Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Projektor dotarł , zastałem oczarowany obrazem .. szok że to projekcja wogóle .. Jak już trochę się ogarnę opiszę swoje pozytywne wrażenia, OLED wisi obok i naprawdę nie spodziewałem się takich kolorów , ostrości .. płynności z projektora .. do 3ciej nad ranem siedziałem a na 7mą do pracy 😁😬😁

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super Dawać mu dobre materiały i zawsze buzia uśmiechnięta będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, zobacz sobie filmy w 4k m.in.:

Życie Pi

Terminator 2

Wojna o planetę małp

Alita

Smerfy

Mad max na drodze gniewu

Strażnicy galaktyki cz.2

Itd..

Poprośmy o fotki..

:-). Ps. I jak z kalibracja?

Edytowane przez Bipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko będzie tylko zmieniam układ pokoju bo przez pomyłkę wysłali mi za mały ekran,ale wszystko dobrze się skończy i zamiast planowanych 100 wyslą mi 113cali a ten 90 im odeśle .. wszystko muszę przerabiać .. głośniki, kable ,atmos .. a spałem 10 godzin przez dwa dni .. 😁 przez testing .. kalibracja super ,tylko nie widzę hdr4000 a oni mają urlop i jeszcze raportu nie mam .  w dr Dolittle tym nowym na początku mam przepiękną zieleń ... ogólnie aż takich dobrych kolorów się nie spodziewałem i oczywiście Oleda nie zrobimy z tego ale mnie ten obraz już kupił a jestem wybredny.. Planeta małp, strażnicy zerkałem .. łapie piękna glebie .. wydaje mi się że ten kolegą z x5500 może być w szoku jak zobaczy ten projektor po kalibracji u siebie w salce ,bo chcę go zabrać do niego .. właściwie dzięki niemu załapałem bakcyla na projek .. wiem że trochę piszę na gorąco .. i po czasie emocję opadną ale porównując filmy np doctor sen , aquaman ,joker ten projektor jest naprawdę blisko Oleda ,nie mówię o światłach ale o kolorach.. ogólnie przejścia tonalne super .. jeśli film jest dobrze nagrany.. obraz jest super gładki.. zjechałem ostrością na 3 t.. bo lubię miękki obraz ..  Tak na szybko przepraszam za kropki i długie zadania .. 3d jeszcze .. 😇😇 tylko muszę dokupić transmiter i okulary 😇😇

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niedawno kupiłem transmiter 3d ale nie ma czasu teraz na projektor. Na jesieni się sezon u mnie znacznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, spoko. Wszystko zrozumiałe. Faktycznie oled to przesadne stwierdzenie. Ale.. U mnie przewija się mnóstwo osób. I takie co mają własne projektory. Z niższej lub średniej półki. I za każdym razem są pod wrażeniem obrazu. Nawet jak obraz by już przełknęli to o takim dźwięku mogą pomarzyć. Dlatego od dłuższego czasu są u mnie spotkania typowo kinowe. Dwa razy w tygodniu jak da radę. Towarzystwo musi się wymieniać co projekcję bo nie mam prawdziwej salki. Za mało miejsca. Wracając do projektora to nawet po takim czasie jestem mega zadowolony z tego sprzętu. I cały czas podziwiamy obraz. Pozdro.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG-20200728-WA0000.jpeg

IMG_20200727_210059.jpg

IMG-20200727-WA0021.jpeg

tak na szybko ale wiem że dodawanie fotek to trochę bez sensu+ mój bałagan ..przed 

IMG_20200726_210235~2.jpg

zrobiłem sobie wieszak z drewna na szybko bo w wolnej chwili chcę sprawdzić na jaką odległość będzie dobrze i wyczytałem że na full zoomoe bliżej spada kontrast  natywny około 20,30 procent .. zabawy mam trochę ..

ekran za wysoko powiesiłem 😬

IMG-20200727-WA0015.jpeg

i chyba skuszę się na ten super czarny materiał z Anglii devor czy jakoś tak ,mam próbkę i według mojego to mój to czarno siwy , lubię wyciągać maks ze sprzętu.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.07.2020 o 17:02, Darulok napisał:

tylko nie widzę hdr4000

Jednak jest tylko pod profilem HDR, jeszcze nie miałem okazji przetestować i porównać  , także wszystko według ustaleń ,w sumie mogłem 3d jeszcze zrobić  do kompletu ale myślę że stokowe ustawienia wystarczą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie robiłem 3D. I nawet jeszcze nie sprawdzałem. Dla mnie nisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, STELVIO napisał:

Ja też nie robiłem 3D. I nawet jeszcze nie sprawdzałem. Dla mnie nisza.

Transmiter kupiłem tzn wygrałem aukcje na allegro JVC PK-EM2 299zł, bracki mi przywiezie z Polski akurat jest i może okulary od plazmy będą działać🤔,tzn czytałem że będą ale czy jasność będzie się zgrywać itd ..to nie mam pojęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może kiedyś mnie najdzie coś na 3D. Ale sporo kiedyś w kinie oglądałem i mnie nie porwało. Może się zraziłem. Może jak to poskładasz i odpalisz to coś opiszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli masz od razu zrobiona kalibrację dla 1000  i 4000 nitów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Bipo napisał:

Czyli masz od razu zrobiona kalibrację dla 1000  i 4000 nitów ?

Tak mam 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie czy przechodząc do większego ekranu z 90 do 113 .. czy dużo tracę na ostrości? , robiąc zooma na obecnym ekranie tak jakby filmach gorzej nagranych bardziej uwydatniaja się wady, typu ziarno .. ostrość ....itd? bo może 100tka była by bardziej odpowiednia do mnie , Drugie to jeśli ekran z jakiejś przyczyny jednak  okazał by się za duży to chyba mógłbym sobie zrobić bordery ? są jakieś gotowe rozwiązania do kupna ? Ogólnie obraz jest mega ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze pytanko czy już ustawiłeś konwergencję. Jeśli nie to pierwsze co to zrób. Przy zmianie wielkości obrazu trzeba zrobić ponownie ustawienie ostrości. Jeśli masz 90" ustawiasz ostrość i konwergencję. Następnie zwiększać do 115" to ponownie musisz ustawić ostrość i konwergencję.

Czasami wymagane jest również ustawienie ostrości i konwergencji dla formatu 16:9 oraz osobno należy sprawdzić czy przy przestawieniu  na format kinowy 2,35:1 też dwa parametry są ok. Jeśli nie to osobno ustaw dla 16:9 i osobno dla 2,35:1. Wszystko się zapisuje i nic już nie musisz ustawiać.

Wielkość obrazu robi swoje, czyli każdą nie doskonałość jest lepiej widoczna na dużym ekranie. Ja mam 130" i jak bym miał możliwość większy ekran zamontować to bym to zrobił. Tutaj wielkość robi swoje, ale ziarno też jest lepiej widoczne. Ale zapuścić sobie takiego  np.Terminator 2 UHD i masz piekny obraz bez ziarna. Czysty jak łza. Dlatego ja płacąc za filmy w 4k chciałbym aby były bez szumu i ziarna. Niestety dużo ma i trzeba się z tym pogodzić.

Edytowane przez Bipo
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Bipo,

Nie jeszcze nic nie ustawiałem , tylko zoom, focus,shift .. nawet nie wiem jeszcze jak ustawić do formatu kinowego(przetestować chociaż ,nie widzę tego 🤔) .. szukałem wczoraj i na szybko nie znalazłem,poza tym boję się że coś pogrzebie a później nie będę wiedział jak wrócić .. są pewne sytuacje że naprawdę to wygląda lepiej niż OLED ... kontrast jest mega .. aczkolwiek mam parę niedoróbek w pokoju .. Czyli światło odbija się od Oleda, centralnego w jasnych scenach, grzejnika  🙂.. wczoraj włączyłem Alite , strażników galaktyki no kurdę na pauzie ciężko uwierzyć że to projekcja,taki trójwymiar łapie a bajki to poezja .. ja z tymi 90calami mógłbym chyba nawet przeżyć bo boje się że większy coś tam może zmienić  na gorsze,a się siedzę 2,8m,2,9m oko ekran 😬 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz w filmie 'Bliźniak' to jest żyleta. Ale ja osobiście takiego nie lubię. Wolę bardziej tzw kinowy obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im większy obraz tym lepsze wrażenie kinowe. Tutaj poruszasz się w bardzo małych granicach wielkościowych wiec moim zdaniem jeśli masz możliwość 115" ja bym szedł w wielkość. Z 3m spokojnie go ogarniesz a do wielkości szybko się przyzwyczaisz. Po miesiącu będziesz żałował że mógłbyś zamontować większy.

Pamiętaj, że przy formacie 2:35:1 obraz się zmniejsza na wysokość oprawie o połowę bo masz pasy góra dół.

Ja mam 130" z 3,7m..:-) 

Lucy 4K UHD

IMG-20200513-234929690.jpgupload pictures on forum

Edytowane przez Bipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Bipo napisał:

czy już ustawiłeś konwergencję. Jeśli nie to pierwsze co to zrób.

Czy to nie wpływa na kalibrację 🤔to jest tylko ostrość 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tj część kalibracji.

Można samemu, a mogą oni to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale skoro mam już skalibrowany to czy ta zbieżność paneli nie wpływa w jakimś stopniu 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie było to zrobione. Oni także to robią. Ja sobie sam wcześniej zrobiłem. Jeśli u Ciebie tego nie ma to to zrób. Jedynie polepszy obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konwergencji tej dokładnej oni nie robią. Bo to schodzi około 1-2h, mogą jedynie całościowo obraz skorygować dla czerwonego i niebieskiego panelu. My tu mówimy o poszczególnych polach, gdzie z nosem przy ekranie ustawiasz poszczególne kwadraciki..:-)

To ustawiasz odnośnie ostrości obrazu, oni ustawiają Ci cała kalibrację praktycznie tylko  odnośnie koloru. My już sami dostosowujemy i dopieszczamy obraz pod względem ostrości. Kolorów my nie ruszamy.

Było o tym już w wątku jeśli jednak chciałbyś to krok po kroku możemy poprowadzić.

Proszę podaj co jest źródłem obrazu u Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten chłopak co u mnie robił kalibrację to powiedział, że zrobiłby to gdybym nie miał. I mówił tu właśnie o godzinie/półtorej godziny. I też sprawdzał z nosem przy ekranie jak to zrobiłem. Nic nie znalazł do poprawki. To ja już nie wiem co i jak.
Ale tak czy siak trzeba to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie które modele nie wymagają poprawek i mają dobrze ustawione panele. Ponadto chłopaki z uwagi, że wiele osób zwraca na konwergencję uwagę zaczęli również i to kalibrować. Miałem u siebie dwa modele Sony i żaden nie wymagał ustawienia paneli, obecny Rs540 już potrzebował dopieszczenia, z tym że u mnie tego nie robili. Dopiero ja z Szewi to dopieszczaliśmy. 

Umówmy się, że osoba która ma pierwszy raz styczność z tak dużym obrazem u siebie cieszy się duży obrazem a tego nawet nie zauważy. Bo to są tak małe niuanse że trzeba mocno się wpatrywać z bliska aby to wychwycić.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi