Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm no 3,5 metra troche sporo,  u rodziców w domu jest 55" i oni ogladają z 3,3m i jak dla mnie za mały jest ten ekran.
Ja mam gdzieś 2,5m ale będe chciał przysunąć  kanapę i  używać 55" z odległośći 2m
Jak tak sobie  stworzyłem szkic wymiarowy z tektury 65" i 55" ( znajomy ma xero :D)
To  65 wydawał się za duży  a 55" pasował idealnie,  nie wiem jaki masz pokój i jak to wygląda  
Wez też po uwagę to że telewizor kupuje się na lata no a technologia OLED to chyba jednak przyszłość i starczy na więcej "lat" o ile się nie wypali haha
Ja siedzę od tv 2,5-2,8m. Kupiłem 55". Po trzech dniach wymieniłem na 65" z dopłatą. Po następnym tygodniu kupił bym 77". Tylko mnie nie było stać. Tak to wygląda.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, STELVIO napisał:

Ja siedzę od tv 2,5-2,8m. Kupiłem 55". Po trzech dniach wymieniłem na 65" z dopłatą. Po następnym tygodniu kupił bym 77". Tylko mnie nie było stać. Tak to wygląda.

Wiesz, nie każdy ma taki budżet , aby kupić 65 OLEDA, dla niektórych nawet te 6k to już dość spory wydatek jak na TV :)

STELVIO, a TY gdybyś miał wybierać 55" OLED a 65" LCD NU8002. , co byś wybrał ? Rozmiar czy jakość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, STELVIO napisał:

Ja siedzę od tv 2,5-2,8m. Kupiłem 55". Po trzech dniach wymieniłem na 65" z dopłatą. Po następnym tygodniu kupił bym 77".

Da się w ogóle objąć wzrokiem całość ekranu 77" z 2.5m?

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiesz, nie każdy ma taki budżet , aby kupić 65 OLEDA, dla niektórych nawet te 6k to już dość spory wydatek jak na TV
STELVIO, a TY gdybyś miał wybierać 55" OLED a 65" LCD NU8002. , co byś wybrał ? Rozmiar czy jakość ?
Ja takie rzeczy długo kupuję. Też mnie nie stać aby pójść kupić za gotówkę i już. Dlatego wolałbym poczekać, coś odłożyć. Są także dostępne super raty. Ja spłacam 55" na raty A do 65 dopłaciłem gotówkę. Jeśli miałem wcześniej LCD z najwyższej półki to jaki mogłem zrobić przeskok technologiczny. Tylko Oled. LCD nie brałem w ogóle pod uwagę.

Da się w ogóle objąć wzrokiem całość ekranu 77" z 2.5m?
Oko szybko się przyzwyczaja.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Gontar3d napisał:

Wiem wiem :) Nie gram dużo,  godzinka dwie maksymalnie i to nie w każdy dzień, bardziej filmy ze znajomymi czy narzeczoną . 

Czyli to nie jest w 100% prawde, że ekran się wypali dopiero po 100 tys h ??

Jeśli często bym grał w gry którę generują wypalenia mógłby się wypalić po szybkim czasie ?

Tv chciałbym już kupić na 5 lat :) 

Czyli waszym zdaniem 55 OLED > 65 LCD ?
W sumie jak kupie LCD pewnie bede chciał zmienić na OLEDA bo to przyszłość a do 55 mozna przywyknąć ;)

Mam w telefonie ekran OLED i w sumie za każdym razem gdy biorę telefon do ręki podziwiam jego właściwośći :D

Byłem wczoraj w MediaMarkt i jak zobaczyłem tego B8 czy inny OLED od LG to już inne telewizory już nie robiły na mnie wrażenia serio, boje się tylko tego 55 żę będzie za mało na 4k i odbierze mi radość z wydania 6 tys na zaje***** telewizor .

Ja podczas tych 2 miesięcy użytkowania oleda 55 B8 grałem tak co drugi dzień po 1-1,5 godz dziennie w Fifę ale zdarzył się również weekend, że wkręcił mi się Assasins creed i siedziałem bez przerwy 8 godzin. Oprócz tego gdy jesteśmy z żoną w domu to w tle leci sobie TVN 24 w zasadzie bez przerwy po kilka godzin. Po tych wszystkich sesjach nie wystąpiło żadne wypalenie ani nawet powidoki choć specjalnie się przyglądałem w nocy czy coś widać. Oczywiście miałem włączone wszystkie opcje zapobiegające wypaleniu ( przesunięcie obrazu o kilka pikseli oraz przyciemniania statycznego loga co również działa w grach a nie przeszkadza w ogóle). Tak więc tym bym się nie przejmował.

Gorszym zmartwieniem jest ta nierównomierność świecenia szarych odcieni oraz zbyt szybki czas reakcji matrycy co wpływa na odbiór gier 30 fps choć nie każdy jest na to wrażliwy.

Jak widać po tym forum, zdarzają się też egzemplarze bez powyższych wad.

Proponowałbym więc kupić tego Oleda ale przez pierwsze kilka dni porobiłbym wszystkie testy obrazu , do tego zapuścił jakiś program z logiem na cały dzień no i sprawdził płynność ruchu w grach 30 FPS a jak coś nie tak to zwrot.

Ja tak nie zrobiłem i teraz się bujam z reklamacją czekając aż mi odeślą nowy egzemplarz.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, bakiii napisał:

Ja podczas tych 2 miesięcy użytkowania oleda 55 B8 grałem tak co drugi dzień po 1-1,5 godz dziennie w Fifę ale zdarzył się również weekend, że wkręcił mi się Assasins creed i siedziałem bez przerwy 8 godzin. Oprócz tego gdy jesteśmy z żoną w domu to w tle leci sobie TVN 24 w zasadzie bez przerwy po kilka godzin. Po tych wszystkich sesjach nie wystąpiło żadne wypalenie ani nawet powidoki choć specjalnie się przyglądałem w nocy czy coś widać. Oczywiście miałem włączone wszystkie opcje zapobiegające wypaleniu ( przesunięcie obrazu o kilka pikseli oraz przyciemniania statycznego loga co również działa w grach a nie przeszkadza w ogóle). Tak więc tym bym się nie przejmował.

Gorszym zmartwieniem jest ta nierównomierność świecenia szarych odcieni oraz zbyt szybki czas reakcji matrycy co wpływa na odbiór gier 30 fps choć nie każdy jest na to wrażliwy.

Jak widać po tym forum, zdarzają się też egzemplarze bez powyższych wad.

Proponowałbym więc kupić tego Oleda ale przez pierwsze kilka dni porobiłbym wszystkie testy obrazu , do tego zapuścił jakiś program z logiem na cały dzień no i sprawdził płynność ruchu w grach 30 FPS a jak coś nie tak to zwrot.

Ja tak nie zrobiłem i teraz się bujam z reklamacją czekając aż mi odeślą nowy egzemplarz.

Biorę OLEDA :)

B8, 5900 -200zł zwrotu - 200zł na kartę =5500zł i raty 0% w gratisie to chyba dobra oferta  ? Czy lepiej wstrzymać się do czarnego piątku/świąt ?:)

• Lubię 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj odbieram, udało mi się jednak wyrwać lepszą ofertę w mediaexpert, za B8 5900 + 500zł na kartę mediaexpert co i tak miałem zrobić inne zakupy  + 200 zł LG to wychodzi 5200 zł :)

Oczywiście napiszę jak wrażenia. Dziwne, żę sprzedawcy w dwóch sklepach chcieli mi wcisnąć PANASONICA 55 OLED POS9002, twierdząć uwaga aż w 3 sklepach, że B8 się do niego umywa ze względu na jasnosc HDR i Ambilight... 

Pobawiłem się samsungiem 8002 65 cali jak i innymi  bardziej " topowymi" LCD i jednak zostałem tak oczarowany OLEDAMI, żę potem to już na pierwszy rzut oka potrafiłem odróżnić który TV ma oleda a który LCD,  zupełnie inna bajka.

Edytowane przez Gontar3d
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzisiaj odbieram, udało mi się jednak wyrwać lepszą ofertę w mediaexpert, za B8 5900 + 500zł na kartę mediaexpert co i tak miałem zrobić inne zakupy  + 200 zł LG to wychodzi 5200 zł
Oczywiście napiszę jak wrażenia. Dziwne, żę sprzedawcy w dwóch sklepach chcieli mi wcisnąć PANASONICA 55 OLED POS9002, twierdząć uwaga aż w 3 sklepach, że B8 się do niego umywa ze względu na jasnosc HDR i Ambilight... 
Pobawiłem się samsungiem 8002 65 cali jak i innymi  bardziej " topowymi" LCD i jednak zostałem tak oczarowany OLEDAMI, żę potem to już na pierwszy rzut oka potrafiłem odróżnić który TV ma oleda a który LCD,  zupełnie inna bajka.
Oled Pos9002 to Philips.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Gontar3d napisał:

Dzisiaj odbieram, udało mi się jednak wyrwać lepszą ofertę w mediaexpert, za B8 5900 + 500zł na kartę mediaexpert co i tak miałem zrobić inne zakupy  + 200 zł LG to wychodzi 5200 zł :)

Generalnie wszystkie telewizory Oled jakie są na rynku , posiadają matrycę produkowaną przez LG gdyż na chwilę obecną żadnego innego producenta matryc Oled TV nie ma.

Do tego telewizory LG jako jedyne potrafią zachować pełną jasność obrazu aż do 70% pokrycia matrycy natomiast  TV pozostałych producentów Oled przyciemniają obraz już powyżej 30% pokrycia. Ten efekt kiepsko wygląda zwłaszcza w ciemnym pomieszczeniu.

Oprócz tej różnicy to jednak LG ma również najszybszy system w telewizorze, wszystko szybko śmiga ( Youtube, netflix itp) bez zawiasów.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh poszedłem do sklepu odebrać B8 55" Cena 6k + 500zł na kartę + 200zł zwrotu od LG.

I wiecie co ?

Wyszedłem z B7 65" za 7900 + 700zł na kartę + 500zł zwrotu od LG

Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem , kurdee to tyle kasy a nie oglądam tak często TV.  Mieli akurat promocje na B7 w tym rozmiarze z 9400 bodajże, sprawdziłem na ceneo i nigdzie nie było b7 w tej cenie.

Oho sprzedawca wprowadził mnie błąd , bo czytam, żę za serie 7 nie będzie zwrotu kasy.

Edytowane przez Gontar3d
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ehh poszedłem do sklepu odebrać B8 55" Cena 6k + 500zł na kartę + 200zł zwrotu od LG.
I wiecie co ?
Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem , kurdee to tyle kasy a nie oglądam tak często TV.  Mieli akurat promocje na B7 w tym rozmiarze z 9400 bodajże, sprawdziłem na ceneo i nigdzie nie było b7 w tej cenie.
Oho sprzedawca wprowadził mnie błąd , bo czytam, żę za serie 7 nie będzie zwrotu kasy.

To zawsze Oled. A nie jakiś LCD 65". A ogólnie 65" lepsze od 55". Aby wszystko było ok z tv to będziesz zadowolony.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Gontar3d napisał:

Wyszedłem z B7 65"

Dobrze, żeby nie był powystawowy lub po zwrocie, bo podobno serii 7 już nie ma nierozpakowanych.

Jeżeli wszystko będzie ok - to dobry wybór. Większy rozmiar da dużo więcej frajdy niż niewielkie zmiany w modelach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Gontar3d napisał:

I wiecie co ?

Lepiej go dokładnie obejrzyj i zwracaj jak coś będzie nie tak. O ile będziesz miał taką możliwość, bo jak kupowałeś stacjonarnie, to jesteś raczej ugotowany i to już zależy od polityki sklepu. Kupowanie oleda w sklepie stacjonarnym to średni pomysł. O ile B8 raczej trafiłbyś dobrze, to założę się że z tym B7 będzie coś nie tak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście , że jest coś z nim nie tak, ekran bardzo mocno wpada w róż i jest nierówno podświetlony( czarne pionowe paski na białym/szarym tle), mam wrażenie że biel nie jest biała tylko szara, jakby brudna, odbiera to całkowicie radość z użytkowania TV.
Byłem już w sklepie i kazali przynieść TV, mam prawo zwrotu ( sklep jest dosłownie 200 metrów od mojego domu).

Z tego co wiem to już była ostatnia sztuka, ehh nie wiem już co robić pózniej, wybrać jednak 55B8 ?

Sprzedawca na początku mówił,że ciężko będzie o zwrot bo odpakowany , ale troche postraszyłem i po chwili dowiedział się ,żę to TV ze zwrotu od klienta i przyjmą. Dam sobie spokój z tym sklepem. Jakim prawem oni nie poinformowali mnie o tym ?!

Wielkość ekranu mega fajna, mam wrażenie żę nawet jest za duży ( Oglądam z  2.2m)

Wrzucić wam jakieś zdjęcie czy po prostu iść i oddać ten syf ?

Edytowane przez Gontar3d
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Gontar3d said:

Co to za zwrot na kartę od MediaExpert, bo nie widzę info na stronie? Czy to po prostu rabat 25% na drugi produkt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Azio napisał:

Co to za zwrot na kartę od MediaExpert, bo nie widzę info na stronie? Czy to po prostu rabat 25% na drugi produkt?

Wiesz co tez tego nie widziałęm, ale Pan w mediaexpert powiedział,że to nowość , albo po prostu dali mi taką ulgę z tego względu że pokazałem zamówienie na b8 z RTVEURO :D

Zrobiłem wszystkie testy z forum na tym TV i uwierzcie mi, to fatalna sztuka. Podejrzewam ,że była zwracana już kilka razy.

Na szczęście zaraz ide go oddać i kupie 55"B8 , na allegro widzę , żę są po 5700 więc chyba kupie przez allegro ze sklepu RTV i rzeczywiście nie będe się bawił w stacjonarki bo tam to loteria :)

Jedno jest pewne, nigdy wiecej juz LCD :)

Edytowane przez Gontar3d
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Gontar3d napisał:

Wiesz co tez tego nie widziałęm, ale Pan w mediaexpert powiedział,że to nowość , albo po prostu dali mi taką ulgę z tego względu że pokazałem zamówienie na b8 z RTVEURO :D

Zrobiłem wszystkie testy z forum na tym TV i uwierzcie mi, to fatalna sztuka. Podejrzewam ,że była zwracana już kilka razy.

Na szczęście zaraz ide go oddać i kupie 55"B8 , na allegro widzę , żę są po 5700 więc chyba kupie przez allegro ze sklepu RTV i rzeczywiście nie będe się bawił w stacjonarki bo tam to loteria :)

Jedno jest pewne, nigdy wiecej juz LCD :)

Dołóż 500zł i bierz C8

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może czy te tv w euro RTV za nie całe 6000 to są nowe czy wszystkie po wystawowe albo ze zwrotów? Jest tylko opcja obejrzyj w sklepie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem B8 tam gdzie zamierza kupić karol2984. Tv zapakowany oryginalnie. Wszystkie folie na ekranie i z tyłu tv jak też na pilocie. Widać że prosto z fabryki. Sporzedawca ok ... ale   jakie mam  problemy z tv to pisze na tym forum (nierównomierne podświetlenie ) .  W międzyczasie dostrzegłem więcej o których nawet tu nie pisałem . Generalnie  telewizor radzi sobie średnio jeśli chodzi o przechodzenie między czarnym a szarościami jak też płynnością obrazu , chyba że suwaki na maksa to wtedy w zamian mamy operę mydlaną. Do tego banding pionowy ( linie w ciemnych scenach).. Lecz bardziej nieznośny jest banding pojawiający się na przejściach tonalnych , zwłaszcza w obrazach statycznych. Nie wiem jak się on fachowo nazywa. Coś podobnego jak na załączonym obrazku. Reasumując  kupując na allegro to też loteria. Owszem , łatwiej oddać ale bierzesz następny i dalej loteria. Zapłaciłem niecałe 6 tyś co jest wysoką kwotą , ale jeśli ktoś zapłaci kilkanaście tyś i ma te same wady to wtedy mówię że ta technologia jest jeszcze słaba a kosztuje ogromne pieniądze.

Banding-in-After-Effects-Example.png

Edytowane przez Bieszczad
  • Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem. Trudne pytanie bo OLED ma niekwestionowane zalety ale nie jestem fanatykiem tej technologii więc zuważyłem z czasem sporo wad i nie udaję że ich nie ma. Musiałbym porównać naocznie z tv którym mówisz. Gdyby nu8000 miał te same wady jakie ma mój oled a do tego świecił e ciemności to wybór jest oczywisty, że stawiam na OLEDA. Jeśli jednak byłby ich pozbawiony a jedyną wadą byłaby gorsza czerń a do tego niższa cena to wtedy zastanawiałbym się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Bieszczad napisał:

Nie wiem. Trudne pytanie bo OLED ma niekwestionowane zalety ale nie jestem fanatykiem tej technologii więc zuważyłem z czasem sporo wad i nie udaję że ich nie ma. Musiałbym porównać naocznie z tv którym mówisz. Gdyby nu8000 miał te same wady jakie ma mój oled a do tego świecił e ciemności to wybór jest oczywisty, że stawiam na OLEDA. Jeśli jednak byłby ich pozbawiony a jedyną wadą byłaby gorsza czerń a do tego niższa cena to wtedy zastanawiałbym się.

Mój wczorajszy b7 65" miał wszystko to o czym piszesz, dlatego zwróciłem i poważnie się zastanawiam co teraz robić, trafić na dobrą sztukę to loteria ?

Edytowane przez Gontar3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bieszczad napisał:

Ja kupiłem B8 tam gdzie zamierza kupić karol2984. Tv zapakowany oryginalnie. Wszystkie folie na ekranie i z tyłu tv jak też na pilocie. Widać że prosto z fabryki. Sporzedawca ok ... ale   jakie mam  problemy z tv to pisze na tym forum (nierównomierne podświetlenie ) .  W międzyczasie dostrzegłem więcej o których nawet tu nie pisałem . Generalnie  telewizor radzi sobie średnio jeśli chodzi o przechodzenie między czarnym a szarościami jak też płynnością obrazu , chyba że suwaki na maksa to wtedy w zamian mamy operę mydlaną. Do tego banding pionowy ( linie w ciemnych scenach).. Lecz bardziej nieznośny jest banding pojawiający się na przejściach tonalnych , zwłaszcza w obrazach statycznych. Nie wiem jak się on fachowo nazywa. Coś podobnego jak na załączonym obrazku. Reasumując  kupując na allegro to też loteria. Owszem , łatwiej oddać ale bierzesz następny i dalej loteria. Zapłaciłem niecałe 6 tyś co jest wysoką kwotą , ale jeśli ktoś zapłaci kilkanaście tyś i ma te same wady to wtedy mówię że ta technologia jest jeszcze słaba a kosztuje ogromne pieniądze.

Banding-in-After-Effects-Example.png

To nie wada, tylko obraz 8bit ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi