raf7705 965 Napisano 11 Stycznia 2018 Tak to prawda.. jest to zmodyfikowany mix Ftoast po jego konzultaci... :-) Pistolety malarskie można wypożyczyć w OBI lub Baumax za pare PLN jak u nas v Czechach.Dla takiego projektu warto kupić sprężarkę i pistolet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 11 Stycznia 2018 (edytowane) z sprzedaży w Baumax i to wystarczy :-) niebo tu na allegro http://allegro.pl/pistolet-natryskowy-lakierniczy-wagner-w550-i6856437171.html?reco_id=2d8b5500-f711-11e7-9603-b8ca3a6c1500&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Search&bi_m=reco Edytowane 11 Stycznia 2018 przez riddle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 225 Napisano 12 Stycznia 2018 Panowie to jak umiecie wszyscy jednak pisać po polsku to może piszmy PL? Nie chcę dzielić tego topicu na kawałki bo zburzy to całość a bardzo ciekawe rzeczy opisujecie... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Stycznia 2018 Myślisz, że tak dobry jak Magic Screen ? Jak miałbym miejsce na ramowy to na pewno ryzykowałbym z magic screen, ale jednak wolałbym kupić żeby mieć pewność, że będzie w pełni profesjonalnie... Inna sprawa, że ja na takich technicznych sprawach się kompletnie nie znam... Humanista od urodzenia...Hubio a co to za ryzyko, 500zl?Uda się, super.Nie uda się, trudno. Jak bym miał miejsce na stały ekran, to już bym się za to brał Ryzyko to jest, jak bym chciał malować swój zwijany, bo jak się nie uda, to mogę stracić ekran który mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 12 Stycznia 2018 To naprawdę nie jest nauka, jeśli robisz wszystko ostrożnie i nigdzie się nie spieszysz. W ciągu 2 godzin wszystko zostało zrobione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, raf7705 napisał: Hubio a co to za ryzyko, 500zl? Uda się, super. Nie uda się, trudno. Jak bym miał miejsce na stały ekran, to już bym się za to brał Ryzyko to jest, jak bym chciał malować swój zwijany, bo jak się nie uda, to mogę stracić ekran który mam. Nie miałem na myśli ryzyka finansowego tylko ryzyko końcowego efektu Czyli innymi słowy mówiąc jeśli mam projektor za 14 tyś to wolałbym dokupić MagicScreen i mieć absolutną pewność, że mam najlepszy ekran z możliwych... To tak dobry projektor, że zasługuje na najlepszy ekran jaki można zamontować... Nie twierdzę, że te propozycje riddle są niewarte uwagi, ale trzeba by postawić obok siebie MagicScreen i taki ekran i profesjonalnie porównać. Jak już pisał M.K. w tym wątku, zdjęcia robione aparatami/komórkami nie oddają bardzo wiele bo komórki zniekształcają. U mnie np. na komórce zdjęcia z obrazu projektora wychodzą mocniejsze z większym kontrastem i mocniejszymi kolorami niż są w rzeczywistości. A jeśli kolega riddle uważa, że jest w stanie zrobić porządny ekran za 500zł niech zakłada biznes i sprzedaje po 3000zł czyli 6 razy drożej, a my na pewno mu pomożemy I te 3000zł będzie i tak o wiele taniej niż MagicScreen. Edytowane 12 Stycznia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Hubio myslisz ze ekrany jak sa robione ? to plotno/tkanina z naniesiona specjalna farba Z malowaniem dochodzisz szybko do wprawy, a lakierujac/malujac cos z pistoletu to juz w ogole sprawa jest prosta, a jaka frajda i nie wazne ile kosztuje projektor. Wg mnie caly fun jest jak zrobisz cos sam i efekt jest bliski temu jakbys poszedl do sklepu. Ja tez chetnie bym sobie potestowal. Z ramowym jest o tyle dobrze, ze tkanine mozesz sobie wymienic na inna oryginalna producenta lub kupic np uzywana i pomalowac @riddle masz gdzieś linka do tej farby ? to folkart mix media cos takiego: https://supply-craft.myshopify.com/collections/folkart-mixed-media-paint-and-accessories/products/5319e Edytowane 12 Stycznia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Stycznia 2018 To naprawdę nie jest nauka, jeśli robisz wszystko ostrożnie i nigdzie się nie spieszysz. W ciągu 2 godzin wszystko zostało zrobione.A jak z malowaniem ekranu zawijanego?Da radę to zrobić? Farba nie będzie pękać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2018 54 minuty temu, szewi napisał: Hubio myslisz ze ekrany jak sa robione ? to plotno/tkanina z naniesiona specjalna farba Z malowaniem dochodzisz szybko do wprawy, a lakierujac/malujac cos z pistoletu to juz w ogole sprawa jest prosta, a jaka frajda i nie wazne ile kosztuje projektor. Wg mnie caly fun jest jak zrobisz cos sam i efekt jest bliski temu jakbys poszedl do sklepu. Wiesz raf można nakręcić film komórką w koszcie produkcji 2zł i można nakręcić film w hollywood jak Titanic za kilkadziesiąt mln zł. I jedno i drugie to film... Są jednak pewne różnice... Gdyby to była taka prosta sprawa dlaczego nie ma więcej takich produktów jak Magic Screen ? Po za tym jak pamiętasz było spore zamieszanie z tym ekranem. M.K. na początku w ogóle nie wierzył, że da się zrobić ekran z tak rewelacyjnym obrazem jak MagicScreen. Potem był test i się okazało, że wymiata... Producent do dzisiaj utajnił część składników potrzebnych do jego zrobienia... Pewnie, że fajnie coś zrobić samemu i to jest frajda, ale ja jednak bym został przy malowaniu ścian, ale nie do projekcji... Chodzi o to, że tak zwracamy uwagę na każdy szczegół w projekcji więc chcemy żeby było jak najlepiej także z ekranem... Na dobrą sprawę i projektor można zbudować samemu i jaka była by frajda, ale czy taka sama z oglądania filmów na nim.... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 12 Stycznia 2018 Technologia produkcji takich ekranów nie jest żadną tajemnicą i inne firmy także oferuja takie ekrany. Jak nie lepsze. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) 38 minut temu, hubio napisał: Wiesz raf można nakręcić film komórką w koszcie produkcji 2zł i można nakręcić film w hollywood jak Titanic za kilkadziesiąt mln zł. I jedno i drugie to film... Są jednak pewne różnice... Gdyby to była taka prosta sprawa dlaczego nie ma więcej takich produktów jak Magic Screen ? Po za tym jak pamiętasz było spore zamieszanie z tym ekranem. M.K. na początku w ogóle nie wierzył, że da się zrobić ekran z tak rewelacyjnym obrazem jak MagicScreen. Potem był test i się okazało, że wymiata... Producent do dzisiaj utajnił część składników potrzebnych do jego zrobienia... Pewnie, że fajnie coś zrobić samemu i to jest frajda, ale ja jednak bym został przy malowaniu ścian, ale nie do projekcji... Chodzi o to, że tak zwracamy uwagę na każdy szczegół w projekcji więc chcemy żeby było jak najlepiej także z ekranem... Na dobrą sprawę i projektor można zbudować samemu i jaka była by frajda, ale czy taka sama z oglądania filmów na nim.... ? jak to nie ma ? szukałeś chociaż ? pierwsze z brzegu elite screen cinegrey 3d / 5d, adeo helios, wpsomniany już magic, screen innovtions black diamond itp Jest sporo firm ktore robia takie ekrany. i jaki raf ? Edytowane 12 Stycznia 2018 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 12 Stycznia 2018 Hubio, nie robię tego dla zysku. Robię to, bo lubię to i nie chcę sam wydawać zbyt dużo pieniędzy na coś, co można zrobić dużo taniej. Tak, każdy stara się, aby przepis na kolor był czymś topsecret. Zobac na diy Perle Noire Black Screen Projecto, to jest tiez metaliczna, a nawet zbudowany na podobnej mieszance kolorów ja Folkart. Znam i jej skład i nie jest drogi. https://www.youtube.com/channel/UCiSbAxWjHK4TV4qRVXGZnKA Szewi, spójrz tutaj https://www.craftyarts.co.uk/craft-hobbies-c2/folkart-acrylic-paint-bottle-p3728 (mix Metallic Silver i Metallic Gunmetal Gre) raf7705, Ustawiasz prędkość kolorów tylko na mgłę. I malujesz kilka warstw, na każde warstwe odczekasz około 8-10 minut. Kiedy sie czi dostaniesz kroplę farby na warstwę, weź suszarkę do włosów i wysusz ją, a następnie delikatnie przetrzyj ją papierową chusteczką, a następnie w innej warstwie farby, spryskaj jej i jest OK. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2018 47 minut temu, pmcomp napisał: Technologia produkcji takich ekranów nie jest żadną tajemnicą i inne firmy także oferuja takie ekrany. Jak nie lepsze. Pozdro Ale Magic Screen nie podał specyfikacji. Pamiętam, że była o to cała "awantura". Jeśli się mylę to mnie poprawcie 34 minuty temu, szewi napisał: jak to nie ma ? szukałeś chociaż ? pierwsze z brzegu elite screen cinegrey 3d / 5d, adeo helios, wpsomniany już magic, screen innovtions black diamond itp Jest sporo firm ktore robia takie ekrany. Jak sprawdzałem swojego czasu w dystrybucji na Polskę, dostępny u nas w sprzedaży to wyskakiwał mi wyłącznie Magic... Może, źle szukałem... W każdym razie dzięki szewi za info. Może nawet wśród tych co podałeś znajdzie się jakiś zwijany dla mnie 29 minut temu, riddle napisał: Hubio, nie robię tego dla zysku. Robię to, bo lubię to i nie chcę sam wydawać zbyt dużo pieniędzy na coś, co można zrobić dużo taniej. Tak, każdy stara się, aby przepis na kolor był czymś topsecret. Zobac na diy Perle Noire Black Screen Projecto, to jest tiez metaliczna, a nawet zbudowany na podobnej mieszance kolorów ja Folkart. Znam i jej skład i nie jest drogi. Riddle jasne - jeśli się znasz i możesz coś zrobić o wiele taniej niż kupić to dlaczego nie. Mnie tylko chodziło o to czy uważasz, że efekt końcowy będzie tak samo dobry jak w profesjonalnych lub może nawet lepszy ? Jeśli tak to ogromny SZACUN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) też uważam że dyskusja o ekranie powinna mieć osobny wątek. Jest ciekawa. Jeśli ktoś będzie chciał skorzystać z tych cennych informacji będzie musiał pierw przebrnąć przez 30 kilka stron wątku (bynajmniej ja mam tyle u siebie na ekranie). IMHO właśnie przez takie coś ludzie potem wolą pytać, zamiast korzystać z "szukajek" i brnąć przez wielkie wątki gdzie tylko aktualni użytkownicy są dobrze zorientowani co i gdzie. Panowie, to co piszecie jest naprawdę wartościowe i warte osobnego wątku. Edytowane 12 Stycznia 2018 przez USS-SMAUG 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 12 Stycznia 2018 Hubio, tak, masz rację. Jest zawsze lepiej, aby go zobaczyć na żywo. W domu miałem kilka próbek tkanin za kilkadziesiąt tysięcy, nic w tym stylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Stycznia 2018 Hubio, nie robię tego dla zysku. Robię to, bo lubię to i nie chcę sam wydawać zbyt dużo pieniędzy na coś, co można zrobić dużo taniej. Tak, każdy stara się, aby przepis na kolor był czymś topsecret. Zobac na diy Perle Noire Black Screen Projecto, to jest tiez metaliczna, a nawet zbudowany na podobnej mieszance kolorów ja Folkart. Znam i jej skład i nie jest drogi.https://www.youtube.com/channel/UCiSbAxWjHK4TV4qRVXGZnKASzewi, spójrz tutaj https://www.craftyarts.co.uk/craft-hobbies-c2/folkart-acrylic-paint-bottle-p3728 (mix Metallic Silver i Metallic Gunmetal Gre)raf7705, Ustawiasz prędkość kolorów tylko na mgłę. I malujesz kilka warstw, na każde warstwe odczekasz około 8-10 minut. Kiedy sie czi dostaniesz kroplę farby na warstwę, weź suszarkę do włosów i wysusz ją, a następnie delikatnie przetrzyj ją papierową chusteczką, a następnie w innej warstwie farby, spryskaj jej i jest OK. Dziękuję za instrukcję malowanie ale bardziej chodziło mi o to.Czy po malowaniu, jak już wyschnie, czy nie będzie farba pękać na zwijanym ekranie?Od ciągłego zwijania i rozwijania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 12 Stycznia 2018 9 minut temu, raf7705 napisał: Dziękuję za instrukcję malowanie ale bardziej chodziło mi o to. Czy po malowaniu, jak już wyschnie, czy nie będzie farba pękać na zwijanym ekranie? Od ciągłego zwijania i rozwijania. mogę sie zapytać, czy to pęknie i dam ti znać co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Stycznia 2018 Ok. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2018 2 godziny temu, USS-SMAUG napisał: też uważam że dyskusja o ekranie powinna mieć osobny wątek. Jest ciekawa. Jeśli ktoś będzie chciał skorzystać z tych cennych informacji będzie musiał pierw przebrnąć przez 30 kilka stron wątku (bynajmniej ja mam tyle u siebie na ekranie). IMHO właśnie przez takie coś ludzie potem wolą pytać, zamiast korzystać z "szukajek" i brnąć przez wielkie wątki gdzie tylko aktualni użytkownicy są dobrze zorientowani co i gdzie. Panowie, to co piszecie jest naprawdę wartościowe i warte osobnego wątku. Smaug mnie nie chodziło o sam temat tylko język... To jest tak, że wątek jest zatytułowany: "Projektor Epson 7300/9300 w codziennym użytkowaniu" i tak się składa, że właściwy ekran jest najważniejszą rzeczą związaną z owym codziennym użytkowaniem. Swojego czasu rozpisywałem się o właściwym playarze UHD czy TV BOXIE co też w związku z okrojonym hdmi miało duże znaczenie i też nie było ściśle związane z samym projektorem. Nawet taki głupi amplituner jak ostatnio wymieniłem na Onkyo jest powiązany z projektorem bo może albo nie może puszczać 12 bitowego koloru czy HDR. Nie mniej ważna, a pewno ważniejsza jest adaptacja pomieszczenia, dlatego niektóre tematy tylko pozornie nie są związane z wątkiem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DawidŁ 12 Napisano 12 Stycznia 2018 Płyta kupiona pcv 8mm 130x235cm cena 227zł farba kupiona Tikkurila Feeling Interior Paint H499 cen 55zł 0,9L + 0,7 40% dla kolegi bo ma kompresor i będzie malowane natryskowa? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) 6 minut temu, DawidŁ napisał: Płyta kupiona pcv 8mm 130x235cm cena 227zł farba kupiona Tikkurila Feeling Interior Paint H499 cen 55zł 0,9L + 0,7 40% dla kolegi bo ma kompresor i będzie malowane natryskowa? Czesc i co tato mixtura: Az paint mix 0,4 L Pearl (Tikkurila Taika) 0,4 L Matt White (Tikkurila) 0,05 L woda i což okolo 0,03 L black tint az-black-pearl-paint-silver-grey-screen-mix ? Edytowane 12 Stycznia 2018 przez riddle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zakary 1 Napisano 12 Stycznia 2018 34 minuty temu, DawidŁ napisał: Płyta kupiona pcv 8mm 130x235cm cena 227zł farba kupiona Tikkurila Feeling Interior Paint H499 cen 55zł 0,9L + 0,7 40% dla kolegi bo ma kompresor i będzie malowane natryskowa? Ta farba jest bardzo matowa. Spokojnie pomalujesz ją wałkiem tak jak zwykłe ściany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DawidŁ 12 Napisano 12 Stycznia 2018 32 minuty temu, riddle napisał: Czesc i co tato mixtura: Az paint mix 0,4 L Pearl (Tikkurila Taika) 0,4 L Matt White (Tikkurila) 0,05 L woda i což okolo 0,03 L black tint az-black-pearl-paint-silver-grey-screen-mix ? Wiem ze baza jest mieszana z barwnikiem H499 są różne odcienie ciemniejsze i jaśniejsze. 3 minuty temu, zakary napisał: Ta farba jest bardzo matowa. Spokojnie pomalujesz ją wałkiem tak jak zwykłe ściany. Zobaczę jak będzie źle to zawsze zostaje druga strona? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andy018 1 Napisano 13 Stycznia 2018 Witam wszystkich. Zakupiłem kilka dni temu projektor tw9300. Czy możecie Panowie doradzić wybór ekranu. Jakieś dwie wersje jedna tańsza druga średnia cena. Ekran musi być rozwijany . Pomieszczenie normalny salon z białymi ścianami i oknami. Z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) 20 godzin temu, DawidŁ napisał: Płyta kupiona pcv 8mm 130x235cm cena 227zł farba kupiona Tikkurila Feeling Interior Paint H499 cen 55zł 0,9L + 0,7 40% dla kolegi bo ma kompresor i będzie malowane natryskowa? jak kolega dobry to w kosztach powinieneś liczyć nie 0,7 a 0,35 (przecież razem wypijecie po robocie ). Tylko upewnij się że NAJPIERW będzie malowanie, bo jak się Wam kolejność pomerda to różnie może wyjść z tym natryskiwaniem 32 minuty temu, Andy018 napisał: Witam wszystkich. Zakupiłem kilka dni temu projektor tw9300. Czy możecie Panowie doradzić wybór ekranu. Jakieś dwie wersje jedna tańsza druga średnia cena. Ekran musi być rozwijany . Pomieszczenie normalny salon z białymi ścianami i oknami. Z góry dziękuje Witaj aktualnie na tapecie jest jeden w trakcie malowania (lub picia ), Czekamy wszyscy na efekty (ma być duży, porządny i.. budżetowy). Ja mam taki z aliexpressu gdzieś wcześniej wrzucałem (chyba nawet z ceną). Ale wątków o ekranach jest dużo, więc dużo rozterek przed Tobą 21 godzin temu, hubio napisał: Smaug mnie nie chodziło o sam temat tylko język... To jest tak, że wątek jest zatytułowany: "Projektor Epson 7300/9300 w codziennym użytkowaniu" i tak się składa, że właściwy ekran jest najważniejszą rzeczą związaną z owym codziennym użytkowaniem. Swojego czasu rozpisywałem się o właściwym playarze UHD czy TV BOXIE co też w związku z okrojonym hdmi miało duże znaczenie i też nie było ściśle związane z samym projektorem. Nawet taki głupi amplituner jak ostatnio wymieniłem na Onkyo jest powiązany z projektorem bo może albo nie może puszczać 12 bitowego koloru czy HDR. Nie mniej ważna, a pewno ważniejsza jest adaptacja pomieszczenia, dlatego niektóre tematy tylko pozornie nie są związane z wątkiem. wiem wiem, ale ja na prawde uważam że ten temat jest godzien osobnego wpisu - jest gotowy przepis jak, co, gdzie, za ile.. Niedługo będą zdjęcia efektów. Byłoby krótko i rzeczowo. Z pewnością wielu osobom by się przydało. A można dublować wpisy? Chyba że po wszystkim chłopaki zbiorą to do kupy i zrobią jako osobny wątek gotowy przepis Edytowane 13 Stycznia 2018 przez USS-SMAUG 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach