Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, burz napisał:

Przeczytałem od początku. Odechciało mi się oleda od LG.

Szacun dla was, że chce się wam walczyć z tymi wypaleniami, bandingiem, zafarbem i Bóg wie czym, a ekran bez większych wad witany jest jak wygrana na loterii ;)

Powodzenia, o promocję znalazłem akurat w sam raz dla Ciebie 

https://www.mycenter.pl/telewizor-thomson-65ud6306,id-178419?utm_source=convertiser&utm_medium=affiliate&utm_campaign=convertiser

Thomson 65 cali za 2k. Nawet nie trzeba śledzić forum i problemów  i masz czystą czerń zero zafarbow bandingu i uważaj jak kupisz by folii nie ściągać,bo nie uznaja zwrotu. ? 

Wydaje mi się, że tv to inwestycja w lata. Bo nic tak nie cieszy jak idealny obraz po męczącym dniu w pracy. Tv się kupuje na lata. Chyba, że zaliczasz się do grupy januszy (nie obrażając imieniu januszy) którym wisi obraz v  odświeżanie, czerń kontrast hdr itp. 

Ryzykowalem, kupiłem, sprawdziłem, oglądam i cieszę się każdym filmem. To jest ta magia Oleda w której nie da się odkochać. 

Kup a nie pitol zawsze możesz zwrócić. Masz kasę to nie zastanawiaj się. 

Edytowane przez Kubaxxx2
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Barnaba napisał:

Ręce opadają :( Chodziłeś kiedyś do szkoły? Czytania ze zrozumieniem nie uczyli?

Zakładasz się? Ja twierdze, że promile, czyli mniej niż 1%. Stawką jest nowy LG77C8. 

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, Krzysztof Opałka said:

Ja myślę że co niektórzy mają za dużo wolnego czasu i mają zbyt swobodny dostęp do internetu. Prawda taka że większości opisywanych tu problemów nie uswiadczysz podczas normalnego użytkowania. A jak ktoś się onanizuje przy planszy 5 czy 10% albo ogląda jednolity biały ekran to potem są te wpisy.

Niestety to nie do końca prawda. W moim przypadku niewielka okrągła niejednorodność na szarym tle jest widoczna na 5% i bardzo słabo na 10% a jednak w czasie oglądania ciemniejszych scen a nawet niekoniecznie ciemnych lecz po prostu o mocno stonowanej kolorystyce "plama" rzuca się w oczy w postaci powidoku.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kmicic13 napisał:

Wejdź w jakikolwiek dział topowych tv, to odechce Ci się telewizora :P

Nie ważne, czy to oled, czy lcd. Takie czasy. W dobie internetu każdy jest znawcą, wręcz profesorem w każdej dziedzinie.

Ja kupiłem oleda dzięki własnemu oglądowi na żywo w sklepach, posiłkując się dodatkowo wiedzą m.in. z tego forum.

Jednak czytając fora trzeba mieć dużą umiejętność odsiewania ziarna od plew.

Jak ja się rozglądałem za oledem, to tutaj brylowało kilku anty oledowych wojowników, jeden nawet wymyślał historie na całe strony.

Do dzisiaj pojawiają się różni spece od wad oledów, tylko szkoda, że większość oleda nigdy nie miała.

Ja natomiast mam i do lcd już nigdy nie wrócę, tego się nie da odzobaczyć.

Ja miałem Oleda B8 i zobaczyłem to co miałem zobaczyć  i po 2 dniach zwrot na normalnego LCD od Sony Pozdro :)

• Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kubaxxx2 napisał:

promocję znalazłem akurat w sam raz dla Ciebie 

Wróżka czy co? ;) Ale to mnie nie interesi.
Podziwiam was, bo mój dziesięcioletni panas (plazma) jest - w porównaniu co tu oglądam - wręcz wzorcowy jeśli chodzi o równomierność obrazu i inne przypadłości prezentowanych przez wyroby LG. Jedyne, co mu można zarzucić, to ledwo widoczny pasek TVN24  na 10 proc. szarości. Jeśli się przekonam do oleda, na pewno nie będzie to LG. ;)

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Damian gurazda napisał:

Ja miałem Oleda B8 i zobaczyłem to co miałem zobaczyć  i po 2 dniach zwrot na normalnego LCD od Sony Pozdro :)

Grunt, żebyś był zadowolony, każdy oczekuje czegoś innego od tv, chociaż ja nie mam tych problemów z oledem, które Ty miałeś.

Również pozdrawiam  :)

30 minut temu, burz napisał:

Wróżka czy co? ;) Ale to mnie nie interesi.
Podziwiam was, bo mój dziesięcioletni panas (plazma) jest - w porównaniu co tu oglądam - wręcz wzorcowy jeśli chodzi o równomierność obrazu i inne przypadłości prezentowanych przez wyroby LG. Jedyne, co mu można zarzucić, to ledwo widoczny pasek TVN24  na 10 proc. szarości. Jeśli się przekonam do oleda, na pewno nie będzie to LG. ;)

Nam to wisi jakiego producenta wybierzesz, u mnie np. zdecydowały opnie o serwisach.

Tymczasem znajomi się śmieją, bo byłem wrogiem Lg od wielu lat, pisałem już zresztą o tym, nie będę zanudzał powtórkami.

Mimo wszystko jeśli naprawdę przesiadasz się z plazmy, to myślę że tylko oled Cię zadowoli.

Bez względu na producenta.

Edytowane przez Kmicic13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Kmicic13 napisał:

Mimo wszystko jeśli naprawdę przesiadasz się z plazmy, to myślę że tylko oled Cię zadowoli.

I to mogą być święte słowa ;)

Tylko skubany panas nie chce dokończyć żywota...

Edytowane przez burz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wróżka czy co? Ale to mnie nie interesi.
Podziwiam was, bo mój dziesięcioletni panas (plazma) jest - w porównaniu co tu oglądam - wręcz wzorcowy jeśli chodzi o równomierność obrazu i inne przypadłości prezentowanych przez wyroby LG. Jedyne, co mu można zarzucić, to ledwo widoczny pasek TVN24  na 10 proc. szarości. Jeśli się przekonam do oleda, na pewno nie będzie to LG.
To możesz mieć problem bo wszystkie oledy to matrycę lg....

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, burz napisał:

Jeśli się przekonam do oleda, na pewno nie będzie to LG. ;)

Nikt Cie nie namawia. Nikt nie pyta o zdanie. OLEDy innych firm są spoko i LCD też są fajne. Sio!

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadam, bo to faktycznie nie moja bajka ;) Szczęścia w zakupach życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, burz napisał:

Spadam, bo to faktycznie nie moja bajka ;) Szczęścia w zakupach życzę.

Ale co nie Twoja bajka? Użytkownicy, czy oled?

A może oled z powodu użytkowników ?

Zapowiadało się na normalną i ciekawą dyskusję, a skończyło na foszku i "nie moja bajka"

Daj spokój, jestem ciekaw co wybierzesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś mi mówi "sio", to sio. Nie chodzi o focha czy coś, a na pewno nie o użytkowników. "Bajka" dotyczy LG, czyli niesławnej pamięci GoldStara (przynajmniej mojej pamięci).
Oled BAARDZO mi się podoba, jestem "plazmowiec", mój projektor też nie jest ze stajni LCD, ale po wpisach w tym temacie widzę, jakimi problemami obarczona jest ta technologia. No i mam żonę namiętnie oglądającą TVN24, więc wypalenia są jak w banku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, żeby to tak działało na wszystkich - jeden pisze "sio" i forum się uszczupla, to by tu była lżejsza atmosfera w niektórych tematach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie OLED powinien być trwalszy od plazmy, więc jeśli nie udało ci się za bardzo zajechać plazmy to OLED też powinien wytrzymać (przy czym chyba czasami trafiają się matryce bardziej podatne na trwałe wypalenia). LG ma na pewno te plusy, że ich telewizory są wyraźnie tańsze i że raczej wymieniają wypalone panele w ramach gwarancji.

A odnośnie samej idealności paneli trzeba mieć z tyłu głowy, że ST50/60 to była bardzo dojrzała odsłona technologii, a tu mamy raptem trzeci rok w mainstreamie (przy cenie TV wyższej od ceny auta producent może sobie pozwolić na wywalenie 80% wyprodukowanych paneli na śmietnik bo mają jakieś dziwne paski i na testowanie każdego panelu przez godzinę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, burz napisał:

Jak ktoś mi mówi "sio", to sio. Nie chodzi o focha czy coś, a na pewno nie o użytkowników. "Bajka" dotyczy LG, czyli niesławnej pamięci GoldStara (przynajmniej mojej pamięci).
Oled BAARDZO mi się podoba, jestem "plazmowiec", mój projektor też nie jest ze stajni LCD, ale po wpisach w tym temacie widzę, jakimi problemami obarczona jest ta technologia. No i mam żonę namiętnie oglądającą TVN24, więc wypalenia są jak w banku ;)

Prawie dostałeś plusa, ale z uwagi na Żonę.. no niestety nie.. ?

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kmicic13 napisał:

Kurde, żeby to tak działało na wszystkich - jeden pisze "sio" i forum się uszczupla, to by tu była lżejsza atmosfera w niektórych tematach :D

A bo mi się pomyliło.

11 minut temu, burz napisał:

Jak ktoś mi mówi "sio", to sio

Przepraszam. Już tyle troli przylazło na to forum, że mam dość kiedy nikt nie wnosi do tematu prócz swojej niechęci. Forum ma pomagać użytkownikom w działach poświęconych danym modelom (ja przynajmniej staram się pomagać). Do wyrażenia opinii o marce lub technologii są inne miejsca - np. tematy oled czy lcd, LG czy Panasonic etc.

Przesiadłem się z palzmy i wtedy kiedy można było wybrać plazmę, fora rozgrzewała fala nienawiści do "ułomnej" technologii plazmowej. Teraz jest podobnie z oled. 

PS. @robert6969 za co ta krzywa buźka? 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, robert6969 napisał:

Prawie dostałeś plusa, ale z uwagi na Żonę.. no niestety nie..

cóż, TVN też wolę od reżimówki...

ps. Bladerunner właśnie leci na TV 4

Edytowane przez burz
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie dziwię, bo dzisiaj to wygląda tak, że nie wiemy czy:

producenci walą w uja

klient stał się bardziej wymagający i świadomy

klient stał się wymagający, ale nadal jest nie świadomy

plansze są po to by nam pomóc

gdyby nie plansze, to bylibyśmy zdrowsi

itd. itp.

a może wszystko po trochu na raz.

5 minut temu, burz napisał:

cóż, TVN też wolę od reżimówki...

To Ci współczuję, bo reżimówka zmienia się co 4 lata, a tamci w ogóle.

Jedni i drudzy siebie warci.

Jednak apeluję, byśmy ten temat zostawili.

Edytowane przez Kmicic13
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale wolałbym żebyśmy plusowali na tym forum za merytorykę, a nie poprawną polszczyznę.

Chociaż niepoprawną chętnie bym tępił.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, robert6969 napisał:

@fio2 bo to to samo g.. co TVP itd

Palą nasze piekniste oledy..

Że hę?

Pytam się raz jeszcze za coś mnie krzywą mordką opatrzył, bp nic o tvn nie npisałem? XD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi