STELVIO 318 Napisano 17 Stycznia 2020 HDTV.com.pl Ok. Kiki zrozumiałem. U mnie bez problemu. W ogóle 90% to telefonu używam do forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 18 Stycznia 2020 Do koncertów tylko Auro-3D. Nawet Auro-2D daje radę jak ktoś nie ma górnych ściennych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maro18 29 Napisano 18 Stycznia 2020 Wracając do tematu wątku - Wczoraj wypróbowałem 3d na filmie Zwierzogród. Moim zdaniem rewelacja. Obejrzałem wprawdzie tylko kilka minut, ale efekt przestrzennosci taki, jak bym sobie zyczył. Oglądam z ok 3 m ekran 117", takze immersja pełna. Jeszcze mam do sprawdzenia Koralinę i tajemnicznie drzwi oraz Auta 3, ale efekt był na tyle dpbry, ze juz zamowilem kolejne 6 folmow w MM 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 19 Stycznia 2020 No to mogę stwierdzić, że adaptacja mojego pokoju jest wystarczajaca. Teraz obraz po ustawieniach ostrości które robiłem wcześniej (te wszystkie linie poziome i pionowe) plus zaciemnienie zrobiło sporą robotę. Teraz już tylko czekam na kalibrację. Zdjęcie zrobione w ciągu dnia. Teraz jestem zadowolony. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 19 Stycznia 2020 A nie mówiliśmy... 🙂 podpowiem jeszcze jeden myk, wejdź sobie w ustawienia odtwarzacza blu ray tam gdzie masz ustawienia obrazu. Następnie masz suwak ostrość daj to na +2 i tAK zostaw.... pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 19 Stycznia 2020 Ok. Sprawdzę, ustawię. Dla mnie ten projektor tj oled. Bez dwóch zdań. Chciałbym jeszcze dodać, że ten uchwyt Peerless super. Czysta przyjemność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 20 Stycznia 2020 Oled to on jest ale rzeczywiście czern jest świetna. U mnie minał rok jak mam JVC. Uważam, że to doskonały zakup. Przez ten rok oglądałem filmy z czystą przyjemnością - nic nie zmieniałem, nie szukałem ciągle lepszych ustawień czy trybów (tak jak to niestety robiłem w poprzednim epsonie). Plastyka obrazu, kolory są genialne na tym projektorze. Jedyny minus i to taki co mnie wkurza na maksa to te długie przełączanie pomiędzy rozdzielczościami. Mimo zastosowania szybkiego kabla HDMI dalej trwa to za długo. Poza tym projektor jest świetny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llukk 102 Napisano 20 Stycznia 2020 Mam pytanie dla posiadaczy ekranów 16:9.czy ktoś stosuje soczewke anoformiczna? Piętą achillesową projekcji są pasy, które nigdy nie będą wyglądać jak na oledzie. Ostatnio spróbowałem takiego sposobu. Ekran przesunalem do gory aby zlikwidować górny pas. Dolny pas zakrylem tkanina czarna agrowloknina i jest efekt wow, to tylko proba efekt finalny posiadajac ekran ramowy po bokach ekranu nakleje czarne rzepy i podczas projekcji filmow 2.35:1. Czynnnosc zajmuje ok minuty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maro18 29 Napisano 20 Stycznia 2020 4 minuty temu, llukk napisał: Mam pytanie dla posiadaczy ekranów 16:9.czy ktoś stosuje soczewke anoformiczna? Piętą achillesową projekcji są pasy, które nigdy nie będą wyglądać jak na oledzie. Ostatnio spróbowałem takiego sposobu. Ekran przesunalem do gory aby zlikwidować górny pas. Dolny pas zakrylem tkanina czarna agrowloknina i jest efekt wow, to tylko proba efekt finalny posiadajac ekran ramowy po bokach ekranu nakleje czarne rzepy i podczas projekcji filmow 2.35:1. Czynnnosc zajmuje ok minuty. Mialem podobny pomysł, ale niestety mam ekran elektryczny... nawet myslalem o zamontowaniu jakichs zaczepów do sciany po obu stronach z rozwijaniem paska jedwabiu ale na razie sie za to nie zabrałem. Przy ramowym jednak łatwiej... 21 godzin temu, Bipo napisał: A nie mówiliśmy... 🙂 podpowiem jeszcze jeden myk, wejdź sobie w ustawienia odtwarzacza blu ray tam gdzie masz ustawienia obrazu. Następnie masz suwak ostrość daj to na +2 i tAK zostaw.... pozdrawiam. A o jakim odtwarzaczu mowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 20 Stycznia 2020 Oppo/Cambridge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) zbalansowane XLR kable sa, trzecia wielokanałowa końcówka mocy sie wygrzewa... no i teraz powoli czas na procesor i w glowie mam metlik. Wybor wydawal sie prosty, ale im wiecej czytam i wiem tym mniej oczywisty... Zachcialo mi sie zmieniac Z samym ampli wszystko jest znacznie prostsze Edytowane 21 Stycznia 2020 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maro18 29 Napisano 21 Stycznia 2020 Jak u Was, Panowie, z 3D? Ktoś korzysta? Jeśli tak, to z jakich okularów? Oryginalne są sakramencko drogie. Zamówiłem z Niemiec 3 pary okularów firmy hi-schock (takich: https://www.hi-shock.de/en/rf-pro-high-diamond-3d-glasses-for-jvc-projectors-900-polarized ) - podobno zbliżone do oryginału, dosyć jasny obraz (w przeciwieństwie do moich samsungów, które bardzo przyciemniają obraz). Zobaczymy 🙂 Niestety moje samsungi się co chwilę wyłączają - zapewne tracą kontakt z emiterem, raczej nie jest to kwestia baterii (choć to też niewykluczone, że po tylu latach padła) Druga rzecz - jutro dotrze do mnie mikrofon UMIK-1 z miniDSP do pomiarów audio - zobaczę wtedy jak wygląda pod względem akustycznym moje pomieszczenie. Ciekawi mnie też, jak się to zmieni po dodaniu absorberów. Dzisiaj obejrzałem Spiderman Far from home. Wciąż się nie mogę nacieszyć tym pokojem 🙂 jakoże oglądałem przed południem, byłem sam w domu, to mogłem poszaleć z dźwiękiem. I tak jak oczywistością dla mnie był świetny obraz, tak pier...nięcie subwoofera przy większej głośności mnie oczarowało 🙂 wrażenia mialem podobne, jak z salki w hcx - myślałem, że wrażenia kinowe to przede wszystkim duży ekran, ale moim zdaniem to 50/50% duży ekran i dobre nagłośnienie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 21 Stycznia 2020 zbalansowane XLR kable sa, trzecia wielokanałowa końcówka mocy sie wygrzewa... no i teraz powoli czas na procesor i w glowie mam metlik. Wybor wydawal sie prosty, ale im wiecej czytam i wiem tym mniej oczywisty... Zachcialo mi sie zmieniac Z samym ampli wszystko jest znacznie prostszeNo ładnie, ładnie. Nie odpuszczasz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 21 Stycznia 2020 Jak u Was, Panowie, z 3D? Ktoś korzysta? Jeśli tak, to z jakich okularów? Oryginalne są sakramencko drogie. Zamówiłem z Niemiec 3 pary okularów firmy hi-schock (takich: https://www.hi-shock.de/en/rf-pro-high-diamond-3d-glasses-for-jvc-projectors-900-polarized ) - podobno zbliżone do oryginału, dosyć jasny obraz (w przeciwieństwie do moich samsungów, które bardzo przyciemniają obraz). Zobaczymy Niestety moje samsungi się co chwilę wyłączają - zapewne tracą kontakt z emiterem, raczej nie jest to kwestia baterii (choć to też niewykluczone, że po tylu latach padła) Druga rzecz - jutro dotrze do mnie mikrofon UMIK-1 z miniDSP do pomiarów audio - zobaczę wtedy jak wygląda pod względem akustycznym moje pomieszczenie. Ciekawi mnie też, jak się to zmieni po dodaniu absorberów. Dzisiaj obejrzałem Spiderman Far from home. Wciąż się nie mogę nacieszyć tym pokojem jakoże oglądałem przed południem, byłem sam w domu, to mogłem poszaleć z dźwiękiem. I tak jak oczywistością dla mnie był świetny obraz, tak pier...nięcie subwoofera przy większej głośności mnie oczarowało wrażenia mialem podobne, jak z salki w hcx - myślałem, że wrażenia kinowe to przede wszystkim duży ekran, ale moim zdaniem to 50/50% duży ekran i dobre nagłośnienie.Ja oglądam czasem mam jakieś 70 filmów w 3d. Bardzo ładnie to wygląda na jvc. Okulary mam xpand jakiś tam model i dwie sztuki Epsona które mi zostały.Widzę że działasz z kalibracja, miniDSP powinien sporo zmienić. Wysłane z 1+ 7Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 15 godzin temu, maro18 napisał: Jak u Was, Panowie, z 3D? Ktoś korzysta? Jeśli tak, to z jakich okularów? 🙂 wrażenia mialem podobne, jak z salki w hcx - myślałem, że wrażenia kinowe to przede wszystkim duży ekran, ale moim zdaniem to 50/50% duży ekran i dobre nagłośnienie. ja uzywam tych: ELPGS03 XPAND 3D RF X105-RF-X1 Pelna zgoda dot 50/50. Wg mnie warto to miec wyważone i dzwiek na podobnym dobrym poziomie co obraz z prjektora. Edytowane 22 Stycznia 2020 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 22 Stycznia 2020 W dniu 19.01.2020 o 23:32, STELVIO napisał: Ok. Sprawdzę, ustawię. Dla mnie ten projektor tj oled. Bez dwóch zdań. Chciałbym jeszcze dodać, że ten uchwyt Peerless super. Czysta przyjemność. Widzisz, pisałem że ten uchwyt to rewelacja a zdjęcie/założenie a później ustawienie projektora to 2-3 minuty i po sprawie.. 🙂 Ja to od razu docenilem jak na poprzedniku mi to zajmowało niekiedy dwa dni, niekiedy dodatkowe przyrządy i pomoc drugiej osoby. Tutaj robisz to wszystko sam. Co do 3D mam okolo 50 filmów które oglądałem jakieś 7 lat temu i tym się fascynowały przez około 1 roku. Po 2 latach już nie włączyłem ani jednego bo mi zupełnie przeszło. Od 6 lat oglądam tylko 2D, do 3D raczek nie wrócę.... Odnośnie maskowania ekranu elektrycznego jest jeden patent. Instalacja czarnej rolety, która maskuje nam górny pas, a dolny maskujemy podciagajac ekran do góry. Drugi myk to wykorzystać pamięć obiektywów naszych projektorów. Tzn.po rozwinięciu ekranu, ustawiamy nasz dolny obraz filmu na dolnej krawędzi ekranu a od góry rozsuwamy czarną rolety maskującą. Drugi sposób moim zdaniem ma duży plus ponieważ po obniżeniu ekranu uzyskujemy obraz 1:2.39 na wysokości wzroku. Stelvio zmieniłeś to ustawienie z 8Ohm na 4ohm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 22 Stycznia 2020 Tak zmieniłem. Jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Bipo napisał: Widzisz, pisałem że ten uchwyt to rewelacja a zdjęcie/założenie a później ustawienie projektora to 2-3 minuty i po sprawie.. 🙂 Ja to od razu docenilem jak na poprzedniku mi to zajmowało niekiedy dwa dni, niekiedy dodatkowe przyrządy i pomoc drugiej osoby. Tutaj robisz to wszystko sam. Co do 3D mam okolo 50 filmów które oglądałem jakieś 7 lat temu i tym się fascynowały przez około 1 roku. Po 2 latach już nie włączyłem ani jednego bo mi zupełnie przeszło. Od 6 lat oglądam tylko 2D, do 3D raczek nie wrócę.... Odnośnie maskowania ekranu elektrycznego jest jeden patent. Instalacja czarnej rolety, która maskuje nam górny pas, a dolny maskujemy podciagajac ekran do góry. Drugi myk to wykorzystać pamięć obiektywów naszych projektorów. Tzn.po rozwinięciu ekranu, ustawiamy nasz dolny obraz filmu na dolnej krawędzi ekranu a od góry rozsuwamy czarną rolety maskującą. Drugi sposób moim zdaniem ma duży plus ponieważ po obniżeniu ekranu uzyskujemy obraz 1:2.39 na wysokości wzroku. Stelvio zmieniłeś to ustawienie z 8Ohm na 4ohm? szkoda ze 3d jest w odwrocie, bo wg mnie imersja w 3d i sam fakt trojwymiarowosci przy dobyrm filmie pokroju Avatara to jest to - nawet wieksze wow niz 4K. Niestety tez przylapalem sie ze dawno nic w 3d nie ogladałem. Filmy jakies jeszcze okazjonalnie chyba wychodza w tym formacie. Edytowane 22 Stycznia 2020 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maro18 29 Napisano 22 Stycznia 2020 Teraz, szewi napisał: szkoda ze 3d jest w odwrocie, bo wg mnie imersja w 3d i sam fakt trojwymiarowosci przy dobyrm filmie pokroju Avatara to jest to - nawet wieksze wow niz 4K. Potwierdzam. U mnie wrażenie jest rewelacyjne. Jedyne "ale" to zbyt ciemny obraz w okularach samsunga - mam nadzieję, że Pro Diamond rozwiążą tę niedogodność. A przyznam, że ilość filmów 3D, którą posiadacie, jest imponująca...! Dotarł do mnie miniDSP UMIK-1 - niestety chyba już za późno, żeby kalibrować po nocy i dzieci pobudzić 🙂 musi poczekać na lepszy dzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) dwie koncowki 2 x 1,5kW podlaczone (trzecia wzmacniacz na fronty dual mono juz byl wczesniej) ...Tak wiec migracja na zasilanie wszystkiego koncowkami mozna uznac za zakonczona. Teraz oddzielna linia do elektrowni hehe A tak serio to jesli wykorzystam choćby 50% z zapasu mocy to i tak bedzie niezle, no ale lepiej miec zapas niz za mało. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 2 Lutego 2020 Udało mi się zrobić porównanie. Film Ocean Ognia HD na canal+ UPC na tv lg oled. Kontra Ocean Ognia blu-ray 4k na projektorze Jvc. Moim subiektywnym zdaniem wygrał projektor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 2 Lutego 2020 Subiektywnie uważam, że lepiej się jeździ Mercedesem S-klasą, niż Skoda (nawet Superb) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 2 Lutego 2020 Subiektywnie uważam, że lepiej się jeździ Mercedesem S-klasą, niż Skoda (nawet Superb) Oj tam oj tam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llukk 102 Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) 8 godzin temu, STELVIO napisał: Udało mi się zrobić porównanie. Film Ocean Ognia HD na canal+ UPC na tv lg oled. Kontra Ocean Ognia blu-ray 4k na projektorze Jvc. Moim subiektywnym zdaniem wygrał projektor. obiektywny test he he na projektor zródło bluray 4k a na oled canal plus . ps.oledowi mogłeś dać chociaż zwykły bluray,który masz pewnie w pudełku razem z 4k Edytowane 3 Lutego 2020 przez llukk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 3 Lutego 2020 Tylko, że ja mam bardzo dobry obraz z UPC na tv. Dlatego zrobiłem sobie to porównanie. 4k na obu nie ma sensu. Przynajmniej nie do oleda. Do LCD jak najbardziej. Ale tak jak napisałem wyżej to tylko moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach