Skocz do zawartości
Piotr Pszczolkowski

Co kupić pod PS4 pro, czy KD-55xd9305 jest taki dobry ? Proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Stoję przed wielkim dylematem, a wszystko za sprawą wizyty w Saturnie, po której mam mętlik w głowie. Szukam telewizora i zaczynam się gubić, czytając fora, recenzje i testy. 
Zatem prośba do was, co kupić ? Teraz ankieta:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 12-13 m2 +/-
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-2 m2
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2 max 
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne - na wprost, nie są istotne 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? bez znaczenia 
6. Jak słońce świeci w pokoju ? rolety i zasłony 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony 32' bardzo stary model HD Redy 
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDR, 4K, dobrą jakość odwzorowania obrazu, czerń 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Full HD, 4K, SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 pro, odtwarzacz full HD, kablówka 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4h 
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale i programy typu : Discovery, National Geographic
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie koniecznie 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczór 
17. Preferencje co do wielkości? 50-55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? w tych dobrych, cena ;)
19. Preferencje co do marki ? Sony, Panas, Samsung, Philips 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D może być dodatkiem
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6500 tyś. ( +/- ) 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? TAK 

TV 
jakiego szukam, ma być pod konsolę( PS4 pro), filmy ( obecnie boxee), czasem kablówka z UPC. 
Widziałem kilka TV i sam nie wiem co wybrać :/ Czy ten Sony xd93 faktycznie tak bije konkurencję ? 

Za pomoc osobie oblatanej w temacie daję kilka piw swojej produkcji :D

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XE93 nie ma konkurencji w kwocie 6300,-   55''

Nawet nie którzy nie bali się nazwać go małym Bratem ZD9. ;)

+ Do PS4 Pro. Efekt WOW:excl: gwarantowany.

+ Gorszej jakości sygnał nadawany z UPC, też nie straszny XE93. Dzięki Prockowi Extreme, bardzo dobrze i łagodnie rysuję kolorki...

Ja osobiście polecam.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Robert_1988_KrK napisał:

Nawet nie którzy nie bali się nazwać go małym Bratem ZD9.

Aż tak bym się mimo wszystko nie zagalopował.;)

Jednak nie ulega wątpliwości, że w tej cenie jest to bezkonkurencyjny LCD i nie ma co się zastanawiać tylko kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dobrze piszą, ja od siebie mogę tylko dodać, że choć gracz ze mnie żaden, to jak zobaczyłem Horizon Zero Dawn na XE93 to po prostu stałem chwilę jak wryty, a później musiałem zweryfikować pogląd, że czerń jest najważniejsza - to co ten tv robi w HDR (gry) to jest po prostu mistrzostwo świata! Mało który tv na rynku jest w stanie się mierzyć pod tym kątem z Sony, a w podobnej cenie wręcz nie ma żadnej konkurencji. 

Przeczytaj test https://hdtvpolska.com/sony-xe93-test-kd-55xe9305-najwyzszy-model-led-lcd-4k-hdr-od-sony-z-dolby-vision/

Edytowane przez Xisiek
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie, bo po wizycie w Saturnie zgłupiałem, bo widziałem i Panasonica, Samsunga, LG i Philipsa, prezentacje na nich wyświetlane wyglądały obłędnie.Czyli  Oczywiście OLED mnie rozłożył na łopatki i stałem z rozdziawioną japą kilkanaście sekund, ale na chwilę obecną nie dysponuję taką gotówką. 
Dziękuję wam za opinie i chyba jednak padnie na XE93. Reasumując, nie mam się co zastanawiać nad modelami w tej klasie od konkurencji ? 

Jak pisałem jak ktoś będzie na Warszawskiej Woli, zapraszam po odbiór piwa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 6800 zł brutto możesz znaleźć na allegro OLEDa B7V 55" z perfekcyjną czernią, choć oczywiście nie z taką jasnością i HDRem jak w XE93. Natomiast to co ważne jest też w grach to input lag. W XE93 wynosi aż 42 ms w 1080p. Na B7V masz w każdym trybie (4k, 1080p) masz 21 ms. Dodatkowo jeśli grasz w szybkie gry na OLEDzie to ważne jest to, aby nie było żadnego ghostingu, a to też zapewnia OLED, który jest szybkszy o 2 rzędy od jakiegokolwiek LCDka z matrycą VA.

Jakbyś chciał porównać telewizory to oprócz testów na portalu ttps://hdtvpolska.com/lg-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-ultra-hd-hdr/ , znajdziesz też wiele ciekawych rankingów na kanadyjskim portalu rtings.com. Np: https://www.rtings.com/tv/reviews/best/by-usage/hdr-gaming

• Dzięki 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi