raf7705 965 Napisano 5 Maja 2019 No to lecę dzisiaj z tymi trzema odcinkami gry o tron, przy pełnym zaciemnieniu.Jeśli chodzi o kolory i kontrast, to jest bardzo ładnie, (wersja z Amazona).Pierwszy odcinek narazie.Ciekawe jak będzie wyglądał trzeci odcinek, ten co tak na niego większość narzeka.Póki co, jasne sceny wyglądają dobrze, ciemne hmmm, średnio.Tzn czerń jest i kontrast, tylko te przejścia tonalne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 6 Maja 2019 Powiem tak.Oglądanie trzeciego odcinka nie było przyjemnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 6 Maja 2019 2 godziny temu, raf7705 napisał: Powiem tak. Oglądanie trzeciego odcinka nie było przyjemnością. Na TV czy na proju ? I dlaczego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 6 Maja 2019 Wczoraj na projektorze, dziś rano jeszcze raz na TV.Dlaczego...Słaba jakość materiału.Przejścia tonalne, raczej brak przejść.Makro bloki.Po prostu, za mało informacji o obrazie, za niski bitrate, w szczególności dla takich ciemnych scen. Jasne sceny, jak najbardziej ok. Teraz zmiana tematu.Często piszemy o plusach odtwarzaczy, tym razem chcę napisać o minusach dwóch playerów, które posiadam. Egreat A5.Nie daje rady z dużymi plikami 70-90 GB po sieci dlna.Bezpośrednio z dysku daje radę bez problemu. Apple TV.Daje radę z dużymi plikami po sieci ale nie ma po sieci Dolby Atmos jak również nie czyta obrazu płyty, z czym znów Egreat nie ma problemu. Żeby obejrzeć duży plik (80Gb) z dolby atmos, czy tam DTS X, to trzeba go tradycyjnie na dysk skopiować, z NASa nie da rady, bynajmniej używając tych dwóch playerów. Ciekawe jak tu by działało oppo 203?Obraz płyty wiem że czyta, a jak z dużymi plikami po sieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) 26 minut temu, raf7705 napisał: Wczoraj na projektorze, dziś rano jeszcze raz na TV. Dlaczego... Słaba jakość materiału. Przejścia tonalne, raczej brak przejść. Makro bloki. Po prostu, za mało informacji o obrazie, za niski bitrate, w szczególności dla takich ciemnych scen. Jasne sceny, jak najbardziej ok. No to jednak dobrze, że czekam na UHD... Cytat Teraz zmiana tematu. Często piszemy o plusach odtwarzaczy, tym razem chcę napisać o minusach dwóch playerów, które posiadam. Egreat A5. Nie daje rady z dużymi plikami 70-90 GB po sieci dlna. Bezpośrednio z dysku daje radę bez problemu. Apple TV. Daje radę z dużymi plikami po sieci ale nie ma po sieci Dolby Atmos jak również nie czyta obrazu płyty, z czym znów Egreat nie ma problemu. Żeby obejrzeć duży plik (80Gb) z dolby atmos, czy tam DTS X, to trzeba go tradycyjnie na dysk skopiować, z NASa nie da rady, bynajmniej używając tych dwóch playerów. Ciekawe jak tu by działało oppo 203? Obraz płyty wiem że czyta, a jak z dużymi plikami po sieci... Tv boxów jest mnóstwo... Te najlepsze po 1000zł... Ja bym Apple zostawił tylko do streamingu, a do plików możesz spokojnie poszukać alternatywy... Na sieci się nie znam bo mam albo płyty albo pliki z dysków, ale jestem przekonany, że coś będzie... No i pytanie czy to aby nie ograniczenie po stronie routera czy Wifi ? Egreat puszczasz po LANie ? Może sieć nie wyrabia w przypadku tak ogromnych plików ? Edytowane 6 Maja 2019 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 6 Maja 2019 Próbowałem i po kablu i po WiFi, Egreat buforuje co parę minut.Apple, po wifi działa płynnie z tym samym plikiem. Ciekaw jestem czy oppo po sieci takie pliki płynnie odtwarza... Ps.Egreat z plikiem, tak do 50Gb działa płynnie po sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 6 Maja 2019 To ja mam jedno szybkie pytanie. Tzn jak podłączysz dysk do tego egreat z filmem 60/80GB, a egreat jest na kablu to też nie idzie? Czy w tym momencie jest ok?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 6 Maja 2019 7 minut temu, raf7705 napisał: Próbowałem i po kablu i po WiFi, Egreat buforuje co parę minut. Zamiast DLNA puszczaj po NFS/Samba - 90GB iso po kablu leci płynnie. Masz zdaje się qnapa to jaki problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 6 Maja 2019 To ja mam jedno szybkie pytanie. Tzn jak podłączysz dysk do tego egreat z filmem 60/80GB, a egreat jest na kablu to też nie idzie? Czy w tym momencie jest ok?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaZ dysku podłączonego działa dobrze. Zamiast DLNA puszczaj po NFS/Samba - 90GB iso po kablu leci płynnie. Masz zdaje się qnapa to jaki problem.O widzisz, muszę spróbować.Myślałem że to bez różnicy, jakim protokołem jest przesyłane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 6 Maja 2019 Raf.Nie ma problemu. Obejrzalem setki filmow UHD po lanie na A5. Nie ma problemow z przerywaniem, czy buforowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 6 Maja 2019 @raf7705 Egreat działa z duzymi plikami bardzo dobrze. Ustaw protokol NFS w NAS i bedzie bez zająknięcia. Apple TV działa rowniez idealnie. Wszystko i streaming i pliki z NAS. Jedyny minus to ten dźwięk HD. Moim zdaniem AppleTV generuje lepszy obraz od Egreata i dlatego obecnie uzywam tylko AppleTV do plików.Co do S08e03 to u mnie na JVC obraz byl bardzo dobry. Nie idealny ale bardzo dobry. Na TV w calkowitej ciemni w pokoju tez fajnie ale na projektorze duzo lepiej mi sie ogladalo. Po ponad 3 miesiącach uzytkowania uwazam, ze JVC X7900 jest fenomenalnym projektorem. W moj gust trafia idealnie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 6 Maja 2019 Jednak miałem podłączone po sambie (smb).Wczoraj mi buforowało co chwilę, dziś włączyłem i działało dobrze. Sieć jest na 100Mbit a bitrate 85Mbit, to blisko maksymalnej prędkości. NFS mówisz, muszę sprawdzić ustawienia NAS. Projektorowi nie mam nic do zarzucenia.Też go, coraz bardziej lubię No nie mów, że Ci się podobały te przejścia tonalne w ciemnych partiach obrazu.... Ja dzisiejszy odcinek, dla odmiany obejrzę sobie z HBO Go, na telefonie w pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 6 Maja 2019 Jednak miałem podłączone po sambie (smb).Wczoraj mi buforowało co chwilę, dziś włączyłem i działało dobrze. Sieć jest na 100Mbit a bitrate 85Mbit, to blisko maksymalnej prędkościPo kablu powinieneś mieć 1000Mbit i wtedy żadnych problemów po sambie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 6 Maja 2019 39 minut temu, montas napisał: Po kablu powinieneś mieć 1000Mbit i wtedy żadnych problemów po sambie. A dlaczego? Może mieć i 100, a nawet i 10. Wszystko zależy jak ma ustawione i jaki sprzęt podłączony. Banalny, stary switch wystarczy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 6 Maja 2019 U mnie jest 100.Dali mi jakiś nowy router, ale nie zakładałem go jeszcze, może i w tym nowym jest Gigabitowy LAN.Muszę sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 7 Maja 2019 @raf7705 te niektore sceny oczywiście że slabiej wyglądały ale tak zostały nam dostarczone. Mi chodzi o cały odcinek. Ciemny, mroczny i ogolnie klimat całej bitwy. Jak gasną miecze tych pierwszych, przy pierwszym ataku to aż ciary idą Dlatego pomimo tych słabszych jakościowo scen całość ogladało mi się bardzo dobrze. Co do NAS to na 100% musisz poustawiać protokoly. Ja mam co prawda sieć 1 GB/s ale wcześniej na 100 MB/s też nie miałem problemów. Zobacz w tutorialach QNAPa jak ustawić. W Synology bym Ci pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 7 Maja 2019 Infuse w Apple TV działa na plexie.Egreat działa na sambie a tego NFS, jeszcze nie ustawiałem. Popatrzę sobie na to NFS.Ale przydało by się też, upgrade LAN zrobić, do tego Gigabitowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 7 Maja 2019 Ja PLEX a nie uzywam w ogole. Tylko Infuse i katalogi z NASa. 1Gb/s na pewno polepszy sprawę ale i na 100Mb/s bedzie ok. Podstawa to dobre protokoly. Zauważyles moze roznicę w obrazie AppleTV vs Egreat? Kurcze gdyby apple ten dźwięk poprawiło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 7 Maja 2019 Robiłem takie porównanie, ten sam plik z NASa i przełączałem się między Apple TV i Egreat, żeby zobaczyć ten lepszy obraz na Apple.Niestety, nie zauważyłem żeby był lepszy obraz na Apple. Żona nawet stwierdziła, że na Egreat był lepszy.Dla mnie wyglądają identycznie. No dobra, chyba wiem co było przyczyną buforowania.Apple był wtedy uruchomiony i dwa odtwarzacze na raz chciały coś odtwarzać z NASa i wtedy sieć nie wyrabiała.Dziś miałem to samo. Uśpiłem Apple i wtedy Egreat działał już normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 7 Maja 2019 A dlaczego? Może mieć i 100, a nawet i 10. Wszystko zależy jak ma ustawione i jaki sprzęt podłączony. Banalny, stary switch wystarczy:)Zakupiłem dziś swich z gigabitowym LAN.Bo te 100Mbit, to może być faktycznie za mało do tych dużych plików.Czasem działa dobrze dłuższy czas, czasem się coś przytyka.Jak buforuje, to transfer spada na NASie ze 110Mbit do 20Mbit.I teraz ciężko powiedzieć co jest powodem.Zacznę od założenia swicha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 7 Maja 2019 @raf7705 porównaj AppleTV vs Egreat na JVC na filmie Blade Runner 2049 w 12 minucie jak przelatuje helikopter nad miastem. Ogolnie widac roznice w ciemnych scenach na korzyść AppleTV. Za to dzwięk lepszy z Egreat'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 7 Maja 2019 A czy mając filmy UHD nagrane na dysku to nie można podłączyć bezpośrednio do projektora czy amplitunera przez USB? Trzeba przez jakiś Player?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 7 Maja 2019 A czy mając filmy UHD nagrane na dysku to nie można podłączyć bezpośrednio do projektora czy amplitunera przez USB? Trzeba przez jakiś Player?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaNo raczej.@raf7705 porównaj AppleTV vs Egreat na JVC na filmie Blade Runner 2049 w 12 minucie jak przelatuje helikopter nad miastem. Ogolnie widac roznice w ciemnych scenach na korzyść AppleTV. Za to dzwięk lepszy z Egreat'a Apple ma gamma tak ustawioną, że jest mocniejsza czerń, ale to można skorygować ustawieniami obrazu i obraz z Egreat będzie wyglądał tak samo, (wyjścio czarne jest mniej czarne na Egreat). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 7 Maja 2019 Teraz jest podłączone pod tv. I idzie przez ampli. Czyli jak będzie projektor to nie obędzie się bez jeszcze jednego sprzętu? A miało być tak pięknie. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 7 Maja 2019 3 minuty temu, STELVIO napisał: Teraz jest podłączone pod tv. I idzie przez ampli. Czyli jak będzie projektor to nie obędzie się bez jeszcze jednego sprzętu? A miało być tak pięknie. Jak myślisz o odtwarzaniu przez proj plików z penów/dysków to pewne modele budżetowe, głównie ST np. BenQ mają takie możliwości, ale topowe Epsony, JVC czy Sony nie. Rozwiązaniem jest kupno ampli z dwoma wyjściami HDMI i o czywiście wieloma wejściami. Wszystko podpinasz pod ampli wtedy i np do plików masz Tv Boxa, do streamingu Apple, a do płyt Oppo, a na wyjściu idzie ci do TV i proja. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach