Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio włączam  JVC w weekend w salce,w tygodniu leci OLED i za każdym razem lepiej ogląda się na JVC, wielkość głębia a nawet nocne sceny potrafią bardziej przyczarować trójwymiarem od Oleda często w różnych sytuacjach. Owszem(będę się powtarzał) HDR i reklamówki zawsze wypadną lepiej na OLED.Uwielbiałem obraz plazmy może dlatego preferuję projekcje względem OLEDa.Adam a tobie jak ktoś napiszę że kupił tv po pj to chyba ślina na chodzi Ci do pyska z radości 👀😁

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie powiazane z JVC, mam podpięty przez aplituner do projektora chromecast ultra ale nie przechodzi sygnał 4K a jedynie FHD.

Przewód jest światłowodowy i po podłączeniu kompa jest 4K. Amp tez obsługuje 4K. Gdzie może być problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jasio73 napisał:

Pytanie powiazane z JVC, mam podpięty przez aplituner do projektora chromecast ultra ale nie przechodzi sygnał 4K a jedynie FHD.

Przewód jest światłowodowy i po podłączeniu kompa jest 4K. Amp tez obsługuje 4K. Gdzie może być problem?

Sprawdzałeś bezpośrednio połączenie chromecast - projektor?

Jeśli jest ok, to winowajcą może być ampli i jego kłopot przy HDCP.

Jeśli tak, to prawie na pewno rozwiążesz problem przez zastosowanie splittera (nie każdego niestety)

Amplituner to może jakiś Onkyo?

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Jasio73 napisał:

tak, onkyo...

Wiem, że znajomy to "ogarniał" kupując splitter z mikroprzełącznikami/programowalny usb.

Nie jest to jakiś duży koszt i mogę się w ciągu kilku dni dowiedzieć, jaki to konkretnie model.

Może jednak ktoś wcześniej tu na forum podpowie:)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopytaj o ten spiltter.

tak jak pisales wychodzi ze to niezgodnosc HDCP  i pomaga wylaczenie z ampli telewizora wtedy dziala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dopytaj o ten spiltter.
tak jak pisales wychodzi ze to niezgodnosc HDCP  i pomaga wylaczenie z ampli telewizora wtedy dziala...

Proszę bardzo:
63f2dc5074631c977dd2d134e8b8e16b.jpg
fce91b44bfe2c72bd459c7963abeadac.jpg
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko chyba ta kosteczka jest za "mocnym" rozwiązaniem. Drogawa :(

Chyba znajdziesz coś tańszego. Poszukaj na Amazonach może.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Barnaba napisał:

Tylko chyba ta kosteczka jest za "mocnym" rozwiązaniem. Drogawa

a co można zmienić tymi switchami EDID ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, klaus71 napisał:

Nie wiem dokładnie, ale coś się ustawia i oba wyświetlacze działają prawidłowo i z dźwiękiem :)

To nie moje rozwiązanie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Barnaba napisał:

Nie wiem dokładnie, ale coś się ustawia i oba wyświetlacze działają prawidłowo i z dźwiękiem :)

czyli to normalny switch 4k z hdr? czy ma coś specjalnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, klaus71 napisał:

czyli to normalny switch 4k z hdr? czy ma coś specjalnego?

nie czytasz uważnie ;)

nie switch, a splitter i nie taki zwyczajny, aczkolwiek są też bardziej skomplikowane

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, klaus71 napisał:

Tutaj masz zdjęcie splittera dolna część. Mam taki u siebie. Onkyo TX-NR3030 ma problem z przesyłaniem 4K HDR więc rozdzielam z Oppo 205 sygnał na JVC540 i TV.

IMG_2559.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Barnaba napisał:

nie czytasz uważnie ;)

nie switch, a splitter i nie taki zwyczajny, aczkolwiek są też bardziej skomplikowane

miałem na myśli splitter - bo one latają w okolicach 200zł - tak się dziwiłem czemu ten twój kosztuje aż 500

no ale ma ten edid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z amazonem trochę kombinacji jak nie zadziała.

Na razie mam pośredni sposób -  jeśli chcę 4K HDR na JVC to w ampli zmieniam wyjscie HDMI tylko na SUB. Wtedy sygnał przechodzi bez problemów.
Co ciekawe apli wykrywa kabel hdmi 1.4 nawet jesli nie jest podlaczony do TV. Może rozwiązaniem było by puszczenie drugiego kierunkowego lub 2.0?

Jeszcze takie urzadzenie znalazlem https://sklep.hcx.com.pl/pl/p/PURETOOLS-PT-C-HDCP-konwerter-HDMI/344

Edytowane przez Jasio73
dodanie linku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Jasio73 napisał:

Co ciekawe apli wykrywa kabel hdmi 1.4 nawet jesli nie jest podlaczony do TV. Może rozwiązaniem było by puszczenie drugiego kierunkowego lub 2.0?

to rodzaj aktywnego kabla np. "iHDMI"?

na krótkich kablach powinno pójść pełne pasmo hdmi2, chyba że elektronika nie przepuści (nie wiem co tam zaszyli w tych kabelkach)

a to urządzenie chyba też może pomóc - musisz sprawdzić

najlepiej skontaktuj się z tym sklepem, tam chyba spece od tych spraw pracują :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam problem z dźwiękiem gdy podłącze dekoder vu+ solo 2 do marantza sr7010 i dalej na  pj ,za groma nie mam dźwięku a próbowałem wszystkiego już chyba, dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sr7010 + podłączonych kilka pudełek do niego i z dźwiękiem nie ma problemów. Nie ma znaczenia czy sygnał idzie do TV czy JVC, w obu przypadkach dźwięk jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a mi nie działa ,w momencie podłączenia JVC zawsze na wyświetlaczu w Marantz ginie źródło ,tak jakby nic nie było podłączone,a najlepsze że jak odłącze pj to dźwięk wraca do marantza z dekodera.Dałem sobie na luz bo i tak na pj telewizji nie oglądam ale wiadomo chciałbym wiedzieć co może być przyczyną.Wszystko inne śmiga jak należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Vu+, mam sr7010 ale Ich nawet razem nie łączę.

Dekoder mam do tv, bezpośrednio podłączony.

Ale....

Miałem kiedyś podłączony do maranza i coś tam włączałem na projektor, działało prawidłowo, jednak jakość marna i nie ma sensu podłączać tego do projektora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne. Ja mam Dreamboxa i nie mam żadnych problemów z JVC. Co prawda nie mam Marantza tylko Denona ale zarowno tunery jak i ampli podobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się uruchomić Disney+ na tv LG i na przystawce Apple TV podłączonej do JVC. Dajcie znać, czy ktoś jest zainteresowany,  żeby to opisał. Wesołych Świąt! I dajcie znać jak wygląda Kevin na Waszych projach  😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po obejrzeniu Wladcy Pierscieni 4K i wydanie to jest warte kazdej złotówki. Obraz miazga. Niesamowite jak wyciagneli to wydanie. Widac detale jakich wczesniej nie bylo widac, HDR bardzo dobry wg mnie na JVC uczta dla oczu. Dziek tez super, wg mnie 10/10.

Ogladalem to juz tyle razy ze myslalem ze bedzie nuda, przysypianie i brak koncentracji w trakcie - nie zapominajmy ze to wydanie extended ktore ciagnie sie dlugo i niesamowite jest to, ze ogladalem z zaciekawieniem, jakbym pierwszy raz ogladał, bo w pewnym sensie tak było dzieki temu ze widac wiecej niz na standardowym blu ray.

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi