Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Czas mnie nagli z zakupem i dlatego Was pytam.. A gdzie znajde lepsze miejsce jak nie tu w srod specjalistow :)

To tylko ostatnie pytanie i nie zawracam - czym wiec w praktyce rozni sie hdmi 2.0 od 2.0b ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Fanek napisał:

To tylko ostatnie pytanie i nie zawracam - czym wiec w praktyce rozni sie hdmi 2.0 od 2.0b ?

"HDMI Forum uaktualniło specyfikację HDMI 2.0b. Zmiana nie jest duża, ale może być istotna dla osób, które chcą oglądać materiały z HDR. W nowym standardzie znalazło się rozwiązanie o nazwie HLG, za którym stoją m.in. BBC i japońskie NHK. W przyszłości ma być wykorzystywane podczas transmisji telewizyjnych do przesyłania metadanych HDR.

HLG (Hybrid Log Gamma) to całkiem interesujące rozwiązanie. Pozwala ono na łączenie HDR i SDR w bardzo ograniczonym paśmie sygnału telewizyjnego. Dzięki niemu telewizor bez obsługi HDR ignoruje metadane HDR, a ten z obsługą jest w stanie je rozpoznać i wykorzystać. Nadawcy nie będą musieli tworzyć lustrzanych kanałów z dodaną obsługą HDR. Co istotne, nowa funkcja będzie dostępna na wszystkich urządzeniach wyposażonych w HDMI 2.0b, przy czym niezbędna jest w tym przypadkach aktualizacja oprogramowania. W chwili obecnej zgodne z HLG są jedynie telewizory firmy Panasonic z lat 2015 – 2016.

Poza tym specyfikacja jest taka sama jak wcześniej. Poniżej znajdziecie jej najważniejsze cechy:

• umożliwia transmisję materiałów HDR,
  • przepustowość do 18 Gb/s,
  • możliwość przesyłania obrazu 4K w 50/60 kl./s,
  • obsługa do 32 kanałów audio,
  • obsługa 48-bitowej głębi kolorów,
  • częstotliwość próbkowania dźwięku do 1536 kHz,
  • opcja jednoczesnego przesyłania dwóch strumieni wideo do odtwarzania na jednym ekranie,
  • jednoczesne dostarczanie wielu strumieni audio do maksymalnie 4 użytkowników,
  • pełna zgodność z wideo o proporcjach 21:9,
  • dynamiczna synchronizacja strumieni audio i wideo,
  • obsługa CEC, dzięki czemu możliwe jest sterowanie wieloma urządzeniami za pomocą jednego pilota."
  •  
  • Źródło: https://pclab.pl/news72278.html
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Fanek napisał:

Znalazłem w temacie te 2 kable polecane, Hubio pierwszy to ten Twój tak? :)

http://allegro.pl/kabel-hdmi-full-hd-4k-ultimate-v2-0-15m-i6661033676.html

Tak dokładnie ten - bardzo dobrze się sprawdza od pół roku... Pasuje do Epsona jak i ma do 18Gb/s (zgodnie ze specyfikacją). Na Epsonie co prawda nie mam jak stwierdzić pełnego pasma, ale na krótszym do TV działa pełne 4k/UHD/HDR/60fpsów i na 99% myślę, że nie będzie problemów także z dłuższymi. Ponadto sprzedawca bezproblemowo oddaje kasę lub wymienia jak by np. w dłuższym coś nie działało. Posiada też certyfikaty - na dole opisu masz specyfikację

10 godzin temu, Fanek napisał:

Do pelnego pasma 18 gb :)

Projektor to nie bedzie Epson z tematu tylko Optoma UHD60, ale tak z wami zaczalem tutaj, ze szkoda wychodzic.

Do Atmosa potrzebny 2.0b tak?

Te 2 ostatnie z allegro i ten co ja podalem jako pierwszy - wszystkie bez certyfikatu. Atmosa te nie puszcza?

Atmos też oczywiście przechodzi jak i wszystkie gęste formaty AUDIO.  Swoją drogą źle robisz z tą Optomą, ale to Twój wybór. Przy takim kontraście jaki ma ta Optoma o kant d. potłuc całą resztę :)

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze - nie dobrze, ale w tej cenie nic lepszego nie kupie. Miesiąc czasu przerabiałem temat, a więcej dokładać do projektora nie chce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Fanek napisał:

Dobrze - nie dobrze, ale w tej cenie nic lepszego nie kupie. Miesiąc czasu przerabiałem temat, a więcej dokładać do projektora nie chce :)

To nie kupuj 4k tylko porządny HD z dobrym kontrastem np SONY i efekt będzie znacznie lepszy. Filmów z polskimi napisami na UHD wciąż jest bardzo mało, większość to DVD i BD. A jak chcesz korzystać z ripów albo streamingu też większość poniżej 4k.

Zresztą Optoma UHD60 kosztuje przecież prawie 9 tyś - za tyle kupisz Epsona 7300 albo wspomniane przeze mnie SONY. Oj źle robisz Fanek, źle... W tym roku mają wyjść też inne tanie modele 4k, może gdzieś będziesz miał lepiej. Ta Optoma to model z zeszłego roku albo nawet z przed 2 lat i prawdopodobnie najgorsze 4k w świecie projektorów... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej już w tym temacie pisałem jakiego projektora szukam.
Jeśli piszesz, że UHD60 to " prawdopodobnie najgorsze 4k w świecie projektorów "  to już wiem, że nie znasz dobrze obecnego rynku projektorów 4k.
Do tego piszesz, że to model z przed 2 lat, sam polecając modele jeszcze starsze - nie wiem gdzie tu logika.
UHD60 wyszedł na rynek w lipcu 2017 tak już tylko dla twojej informacji.

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Fanek napisał:

Wcześniej już w tym temacie pisałem jakiego projektora szukam.
Jeśli piszesz, że UHD60 to " prawdopodobnie najgorsze 4k w świecie projektorów "  to już wiem, że nie znasz dobrze obecnego rynku projektorów 4k.
Do tego piszesz, że to model z przed 2 lat, sam polecając modele jeszcze starsze - nie wiem gdzie tu logika.
UHD60 wyszedł na rynek w lipcu 2017 tak już tylko dla twojej informacji.

47 minut temu, hubio napisał:

To nie kupuj 4k tylko porządny HD z dobrym kontrastem np SONY i efekt będzie znacznie lepszy. Filmów z polskimi napisami na UHD wciąż jest bardzo mało, większość to DVD i BD. A jak chcesz korzystać z ripów albo streamingu też większość poniżej 4k.

Zresztą Optoma UHD60 kosztuje przecież prawie 9 tyś - za tyle kupisz Epsona 7300 albo wspomniane przeze mnie SONY. Oj źle robisz Fanek, źle... W tym roku mają wyjść też inne tanie modele 4k, może gdzieś będziesz miał lepiej. Ta Optoma to model z zeszłego roku albo nawet z przed 2 lat i prawdopodobnie najgorsze 4k w świecie projektorów... :)

Wiem, że Ty za to znasz się najlepiej na projektorach, lepiej ode mnie więc może przekona Cię ekspert Maciej Koper, który tak pisał w tym wątku:

Nie jest tak samo ostry tylko ostrzejszy, oczywiście jeśli mówimy o porównaniu do VW550. Niestety kontrast na poziomie 600:1, oraz bardzo słabe lub brak wsparcia dla HDR/szerokiej palety kolorów sprawiają, że... hehe, naprawdę trzeba być fanem technologii DLP by w nią tyle inwestować :) W moim uznaniu projektory te są ciekawe do kwoty 5 000zł. Wszystko powyżej powinno być rozważane tylko z przetwornikiem z rodziny LCoS.

A raf tak pisał:

Yabba, wystarczy przejrzeć parametry techniczne i odrazu widać, czy sprzęt ma potencjał czy nie. Jak wygląda na to że parametry są słabe, to po co tracić czas?
Rozdzielczość to nie wszystko.
Ta optoma ma podobno bardzo słaby kontrast a to najważniejszy parametr
. Potem dał bym ostrość obrazu a na koniec rozdzielczość.
Już pomine, że nie ma elektrycznie sterowanego obiektywu i bardzo mały shift.
Za tą kasę ja osobiście wolę Epsona inni JVC ale to już trochę drożej. Sony ma dobry kontrast ale słabszą ostrość, no i też brak elektryki w sterowaniu.

W każdym razie ja nie namawiam... Twoja kasa możesz z nią robić co tylko chcesz... :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje zeby kolega @Fenek zalozyl temat UHD60 w dziale co kupić, bo sie robi bałagan i temat Optomy sie wyczerpał tutaj. Zresztą MY sie naprodukujemy odbiegajac od glownego watku tematu, a pod koniec dnia pewnie i tak ja kupi, żeby sie przekonać naocznie :) 

@Irokez bodajze miał przez chwile mial UHD60 i kupił 9300. Jak tam  w ogole sie spisuje Twoja 9300 ? 

Z tego co  czytałem na portalu maja sie pojawic jakies testy tego sprzetu, wiec Fenek - coś dla Ciebie :)

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, szewi napisał:

ja proponuje zeby kolega @Fenek zalozyl temat UHD60 w dziale co kupić, bo sie robi bałagan i temat Optomy sie wyczerpał tutaj. Zresztą MY sie naprodukujemy odbiegajac od glownego watku tematu, a pod koniec dnia pewnie i tak ja kupi, żeby sie przekonać naocznie :) 

@Irokez bodajze miał przez chwile mial UHD60 i kupił 9300. Jak tam  w ogole sie spisuje Twoja 9300 ? 

Z tego co  czytałem na portalu maja sie pojawic jakies testy tego sprzetu, wiec Fenek - coś dla Ciebie :)

Szewi Po pierwsze to Fanek, a nie Fenek :) , a po drugie to pewnie teraz czyta cały ten wątek co mu dałem linka bo wcześniej się z nim nie zapoznał.... :)

Jak ktoś wchodzi na nasz wątek i chce kupić coś tak nieopłacalnego to trzeba by nie mieć serca, żeby mu to nie odradzić... :), ale jak mimo wszystko kupi tą Optomę to Kto bogatemu zabroni... :) ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio ja ten wątek cały już wcześniej przeczytałem, gdzie kłóciłeś się z Maciejem Koperem o tą Optome bo sam jej broniłeś.
Kontrast 600:1 wynosi w Benq W1700 do którego widać się odnieśli do innych 4K DLP zakładając że to ten sam chip, w Optomie UHD60 jest wyższy (to chyba za sprawą elektroniki jak czytałem w zagranicznych recenzjach), choć to nadal nie poziom Epsona. W UHD550 może być zbliżony do W1700.
Ja w tym temacie już pytałem o wybór projektora 4 tygodnie temu i była długa rozmowa, pytałem tu bo to jedyny aktywny temat :)
Dodatkowo tu małe podsumowanie ostatnia strona

Także dziękuję wszystkim za pomoc przy wyborze projektora i ogólne rady :)
I kolejny ten sam temat na ostatniej stronie to nie ja zacząłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Fanek napisał:

Hubio ja ten wątek cały już wcześniej przeczytałem, gdzie kłóciłeś się z Maciejem Koperem o tą Optome bo sam jej broniłeś.

Kiedy ten wątek powstał to mnie jeszcze nie było na świecie (forumkowym) :) Bo zarejestrowałem się później. Tam nie ma ani jednego mojego postu... :)

A i jeszcze jedno - co do zasady z Maciejem Koperem to ja się nigdy nie kłócę, nie spieram i nie polemizują bo to dla mnie największy ekspert w Polsce i jedyne co, to mogę posłuchać jego cennych rad przy wyborze sprzętu...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oh przepraszam Cię, to był YaBBA, obaj macie takie zielono logo i jakoś tak mi się zapamiętało :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Tak dokładnie ten - bardzo dobrze się sprawdza od pół roku... Pasuje do Epsona jak i ma do 18Gb/s (zgodnie ze specyfikacją). Na Epsonie co prawda nie mam jak stwierdzić pełnego pasma, ale na krótszym do TV działa pełne 4k/UHD/HDR/60fpsów i na 99% myślę, że nie będzie problemów także z dłuższymi. Ponadto sprzedawca bezproblemowo oddaje kasę lub wymienia jak by np. w dłuższym coś nie działało. Posiada też certyfikaty - na dole opisu masz specyfikację

Założymy się? Ja stawiam swój JVC, a ty Epsona, może być? Twierdzę, że twój kabel 15 m, jak i zresztą dowolnie inny, pasywny o podobnej długości nie prześle pełnego pasma 18 Gb/s. 

Po raz kolejny proszę - nie wprowadzaj ludzi w błąd. Sprzedawca może sobie pisać dowolne teksty marketingowe, ale my tu po to jesteśmy, żeby weryfikować te informacje.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co ja z tym Fenek... Sory za pomyłkę i tak czy owak @Fanek powodzenia w zakupach, zanim podejmiesz decyzje poczytaj recenzje renomowanych testerów, opinie posiadaczy  tu jakby co masz sporo info (watek posiadaczy tych Optom):

http://www.avsforum.com/forum/68-digital-projectors-under-3-000-usd-msrp/2880041-optoma-uhd60-65-owners-thread.html

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szewi, może po przeczytaniu mojego posta. Ja, Fenek napisałem z determinacją, bo mi tak bardziej do tego grymaśnego liska pasuje .

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę znaleźć dedykowanego tematu więc pytam tu.

Zestaw skompletowany no i zrobił się misz-masz pilotowy.

Pilot od 9300, od JBL 5.1, Fergusona ATV i Oppo U203.

Znalazłem:

- Kontroler Rii k02 Klawiatura Bluethoot + TouchPad

- Klawiatura + Air Mouse + Audio Rii i25a

- Kontroler Rii i24T Klawiatura + Touch Pad + Pilot 3w1.

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Co sądzicie o podanych powyżej, może macie jakieś inne, sprawdzone? 

Czy to będzie działało z każdym z wymienionych powyżej urządzeń? Na co zwracać uwagę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pilot uniwersalny Harmony Elite albo standardowy harmony hub bez pilota, gdzie za pilota robi np tablet pokroju ipada u siebie steruje tym wszystkimi urzadzeniami (nvidia, projektor, ATV, ps4p, AVR + PMA, Oppo, xbox itp). Oczywiscie do bardziej wyszukanych opcji trzeba nadal uzyc pilota, ale wloaczanie wylaczanie itp dziala.

Jak dodasz do tego alexe to na jedna komende glosowa mozesz ustawic wlaczenie kilku urzadzen np na haslo play movie: moze Ci wlaczyc amplituner, ustawic go na okreslony tryb, wmacniacz, prjektor, oppo, na haslo netflix moze wlaczyc boxa, odpalic netflixa itp.  U mnie jeszcze oblsuguje tym oswietlenie.

oswietlenie w sensie na haslo "play movie" odpala urzadzenia i wygasza swiatło.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi czy dobrze rozumiem.

Kupuję np LOGITECH HARMONY HOME HUB.

Spinam to z Androidem na telefonie? Logitech ma swoją apkę do spięcia tego?

Poprzez apkę na tele ustawiam wszystko co potrzebuję (znaczy podstawowe parametry, włącz. wyłącz, przesuń kanał, wybierz film, szukaj itp)

Do tego instaluję Alexę. No właśnie, ta potrzebuje jakiegoś urządzenia z tego co widzę. Czy może można ją  na androidzie zainstaować? 

Jeśli potrzebne urządzenie to np dokupuje Echo dot? 

W tym momencie podpinam Alexę pod Logitecha i głosowo wydaję komendy? 

Dobrze rozumiem czy namieszałem? 

Edytowane przez Pepex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Pepex napisał:

@szewi czy dobrze rozumiem.

Kupuję np LOGITECH HARMONY HOME HUB.

Spinam to z Androidem na telefonie? Logitech ma swoją apkę do spięcia tego?

Poprzez apkę na tele ustawiam wszystko co potrzebuję (znaczy podstawowe parametry, włącz. wyłącz, przesuń kanał, wybierz film, szukaj itp)

Do tego instaluję Alexę. No właśnie, ta potrzebuje jakiegoś urządzenia z tego co widzę. Czy może można ją  na androidzie zainstaować? 

Jeśli potrzebne urządzenie to np dokupuje Echo dot? 

W tym momencie podpinam Alexę pod Logitecha i głosowo wydaję komendy? 

Dobrze rozumiem czy namieszałem? 

ma swoja apke na iOS/Androida pt Harmony.

https://support.myharmony.com/en-us/understanding-harmony-activities

W Alexie masz polaczenie / skills gdzie dodajesz jej obsluge Logitecha. JA jeszcze korzystam z apki - łącznika z Alexą pt Yonomi, bo mam kilka urzadzen dodatkowych ktorych Harmony sam w sobie nie obsluguje. Troche zabawy z tym jest ale pod koniec naprawde ulatwia to zycie :)

zerknij sobie na YT masz sporo filmikow pokazowych co do konfiguracji, a na stornie Logitecha Harmony liste kompatybilnych urzadzeń.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi Elite już nie ma klawiatury numerycznej w ogóle. Nie przeszkadza Ci to? Ja mam cały czas 350'tkę i nie wyobrażam sobie tego braku jakoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze zrozumiałem, to sam hub bez pilota wystarczy? Bo ja z kolei to najchętniej telefonem bym sterował lub Alexę prosił o pomoc  (haha) , po co mi pilot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła mi dziś Optoma UHD60, puściłem kilka video MKV 4k HDR z fergusona i niestety jedyna rzecz której się obawiałem
efekt tęczy DLP :-/:-/
ludzie polecają aby wyłączyć Brilant Color i Dynamic Bkack, fakt troche to zmiejsza ale nadal jest widoczny
najbardziej na przeskokach na jasne punkty i jasne tło, pojawiają się takie jakby 3 przez chwile widoczne paski - czerwony, zielony, niebieski :-/    
widać jestem wrażliwy na to, do tej pory miałem Epsona

Macie jakieś rady da się to jakoś wyeliminować?
Jakość obrazu, ostrość kolory, detale jest super!
Czarny też może być i kontrast (choć nie mam porównania z droższymi projektorami, ale mi to wystarcza), tylko ta tęcza nieszczęśliwa :(

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Fanek napisał:

Przyszła mi dziś Optoma UHD60, puściłem kilka video MKV 4k HDR z fergusona i niestety jedyna rzecz której się obawiałem
efekt tęczy DLP :-/:-/
ludzie polecają aby wyłączyć Brilant Color i Dynamic Bkack, fakt troche to zmiejsza ale nadal jest widoczny
najbardziej na przeskokach na jasne punkty i jasne tło, pojawiają się takie jakby 3 przez chwile widoczne paski - czerwony, zielony, niebieski :-/    

Czarny też może być i kontrast (choć nie mam porównania z droższymi projektorami, ale mi to wystarcza), tylko ta tęcza nieszczęśliwa :(

Proponuję założyć swój temat dotyczący tej Optomy... To jest temat o Epsonach 7300/9300... a nie o ptaszkach, astronomii i projektorach DLP... :)

My ci tu odradzaliśmy kupno tego projektora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
efekt tęczy DLP confused.gif&key=14a56dd08fef13a82e5b60b5be26511463e14cd8cee9ab85e49ef09660bbc0c8confused.gif&key=14a56dd08fef13a82e5b60b5be26511463e14cd8cee9ab85e49ef09660bbc0c8
najbardziej na przeskokach na jasne punkty i jasne tło, pojawiają się takie jakby 3 przez chwile widoczne paski - czerwony, zielony, niebieski confused.gif&key=14a56dd08fef13a82e5b60b5be26511463e14cd8cee9ab85e49ef09660bbc0c8    

Czarny też może być i kontrast (choć nie mam porównania z droższymi projektorami, ale mi to wystarcza), tylko ta tęcza nieszczęśliwa
Odesłać i kupić Epsona
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi