Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą, Mckaroly napisał:

A wygląda to jak na zdjęciu czy nie jest aż tak źle. Bo u mnie clouding za dużego nie ma ale jak zrobiłem w nocy zdjęcie to wygląda jakby była chmura na chmurze. Bo właśnie zdjęcie nie pokaże jak jest naprawdę więc ciężko się odnieść. Myślę że tragedii nie ma ale jeśli na żywo wygląda tak jak tu to nie jest dobrze

Wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu, widać jasne roswietlenia właśnie w tych okolicach rogów ekranu, ciekawe bo tv testowałem na sklepie było OK, dziś dopiero to zauważyłem 

20190115_184221.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, BogeRYL napisał:

Wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu, widać jasne roswietlenia właśnie w tych okolicach rogów ekranu, ciekawe bo tv testowałem na sklepie było OK, dziś dopiero to zauważyłem 

20190115_184221.jpg

Moim zdaniem jest super. W sklepie nie widać bo jest jasno a clouding zawsze jakiś tam to. To co ty masz to inni by Ci pozazdrościli. Nawet telewizory po 10 tyś miewają gorzej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Mckaroly napisał:

W testach piszą, że jak na ips to czerń wręcz zbliżona do tej oledowej. W sklepie testowałem i było pięknie ale wiadomo, że ips daje w kość dopiero gdy nie ma oświetlenia więc nie wiem jakby to wyglądało w domu. Natomiast płynność i naturalność kolorów to bajka. Samsungi, Sony czy LG mogą się schować. Tylko oledy dają przy nim radę. A wracając do naszych nu8042 to w tych pieniądzach nic lepszego nie da się kupić. Aby tylko długo służył, bo do tej pory miałem 8 lat plazmę LG i nic się nie działo, żadnych wypalen ani martwych pikseli mimo iż często grałem na konsoli i miało prawo coś się wypalić. Teraz wypalen nie mam co się obawiać, bardziej martwych pikseli. 1 już zauważyłem co jest do przeżycia. Rzadko się zdarza tv żeby nie miał nic martwego więc jeden, którego widać tylko na czerwonym tle to nic. A z 2 metrów nie da się go oczywiście dostrzec. A jak masz ustawiona redukcję drgań i rozmyć do filmów? 

Kolego piszesz że pracujesz w sklepie RTV czyli na co dzień " w tym siedzisz " ja ciągle mam dylemat który telewizor wybrać Samsung NU8042 czy Sony XF8596  ?? 

Piszesz że w tej cenie nic lepszego niż ten Samsung nie da się kupić, a co powiesz na tego Sonego ?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Mckaroly napisał:

A wygląda to jak na zdjęciu czy nie jest aż tak źle. Bo u mnie clouding za dużego nie ma ale jak zrobiłem w nocy zdjęcie to wygląda jakby była chmura na chmurze. Bo właśnie zdjęcie nie pokaże jak jest naprawdę więc ciężko się odnieść. Myślę że tragedii nie ma ale jeśli na żywo wygląda tak jak tu to nie jest dobrze

Tak jak u mnie. Nagrałem filmik i widac clouding jak cholera na nagraniu z telefonu ale golym okiem tego nie widac. Wazne aby przy ogladaniu nie wkurzalo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, JARECZKO napisał:

Kolego piszesz że pracujesz w sklepie RTV czyli na co dzień " w tym siedzisz " ja ciągle mam dylemat który telewizor wybrać Samsung NU8042 czy Sony XF8596  ?? 

Piszesz że w tej cenie nic lepszego niż ten Samsung nie da się kupić, a co powiesz na tego Sonego ?? 

Powiem Ci, że miałem olbrzymi dylemat czy brać tego Samsunga czy właśnie Sony. (8596 w RTV euro a w mediaku jest 8505 ale to jest to samo). Dwa dni chodziłem z pendrivem ot telewizora do telewizora, włączałem jakieś filmiki na YouTube itd. ( aż się koledzy z pracy patrzyli na mnie jak na idiotę) Jeśli chodzi o firmę to do Sony też byłem bardziej przekonany ale jednak zdecydowałem się na Samsunga. Wkurzał by mnie kolor granatowy w nocy zamiast czarnego bo w dzień jest dobrze zarówno na ips jak i na va ale w nocy jest poprostu źle. Smart w Sony się tnie, długo się wszystko włącza. Choć to nie był dla mnie duży problem bo o ile na Sony wszystko się dłużej włącza to jak już się włączy te 2,3 sekundy dłużej to potem idzie. Istotną kwestią była też dla mnie współpraca z konsolą a do grania w tym roku Samsungi od nu8 w zwyż są poprostu najlepszymi telewizorami. Tu masz porównanie tych dwóch tv (ten Sony na rynek amerykański i kanadyjski tak się właśnie nazywa jak w porównaniu ale to ten sam model o który pytasz). 

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-nu8000-vs-sony-x850f/586/595?usage=4854&threshold=0.1

40 minut temu, BogeRYL napisał:

20190115_184221.jpg

A na jakim materiale to testowales? Jest to na YouTube bo sam sobie chętnie sprawdzę jak to u mnie wyglada

Edytowane przez Mckaroly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, nic specjalnego nie zalaczalem tutaj, akurat załącza się rdr2, rzuciło mi się w oczy.

Co do cloudingu to nic niemam, bardziej obawiałem się bandingu, ponieważ wcześniej miałem model 65 który poszedł pod młotek ze względu właśnie na ten aktualny.

82 z MediaExpert nie posiada praktycznie bandingu, jestem bardzo zadowolony z tej sztuki, clouding jeszcze sprawdzę na innych źródłach.

Jeszcze taka mała dygresja co do sklepu MediaExpert, wybrałem go ponieważ miałem blisko, jednak do dziś tego żałuję, obsługa sklepu to gorzej jak TRAGEDIA pseudo znawcy którym totalnie nic się nie chce, podejście do klienta szkoda komentować, zostałem potraktowany przez każdego jak dosłownie ŚMIEĆ, sprawę jeszcze napewno porusze, bo akurat w tym sklepie sprzedali tylko jeden taki duży tv i nie dziwię się, gbury, chamy, prostaki których można porównać do niewolników którym każe się wykonywać niechciane prace, współczuję tym ludziom szczerze, nie rozumiem w ogóle jak można pracować wśród takich DEBILI!

MediaExpert dokładnie w OSWIECIMIU

Odradzam każdemu zbliżać się do tego sklepu, moja noga już nigdy tam nie stanie.

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to wszystko zależy od sklepu. Pracuję co prawda w media markt ale nie jestem procownikiem tego sklepu (jestem promotorem jednej z firm produkujących tv). Nie raz słyszałem jak ludzie narzekają na RTV euro że tam się nie znają albo że się im nie chce, innym razem na media markt że to samo. Ludzie się potrafią zniechęcić bo się im trafi taki właśnie leń albo pseudo znawca. Też się im ( pracownikom tych marketów)nie dziwię. Dostają śmieszną kasę a jedyne na czym zarabiają to sprzedaż gwarancji czy różnego rodzaju usług za co też dostają za przeproszeniem [beeep] nie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Mckaroly napisał:

Myślę, że to wszystko zależy od sklepu. Pracuję co prawda w media markt ale nie jestem procownikiem tego sklepu (jestem promotorem jednej z firm produkujących tv). Nie raz słyszałem jak ludzie narzekają na RTV euro że tam się nie znają albo że się im nie chce, innym razem na media markt że to samo. Ludzie się potrafią zniechęcić bo się im trafi taki właśnie leń albo pseudo znawca. Też się im ( pracownikom tych marketów)nie dziwię. Dostają śmieszną kasę a jedyne na czym zarabiają to sprzedaż gwarancji czy różnego rodzaju usług za co też dostają za przeproszeniem [beeep] nie pieniądze.

To teraz wszystko jasne.

Dokładnie tak jak piszesz zależy od sklepu, ponieważ miałem przyjemność wybierać swój pierwszy tv w aktualnym mediamarkt w Tychach, gdzie obsługiwał mnie młody chłopak o ogromnej wiedzy, najwyraźniej dostawał tv do testów, potrafił się fajnie wypowiedzieć A na jego ustach od czasu do czasu pojawiał się uśmiech, byłem zdecydowany w tamtym czasie na philipsa jednak na tyle mocno go odradzil, że wyszedłem ze sklepu bez tv jednak z wiedzą i zadowoleniem, jego argumenty przeciwko zakupu sprawdziły się na internetach, a w krótce tak jak doradzał kupiłem sonego, którego do dziś dobrze wspominam. Takich sprzedawców ze świecą szukać.

Doradz kolego gdzie uderzyć aby złożyć skargę na pracowników MediaExpert ich zachowanie nie mogę w ten sposób pozostawić, rozumiem jak ktoś ma zły dzień, ale nie cała obsługa, stopień gburowatosci również został przekroczony wielokrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, madhunt3r napisał:

Rozumiem kolego Twoje oburzenie, ale ucierpiałeś jakoś na tym? Po co szkodzić komuś?

Uwierz, że uzeranie się z takimi ludźmi to spore cierpienie A szczególnie takimi, chce ostrzec przyszłych klientów tego cierpienia jak i pokazać pracownikom tego sklepu, że każde działanie ma swoje konsekwencje.

Rozumiem Was możecie mi się dziwić, nie jestem człowiekiem msciwym, ale to do jakiego stopnia się posuneli przekracza granice, to już nie jest nawet odwet ale sprawiedliwość,  niestety trzeba spijac konsekwencje swojego działania i robi to każdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skarga nic nie da. Mają to gdzieś. Znam sprzedawców którzy okłamują klientów, ściemniające a są nie do ruszenia bo robią wyniki. Dla takich sieciowej liczy się kasa a nie klient, byle by wcisnąć. Każdy ma swoje sumienie, ja akurat mam jakiś tam swój kodeks etyczny i kasa dla mnie się bezwzględnie nie liczy, staram się pomagać klientom rzetelna wiedza. Jak ktoś mnie pyta ile tv ma Hz to nie ściemniał żeby tylko swój produkt sprzedać i jak im coś nie pasuje to pokazuje tv konkurencyjnej firmy który uważam za dobry. Niektorzy mają zryte głowy i uważają że jedna firma jest najlepsza i koniec a w każdej firmie trafiają się gorsze i lepsze modele. Zawsze powtarzam, że w zależności od tego ile możemy wydać powinno się wybrać możliwie najlepszy produkt a nie patrzeć na firmę bo w jednej półce cenowej Sony będzie najlepszym wyborem w innej Panasonic a w innej tak jak w moim przypadku Samsung. I gdybym był zryty na maksa to bym Samsunga nie kupił bo pracuję dla konkurencyjnej firmy ale tak jak napisałem wcześniej w moim budżecie nu8042 był najsensowniejszym wyborem.

3 minuty temu, BogeRYL napisał:

Uwierz, że uzeranie się z takimi ludźmi to spore cierpienie A szczególnie takimi, chce ostrzec przyszłych klientów tego cierpienia jak i pokazać pracownikom tego sklepu, że każde działanie ma swoje konsekwencje.

Rozumiem Was możecie mi się dziwić, nie jestem człowiekiem msciwym, ale to do jakiego stopnia się posuneli przekracza granice, to już nie jest nawet odwet ale sprawiedliwość,  niestety trzeba spijac konsekwencje swojego działania i robi to każdy.

Zgadzam się. Takich ludzi powinno się trzymać z dala od klientów. Może jak kierownik danego sklepu kilka razy usłyszy skarke na danego pracownika to pójdzie po rozum do głowy bo wyniki wynikami ale jak ktoś beszie, chamski, niekompetentny i nieuczciwy to cała sieć traci a ten konkretny osobnik dalej będzie robił swoje i nie będzie mówienie że ten pan jest zły tylko że całe media ekspert. Sklep się ocenia przez pryzmat ludzi jacy w nim pracują.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz w moim przypadku nu8002 sprzedawcy dziwili się, że go wybrałem, z żalem pytając kto mi to dziadostwo doradzil,   podobno każda matryca w tym tv jest s[beeep]e i napewno go nie kupię jak go odpala na sklepie, banding/clouding to jedno i to samo A efekt pasów z czasem będzie się pogłębiał dlatego trzeba wziąć dodatkową gwarancję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedź od Macieja Kopra, który stwierdził, że do co pogłębiania bandingu 

"Nie widzi takiej możliwości"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim poprzednim nu8002 tylko 65 cali widziałem ciemne pasy tj. Banding w grze rdr2 przesuwając kamera w wieczornej porze na niebie.

82 celowa wersja, która według sprzedawcy będzie napewno gorsza ponieważ produkcja większego tv to trudniejsza sztuka i zawsze coś wychodzi, NIE MA NIC!

Rozmawiałem jeszcze z jedną osobą na forum, które posiada ten 82 calowy model, kupił przez Internet w ciemno i również ma bardzo dobrą sztukę.

Coś mi się wydaje, że Samsung jest świadom tego, że jeśli ktoś już kupuje 82 cale to jest miłośnikiem jakości i będzie mocniej się doszukiwać jak przeciętny Janusz i przy produkcji tego bydlaka po prostu starają się aby było dobrze.

Kiedy tylko wróci prąd odpale test na Youtube cloudingu aby się z Wami podzielić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, BogeRYL napisał:

Dostałem odpowiedź od Macieja Kopra, który stwierdził, że do co pogłębiania bandingu 

"Nie widzi takiej możliwości"

Prędzej coś może być z pogłębieniem cloudingu. Możesz mieć tv za kilkanaście tys a clouding i tak może być. Mój dobry znajomy, koneser tv, który osobiście zna Macieja Kopra i ponoć czasem sobie debatują stwierdził, że wiedział że w jego tv występuje spory clouding (dał za tv prawie 15000 zł) ale i tak go wybrał bo na ten czas ten tv ( Sony ale dokładnie teraz nie pamiętam jaki to był model) miał najlepszy kolory i był jego marzeniem. Widziałem ten tv po kilku latach pracy to clouding dramat, nawet w dzień widać było plamy na czarnym tle. Ale cóż, taka technologia i na ledach zawsze jakiś tam clouding będzie.

Edytowane przez Mckaroly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalony plik clouding od ekipy hdtvpolska 4k mkv.

Na zdjęciu wygląda to o wiele gorzej, w ciemnym pomieszczeniu widać lekkie rozjasnienia w widocznych okolicach rogów, ciekawi mnie ich podobieństwo w każdym z nich, dlatego pytałem czy ma to coś wspólnego z tym jak tv był trzymany podczas przenoszenia czy instalacji, wiem trochę głupie ale sami powiedzcie patrzac na te chmurki.

20190115_211048.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno się przewozić w pozycji poziomej, nawet jeśli matryca jest skierowana ku górze. Po transporcie jak już tv jest w domu powinien sobie "chwilę odpocząć w pozycji pionowej zanim się go poraz pierwszy uruchomi. Nie potrafię się odnieść do tego czy jest źle bo u mnie za dużego cloudingu nie widać ale jak zrobiłem zdjęcie to wyglądało podobnie jak u ciebie. Więc nie wiem czy jest źle czy akceptowalne. Ja do tej pory miałem plazmę i do cloudingu ( choć prawie go u mnie nie ma) musiałem się przyzwyczaić. Nie jestem go w stanie zauważyć na niczym poza materiałami testowymi. A jak wpisze sobie w YouTube Black Color i pościsz taki materiał to jak to u ciebie wygląda bo u mnie czerń jest idealna i nawet najmniejszej chmurki nie widzę. Tu masz link 

jesli na tym coś widzisz to faktycznie coś może być nie tak. Bo jak mam to włączone to jakbym nie wiedział to bym pomyślał że tv jest wyłączony.

Edytowane przez Mckaroly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Mckaroly napisał:

U mnie na materiale z HDTV polska wygląda to tak

15475851644121129471931.jpg

U Ciebie sprawa wygląda idealnie.

Trochę to u mnie denerwujące, przykładowo kiedy odpalam gierkę

20190115_214712.jpg

20190115_214707.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, teraz jak porównałem ze swoim to nie jest najlepiej. Polecam wymianę tv na nowy jak masz możliwość. Clouding jest i będzie ale to co u ciebie to chyba za wiele ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Mckaroly napisał:

Faktycznie, teraz jak porównałem ze swoim to nie jest najlepiej. Polecam wymianę tv na nowy jak masz możliwość. Clouding jest i będzie ale to co u ciebie to chyba za wiele ?

Ciekawe na sklepie w tym pliku nic nie widziałem:/ przenoszony, przewozony był tylko pionowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak masz ustawiona poziom czeri na wejściu HDMI, sprobuj tam zmienić po pierwsze, a po drugie jak masz local diming?

5 minut temu, BogeRYL napisał:

Ciekawe na sklepie w tym pliku nic nie widziałem:/ przenoszony, przewozony był tylko pionowo

W sklepie nie da się zobaczyć bo jest jasno. Zrób zdjęcie z lampą błyskowa w aparacie albo w dzień lub przy włączonym świetle a czerń będzie idealna. Tylko bez oświetlenia da się takie rzeczy zauważyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi