Skocz do zawartości
pmcomp

4K UltraBOX+ od nc+ - pierwsze wrażenia z użytkowania dekodera 4K!

Rekomendowane odpowiedzi

To teraz będę obserwował to HDR 

Do tej pory to znaczy jakiś miesiąc oglądałem tylko mecze i Polska z Góry i nie widziałem jakoś HDR :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, koby30 napisał:

Pisałem na czacie z doradcą nc+. Jest to problem globalny, pracują nad tym.

Dzięki za info!

Mirek- następnym razem zadawaj pytanie konkretnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mirek 59 napisał:

U mnie na Q9 nawet nie wiedziałem że jest HDR stąd pytanie !

@mirek 59 - włącz sobie materiał z 4k HDR choćby z youtube (apka w tv), Zobaczysz, że jest to rewelacyjna sprawa i nowa jakość względem UHD czy tym bardziej HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR już działa ?  Mirek do dzieła ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.03.2019 o 20:31, _daras_ napisał:

HDR już działa ?  Mirek do dzieła ?

Działa oczy bolą ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś jeszcze ma problem z fluktuacją jasności obrazu na dekoderze 4K UltraBOX (ADB) ? Dzieje się tak co kilkanaście/kilkadziesiąt sekund na każdym programie i jest to strasznie denerwujące.
Z tego co czytałem na innych forach to nie jestem jedynym, który doświadcza tego typu "atrakcji" więc i tutaj dopytuję, może ktoś z Was sobie z tym poradził ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, misfit napisał:

Ktoś jeszcze ma problem z fluktuacją jasności obrazu na dekoderze 4K UltraBOX (ADB) ? Dzieje się tak co kilkanaście/kilkadziesiąt sekund na każdym programie i jest to strasznie denerwujące.
Z tego co czytałem na innych forach to nie jestem jedynym, który doświadcza tego typu "atrakcji" więc i tutaj dopytuję, może ktoś z Was sobie z tym poradził ?

Ja niestety nie pomogę ale podpytam, czy masz tą nową wersję ultraboxa?

Ja mam "starego" już prawie 2 lata i pracuje (odpukać) bezbłędnie i właśnie waham się, czy zmieniać i na co? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, misfit napisał:

Na innym forum sat-kurier  , ktoś pisał że ma wyjść aktualizacja w Listopadzie i naprawiający ten błąd  i podobno to się dzieje na tych nowych dekoderach ADB a na Technicolor niby nie ma tego problemu ???? Przed ostatnie wypowiedzi o tym piszą.

https://forum.satkurier.pl/topic/22878-4k-ultrabox-technicolor-usw4001ncp-adb-ncp-3670sf/page/138/#comments

Edytowane przez XMAREKK30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, misfit napisał:

Cześć , ja walczę z tym problemem od początku po wymianie z Turbobox'a na Ultrabox'a we wrześniu. Myślałem ,że będę zadowolony bo do tej pory czytałem w przeważającej większości same superlatywy o Ultraboxie. Niestety cały czas mam ten problem (chwilowe rozjaśnianie i ściemnianie obrazu) , myślałem że problem leży po stronie mojego tv (OLED 65B7) kombinowałem z wszystkimi ustawieniami , oszczędzaniem energii  a nawet wyłączyłem ściemnianie w menu serwisowym- wszystko bez efektu. 

Wymiana dekodera na inny egzemplarz nic nie daje wg innych użytkowników forum SatKuriera .

Czat z konsultantem to jakiś żart- osoby tam zatrudnione nie mają chyba podstawowej wiedzy technicznej!!!!

Zgłosiłem reklamację - Canal+ nie widzi w tym żadnego problemu- ręce opadają. 

Poczekam jeszcze na tajemniczą aktualizację w listopadzie jak nic nie zdarzy się grudnia to trzeba będzie gdzieś dalej zgłosić problem.

PS. U mnie dodatkowo nie działa NC+GO w wersji Internet (niebieski przycisk na pilocie) - mam kablem podłączony net i cały czas wyskakuje komunikat :"Brak dostępu do serwisu nc+ GO TV" - zgłoszona reklamacja - Canal+ nie widzi problemu po swojej stronie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ADB niestety :(  , sporo czytałem opinii użytkowników Technicolora ,że u nich tej przypadłości nie ma. Na domiar złego we wszystkich punktach Canal+ (NC+) nie ma już dostępnych Technicolorów :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a jak się ma sprawa z podpięciem dysku HDD do tego dekodera? Miałem Premium HD, ale wymieniłem na UltraBox 4K (kupiłem nowy TV) i o ile na Premium HD w po podpięciu dysku HDD czytało go i można było oglądać (pliki MKV, AVI wraz z napisami), o tyle w nowym dekoderze UltraBox 4K nie wykrywa dysku?

Poza tym jak am się ma sprawa z treściami 4K w formacie mkv/avi na tym dekoderze? Bo posiadam Sony KD65XG8505BAEP i po podłączeniu dysku filmy w 1080p zarywają (na MX Player Pro) chyba że coś źle robię (to będę wdzięczny za pomoc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie dzisiejszego spotkania elasico który jest w 4K , jaka jest jakość tej transmisji i czy jest HDR w tej transmisji?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, XMAREKK30 napisał:

Mam pytanie odnośnie dzisiejszego spotkania elasico który jest w 4K , jaka jest jakość tej transmisji i czy jest HDR w tej transmisji?? 

Jakość przekazu lepsza od gry ;) HDR widoczny bardzo ładnie na OLED.

Specjalnie włączyłem sobie C+4K dla dzisiejszego meczu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod koniec listopada pojawiła się aktualizacja do dekoderów ADB, która rozwiązała problem z fluktuacją jasności.

Mam za to inny problem poniekąd związany z tym dekoderem :)
Na moim LG OLED C7 zauważyłem, że nie mam kompletnie dźwięku po HDMI ARC z jakichkolwiek wbudowanych aplikacji w TV typu Netflix, Youtube, itd. (amplituner Denon X3400H). Metodą prób i błędów zauważyłem, że odłączenie dekodera od prądu w magiczny sposób przywraca dźwięk w tych aplikacjach. Ktoś ma jakieś pomysły o co tutaj biega ? Dodam, że na innym kablu HDMI mam takie same jaja.
Problem pojawił się po przedłużeniu umowy z nc+ i otrzymaniu tego cholernego dekodera, wcześniej przez półtora roku nie miałem żadnych problemów z aplikacjami w LG po ARC.

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, niu101 napisał:

Jak sprawdzic czy dekoder Ultrabox, ktory posiadam to ADR czy Technicolor ?

Skrót  ITCA to Technicolor  

Skrót JADA to produkcji ADB 

Edytowane przez XMAREKK30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, misfit napisał:

Pod koniec listopada pojawiła się aktualizacja do dekoderów ADB, która rozwiązała problem z fluktuacją jasności.

Mam za to inny problem poniekąd związany z tym dekoderem :)
Na moim LG OLED C7 zauważyłem, że nie mam kompletnie dźwięku po HDMI ARC z jakichkolwiek wbudowanych aplikacji w TV typu Netflix, Youtube, itd. (amplituner Denon X3400H). Metodą prób i błędów zauważyłem, że odłączenie dekodera od prądu w magiczny sposób przywraca dźwięk w tych aplikacjach. Ktoś ma jakieś pomysły o co tutaj biega ? Dodam, że na innym kablu HDMI mam takie same jaja.
Problem pojawił się po przedłużeniu umowy z nc+ i otrzymaniu tego cholernego dekodera, wcześniej przez półtora roku nie miałem żadnych problemów z aplikacjami w LG po ARC.

Ha, więc może i u mnie przyczyną problemów z ARC jest ten nieszczęsny dekoder? Z tym, że u mnie lepiej było z B7, niż z C8. Ten sam Denon 6300 i ten sam dekoder 4K (już dwuletni).

Mam co prawda wyłączone w nim sterowanie po hdmi, bo z tą opcją to już cuda się dzieją :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi