Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

To view this video in real HDR you need a 4K HDR TV and a device with YouTube HDR such as Chromecast Ultra.

Macie urządzenie chromecast Ultra ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To view this video in real HDR you need a 4K HDR TV and a device with YouTube HDR such as Chromecast Ultra.
Macie urządzenie chromecast Ultra ?

Aplikacja YT w Webos wspiera HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy ? Czy pokazuje się z automatu flaga HDR ?

Pytam, bo na AVS piszą co innego o webos.  

Na androidzie brak takiej flagi ale HDR z YT jest reprodukowane prawidłowo. Dziwne. Netflix HDR działa prawidłowo flaga HDR jest.

Edytowane przez 2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na androidzie brak takiej flagi ale HDR z YT jest reprodukowane prawidłowo. Dziwne. Netflix HDR działa prawidłowo flaga HDR jest.
Na B8 jest, więc i na C8 być musi.4b46b5ef908ce5f33ac2e5e09b7d3e7a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, 2015 napisał:

LG wspiera HDR na youtube we wszystkich OLEDach już od 7 serii i tak samo jest w 8 serii. Jeśli coś znalazłeś innego na avsforum, to jest to nieprawda. Sprawdź sobie ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=1La4QzGeaaQ

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na YT jest pełno materiałów które HDR mają tylko w tytule. Na moim B7 HDR działa bez zarzutu.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kKadajo napisał:

Na YT jest pełno materiałów które HDR mają tylko w tytule. Na moim B7 HDR działa bez zarzutu.

Dokładnie. klikasz sobie na filmik a tu taki h.j a nie HDR, ważne żeby wyświetlenia się zgadzały i leciał hajs za reklamę ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chmiel2k jako pierwszy na świecie w sieci pokazał nam flagę HDR na TV LG. Brawo.

Moje ponawiane zapytanie jest proste:

Czy Wasze telewizory podłączone po LAN do neta dostają z serwisu YouTube  oflagowanie HDR i je pokazują ?

Załączona wcześniej fota ekranu LG OLED C8 z logo HDR to zrzut ekranowy z drugiej minuty filmu. Wtedy TV już nie wyświetla flagi ani info o parametrach video.     

Brak jakiejkolwiek deklaracji ze strony GOOGLE by po za hardware Chromecast treści HDR były dostępne dla internautów. Jeżeli się mylę to proszę o link do stosownej informacji Google.  

Co z tematem dla android TV czy Samsung i Panasonic ? Czy tylko TV LG mają umowę z YT na serwisowanie HDR ? Temat ciekawy. 

Edytowane przez 2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Subman napisał:

LG wspiera HDR na youtube we wszystkich OLEDach już od 7 serii i tak samo jest w 8 serii. Jeśli coś znalazłeś innego na avsforum, to jest to nieprawda. Sprawdź sobie ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=1La4QzGeaaQ

to Słońce Peru wypala oczy w HDR 60fps :D

Znów mi szczena opadła. Obraz bajka.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.10.2018 o 00:26, shpath napisał:

?

@STELVIO kupujesz go? Daj znać jakby co, bo podoba mi się i on - przystępny cenowo przede wszystkim :)

Witam. Nie miałem czasu odpisać  bo byłem na wyjeździe. Po pierwsze chciałem powiedzieć że Masz super plansze. Po drugie gdyby nie było w ogóle plansz to, to forum byłoby o połowę krótsze. Po trzecie. Nie mam doświadczenia z tym odtwarzaczem blu-ray Lg. Ja na razie go nie potrzebuję. Ale porównuję sobie na przyszłość. Mam tych trzech faworytów.                            1- LG Blu-ray UBK90      2- Panasonic DP-UB820      3- OPPO UDP-203. Reszta dla mnie się nie liczy. Wszystko rzecz gustu i kasy. Pozdrawiam Wszystkich przy weekendzie.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, STELVIO napisał:

Witam. Nie miałem czasu odpisać  bo byłem na wyjeździe. Po pierwsze chciałem powiedzieć że Masz super plansze. Po drugie gdyby nie było w ogóle plansz to, to forum byłoby o połowę krótsze. Po trzecie. Nie mam doświadczenia z tym odtwarzaczem blu-ray Lg. Ja na razie go nie potrzebuję. Ale porównuję sobie na przyszłość. Mam tych trzech faworytów.                            1- LG Blu-ray UBK90      2- Panasonic DP-UB820      3- OPPO UDP-203. Reszta dla mnie się nie liczy. Wszystko rzecz gustu i kasy. Pozdrawiam Wszystkich przy weekendzie.

Stukrotne podziękowania za dobre słowo o moich planszach :D Jakże ja takich opinii potrzebuję... :)

Co do odtwarzacza, ten Panas z tego co widzę to nie do kupienia obecnie, przynajmniej w necie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chmiel2k jako pierwszy na świecie w sieci pokazał nam flagę HDR na TV LG. Brawo.
Moje ponawiane zapytanie jest proste:
Czy Wasze telewizory podłączone po LAN do neta dostają z serwisu YouTube  oflagowanie HDR i je pokazują ?
Załączona wcześniej fota ekranu LG OLED C8 z logo HDR to zrzut ekranowy z drugiej minuty filmu. Wtedy TV już nie wyświetla flagi ani info o parametrach video.     
Brak jakiejkolwiek deklaracji ze strony GOOGLE by po za hardware Chromecast treści HDR były dostępne dla internautów. Jeżeli się mylę to proszę o link do stosownej informacji Google.  
Co z tematem dla android TV czy Samsung i Panasonic ? Czy tylko TV LG mają umowę z YT na serwisowanie HDR ? Temat ciekawy. 

Po 1 nie wiem czy wiesz ale filmik z YT można kontynuować z miejsca gdzie się go zatrzymało więc flaga HDR może wyskoczyć kiedy chcemy. Po drugie co to za bzdury z tym HDR z YT dostępne tylko przez Chromecast... Hdr z YT na oledach LG działa normalnie i jedyne co to trzeba odpalić odpowiedni filmik.

Proszę bardzo, z tej playlisty wszystkie filmiki działają w HDR:

4K HDR Video:

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, kKadajo napisał:

Po 1 nie wiem czy wiesz ale filmik z YT można kontynuować z miejsca gdzie się go zatrzymało więc flaga HDR może wyskoczyć kiedy chcemy. Po drugie co to za bzdury z tym HDR z YT dostępne tylko przez Chromecast... Hdr z YT na oledach LG działa normalnie i jedyne co to trzeba odpalić odpowiedni filmik.

Proszę bardzo, z tej playlisty wszystkie filmiki działają w HDR:

4K HDR Video:

Amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, 2015 napisał:

Ale to przecież nie google jest producentem OLEDa C8, więc czemu oni mieliby informować, że OLEDy LG wspierają HDRa na youtube ? :) Jeśli nasze zapewnienia są niewystarczające, to masz przecież recenzje, które wyraźnie mówią o wsparciu HDRa na youtube w C8:

https://hdtvpolska.com/lg-oled-55-c8-test-telewizor-thinq-na-2018r-z-technologia-ultra-hd-dolby-vision/
tRIXgtM

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c8

g9NQ22J

13 godzin temu, 2015 napisał:

Nikt nie musi podpisywać żadnej umowy z youtube/google, bo VP9.2 (standard HDR wykorzystywany przez youtube) jest otwartym standarem dostępnym za darmo dla wszystkich. To co jest potrzebne aby telewizor wyświetlał HDRa to obsługa formatu VP9.2 przez SoC telewizora oraz obsługa HDRa przez aplikację youtube. Nie wszystkie SoCi wspierają jednak ten format i stąd nie wszystkie telewizory są w stanie wyświetlić HDR na youtube przez wbudowaną aplikację. OLEDy LG nie mają jednak z tym kłopotu.

• Plusik 4
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dwa durne pytania bo nie znam sie......odnosnie C8/B8...czytam ze one maja tylko usb 2.0....usb 2.0 starczy zeby poprawnie bez lagów odpalic z pendriva 60gb plik hdr? 2.0 zawsze kojarzyl mi sie z powolnym crapem ktory sie nadawal tylko do fhd......drugie pytanie odnosnie tego całego ABL czyli dynamicznego przyciemniania zbyt jasnych scen....czytam ze to potrafi irytowac, jak to jest naprawde z tym ABL....pojawia sie tylko w bardzo jasnych scenach? (śnieg?hokej?) czy non stop manipuluje jasnoscia?...kiedys odpalilem w805c opcje dynamicznego dopasowywania kontrastu i byla to mega tragedia....jak to jest z tymi oledami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd można pobrać jakies filmiki z HDR? znacie jakąś stronkę?

Edytowane przez poncio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@shpath ja tez uważam że masz spoko te plansze. Czas rozkoszować sie czerniami i kontrastem oleda :) 

21 godzin temu, shpath napisał:

Stukrotne podziękowania za dobre słowo o moich planszach :D Jakże ja takich opinii potrzebuję... :)

Co do odtwarzacza, ten Panas z tego co widzę to nie do kupienia obecnie, przynajmniej w necie.

na amazon.de masz blizniaczy model DP-UB824 z rynku niemieckiego

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było kupić Panasonica lub Sonego i nie byłoby zastanawiania :) najgorsze wady ma LG. U nas mało sprzedaje się Sonego i Panasonica ale za granicą udział w sprzedaży mają większy a i tak wszystkie narzekania są na LG w przypadku matryc.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trzeba było kupić Panasonica lub Sonego i nie byłoby zastanawiania  najgorsze wady ma LG. U nas mało sprzedaje się Sonego i Panasonica ale za granicą udział w sprzedaży mają większy a i tak wszystkie narzekania są na LG w przypadku matryc.
Za LG B7 65" dałem 8200zł. Za panasa czy soniaka w tym samym czasie ponad 10tyś. Kupiłem tańszego i jestem zadowolony.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, STELVIO napisał:

Za LG B7 65" dałem 8200zł. Za panasa czy soniaka w tym samym czasie ponad 10tyś. Kupiłem tańszego i jestem zadowolony. emoji41.png

Trochę przesadziłem :) Nie jest tak, że wszystkie LG mają kiepskie matrycę. Tutaj to widać i na zagranicznym forum, jak piszą kupuje a następnie wrzuca kiepskie plansze lub musi odesłać do sklepu 2-3 szt. żeby trafić dobrą. B8 i C8 niby te same matryce a więcej informacji 

Potwierdza się to co piszą w testach, że taki Panasonic ma lepsze matryce 5%

Oczywiście trafił się przypadek Sonego, jakiego nie wrzucili zdjęć LG :) więc może być taki LG co ma idealną matrycę :)

Kiedyś już to napisałem. Są opinie polaków co kupują LG i oddają zamieniając na Sonego, Panasonica lub nic :) Na OLX takich B7,C7,B8 kupionych w sklepie co nie mogą oddać i chcą sprzedać jest sporo. Takich sytuacji za granicą, że sprzedawali LG tracąc po przeliczeniu po 3 tys. złotych tylko po to aby zmienić na Panasonica lub Sonego. Nie spotkałem się żeby ktoś raz sprzedawał Panasonica lub Sonego (tutaj dochodzi do tego, że Polacy dużo mniej kupują tych marek niż LG) i nie spotkałem takich postów za granicą, żeby ktoś sprzedawał Panasonica lub Sonego dla LG.

Oczywiście ciesze się, że jesteś zadowolony ze swojego LG :) Mój znajomy kupił 77 cali LG OLED w sklepie i też jest szczęśliwy :) ja wolę kupić markę do której mam większe przekonanie i jak widzę po zagranicznych forach jest większe prawdopodobieństwo na lepszą matrycę.

Wyobrażam sobie taką sytuację, że Panasonic nie przyjmuje wszystkich matryc płacąc trochę więcej za nie. A LG zawsze te matryce może wrzucić do tańszych Oledów i liczyć na to, że ktoś nie zauważy. Pamiętajmy o tym, że takich osób sprawdzających matrycę lub widzących wady jest nie wiem maksymalnie 50%? reszta kupuje i się cieszy :)

Mój znajomy swojego 77" nie sprawdził i nigdy pewnie nie sprawdzi pod tym względem, a nawet jak coś ma na ekranie to pewnie tego nie zauważy.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście w pewnym sensie masz rację. Panasonic i Sony to jest trochę wyższa półka. Jak dla mnie. Ale przegrały na starcie ceną i systemem operacyjnym. Gdyby Samsung miał oleda też byłby popularny jak LG. Tak myślę.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, szewi napisał:

@shpath ja tez uważam że masz spoko te plansze. Czas rozkoszować sie czerniami i kontrastem oleda :)

na amazon.de masz blizniaczy model DP-UB824 z rynku niemieckiego

Wczoraj obejrzałem Arrival, który jest bardzo wymagający dla szarości. W paru scenach coś tam widziałem, ale to pewnie tylko dlatego, że wiedziałem czego szukać. I stwierdziłem, że w d... mam już te plansze :) Zerwałem folię i cieszę się mega obrazem ?

8 godzin temu, STELVIO napisał:

Oczywiście w pewnym sensie masz rację. Panasonic i Sony to jest trochę wyższa półka. Jak dla mnie. Ale przegrały na starcie ceną i systemem operacyjnym. Gdyby Samsung miał oleda też byłby popularny jak LG. Tak myślę.

Mam bardzo podobne zdanie. Nad wyborem LG zdecydowała u mnie przede wszystkim cena i świetny webos. Sony i Panas dla mnie dećko za drogi. I android w Sonym także mnie zniechęca.

12 godzin temu, betonman napisał:

Panowie dwa durne pytania bo nie znam sie......odnosnie C8/B8...czytam ze one maja tylko usb 2.0....usb 2.0 starczy zeby poprawnie bez lagów odpalic z pendriva 60gb plik hdr? 2.0 zawsze kojarzyl mi sie z powolnym crapem ktory sie nadawal tylko do fhd......drugie pytanie odnosnie tego całego ABL czyli dynamicznego przyciemniania zbyt jasnych scen....czytam ze to potrafi irytowac, jak to jest naprawde z tym ABL....pojawia sie tylko w bardzo jasnych scenach? (śnieg?hokej?) czy non stop manipuluje jasnoscia?...kiedys odpalilem w805c opcje dynamicznego dopasowywania kontrastu i byla to mega tragedia....jak to jest z tymi oledami?

USB - wystarcza to co jest, testowo oglądałem plik prawie 90GB i było ok.

Jeśli dobrze kojarzę, to wyłączenie oszczędzania energii powoduje, że nic się nie przyciemnia.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim formacie musi być nagrany film UHD HDR aby TV bezproblemowo odtwarzał z USB? Zassałem coś z torrenta i nie widzi pliku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, poncio napisał:

W jakim formacie musi być nagrany film UHD HDR aby TV bezproblemowo odtwarzał z USB?

Kodek x265. Rozszerzenia mkv i avi. Innych nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi