Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, slavi77 napisał:

Seria NU8002 podobnie jak modele zeszłoroczne ma pionowe strefy wygaszania.

Na zdjęciu wygląda jakby nie działało w ogóle lokalne wygaszanie.

No właśnie piszę, że nie działa. U mnie w tym filmie wygaszanie załączało się może ze 2 razy na sekundę - dwie. A mam porównanie bezpośrednie -KS7000 z identycznym wygaszaniem i tam są na tym filmie pionowe jasne słupy na księżycu cały czas - tak jak być powinno. Dlatego jak się trafi coś z serii NU8xxx ze znacznym cloudingiem to jest gorzej niż być powinno bo algorytm wygaszania powinien to częściowo ukrywać a tego nie robi. W dobrych egzemplarzach na tym filmiku czerń jest rozjaśniona ale po prostu równomiernie lub umiarkowanie (dopuszczalnie) równomiernie, w złych wychodzą mocne chmury.

1 godzinę temu, Mckaroly napisał:

Wy chyba szukacie problemów na siłę. U mnie nie widać nic a nic, a dopiero jak zrobię zdjęcie to coś tam widzę. Pytanie czy wy to faktycznie widzicie czy tylko aparat. 

IMG_20190117_231553.jpg

IMG_20190117_231445.jpg

Tu też od razu widać, że wygaszanie nie działa ale, że aparat uwypukla wadę to śmiało mogę powiedzieć, że ten egzemplarz jest jak najbardziej ok.

2 godziny temu, BogeRYL napisał:

Również sporo gram, szczególnie jakoś mi to nie przeszkadza, przekątna wiele rekompensuje A i tak jedynie te problemy widzę najmocniej tylko w rdr2.

Jakoś muszę się z tym pogodzić jeśli będzie gorzej to wezmę serwisanta, spróbuje jeszcze postawić go na stopkach może to coś zmieni 

Na filmie który podałeś widać clouding strasznie ? denerwująca sprawa

20190117_225029.jpg

Rozumiem, że zwrot takiej przekątnej to spory problem logistyczny. Spróbuj ustawić local dimming na średni - nie ukryjesz tego ale to daje najlepszy efekt w łagodzeniu zjawiska. Wysoko rozświetla właśnie często cały ekran a niski w zasadzie uśrednia jasność i ją stabilizuje na i tak zbyt wysokim poziomie dla czerni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, slavi77 napisał:

Seria NU8002 podobnie jak modele zeszłoroczne ma pionowe strefy wygaszania.

Na zdjęciu wygląda jakby nie działało w ogóle lokalne wygaszanie.

Jeśli jasny obiekt jest centralnie na środku (jak biały krzyż) i obok nie ma nic jasnego to boki powinny być czarne.

Dopiero jeśli np. na środku jest dłuższy jasny napis to wtedy może pojawić się efekt jak na powyższym zdjęciu.

Oczywiście najbardziej będzie to widoczne w HDR gdy matryca jest maksymalnie podświetlona.

Chyba będę musiał wezwać specjaliste do tego.

Local dimming był na standard, czyli średni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Zakupiłem 65NU8072 i pojawił się problem. Po konfiguracji telewizora wszystko działało dobrze, konfiguracja przebiegła bez problemowo ( połączenie z siecią i dekoderem TV, itp.).

Telewizja działa OK. Po uruchomieniu YOUTUBE i po przejściu do oglądania TV nie można wejść w menu telewizora. Telewizor pozwala wyłącznie na odbiór programów z dekodera.

Wyłączenie i ponowne włączenie TV nic nie daje, nie pojawia się ekran startowy tylko automatycznie włącza się sygnał z dekodera, a gdy jest wyłączony dekoder jest tylko komunikat aby go włączyć, brak jakichkolwiek innych możliwości.  Przeprowadziłem ponowną rekonfigurację telewizora i nic nie pomogło.  TV nie reaguje na przycisk do menu w pilocie.

Brak ekranu startowego- POMOCY-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie właśnie nurtuje, jak Wy ustawiacie aparat - bo u mnie TV jest prawie czarny (no, to jednak LCD jest, więc czarny nie będzie), a na zdjęciu wychodzi jasnoniebieski :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Mckaroly napisał:

U mnie na rdr2 tak to wygląda przy włączonym HDR. Dziś grę kupiłem i dopiero zaczynam się bawić. Wszędzie sugerują żeby wyłączyć HDR ale na razie testuję i raz gram z HDR a raz na sdr i sprawdzam jak gra wygląda lepiej. A z tym księżycem też jest okej, księżyc widać a dookoła czarno.

IMG_20190117_224831.jpg

IMG_20190117_224833.jpg

ja ustawiłem jasność hdr na 230 :) polecam sprawdzić w ustawieniach gry :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Artur Klatd napisał:

ja ustawiłem jasność hdr na 230 :) polecam sprawdzić w ustawieniach gry :) 

To sprawdze, tyle że piszą w internetowych i nawet widać to na YouTube że kolory są wyprane. U mnie jak na razie kolorów za dużo nie ma bo sam śnieg ale będę próbował i też liczę, że rockstar wyda patchwork niebawem i poprawia tego hdra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie napisałem do forumowicza który również posiada 82 cale i takiego problemu nie posiada, jednak doradzil aby zdjąć tv z wieszaka na ścianę, ponieważ jego znajomy miał podobny problem.

Tv sciaglem i rzeczywiście jest lepiej... niestety... Ale białe chmurki pozostały, egzemplarz najprawdopodobniej do wymiany.

20190118_103308.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, radosuaf napisał:

Mnie właśnie nurtuje, jak Wy ustawiacie aparat - bo u mnie TV jest prawie czarny (no, to jednak LCD jest, więc czarny nie będzie), a na zdjęciu wychodzi jasnoniebieski :).

Większość w ogóle nie ustawia - jadą na automacie - automat jasność sceny traktuje jak 18% szarość i tak też próbuje rozjaśnić kadr, stąd na zdjęciu szare telewizory z nienaturalnie uwypuklonymi nierównościami podświetlenia matrycy. Prawidłowo powinno się wyświetlić na ekranie telewizora grafikę 18% szarości ustawić w aparacie pomiar selektywny i zablokować ekspozycję. Dopiero wtedy cykać fotki dla różnych jasności ekranu (w tym np 0% czyli czerń). Do tego wypadało by robić zdjęcia w RAW używając ColorChecker-a a następnie wywołując zdjęcia używając profili kalibracji ColorChecker. Wtedy można by coś porównywać a tak wychodzi tylko radosna twórczość.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś udało się w tym TV edytować listę kanałów? Mam moduł CI+ z UPC i nie mogę znaleźć eksportu listy kanałów na pendrive. We wcześniejszym modelu miałem taką opcję. 

Proszę o pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Mckaroly napisał:

To sprawdze, tyle że piszą w internetowych i nawet widać to na YouTube że kolory są wyprane. U mnie jak na razie kolorów za dużo nie ma bo sam śnieg ale będę próbował i też liczę, że rockstar wyda patchwork niebawem i poprawia tego hdra

dla mnie nie je źle ale każdy ma swoje :P polecam ustawić jak i na sdr i hdr jasność na minus 1 :) to mleczko znika :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, huddy napisał:

Cześć. Zakupiłem 65NU8072 i pojawił się problem. Po konfiguracji telewizora wszystko działało dobrze, konfiguracja przebiegła bez problemowo ( połączenie z siecią i dekoderem TV, itp.).

Telewizja działa OK. Po uruchomieniu YOUTUBE i po przejściu do oglądania TV nie można wejść w menu telewizora. Telewizor pozwala wyłącznie na odbiór programów z dekodera.

Wyłączenie i ponowne włączenie TV nic nie daje, nie pojawia się ekran startowy tylko automatycznie włącza się sygnał z dekodera, a gdy jest wyłączony dekoder jest tylko komunikat aby go włączyć, brak jakichkolwiek innych możliwości.  Przeprowadziłem ponowną rekonfigurację telewizora i nic nie pomogło.  TV nie reaguje na przycisk do menu w pilocie.

Brak ekranu startowego- POMOCY-

Pod dolna ramą po prawej stronie masz przycisk. Pobaw się nim (musisz chwilę poświęcić by ogarnąć jak się nim posługiwać-nie chce mi się tłumaczyć). Jak nim będziesz mógł włączyć menu i zmieniać źródła to masz tylko pilota do wymiany.

Edytowane przez Shoryuken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądam punishera na Netflix z napisami. Jest w hdr. Strasznie to wyglada jak napisy się pojawiają. Błysk jasno jak napisy są. Brak napisów wszystko gucio. I tajne kółko. Męczące. Podobno to problem wszystkich samsungow nawet tych qled.

Ktoś wie co wprowadziła nowa aktualizacja. Na razie poprzez usb. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji co daje ta aktualizacja.
Na razie nie instaluje ale jak ktoś zainstalował co poprawia? Warto?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kuniu napisał:

Oglądam punishera na Netflix z napisami. Jest w hdr. Strasznie to wyglada jak napisy się pojawiają. Błysk jasno jak napisy są. Brak napisów wszystko gucio. I tajne kółko. Męczące. Podobno to problem wszystkich samsungow nawet tych qled.

Ktoś wie co wprowadziła nowa aktualizacja. Na razie poprzez usb. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji co daje ta aktualizacja.
Na razie nie instaluje ale jak ktoś zainstalował co poprawia? Warto?

Zainstalowałem tydzień temu. Większych zmian nie widzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zainstalowałem tydzień temu. Większych zmian nie widzę. 

Dzięki za info. Nawet takie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zauważyłem to problem jest jedynie z hdr. Jak włączy się uhd kontent.np. Netflix life in space. Napisy jak się pojawiają to czerń jest czernią. Brak rozjaśnienia całego ekranu. Sprawdźcie sami. Wiec wystarczy sprawdzić co tak bardzo niszczy obraz w hdr. Jak będę miał czas sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ustawiłeś na stronie netflixa w ustawieniach konta żeby napisy były półprzezroczyste? Jeśli nie to spróbuj, widziałem w temacie że ludziom to pomaga. Sam przymierzam się do zakupu tego tv w wersji 65" i tak jak byłem praktycznie o krok od kupna, tak po przeczytaniu tego tematu i kilku opinii martwi mnie ten local dimming, rozjaśnianie scen przy napisach, problemy z matrycami. Chciałem tv na jakieś 4-5 lat a jak mam dostać półprodukt z bandingiem, cloudingiem i co chwilę rozjaśniającą się scenerią to nachodzą wątpliwości. Z drugiej strony jeden z najlepszych tv pod konsole, a przydałoby się trochę płynności na poczciwym ps4 uzyskać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Tomasz Saktura napisał:

A ustawiłeś na stronie netflixa w ustawieniach konta żeby napisy były półprzezroczyste? Jeśli nie to spróbuj, widziałem w temacie że ludziom to pomaga. Sam przymierzam się do zakupu tego tv w wersji 65" i tak jak byłem praktycznie o krok od kupna, tak po przeczytaniu tego tematu i kilku opinii martwi mnie ten local dimming, rozjaśnianie scen przy napisach, problemy z matrycami. Chciałem tv na jakieś 4-5 lat a jak mam dostać półprodukt z bandingiem, cloudingiem i co chwilę rozjaśniającą się scenerią to nachodzą wątpliwości. Z drugiej strony jeden z najlepszych tv pod konsole, a przydałoby się trochę płynności na poczciwym ps4 uzyskać ?

Jeśli w 65 wybieraj tylko i wyłącznie 8072 z doświadczenia wiem, że jest najlepszy. Nie będziesz miał problemów do tego rozmiaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do hdr i napisów w nateflix to jakikolwiek tv od samsunga weźmiesz będzie prawie to samo. Nawet qled. Przezroczyste napisy spoko ale wtedy na jasnych elementach na ekranie nic nie będziesz widział. Poza tym oglądam nie tylko na tv. Co do konsoli to bez przesady aby brać tv ze względu na to. Myśle ze Sony xf9005 lepiej sobie radzi ale to większa cena niestety.

I to nie to forum co do Sony. ;)
Wszędzie są jakie artefakty w telewizorach.

Czy ktoś ma amazona Prime video aby sprawdził jak tam działają napisy.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, kuniu napisał:

Co do hdr i napisów w nateflix to jakikolwiek tv od samsunga weźmiesz będzie prawie to samo. Nawet qled. Przezroczyste napisy spoko ale wtedy na jasnych elementach na ekranie nic nie będziesz widział. Poza tym oglądam nie tylko na tv. Co do konsoli to bez przesady aby brać tv ze względu na to. Myśle ze Sony xf9005 lepiej sobie radzi ale to większa cena niestety.

I to nie to forum co do Sony. ;)
Wszędzie są jakie artefakty w telewizorach.

Czy ktoś ma amazona Prime video aby sprawdził jak tam działają napisy.

Ja posiadam, kolory napisów można zmieniać, ogólnie ma szare, zolte a nawet sa czarne, mozna rowniez dodawac tlo do napisow, rozmiary też można zmieniać, prócz tego jako jedyny ma hdr10+

20190119_163100.jpg

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem na Amazonie. To samo :( hdr i swieci jak są napisy. Porażka.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wytłumaczy zagadkę ? Mam podłączony do 55NU8042 dekoder nc+ i dekoder do tv Jambox, zaznaczam HDMI UHD Color dla nc + i wszystko jest ok, zaznaczam dla dekodera Jambox i nie ma głosu na żadnym kanale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.01.2019 o 11:07, chomik82 napisał:

Czy komuś udało się w tym TV edytować listę kanałów? Mam moduł CI+ z UPC i nie mogę znaleźć eksportu listy kanałów na pendrive. We wcześniejszym modelu miałem taką opcję. 

Proszę o pomoc. 

Dnia 18.01.2019 o 11:22, don_tkaczu napisał:

Podepne sie, mam zamiar kupic cos takiego, moduł CI+ nc+

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6995011539

Czy bedzie dzialac poprawnie? Ma ktos moze cos takiego insie wypowie?

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

Ja posiadam moduł CAM i robię tak - ulubione i dodaję do ulubionych listę kanałów. Każdy ma inny numer (np. TVP1HD zamiast 1 ma 110 przypuśćmy), ale ja z ręki nie wklepuję nigdy numeru kanału, na który chcę przełączyć. W tym pilocie jakiekolwiek ustawianie to katorga. Początkowo jeszcze edytowałem numery kanałów, ale niestety po dodaniu kanału/zmianie jego pozycji na platformie operatora trzeba było jeszcze raz całą listę pobierać i od nowa zmieniać numerki, stąd dałem sobie spokój. Export listy kanałów na USB jest na pewno, bo widziałem. Chyba wchodzi się w opcje - nadawanie - moduł Cl+ i tam w ustawieniach jest export listy kanałów do USB.

Przy okazji możecie mi powiedzieć jak to działa? Eksportuje aktualną listę kanałow, czy taką po zmianie ich kolejności i numerów? Dla mnie za pomocą tego pilota przeklikanie kilkudziesięciu kanałów wg kolejności to jakieś 2h roboty było, albo i więcej a po resecie TV (często moduł CAM wywala błąd i trzeba go wyciągnąć i włożyć do tv z powrotem) robota od nowa. Jakbym wiedział wcześniej to chyba bym został jednak przy dwóch pilotach i dekoderze zamiast modułu CAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.01.2019 o 11:07, chomik82 napisał:

Proszę o pomoc. 

Edytować w TV oraz eksportować na pendrive da się tylko te listy kanałów które samemu się zaprogramuje. Jeśli korzysta się z list dostarczanych z "nieba" (NC+ albo kablówka UPC) to marne szanse. Niestety podgląd kanału w epg  raz działa tylko w listach z nieba a raz działa tylko jak samemu się programuje - trzeba eksperymentować.

Można używać programu ChanSort, ale to regularna rzeźba w materiale miękkim.

Ja sobie dałem spokój z edytowaniem i wybrane kanały dodaje do ulubionych.

2 godziny temu, Robert Wiola Kamyk napisał:

Ktoś wytłumaczy zagadkę ? Mam podłączony do 55NU8042 dekoder nc+ i dekoder do tv Jambox, zaznaczam HDMI UHD Color dla nc + i wszystko jest ok, zaznaczam dla dekodera Jambox i nie ma głosu na żadnym kanale.

W jakimś FAQ samsunga było, ze dla UHD Color może być problem z dźwiękiem - na ogół wizja zabiera wtedy więcej pasma hdmi i nie starcza dla kanału zwrotnego ARC, ale nawet i bez tego może byc problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.01.2019 o 20:48, Shoryuken napisał:

Pod dolna ramą po prawej stronie masz przycisk. Pobaw się nim (musisz chwilę poświęcić by ogarnąć jak się nim posługiwać-nie chce mi się tłumaczyć). Jak nim będziesz mógł włączyć menu i zmieniać źródła to masz tylko pilota do wymiany.

Dzięki za podpowiedź. Ale powodem problemów był chyba dekoder.  Pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych. Do menu dostałem się za pomocą pilota od BLUE RAY.

Dekoder tak podwiesił telewizor że po włączeniu TV był brak ekranu startowego tylko info o braku sygnału na HDMI od dekodera. Resety dekodaera nie pomagały.

Ale już OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi