Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, jonny2003 napisał:

Hahahaha. Hipokryta. Teraz przytakujesz a nie dawno pisałeś że to są te same telewizory.

Hahahaha. Wychodzi nieumiejętność czytania. Zacytowałem nawet swój własny post, w którym wskazałem te detale. I było to 15 sierpnia, czyli całkiem dawno temu.

Aż strach myśleć, że tyle czasu tracę na takiego głąba jak ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, JarekWML napisał:

Hahahaha. Wychodzi nieumiejętność czytania. Zacytowałem nawet swój własny post, w którym wskazałem te detale. I było to 15 sierpnia, czyli całkiem dawno temu.

Aż strach myśleć, że tyle czasu tracę na takiego głąba jak ty.

To zobacz następny post co zaznaczyłeś na czarno - głąbie hahaha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Panowie wyluzujcie i nie obrażajcie się. Każdy z was okopał się i trzyma się swojego i nie potrafi odpuścić.

Jest północ czas spać ? D o b r a n o c ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AXEL
" Ale, nie można powiedzieć, że to te same telewizory bo techniczne różnice są i żaden IGNORANT tego nie zmieni. "
@JarekWML

" I temu nikt nie zaprzeczył. "
No a wcześniej pisał
" Nie mają prawa różnić się czymś więcej. Nie szukaj spisku, to są te same telewizory. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, jonny2003 napisał:

@AXEL
" Ale, nie można powiedzieć, że to te same telewizory bo techniczne różnice są i żaden IGNORANT tego nie zmieni. "
@JarekWML

" I temu nikt nie zaprzeczył. "
No a wcześniej pisał
" Nie mają prawa różnić się czymś więcej. Nie szukaj spisku, to są te same telewizory. "

?

Dalsza wasza wojenka nic nie zmieni poza większą ilością ofiar dlatego przestańcie już strzelać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Axel napisał:

?

Dalsza wasza wojenka nic nie zmieni poza większą ilością ofiar dlatego przestańcie już strzelać ?

Spoko. Koniec. Typ sam się zaorał. Teraz przyznał rację, że to nie są te same telewizory a kiedyś pisał dokładnie w nie raz, że są.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Adik-Xtreme napisał:

Nie zaśmiecajcie wątku, bo aż nie chce się czytać tego. Admin liczymy na Ciebie.

Dokładnie, przydałaby się tu miotła bo połowa to wymiana ognia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla tych co mają problem z jasnością w netflixe przez napisy to można na to zaradzić.
W opcjach netflixa logując się przez stronę internetową można zmienić napisy np na półprzezroczyste.
Ale, żeby to załapało trzeba zrobić jedną bardzo ważną rzecz.
Wejść w opcje netflixa menu telewizora w lewej zakładce i zamknąć aplikację.
Ale nie zamknąć opcją zamknij, tylko wejść w opcję wyżej czyli ustawienia i tam zamknąć.
Potem uruchomić od nowa. Napisy mogą być nawet zielone :P
Kombinowałem właśnie z tym przed chwilą i się wreszcie udało.
Zmienianie napisów na stronie internetowej nie powodowało zmiany w TV. Nawet wyłączenie i włączenie TV nie pomagało.
Natomiast wyłączenie aplikacji tym sposobem pomogło.
Koniec z napisami rozświetlającymi ekran na tym TV :)
ps.sprawdzane na firmware 1153.

Edytowane przez jonny2003
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

8 minut temu, jonny2003 napisał:

A dla tych co mają problem z jasnością w netflixe przez napisy to można na to zaradzić.
W opcjach netflixa logując się przez stronę internetową można zmienić napisy np na półprzezroczyste.
Ale, żeby to załapało trzeba zrobić jedną bardzo ważną rzecz.
Wejść w opcje netflixa menu telewizora w lewej zakładce i zamknąć aplikację.
Ale nie zamknąć opcją zamknij, tylko wejść w opcję wyżej czyli ustawienia i tam zamknąć.
Potem uruchomić od nowa. Napisy mogą być nawet zielone :P
Kombinowałem właśnie z tym przed chwilą i się wreszcie udało.
Zmienianie napisów na stronie internetowej nie powodowało zmiany w TV. Nawet wyłączenie i włączenie TV nie pomagało.
Natomiast wyłączenie aplikacji tym sposobem pomogło.
Koniec z napisami rozświetlającymi ekran na tym TV :)

Nie kumam, mógłbyś zrobić jakieś zdjęcia z komórki i pokazać to, co napisałeś i potem efekt końcowy z jakimś filmem z napisami na Netflix dla porównania poprawy?

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie

Nie kumam, mógłbyś zrobić jakieś zdjęcia z komórki i pokazać to, co napisałeś i potem efekt końcowy z jakimś filmem z napisami na Netflix dla porównania poprawy?

Z poważaniem

Zrobię jutro, bo idę spać ale na szybko ci napiszę, że napisy zmienisz na :
https://www.netflix.com/YourAccount
Musisz się zalogować. Na samym dole masz opcję wygląd napisów. Zmieniasz. Zaznaczasz opcję ZAPISZ.
Potem wchodzisz do aplikacji na TV.
Wciskasz na pilocie przycisk wycofania - ten ze strzałką w lewo i pojawia ci się po lewej stronie ekranu menu.
Tam wchodzisz w ustawienia - prawie na samym dole, druga opcja od dołu.
Jak wejdziesz to masz opcję zamknij też druga od dołu.
Jak zamkniesz aplikację to po ponownym uruchomieniu napisy będą takie jak ustawiłeś.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu bawiłem się tym...kolory czcionki są słabe (brak szarego dla czcionki, który może by jakoś sensownie wyglądał) i wróciłem do białych napisów na półprzeźroczystym tle. Ale i tak nie załatwia to problemu z rozjaśnianiem ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, tesbor napisał:

Jakiś czas temu bawiłem się tym...kolory czcionki są słabe (brak szarego dla czcionki, który może by jakoś sensownie wyglądał) i wróciłem do białych napisów na półprzeźroczystym tle. Ale i tak nie załatwia to problemu z rozjaśnianiem ekranu.

Nie załatwia całkowicie to fakt.
Ale bardzo dużo pomaga. Wcześniej miałem duże białe napisy i strasznie rozświetlały ekran.
Teraz ustawiłem średnie półprzezroczyste i jest dużo lepiej.
Narazie jeszcze testuję bo dopiero wczoraj sam do tego doszedłem.
LCD to nie OLED, gdzie każdy pixel świeci osobno i na bardzo wielu LCDkach ten problem występuje.
Poza tym to naprawdę bardzo mnie dziwi dlaczego kolejne aktualizacje nie przynoszą poprawy pod tym względem.
Tak trudno dać opcję całkowitego wyłączenia local dimmingu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Czy to rozświetlanie tylko na HDR, czy SDR również. Na jakim trybie to się dzieje np.: Film, Dynamiczny, Naturalny itp.?

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rozświetlenie nie dotyczy tylko NU8000...w temacie z Sony, XF90 bodajże ta sama dyskusja się tydzień temu toczyła.

Problem powstaje przez Local Dimming, które w tanich modelach obejmuje bardzo małą ilość stref (W Samsungach Edge z serii KS, NU itd. to jest bodajże 8 stref) przez co jak jest scena ciemna i wbijają napisy jasne białe to całość prawie ekranu się rozjaśnia, bo napisy są dość szerokie, a stref mało.

W HDR jest to widoczne jeszcze bardziej bo podświetlenie jest ustawione na maksymalne i wtedy ten kontrast między rozjaśnianiem i przyciemnianiem rzuca się w oczy. W SDR natomiast problem też jest, ale powiedzmy, że nieco mniej widoczny.

Jakie jest na to rozwiązanie?
a) Kupić OLEDa
b) Kupić FALDa z DUŻĄ ilością stref żeby całkiem tego uniknąć lub sprowadzić do absolutnego minimum
c) Wyłączyć Local Dimming (niedostępne w NU8000, znaczy nie da się całkiem wyłączyć; Już w MU było to samo, tam chyba była opcja wyłączenia, ale i tak ono pracowało wg RTINGS); Seria KS na 2016 r., miała jeszcze możliwość wyłączyć i faktycznie bez tego działać)

Po prostu ostatnio dużo się o tym mówi i dlatego tak na forach wraca temat. Cżesto nazywany jako 'Blooming'.

Nie jest to nic nowego, nie wiem czemu w sumie tematu nikt nie ruszał przez ostatni rok powiedzmy tylko dopiero od miesiąca.

Spróbujcie takie ustawienia na Netflixie do napisów wprowadzić. Jeśli najmniejszy rozmiar nie jest dla Was za mały, to też będzie lepiej, mniej szerokie będą to na mniej stref będą wpływać.

Ad0BEYg.jpg

Edytowane przez Fjubens
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Fjubens napisał:

Problem powstaje przez Local Dimming

Dokładnie i nie dotyczy to wszystkich LED'ów bo na moim TV Sharp nic takiego nie występuje przy żadnych napisach.

Prawdę mówiąc to pierwszy raz zobaczyłem ten defekt w tym modelu.

Najlepsze jest to, że 55NU8072 był to dla mnie nr1, a teraz ..... ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Gontar3d napisał:

Witajcie.

Znajde coś lepszego od 65NU8082 ? Czy lepiej celować w b7 „55” oleda ?? 

Szukaj Sonego z serii XF90.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Do 9000 zł z przekątną 75" chyba nic lepszego od NU8002 się nie dostanie ;) 23.11.2018 będzie Black Friday, może cena zejdzie do 7000 zł ;) Takie marzenie ;)

Z poważaniem

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, VAMET napisał:

Do 9000 zł z przekątną 75" chyba nic lepszego od NU8002 się nie dostanie ;)

"Paczałeś" na te Panasonic TX-75EX780E i TX-75FX780E ?

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Tak, lepiej wypada NU8002 niż EX, a FX jest droższy...

Z poważaniem

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, piquadrat napisał:

Szukaj Sonego z serii XF90.

Droższy sporo i podobno nie tak dobry do gier jak Nu8002 .

ehh sam nie wiem czy wziąć 65 cali Samsunga czy 55 Oleda , oglądał i grał będę z odległości 3 m

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie siedzę głęboko w oledach, ale podobno wypalają się.

Po 7-8 latach jasność i kontrast spada o 50%.

Kumpel ma LG 55EG910V i fakt że obraz ostry jak brzytwa, ale biel strasznie zszarzała, taka brudna.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Axel napisał:

Nie siedzę głęboko w oledach, ale podobno wypalają się.

Po 7-8 latach jasność i kontrast spada o 50%.

Kumpel ma LG 55EG910V i fakt że obraz ostry jak brzytwa, ale biel strasznie zszarzała, taka brudna.

To zależy do czego i w jaki sposób używasz OLEDa.
Do grania to ryzyko, bo jeśli ktoś gra sporo godzin w jakąś grę, gdzie są statyczne elementy takie jak pasek zdrowia, czy mapka w rogu ekranu to jest spore ryzyko wypalenia.
Tak samo jak logo stacji telewizyjnej w testach na RTINGS.
No ale jak ktoś jest kinomaniakiem i dwa razy w tygodniu ogląda film to OLED najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi