Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak chciałem zrobić, sęk w tym, że napi nie znajduje napisów, więc nie mam skąd wziąć osobnego pliku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kmicic13 napisał:

Też tak chciałem zrobić, sęk w tym, że napi nie znajduje napisów, więc nie mam skąd wziąć osobnego pliku.

Nie wiem gdzie szukasz, i za pomocą jakiego odtwarzacza na PC, ale  ja zawsze mam przynajmniej jeden plik z PL dostępnym do filmu

Dostawca:  podnapisi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś udało się połączyć dekoder nc+ 4k z pilotem od tv? Z poprzednim dekoderem nie było problemów, przy nowym nie chce się połączyć. Używałem jako producenta Thomsona, gdzie w ogóle nie chciał się połączyć (brak opcji wyboru pilota) i adb (dekoder ma oprogramowanie tego producenta). Tu wybór pilota się pojawiał ale żaden przycisk nie reagował, nie ważne jaką wersję pilota wybrałem.

Pisząc wersja pilota mam na myśli "pilot 1", "pilot 2" itd.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mierzwiak napisał:

Przeczytaj co wklejasz, nie ma tam słowa o iTunes tylko o AirPlay 2.

link ktory wkleiłem:

https://thinkapple.pl/2019/01/11/airplay-2-samsung-sony-lg-ktore-modele/

pierwszy odnosnik z tego linka:

https://thinkapple.pl/2019/01/07/samsung-lg-telewizory-airplay-2-itunes/

"To bardzo dobra wiadomość dla posiadaczy sprzętu Apple, którzy mają lub zamierzają kupić telewizor Samsunga, LG lub Vizio – już niebawem będziecie mogli przesyłać obraz i dźwięk za pomocą AirPlay 2 z urządzeń Apple bezpośrednio na telewizory tych marek z funkcją smart TV. Dodatkowo, w telewizorach tych znajdziecie iTunes z jego bazą filmów i seriali"

https://bgr.com/2019/01/07/smart-tv-apple-itunes-airplay-2-homekit-samsung-vizio/

"Apple’s huge CES announcement means AirPlay 2 and iTunes Movies are coming to these Samsung, LG, and Vizio TVs"

https://www.tablety.pl/technologie-2/2019-01-09/apple-telewizory-lg-sony-samsung-airplay-2/

"Apple już wcześniej potwierdziło, że iTunes i technologia AirPlay 2 trafią nie tylko na telewizory Smart TV firmy Samsung.

Wiec nie rozumiem tej uwagi z Twojej strony, bo ja czytam co wklejam, natomiast Ty zwracasz komuś uwage podczas gdy sam nie doczytałeś...

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi

Odniosłem się do konkretnego linka, w którym - powtarzam - jest mowa tylko i wyłącznie o Air Play 2.

Pozostałe linki które wkleiłeś już PO moim poście zawierają błędne / nierzetelne informacje, na ten moment jedynym producentem który na swoich telewizorach będzie mieć aplikację iTunes jest Samsung.

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, ebolla napisał:

Czy komuś udało się połączyć dekoder nc+ 4k z pilotem od tv?

U mnie bez problemu , za pomocą pilota lg obsługuje większość opcji tego dekodera, także na chwile obecna pilot od dekodera nc+ 4k schowany w pudełku. Jak wrócę z pracy wieczorem z pracy mogę sprawdzić którego producenta wybrałem(jak mnie nikt nie uprzedzi) bo to było 3 miechy temu i już nie pamiętam, tak czy owak podbierałem się którymś z znalezionych filmików w necie i na pewno znajdziesz odpowiedź wcześniej ;).

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Znalazłem. Trzeba wybrać Sagem.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, venom200 napisał:
21 godzin temu, efel napisał:
Poziom czerni ustawia się tak samo w TV jak i w źródle które masz podłączone do HDMI. Da się to spieprzyć, jeżeli w źródle ustawisz inaczej niż w TV. Ta opcja się nazywa w różnych urządzeniach różnie: 'dynamic range', 'RGB range', 'color range' itp. Są dwa ustawienia: limited (16-235) i full (0-255). Oczywiście w LG to się nazywa mylnie  'Poziom czerni' i ma dwa ustawienia 'Wysoki' (full range) i 'Niski' (limited range).  
Obojętnie jak się to ustawi, trzeba ustawić tak samo w źródle i na TV. Jeżeli ustawi się źle to:
  • Będzie występował 'black crush' - znikają detale w czerniach i bielach. Natomiast obraz wydaje się bardziej kontrastowy i nasycony. Wiele osób to ustawia w ten sposób bo im się tak wydaje, że tak jest ok, a nie jest. Taki efekt da się uzyskać jeżeli źródło będzie wysyłało full range, a TV będzie miał ustawione limited range
  • Obraz będzie wyprany z kolorów i taki jakby za mgłą. Taki efekt da się uzyskać jeżeli źródło będzie wysyłało limited range, a TV będzie miał ustawiony full range
To ustawienie jest ekstremalnie ważne i z moich obserwacji tak gdzieś z 50% problemów z kolorami wynika z tego że zostało to niepoprawnie ustawione. 

Szukam opcji której mówisz w NC+ 4K i nie widzę. Tak samo nw Himedia Q10 pro

Nc+ wysyła limited range, więc i takie ustawienie winno być na LG. Rzeczywiście, jak się ustawi full range na LG to obraz jest wyprany z kolorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Mierzwiak napisał:

@szewi

Odniosłem się do konkretnego linka, w którym - powtarzam - jest mowa tylko i wyłącznie o Air Play 2.

Pozostałe linki które wkleiłeś już PO moim poście zawierają błędne / nierzetelne informacje, na ten moment jedynym producentem który na swoich telewizorach będzie mieć aplikację iTunes jest Samsung.

Zatem minus dla LG raz ze samo airplay dwa ze tylko na modele 2019!

Z itunes movies i airplay w telewizorze box apple tv 4k w sumie traciłby troche racje bytu (np ja wlasnie przewaznie korzystam z itunes movies i funkcjonalnosci airplay - fakt ze nie z tv ale prjektorem przez ATV4K).

Dziwne ze Samsung (nota bene glowny konkurent Appla) to ogarnął, a LG nie. Z drugiej storny nawet jesli bedzie samo airplay  to tez jakis postep, ale dlaczego tylko dla wymienionych TV LG z 2019...

Po petycjach o zrobienie aktualizacji dla modeli 2018 nie spodziewalbym sie za wiele...

Oczywiscie trzeba poczekac i zobaczyc jak to bedzie działało w praktyce.

Dobrze ze to doprecyzowałeś bo w takim razie te artykuły wprowadzaja w błąd.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy ten Oled powinnien odtworzyć dzwięk Dolby Atmos z twardego dysku?Bo u mnie jest napis że ścieszka nie obsugiwana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, dzikiraj napisał:

Mam pytanie czy ten Oled powinnien odtworzyć dzwięk Dolby Atmos z twardego dysku?Bo u mnie jest napis że ścieszka nie obsugiwana

Oczywiscie ze powinien, u mnie odtwarza bez najmniejszego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć. 

Przeczytałem prawie wszystkie posty o C8, część postów skatalogowałem i jako przyszły potencjalny nabywca zacząłem nieco wątpić w ten TV, a nawet w technikę OLED.

Dodam, że jestem zupełnie laickim użytkownikiem i wyrazy typu: powidoki, deblur, dejudder, banding itd. są dla mnie techniczne (najnormalniej w świecie ich nie rozumiem), za co przepraszam.

Dlatego zwracam się z ogromną prośbą o wsparcie odnośnie tego co na dzień dobry powinienem sprawdzić i jak oraz potem jak skalibrować TV. Jeśli to możliwe to prosiłbym tak w miarę prosto. Jeśli nie chcecie zaśmiecać forum wyjaśnieniami, które pewnie dla większości użytkowników są oczywiste to prosiłbym na priv.

1.  Plansze testowe – jakie i skąd i co mam na nich sprawdzić? Co będzie złym wynikiem a co będzie dobrym wynikiem takiego sprawdzenia?

2.  Kalibracja – jakie proponowane najlepsze ustawienia przyjąć:

- filmy UHD 4K Full BluRay – najczęściej oglądane wieczorem/ w nocy – mam kino domowe 5.1. z amplitunerem i odtwarzaczem multimedialnym do odtwarzania plików

- czasami bajki 720p lub 1080 z plików avi czy mkv w ciągu dnia

- czasami YouTube w ciągu dnia – przeważnie bajki lub filmy dla dzieci 

- TV netia – i w dzień i wieczorem/ nocy, standard Polsat, TVN, mało informacyjnych (jedynie TVN24 ale bardzo rzadko), mało sportu (ale czasami piłka albo skoki)

- brak netflixa i tym podobnych

- żadnych gier (brak konsoli)

3. Kompensacja

- co, jak i kiedy dobrze by było mieć ustawione żeby faktycznie oszczędzać matrycę?

Ewentualne inne podpowiedzi, które mogą być pomocne przy użytkowaniu.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, skywalker1978 napisał:
Cześć. 

Przeczytałem prawie wszystkie posty o C8, część postów skatalogowałem i jako przyszły potencjalny nabywca zacząłem nieco wątpić w ten TV, a nawet w technikę OLED.

Dodam, że jestem zupełnie laickim użytkownikiem i wyrazy typu: powidoki, deblur, dejudder, banding itd. są dla mnie techniczne (najnormalniej w świecie ich nie rozumiem), za co przepraszam.

Dlatego zwracam się z ogromną prośbą o wsparcie odnośnie tego co na dzień dobry powinienem sprawdzić i jak oraz potem jak skalibrować TV. Jeśli to możliwe to prosiłbym tak w miarę prosto. Jeśli nie chcecie zaśmiecać forum wyjaśnieniami, które pewnie dla większości użytkowników są oczywiste to prosiłbym na priv.

1.  Plansze testowe – jakie i skąd i co mam na nich sprawdzić? Co będzie złym wynikiem a co będzie dobrym wynikiem takiego sprawdzenia?

2.  Kalibracja – jakie proponowane najlepsze ustawienia przyjąć:

- filmy UHD 4K Full BluRay – najczęściej oglądane wieczorem/ w nocy – mam kino domowe 5.1. z amplitunerem i odtwarzaczem multimedialnym do odtwarzania plików

- czasami bajki 720p lub 1080 z plików avi czy mkv w ciągu dnia

- czasami YouTube w ciągu dnia – przeważnie bajki lub filmy dla dzieci 

- TV netia – i w dzień i wieczorem/ nocy, standard Polsat, TVN, mało informacyjnych (jedynie TVN24 ale bardzo rzadko), mało sportu (ale czasami piłka albo skoki)

- brak netflixa i tym podobnych

- żadnych gier (brak konsoli)

3. Kompensacja

- co, jak i kiedy dobrze by było mieć ustawione żeby faktycznie oszczędzać matrycę?

Ewentualne inne podpowiedzi, które mogą być pomocne przy użytkowaniu.

Z góry dziękuję.

Plansze- adres np na 9 stronie tematu B8, który katalog plansz użyć- str 186 wątku B7.

Warto je odpalić dopiero po pierwszej automatycznej kompensacji. Moim zdaniem kluczowy jest brak zafarbów na 100 % bieli, brak wypaleń na kolorowych, no i równomierność szarości na 5% planszy.

Ustawienia? - najlepsze na początek są w adresach podawanych ma 40 stronie C8.

Dbałość o matrycę? Najważniejsza jest różnorodność oglądanych materiałów, należy uważać na programy informacyjne z kontrastowymi paskami. No i nie należy odłączać TV od zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi

Podejrzewam że na razie Samsung ma umowę na wyłączność (rok? dwa?) po której iTunes trafi na telewizory innych producentów.

Czy Apple TV traci tym samym rację bytu? Może trochę, ale szybkość działania tego urządzenia, jego pilot i mnogość opcji związanych z ustawieniami napisów są jak dla mnie bezkonkurencyjne.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od kilku dni testuję mój nowy nabytek 65C8.Do tej pory wszystko ok z wyjątkiem 1 sprawy.

Mam problem z podłączeniem do zestawu kina domowego .Posiadam ampli Yamaha RX-V3900 z kolumnami Monitor Audio BR6.Kabel podłączony do gniazda HDMI 2 Arc a w ampli do wyjścia IN HDMI.W ustawieniach C8 zaznaczone audio HDMI Arca w ampli zaznaczone odpowiednie wejscie IN i nic.Mam Blurey i podłączyłem i gra.Zmieniłem i w to samo wejście  podłączyłem kabel z C8 i dalej nic.Brakuje mi już pomysłów co dalej.

Czy ktoś ma jakieś rady, podpowiedzi.

Hejj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Nico2010 napisał:

Witam serdecznie.

Od kilku dni testuję mój nowy nabytek 65C8.Do tej pory wszystko ok z wyjątkiem 1 sprawy.

Mam problem z podłączeniem do zestawu kina domowego .Posiadam ampli Yamaha RX-V3900 z kolumnami Monitor Audio BR6.Kabel podłączony do gniazda HDMI 2 Arc a w ampli do wyjścia IN HDMI.W ustawieniach C8 zaznaczone audio HDMI Arca w ampli zaznaczone odpowiednie wejscie IN i nic.Mam Blurey i podłączyłem i gra.Zmieniłem i w to samo wejście  podłączyłem kabel z C8 i dalej nic.Brakuje mi już pomysłów co dalej.

Czy ktoś ma jakieś rady, podpowiedzi.

Hejj.

Musisz podlaczyc w Amplitunerze pod HDMI OUT 1, a zew zrodlo np Blurey, Dekoder itp, pod HDMI In

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, konrado75 napisał:

Musisz podlaczyc w Amplitunerze pod HDMI OUT 1, a zew zrodlo np Blurey, Dekoder itp, pod HDMI In

Witam ponownie.

W ampli mam 2 razy HDMI OUT i 4razy HDMI IN.Sygnał zC8 powinien wyjśc przez złącze HDMI Arc bo jak rozumiem jest to złącze 2 kierunkowe a w ampli jest do IN czyli wejsćia.Kabel ma długosć  7.5 metra  firmy in-akustic bo ampli jest  po przeciwnej  stronie od Oleda .Kabel sprawny przed chwilą w 2 stronę odpaliłem bluray koncert Schillera w przeciwną stronę czyli od ampli na C8 i śmiga.Rozumiem ze opcją jest optyk ale to złącze wC8 mnie martwi czy jest sprawne.

U mnie raczej wszystkie opcje sprawdzone i brak efektów niestety.

Hejjj.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Nico2010 napisał:

Witam ponownie.

W ampli mam 2 razy HDMI OUT i 4razy HDMI IN.Sygnał zC8 powinien wyjśc przez złącze HDMI Arc bo jak rozumiem jest to złącze 2 kierunkowe a w ampli jest do IN czyli wejsćia.Kabel ma długosć  7.5 metra  firmy in-akustic bo ampli jest  po przeciwnej  stronie od Oleda .Kabel sprawny przed chwilą w 2 stronę odpaliłem bluray koncert Schillera w przeciwną stronę czyli od ampli na C8 i śmiga.Rozumiem ze opcją jest optyk ale to złącze wC8 mnie martwi czy jest sprawne.

U mnie raczej wszystkie opcje sprawdzone i brak efektów niestety.

Hejjj.

Z tego co wyczytalem to rekomenduja kabel do 5m

poczytaj instrukcje

https://ca.yamaha.com/files/download/other_assets/8/326718/RX-V3900_C.pdf

Bildschirmfoto 2019-02-01 um 21.55.58.png

Bildschirmfoto 2019-02-01 um 21.52.01.png

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, konrado75 napisał:

Z tego co wyczytalem to rekomenduja kabel do 5m

poczytaj instrukcje

https://ca.yamaha.com/files/download/other_assets/8/326718/RX-V3900_C.pdf

Bildschirmfoto 2019-02-01 um 21.55.58.png

Bildschirmfoto 2019-02-01 um 21.52.01.png

Witam ponownie.

Jednym słowem wielkie Łał....za tą wyczerpującą odpowedż i poradę.Będę dalej próbować a jak nie to opcją jest optyk.

Wielkie dzięki.

Hejj.

18 minut temu, michalb77 napisał:

Czy ten amplituner w ogóle obsługuje  HDMI ARC?

Również witam.

Obawiam się ze ampli tej funkcji nie obsługuje z automatu.Brak tego w opisie dlatego porty są sztywno przypisane .

Dzięki.

Hejj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie nie uzyskasz dźwięku z TV po HDMI, będziesz musiał podłączyć optykiem.

Mam tak samo niestety.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi