Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, zochu1 napisał:

Szewi, opowiedz coś więcej o tej końcówce. Jak brzmieniowo, jaki koszt i gdzie można ją kupić?

Jesli nie sluchasz glosno to w zasadzie nie ma roznicy. Natomiast jak lubisz suchac glosniej to wtedy slychac ze detalicznos sie poprawia -  przy duzych poziomach glosnosci  jest nienatarczywie, dzwiek nie meczy, czuc zapas mocy. Przy standardowym poziomie glosnosci pewnie trzeba by wiecej odsluchu, ale wiekszych roznic nie slyszelismy. Pewnie zeby to uslyszec na calej linii to tez trzeba by pojsc w wykorzystnaie wyjsc zbalansowanych / XLR. 

Odpowiadajac na pytanie ta koncowka to troche taki moj eksperyment. Moze kiedys pojde w procesor A/V i wykorzystam potencjal  zbalansowanych XLR. Nie ma jej w PL. Ze wszystkimi oplatami oraz kosztem przerobioenia trafo z 110 na 220V  i tak wyszlo sporo korzystniej niz emotiva - pierwotnie celowalem w A-5175. Tylko tu w nizszej cenie sa mocniejsze kondensatory na kanał, wyjscia zbalansowane i lepsze terminale glosnikowe. . Seria XPA z kolei za mocna i za duza jak na moje potrzeby na ten moment.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj potestowalismy u Szewi jak gra kino z końcówka i na samym ampli.
Wcześniej nie miałem okazji słuchać kina domowego opartego na końcówkach mocy dla tego chciałem na własne uszy przetestować co wnosi końcówka przy poziomach na jakich oglądamy w domu filmy. Nie poziomy z kin komercyjnych tj.75 czy 82db gdzie głową boli po pół godziny oglądania i ma się dosyć ale na poziomie domowych kin gdzie w komfortowych warunkach można oglądać nie raz cały dzień od rana do wieczora a poziom nas nie męczy.
W naszym przypadku z Szewi mamy poziom od 55-60vol na avr.
Na takim poziomie potestowalismy i moje zdanie jest podobne: ja nie słyszałem różnicy dopiero zabawa zaczęła się gdy pojechaliśmy z vol na 70. Tam czuć było nadal moc i spory zapas że można jechać dalej.
 Niestety nikt z nas w domu na takim  poziomie nie słucha.
Dlatego przed zakupem warto sobie to sprawdzić na ile wnosi dokupowanie końcówek mocy i czy wogóle jest sens.
Czy poziom głośnosci na którym oglądam film będzie wykorzystywał zapas mocy w końcówce czy może wystarczy nam spokojnie sam amplituner.
Sytuacja może się zmienić kiedy w systemie są kolumny które potrzebują prądu wtedy może jest sens tego nie wiem. Może też się okazać że nawet prądozerne kolumny przy naszym poziomie głośności oglądania też nie potrzebują końcówki a wystarczy avr...
Tak jak napisalem przed zakupem testować i jeszcze raz testować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Bipo napisał:

Wcześniej nie miałem okazji słuchać kina domowego opartego na końcówkach mocy dla tego chciałem na własne uszy przetestować co wnosi końcówka przy poziomach na jakich oglądamy w domu filmy. Nie poziomy z kin komercyjnych tj.75 czy 82db gdzie głową boli po pół godziny oglądania i ma się dosyć ale na poziomie domowych kin gdzie w komfortowych warunkach można oglądać nie raz cały dzień od rana do wieczora a poziom nas nie męczy.
Na takim poziomie potestowalismy i moje zdanie jest podobne: ja nie słyszałem różnicy dopiero zabawa zaczęła się gdy pojechaliśmy z vol na 70. Tam czuć było nadal moc i spory zapas że można jechać dalej.
Dlatego przed zakupem warto sobie to sprawdzić na ile wnosi dokupowanie końcówek mocy i czy wogóle jest sens.
Czy poziom głośnosci na którym oglądam film będzie wykorzystywał zapas mocy w końcówce czy może wystarczy nam spokojnie sam amplituner.
Sytuacja może się zmienić kiedy w systemie są kolumny które potrzebują prądu wtedy może jest sens tego nie wiem. Może też się okazać że nawet prądozerne kolumny przy naszym poziomie głośności oglądania też nie potrzebują końcówki a wystarczy avr...

dla kompletnosci warto dodać jeszcze ze ja pod ta 5 kanalowa koncowke mam wpiety tylko centralny surroundy boczne i tylne a pod inna mam wpiete fronty.

Porownywalismy do AVR bez 5 kanałowej koncowki i z nia, ale w obu pryzpadkach z wpietymi frontami w inna końcówke ;)

Mysle ze gdybysmy odlaczyli fronty w ogole bez zadnych koncowek, sam AVR wtedy slychac byloby wieksza roznice. Wg mnie koncowka na fornty ma sens, na reszte to juz zalezy od tego jak kto słucha filmów i czy potrzebuje efektów pt zeby spaśc z krzesła ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to bym szybko miał wizyty sąsiadów z za ściany na takim vol 65-70..:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja chciałem mieć końcówkę obok AVR, żeby wyglądało ładnie i symetrycznie
Czy gra lepiej, hmmmm.
Pewnie, tak jak piszecie, jest większy zapas mocy i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest możliwe ale ja na avr mam bardzo często 70 do 75db. Takie minimum to 67.

Ale w bloku nie mieszkam jakby co.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stelvio Wszystko zależy od wielkości pomieszczenia, rodzaju kolumn, czy są prądżerne oraz naszych ulubionych preferencji. Może się okazać że ulubiony poziom twój na którym sluchasz jest inny niż mój czy kolegi. Może być taki sam sprzęt, podobny pokój a inny poziom odsłuchu. Dla mnie poziom 70db jest nie akceptowalny, za głośny oraz meczacy. Dla Ciebie może się okazać że jest idealny. Dodatkowo wystarczy że zmienisz np.kolumnę centralną na dużo większą i może się okazać że potrzebny będzie monoblok bo z avr nie gra jak trzeba a reszta kolumn bez trudu jest napędzana z avr...

Dużo zmiennych..... 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Rozumiem. Tak myślałem że to nie wszędzie jednakowo jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a jak sie ma napędzanie przez ampli aż 9 kolumn ? Czy wtedy ampli nie dostanie zadyszki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zochu Zależy jakich, jeśli są to np.9 szt Paradigm Studio 100 to bez końcówki się nie obedzie ba ja bym tam same monobloki dał.. 🙂,;jeśli są to kolumny typu heco music style/dali zensor tj.łatwe do napędzania to moim zdaniem wystarczy sam ampli. Natomiast jeśli jeśli dasz np.wszystkie 9 kolumn podłogowych  nawet tych łatwych do napędzania tutaj już może być problem tego nie wiem gdybam.

Jedno jesr pewne Szewi ma teraz duzy zapas mocy, będzie chciał dać czdu to bez zajakniecia da, ta końcówka to kawał solidnego sprzętu i prądu ma pod dostatkiem... 🙂

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Bipo za odpowiedź. 

Chyba największym problemem w Polsce jest ograniczony rynek w zakresie rozsądnych cenowo końcówek mocy i dosyć ograniczona możliwość wypożyczenia tego typu sprzętu na testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Melduję się jako użytkownik Jvc x7900. Jak dojdzie do podłączania i ustawiania to będę liczył na pomoc i podpowiedzi. Pozdro.

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w koncu podlaczylem, na razie jeszcze walka z kolumnami... sprzet mam: projektor JVC RS540, ekran kupiłem adeo tensio professional 117" z czarną kasetą, z gainem 1.0. Uchwyt peerless.

Do tego:

Denon x4500h

Zestaw svs - 2x ultra bookshelf ns podstawkach atacama i7, centralny svs ultra, boczne bipole ultra surround, tylne prime sattellites, do tego 4 x prime elevation speakers do atmosa. No i subwoofer svs pc4000 (na razie jeden).

Wiekszosc pokoju na czarno (sigma czarny mat), w tym sufit.

Pozostało podłączenie kolumn (na razie podlaczylem tylko centralny), ustroje akustyczne (planuje absorbery z addictive sound - wymiary 50 x 100 cm i grubosc 10 cm welny isover pt 80 z mozliwoscia wlasnej grafiki metoda druku cyfrowego) no i pewnie w pewnym momencie kalibracja.

Wrazenia na razie oczywiscie pozytywne, ale ogladanie trwalo dosłownie kilka minut. Obejrzałem kawałek planet earth II, poczatek wiedzmina i syn zagral I mecz w fife. Strasznie ciemny jest tryb hdr - w wiedzminie traci sie sporo szczegółów w pierwszej ciemnej scenie, duzo wiecej szczegolow widac w tryie sdr.

Jak troche uporządkuję pokój to napisze wiecej

Wesołych Świąt!

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja w koncu podlaczylem, na razie jeszcze walka z kolumnami... sprzet mam: projektor JVC RS540, ekran kupiłem adeo tensio professional 117" z czarną kasetą, z gainem 1.0. Uchwyt peerless.

Do tego:

Denon x4500h

Zestaw svs - 2x ultra bookshelf ns podstawkach atacama i7, centralny svs ultra, boczne bipole ultra surround, tylne prime sattellites, do tego 4 x prime elevation speakers do atmosa. No i subwoofer svs pc4000 (na razie jeden).

Wiekszosc pokoju na czarno (sigma czarny mat), w tym sufit.

Pozostało podłączenie kolumn (na razie podlaczylem tylko centralny), ustroje akustyczne (planuje absorbery z addictive sound - wymiary 50 x 100 cm i grubosc 10 cm welny isover pt 80 z mozliwoscia wlasnej grafiki metoda druku cyfrowego) no i pewnie w pewnym momencie kalibracja.

Wrazenia na razie oczywiscie pozytywne, ale ogladanie trwalo dosłownie kilka minut. Obejrzałem kawałek planet earth II, poczatek wiedzmina i syn zagral I mecz w fife. Strasznie ciemny jest tryb hdr - w wiedzminie traci sie sporo szczegółów w pierwszej ciemnej scenie, duzo wiecej szczegolow widac w tryie sdr.

Jak troche uporządkuję pokój to napisze wiecej

Wesołych Świąt!

No to ładny zestaw zrobiłeś.

Ustawienia do HDR, wpisz sobie z pierwszej strony amerykańskiego forum, z tematu o naszych JVC.

Tutaj są.

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eavsforum%2Ecom%2Fforum%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D2923938&share_tid=2923938&share_fid=47413&share_type=t&link_source=app

Official JVC - 20LTD - RS640 (x990/x9900) - RS540 (X790/x7900) - Owners Thread

Stelvio, Ty też sobie je wbij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, raf7705 napisał:

No to ładny zestaw zrobiłeś.

Ustawienia do HDR, wpisz sobie z pierwszej strony amerykańskiego forum, z tematu o naszych JVC.

Tutaj są.

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eavsforum%2Ecom%2Fforum%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D2923938&share_tid=2923938&share_fid=47413&share_type=t&link_source=app

Official JVC - 20LTD - RS640 (x990/x9900) - RS540 (X790/x7900) - Owners Thread

Stelvio, Ty też sobie je wbij.

Dzieki. Wypróbuję i dam znac w nowym roku jakie wrażenia  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro mam nadzieję, że powieszę sprzęt na suficie. Mam przygotowane dwa Hdmi optyczne. Gdzie je podłączyć żeby mieć wszystko ładnie zgrane. Blu-ray i Horizon UPC ? A to wszystko przez ampli tak jak teraz mam? Będzie ok? Chcę mieć dostęp do płyt i dysku z blu-ray i nie raz jakiś mecz czy coś innego z kablówki. Czy może do projektora doprowadzić jeszcze jakiś kabel? Może internetowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko do amplitunera, a z niego na projektor jednym kablem hdmi i drugim hdmi z avr  na TV. W trakcie kiedy nie oglądasz na projektorze to ogladasz na TV. Po drugie w ampli ustawiasz sobie  które źródło ma być przesyłane na TV bez włączania avr i jak masz chęć obejrzeć wiadomości to nie Odpalasz całej elektrowni tylko dźwięk i obraz leci na TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki. Spróbuję to na spokojnie sobie ogarnąć. Na razie to mnie gościu z innego forum z równowagi wyprowadza. Nie rozumiem człowieka. Jakiś ewenement na skalę światową. Sorry ale chyba się ze wszystkiego wypiszę, bo się tego nie spodziewałem. Że takie reakcje skrajne mogą być. Jeszcze raz dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam zastanawiać się nad przesiadką z amplitunera na procesor A/V i wykorzystaniu zbalansowanych wyjsc audio. Kazdy kanał napedzany końcówka. Wydaje się to naturalnym krokiem po przejsciu na  wzmacniacze mocy z osobnymi torami audio i docelowo pozbycie sie urzadzenia all-in-one jakim jest amplituner.  Chodzi mi po głowie kilka rozwiazan najlepiej z wykorzystaniem Dirac Live. Niestety wybór dostepnych procesorow/przedwzmacniaczy AV jest maly albo sa urzadzenia ktore maja miec Dirac w przyszłosci np XMC-2 (choc ma tylko zbalansowane wyjscia na fronty i bodajze na central). Mało testów XMC-2 Emotivy lub RMC-1L. Ciekawie na tym tle prezentuje sie Marantz AV8805 (choc tu minusem jest Audyssey w stosunku do Diraca). Arcam pokazal tez nowosci jak AV40. Jest tez Arcam AVR860. Generalnie nie wiem czy mi sie chce znowu dłubac coś przy AV bo to niekonczacy sie temat widzę i łatwo przekombinować...;)

Narazie musze poczytac na ten temat.

Wtedy pewnie bede musial pomyslec tez o innej szafce typu rack do salki zeby sie to wszystko zmiesciło.

Dirac Live ponoc duzo daje w mniejszych pomieszczeniach i ma przewage nad Audyssey. 

Mamy tutaj kogoś kto nie korzysta z amplitunera tylko procesora A/V w KD lub przesiadł sie z amplitunera ?

Dla odmiany na swieta odpaliłem sobie Dire Straits brother of Arms SACD zeby sprawdzic alternatywny setup stereo ktory zrobilem w salce i powiem tak - jestem ukontentowany. Porownałem sobie tez to samo na moim starym stereo i powiem ze jestem bardzo zadowolony z kierunku zmian. Nie ma takiej przepasci miedzy dwoma systemami. Przy okazji odkurzylem troche odtwarzacze SACD. Muza grała tak ze nie chcialo sie przestac jej słuchać. 

Wesołych !

miło być oczywiscie Brothers in arms... Tak to jest jak sie pisze o tej porze ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczesne procesory AV posiadające wyjścia zbalansowane nie mają w 99%-ach zbalansowanego toru analogowego. Na wyjściach są jedynie symetryzatory. Tak więc jedyną zaletą podłączenia przez te wyjścia do zbalansowanych końcówek mocy jest ... mozliwośc wykorzystania standardowego kabla XLR bez żadnych przejściówek RCA-XLR czy dorabianiu takiego kabla.

Tak więc wyjścia RCS i XLR w prockach AV są tożsame jakościowo.

Należy pamiętać, że końcówki mocy po wejściach niezbalansowanych mają większą impedancje wejściową niż po XLR-ach. A iloraz impedancji wejściowej końcówki i impedancji wyjściowej procesora AV powinien być jak najwiekszy. Zazwyczaj jest to kilkaset ohmów wyjściowej procesora (przedwzmacniacza) do kilkudziesięciu tysięcy ohmów wejściowej końcówki.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi