Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Fanek napisał:

No tak zapomniałem :)  ale mimo wszystko projektor jest duży gabarytowo to zbiera kurz na obudowie.
Dodatkowo większość osób tutaj miała wcześniej pewnie inny projektor, macie jakieś patenty? czy po prostu dbacie o czystość pomieszczenia/salonu

Na kilkanaście lat wiszenia, nic się nie wydarzyło w żadnym proju. Pewnie był odkurzany co jakiś czas, jak każdy mebel i tyle.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dbam o czystosc w pokoju kinowym i tyle w temacie projktor sobie wisi pod sufitem i nie narzeka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od gory się kurzy i co jakiś czas trzeba czyscic jak każdy inny mebel czy sprzęt.

Odnosnie apple tv to nie aktualizujcie do ios 11.3 bo skopali passthrough i teraz nie ma dtsu w ogole. Zostal tylko DD 5.1. Już ludzie na forum zgłaszają problem. Najgorsze, że nie można wrócić do 11.2.6

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Fanek napisał:

No tak zapomniałem :)  ale mimo wszystko projektor jest duży gabarytowo to zbiera kurz na obudowie.
Dodatkowo większość osób tutaj miała wcześniej pewnie inny projektor, macie jakieś patenty? czy po prostu dbacie o czystość pomieszczenia/salonu

A jak Ci się szafa zakurzy to co robisz? Zostawiasz i patrzysz na ten kurz czy odkurzasz?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycieram kurz jak każdy inny sprzęt czy mebel w domu. Chociaż zgodnie z instrukcją raz na 3 miesiące należy wyjąć i wytrzepać kurz :) Nie robię tego :).

Najlepiej robić jak raf - przy oglądaniu kilka razy w roku - do zrobienia :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu jest info dot czyszczenia filtra i otworów wentylacyjnych. Projektor ma wskaznik jak wystapi tzw "overheating" oczywiscie lepiej do tego nie dopuścić...

https://www.epson.pl/viewcon/corporatesite/products/mainunits/faq/3810/18317

na stronie mozna znalezc info dot zalecanego comiesiecznego czyszczenia filtra i otworow wentylacyjnych.

Generalnie lepiej pamiętać, że jest cos takiego jak filtr ktory tez wymaga czyszczenia, bo:

"If dust collects on the air filter it can cause the internal temperature of the projector to rise, and this can lead to problems with operation and shorten the optical engine's service life"

Wow 11 postów o czyszczeniu i odkurzaniu :) Skadinand kolega Fenek wywolał wazny temat, ktory jeszcze tu nie był poruszany :) 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

tu jest info dot czyszczenia filtra i otworów wentylacyjnych. Projektor ma wskaznik jak wystapi tzw "overheating" oczywiscie lepiej do tego nie dopuścić...

https://www.epson.pl/viewcon/corporatesite/products/mainunits/faq/3810/18317

na stronie mozna znalezc info dot zalecanego comiesiecznego czyszczenia filtra i otworow wentylacyjnych.

Generalnie lepiej pamiętać, że jest cos takiego jak filtr ktory tez wymaga czyszczenia, bo:

"If dust collects on the air filter it can cause the internal temperature of the projector to rise, and this can lead to problems with operation and shorten the optical engine's service life"

Wow 11 postów o czyszczeniu i odkurzaniu :) Skadinand kolega Fenek wywolał wazny temat, ktory jeszcze tu nie był poruszany :) 

No dobra szewi - czyściłeś ? :) Raf - czyściłeś ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, hubio napisał:

No dobra szewi - czyściłeś ? :) Raf - czyściłeś ? :)

oczywiście. NIe lubie kurzu i mam na niego uczulenie w każdej postaci :)

czyszcznie filtra projektora strona 112 instrukcji.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dobra szewi - czyściłeś ? Raf - czyściłeś ?
Ja nie muszę, bo w pudełku trzymam

Jutro zerkne, na ten filter.

Ps
Dziś w aucie olej i filtry robiłem, to jutro w projektorze

Sprawdziłem, po roku używania, filter czysciutki.

Taki news.
Nc+ go, działa za granicą. Wcześniej nie działało. Z samego canal+ jest 220 filmów po necie a wcześniej miałem tylko to co na dekoder ściągnęło, czyli 6-8 filmów.
A są jeszcze inne serwisy filmowe...
Dla większości, to normalne ale My za granicą, płaciliśmy za VOD, którego nie było. Wreszcie jest.
A i jakość lepsza, niż materiał na dekoderze.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem farbę na sufit - wybrałem Tikkurila Optiva 3 Ceramic głęboki mat ;)
Robie cały sufit i kawałek bocznych ścian. Reszte bocznych ścian, tylną i przednią za ekranem pomaluje na jasny szary żeby trochę ten czarny rozjaśnić.

Myślę też od razu czy do Atmosa na suficie kabli nie zostawić? Lepiej 2x z przodu czy 2x z tyłu? Ampli obsłuży mi tylko jedną parę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamówiłem farbę na sufit - wybrałem Tikkurila Optiva 3 Ceramic głęboki mat
Robie cały sufit i kawałek bocznych ścian. Reszte bocznych ścian, tylną i przednią za ekranem pomaluje na jasny szary żeby trochę ten czarny rozjaśnić.

Myślę też od razu czy do Atmosa na suficie kabli nie zostawić? Lepiej 2x z przodu czy 2x z tyłu? Ampli obsłuży mi tylko jedną parę.

Ja bym od razu zostawił 4 kable. Tzn u siebie zostawiłem. To że masz teraz taki ampli nie znaczy że przy takim już zostaniesz. A kable są cierpliwe. Dodatkowo zyskasz czas na zastanowienie który komplet chcesz uruchomić ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, raf7705 napisał:

Ja nie muszę, bo w pudełku trzymam emoji16.png

Jutro zerkne, na ten filter.

Ps
Dziś w aucie olej i filtry robiłem, to jutro w projektorze emoji16.png

Sprawdziłem, po roku używania, filter czysciutki.

Taki news.
Nc+ go, działa za granicą. Wcześniej nie działało. Z samego canal+ jest 220 filmów po necie a wcześniej miałem tylko to co na dekoder ściągnęło, czyli 6-8 filmów.
A są jeszcze inne serwisy filmowe...
Dla większości, to normalne ale My za granicą, płaciliśmy za VOD, którego nie było. Wreszcie jest.
A i jakość lepsza, niż materiał na dekoderze.

Weszło Unijne rozporządzenie w tej kwestii i operatorzy wyboru nie mieli :D

Ciekawe tylko jak będzie interpretowany zapis "w trakcie czasowego przebywania w innym państwie członkowskim". Ram czasowych nie określono więc... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wyjaśnijcie, tu specjaliście więc na pewno znacie odpowiedź - czy HDMI 2.0 jest tylko w HDCP 2.2 czy może być także HDCP 2.0 ?
Jak w opisie kabla jest up to 18gb ale pisze HDCP 2.0 to może być błąd w opisie?

chodzi mi o kabel który pociągnie 4K HDR 60fps, tudzież 4:4:4 w 30fps

Ten jest OK?
http://allegro.pl/przewod-kabel-hi-end-hdmi-hdmi-5m-gold-4k-hdr-2-0-i7270242218.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Fanek napisał:

Panowie wyjaśnijcie, tu specjaliście więc na pewno znacie odpowiedź - czy HDMI 2.0 jest tylko w HDCP 2.2 czy może być także HDCP 2.0 ?
Jak w opisie kabla jest up to 18gb ale pisze HDCP 2.0 to może być błąd w opisie?

Ten jest OK?
http://allegro.pl/przewod-kabel-hi-end-hdmi-hdmi-5m-gold-4k-hdr-2-0-i7270242218.html

To zwykły kabel klasy HS bez certyfikacji "premium". Dość drogi. Przy też długości może zadziała na potrzebnych ci parametrach ale wcale nie musi. Trzeba sprawdzić.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Fanek napisał:

Ten jest OK?

Poszukaj w tym wątku podawałem link z allegro do kabelków jakie ja stosuję bezproblemowo z naszymi Epsonami i idzie na 15m 4k/HDR. Są o 2 x tańsze i 2 x dłuższe :)

Przy okazji - polecam filmy Planeta Małp - jak zwykle niesamowita czerń i detale w czerniach jak to u małp, które są czarne - po prostu wymiatają :) Dużo piszemy o technicznych aspektach, a ja napiszę o wizualnych związanych z projektorem. Kiedy wcześniej 2 razy oglądałem Ewolucję Planety Małp nie widziałem jaki paskudny był Koba :) Teraz po projekcji to naprawdę widać ! Tysiące szczegółów umykało jak oglądałem na TV 65'' w porównaniu do teraz na 100'', ale nie tylko o samą wielkość się rozchodzi, ale obraz jest znacznie lepszy niż na TV. Źródło - tym razem BD :) Na deser mam Wojnę o Planetę Małp już na UHD.

Niestety szewi Ostatniego Jedi nie kupię na UHD bo znowu w Polsce nie będzie wydania polskiego, a w zagranicznych nie ma napisów także. Pozostaje tylko opcja BD.

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w temacie te 2 kable polecane, Hubio pierwszy to ten Twój tak? :)  one oba nie są Certyfikowane o czym Barnaba pisał wyżej?

http://allegro.pl/kabel-hdmi-full-hd-4k-ultimate-v2-0-15m-i6661033676.html

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5225281128

Rozumiem, że na niech Atmos już nie idzie?
Do Atmosa muszą być 2.0 tak? nie mam Atmosa, ale myśle już przyszłościowo

Znalazłem jeszcze taki w rozsądnej cenie z certyfikatem
http://allegro.pl/scp-990uhd-15-kabel-hdmi-2-0-4k-ultrahd-uhd-4-5m-i7131547443.html

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduj się, czy chcesz kable do pełnego pasma 18Gb, czy do Epsona z tematu?

Do Epsona potrzebujesz zwykłych, "starych", niedrogich kabli, byle w miarę porządnie wykonanych. Niektórzy je nazywają kablami "1.4" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pelnego pasma 18 gb :)

Projektor to nie bedzie Epson z tematu tylko Optoma UHD60, ale tak z wami zaczalem tutaj, ze szkoda wychodzic.

Do Atmosa potrzebny 2.0b tak?

Te 2 ostatnie z allegro i ten co ja podalem jako pierwszy - wszystkie bez certyfikatu. Atmosa te nie puszcza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI

Atmos to Dolby TrueHD, czyli HDMI 1.3

Do kilku metrów większość kabli zadziała z pełnym 18Gb, ale należy sprawdzać na "żywym organizmie". Chcesz mieć jakąś pewność - kupuj z certyfikatem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma Atmos do rzeczy?
Weź Fenek poczytaj, dokształć się i zadawaj pytanie dopiero wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi