiedy hbo go ma 5.1? Czyli powinien spokojnie dekodować 7.1TrueHD do lpcm? Jeżeli tak co coś jest nie tak w ustawieniach splittera. Z tego całego zamieszania wszystko pomieszałem - hbogo było 1080p i dźwięk działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 25 Stycznia 2021 Niestety nie jest lekko w temacie dźwięku. Walczę z tematem. Sygnał z ATV 4K60Hz idzie do splittera (pure tools), tam jest dzielony na HDMI do rs540 (4K60Hz - ) oraz HDMI do amplitunera (stare onkyo). ATV nie odtwarza dźwięku przy filmach 4K 7.1TrueHD (PLEX lub Netflix), nawet "Lupin"a z DolbyVision nie jest w stanie odtworzyć z dźwiękiem. Inne filmy (np z HBOGO) 4K ale z DD5.1 odtwarza dobrze, podobnie wszystkie 1080p. Czy jest szansa, że to wina splittera? Wydaje mi się, że sprawdziłem wszystkie ustawienia splittera 10x i nic. Powoli tracę nadzieję i zaczynam się zastanawiać nad kupnem Nvidia Shield. Niestety nie dysponuję innym odtwarzaczem 4K żeby sprawdzić czy nie jest to wina po stronie splittera - chociać DD5.1 działa przez niego ok, ale tylko z materiału 1080p. Z góry dzięki za pomocNetflix nie ma TrueHD, tylko DD+ (może być 7.1)Powinieneś otrzymać pcm 7.1 do amplitunera.Najwyraźniej spliter szwankuje. Ja myślę, że spliter jest ograniczony do pcm 2.0 I nie puszcza większej ilości nieskompresowanego sygnału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 26 Stycznia 2021 7 godzin temu, raf7705 napisał: Netflix nie ma TrueHD, tylko DD+ (może być 7.1) Powinieneś otrzymać pcm 7.1 do amplitunera. Najwyraźniej spliter szwankuje. Ja myślę, że spliter jest ograniczony do pcm 2.0 I nie puszcza większej ilości nieskompresowanego sygnału. nie dobrze taki splitter posiadam: https://sklep.hcx.com.pl/pl/p/PURETOOLS-PT-SP-HD24DA-HDMI-splitter-2x4-EDID-4KHDR-18Gbps/365 Czy Nvidia Shield coś zmieni w temacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 26 Stycznia 2021 Powinno działać Dla mnie i tak mieszasz jak rudy sto dwa serio... Apple TV 4K Wszystko formaty audio oprócz Dolby MAT(Atmos z Neflix/iTunes itd) dekoduje i zamienia na LPCM 5/17/1. Wszystkie formaty z plików truehd, dts, dtsma,dtsx,dd wszystko to zmienia na LPCM 5.1/7.1. Jedynym formatem jaki przekazuje w postaci passthrough to atmos z netflix/iTunes itd i tylko dla tych zrodeł wyświetli na amplitunerze format dolby, ale musi to byś ścieżka atmos jeśli będzie to ścieżka zwykłą wyśle ją w postaci LPCM. Ostatni rzecz w apple jest taka opcja aby dekodować wszystko do dolby digital, mam nadzieje że nie masz tego włączonego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, pmcomp napisał: Odpowiedni OLED się przydaje ... do oglądania BD 3D . no niestety, szkoda ze zarzucili ta technologie. Chyba w serii 6 jeszcze bylo 3d ? Na 77 calowym Oledzie fajnie by to wygladalo. Sporo filmow 3d mam i trzymam lubie obejrzec. Czasem wieksze wow robi dobre 3d niz przecietne wydanie 4K wg mnie. Z drugiej strony na JVC 3d wyglada calkiem dobrze. Ostatnio podładowałem 4 pary okularow, wiec cos trzeba obejrzeć Wczoraj ogladałem koncert w 4K INXS. Jesli ktos nie ogladał polecam. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 26 Stycznia 2021 INXS koncert z 1991 z Wembley. Koncert extra ale sam obraz średni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Stycznia 2021 Powinno działać Dla mnie i tak mieszasz jak rudy sto dwa serio... Apple TV 4K Wszystko formaty audio oprócz Dolby MAT(Atmos z Neflix/iTunes itd) dekoduje i zamienia na LPCM 5/17/1. Wszystkie formaty z plików truehd, dts, dtsma,dtsx,dd wszystko to zmienia na LPCM 5.1/7.1. Jedynym formatem jaki przekazuje w postaci passthrough to atmos z netflix/iTunes itd i tylko dla tych zrodeł wyświetli na amplitunerze format dolby, ale musi to byś ścieżka atmos jeśli będzie to ścieżka zwykłą wyśle ją w postaci LPCM. Ostatni rzecz w apple jest taka opcja aby dekodować wszystko do dolby digital, mam nadzieje że nie masz tego włączonego. Według opisu niby powinien przepuszczać lpcm 7.1,. może coś źle poustawiane... Jedno ale. Widzę nie ma nic o HDR, i jest 8bit.Więc ma ograniczenie do 10.5Gbit przepustowości. Jak puszczasz filmy w HDR, to może brakować przepustowości na lpcm 7.1(Takie moje przypuszczenia). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 26 Stycznia 2021 Czy ktoś jest w stanie sprawdzić czy w Apple TV 4K jest u Was opcja "audio output - HDMI" - w moim przypadku nie ma możliwości wybory - jest tylko "głośniki TV" Przez to nie mam dźwięku. FAK. Na pewno opcja wyboru była wcześniej, nie mam pojęcia co mogło się stać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Stycznia 2021 Najlepiej wymienić amplituner, nie bawić się w splitery. Czy ktoś jest w stanie sprawdzić czy w Apple TV 4K jest u Was opcja "audio output - HDMI" - w moim przypadku nie ma możliwości wybory - jest tylko "głośniki TV" Przez to nie mam dźwięku. FAK. Na pewno opcja wyboru była wcześniej, nie mam pojęcia co mogło się staćA na głośniki TV, to niby którędy idzie sygnał, jak nie przez HDMI Ja mam na liście jeszcze moje dwa amplitunery z airplay, wtedy może np wysłać muzykę na aplituner, po sieci z pominięciem telewizora.Ale główne wyjście, to "głośniki TV", czyli HDMI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 26 Stycznia 2021 3 minuty temu, kil napisał: Czy ktoś jest w stanie sprawdzić czy w Apple TV 4K jest u Was opcja "audio output - HDMI" - w moim przypadku nie ma możliwości wybory - jest tylko "głośniki TV" Przez to nie mam dźwięku. FAK. Na pewno opcja wyboru była wcześniej, nie mam pojęcia co mogło się stać Ja mam w apele tv 4k też tylko głośnik tv I atmos pojawia się na procesorze. Wcześniej używałem spliter Purelink o którym Tobie pisałem wraz z onkyo 3030 ale nie pamiętam czy wyświetlał się Atmos na AMP. Jak wrócę do domu podłączę sitter i zobaczę czy przejdzie Atmos na procesor. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Stycznia 2021 Ale tu bardziej chyba chodzi o lpcm 7.1, niż o Atmos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, kil napisał: Czy ktoś jest w stanie sprawdzić czy w Apple TV 4K jest u Was opcja "audio output - HDMI" - w moim przypadku nie ma możliwości wybory - jest tylko "głośniki TV" Przez to nie mam dźwięku. FAK. Na pewno opcja wyboru była wcześniej, nie mam pojęcia co mogło się stać Moze wyjasnij na czym polega Twoj problem. Dostales prosta odpowiedz na zadane pytanie. Nastepnie od innego Kolegi dostales rozszerzona odpowiedz na Twoje pytanie. Teraz ponawiasz to samo pytanie. Jezeli chodzi o wybór wyjscia dzwieku w ATV4k w Imovies, czy aplikacjach typu VooD, jak Netflix, to ja np w gornej zakladce interface'u , mam takie mozliwosci : 1/ głosniki TV - co w wyniku ustawien formatów audio w zakladce Setting, skutkuje passthrough do AMPlitunara dzwięku w formacie D.D+/Atmos (7.1) 2/Marantz 7010 - w tym przypadku chodzi o streamowanie samego dzwieku (stereo) np w momecie kiedy TV jest wylaczony ( bodajze przez BT o ile mnie pamiec nie myli), raczej do muzyczki. Ktos inny moze miec takich urzadzen wiecej, jesli skonfigurował inne, zgodne z Apple, urzadzenia wireless speakers. Czyli wybór opcji Glosnik TV jest wlasciwy i o ile dobrze pamietam, a mam Apptle TV 4k od 3 lat, NIGDY nie bylo opcji oznaczonej jako hdmi-out. Chyba ze chodzi Ci o jakas specyficzna aplikacje? Jesli tak, to sformuluj precyzyjnie pytanie i najlepiej wklej zdjecie interface'u, obrazujace miejsce, w ktorym spodziewasz sie znależć dodatkowe opcje wyboru. Bedzie innych zdecydowanie latwiej zrozumiec sens Twojego pytania, niz zgadywac o co Ci chodzi. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez binary 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 26 Stycznia 2021 Tak ma być wszystko ustawione https://i.imgur.com/VRNOt0g.jpg 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) 16 godzin temu, kil napisał: Niestety nie jest lekko w temacie dźwięku. Walczę z tematem. Sygnał z ATV 4K60Hz idzie do splittera (pure tools), tam jest dzielony na HDMI do rs540 (4K60Hz - ) oraz HDMI do amplitunera (stare onkyo). ATV nie odtwarza dźwięku przy filmach 4K 7.1TrueHD (PLEX lub Netflix), nawet "Lupin"a z DolbyVision nie jest w stanie odtworzyć z dźwiękiem. Inne filmy (np z HBOGO) 4K ale z DD5.1 odtwarza dobrze, podobnie wszystkie 1080p. Czy jest szansa, że to wina splittera? Wydaje mi się, że sprawdziłem wszystkie ustawienia splittera 10x i nic. Powoli tracę nadzieję i zaczynam się zastanawiać nad kupnem Nvidia Shield. Niestety nie dysponuję innym odtwarzaczem 4K żeby sprawdzić czy nie jest to wina po stronie splittera - chociać DD5.1 działa przez niego ok, ale tylko z materiału 1080p. Z góry dzięki za pomoc Dobra. Teraz znalazlem Twoj post. Jaki model onkyo? Pytam zeby ocenic, czy jest sens proponowania alternatywnego rozwiazania, bo Twoj uklad niestety nie bedzie dzialal i zakup NVS tez nie ma sensu. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 26 Stycznia 2021 Amplituner nie bardzo ma tu do rzeczy bo który amplituner nie obsługuje LPCM? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 26 Stycznia 2021 Amplituner Onkyo tx805 Mam tak samo ustawione ATV 4K jak wy (Głośniki TV, opcja automatyczna zmiana, lub Dolby Digital 5.1) Widzę, że problem leży chyba po stronie splittera, który powinien robić downgrade do 1080p na jednym wyjściu do amplitunera, z niewiadomych powodów tego nie robi. Jeżeli splitter jest przedstawiony na tryb 1080p to dźwięk jest (z filmów 4K 7.1 TrueHD), natomiast nie ma go przy materiale 4K. Wydaje mi się, że świadczy to o tym, że rozdziela sygnał ale na 2x4K 7.1TrueHD i ampli tego nie przyjmuje. Próbuję wszystkich ustawień ale na razie bezskutecznie. W drodze desperacji podłączyłem dźwięk kablem optycznym ze splittera do amplitunera i jest dźwięk DD5.1 Czy takie połącznie jest równoważne z dźwiękiem po HDMI ze splittera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Stycznia 2021 Nie.Ale lepsze to niż Nic. ( Nie ze splitera, bo ten Twój nie ogarnia lpcm 7.1, tylko bezpośrednio z ATV). Chyba lepsze DD 5.1, niż pcm 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) 50 minut temu, D4r3KS napisał: Amplituner nie bardzo ma tu do rzeczy bo który amplituner nie obsługuje LPCM? Za szybko wysuwasz wnioski. Slowem kluczowowym jest ALTERNATYWNE A w kwestii formalnej. To wlasnie wiek amplitunera, czy raczej wynikajacy z niego brak kompatybilnosci, jest zrodlem problemow. Pytanie o model ma na celu rowniez jednoznaczne okreslenie jego funkcjonalnosci. ergo wplyw na dalsze podejmowanie decyzji. OP sugeruje, ze cos kiedys dzialaLo w tym ukladzie. Dla mnie jednak nie jasne jest, co konktrenie i w jakiej konfiguracji. Dlatego jezcze raz apeluje o jasne sformulowanie istoty problemu, z dokladnym opisem systemu i oczekiwanych efektow, w wydzielonym , poswieconym watku. Inaczej nikomu to nie posluzy w przyszlosci, a wymiana zdan nie tylko spamuje watek o projektorze, ale jest trudna do prowadzenia i nieczytelna, bo posty sa poprzeplatane innymi watkami. Oczywistym zrodlem istoty tego problemu, jak zwykle zreszta przy laczeniu starych klockow HD z nowymi UHD jest EDID management. Skoro OP ma taki wypasiony spliter ( jak wlasnie czytam) i nie rozwiazal tematu to moze lepszym rozwiazaniem jest upgrade systemu audio, kosztem badziewnej 805, ( wiem, bo ciagle mam gdzies na strychu 905, ktorej nie mam serca zutylizowac.) i kosmicznie drogiego, a jak podejrzewam, marnujacego sie ( pisze tak, bo nie widze dokladnego opisu aktualnego, czy planowanego systemu) sie HDMI splitera. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez binary 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 26 Stycznia 2021 Niech podłączy atv bezpośrednio do amplitunera i skończy się domniemanie co jest przyczyną. Bo to już na prawdę robić się śmieszny problem, teraz jeszcze jakiś downgrade do 1080p a idź pan.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach