Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Rogu one mam w planach ale na na czas świąt mam projektor unieruchomiony.
Choinka zasłania cześć ekranu.
Zaraz po świętach ją przestawię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, szewi napisał:

A z innej beczki. Ogladaliscie nowe Star Warsy ?

Stwierdzilem, ze trzeba odswieżyć sobie na tym naszym kiepski projektorze ;) Gwiezdne przed ostatnim Jedi (oczywiscie obraz blu ray, wszystkie czesci I-VII + Rogue, skalowany przez projektor do 4K, interpolacja na niski przy wyzszych poziomach troche "smieci" przy szybszych scenach, tryb EKO, odtwarzanie przez Oppo) - uczta dla oka i uszu. Ogladalem milion razy SW, ale nigdy na Epsonie, tylko albo na innych projektorach albo na TV i nic jednak nie przebije obrazu z dobrego projektora. Obraz na tyle dobry, ze mysle ze mozna by go spokojnie pomylic z UHD. Atak klonow obejrzalem na swoim malym 65" Qledzie i stwierdzilem, ze nie ma sensu sie tak meczyc i nastepne czesci juz wszystkie leca na prjektorze ;)

Ten obrazek dedykuje osobom narzekajacym na ten projektor (niezawsze merytorycznie) z watku testowego:

20171217_203347_resized_1.jpg

Fotka się nie wyświetla :( W ramach głębokiej wymiany co ważniejszych DVD zamierzam kupić właśnie sobie wszystkie części SW na BD. Z BD oglądałem ostatnio KinKonga tego z 2006 i muszę powiedzieć, że obraz z projektora w stosunku do TV to jest mega przepaść. Zresztą ja już teraz oprócz meczy i wiadomości wszystko oglądam na projektorze.

Nawet filmy DVD z lat 70tych wyglądają dobrze... tzn widać mankamenty obrazu, ale fajny jest klimat jak by się było w kinie właśnie z 50 lat temu :) Wczoraj oglądałem tak Sprawę Kramerów (nie odświeżoną cyfrowo i z DVD) i obraz oczywiście nie za dobry :) ,ale klimat niesamowity. Jak w kinie... Zastanawiam się nad wymianą TV z 65'' na 75'' i jak to zrobię może filmy z DVD będę oglądać na TV, ale obecnie wszystko idzie na projektor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, hubio napisał:

Fotka się nie wyświetla :(

U mnie też :(

16 godzin temu, hubio napisał:

W ramach głębokiej wymiany co ważniejszych DVD zamierzam kupić właśnie sobie wszystkie części SW na BD.

Ja czekam na dostawę, kupiłem tu: http://bit.ly/2CC41Tb

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, szewi napisał:

ale nie masz tam Rogue One i Przebudzenia ..

aa, zapomniałem. Te dwie części kupiłem przedwczoraj w.. Lidlu :) ceny po 60 kilka zł / 1 szt.

EDIT: Ale nie znalazłem nigdzie całej paczki w dobrej cenie :(

Edytowane przez USS-SMAUG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, USS-SMAUG napisał:

U mnie też :(

Ja czekam na dostawę, kupiłem tu: http://bit.ly/2CC41Tb

:)

Mam właśnie zamiar dokładnie to kupić... Ale poczekam na "po świętach" bo teraz jest szaleństwo cenowe.

Szewi a jest jakieś polskie wydanie albo z PL napisami z wszystkim czyli włączając Rogue One i Przebudzenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie ma, ja mam cos takiego:

czyli wszystko oddzielnie tzn "Lucasowe" oddzielnie i nowe kazde osobno, wydania PL,

Moze Disney to ogarnie, fajnie byloby w jednym boxie wszystkie czesci w 4K. Narazie tylko Ost Jedi ma wyjsc w kwietniu w 4K.

Chociaz jakos nie wyobrazam sobie Nowej nadziei w 4K (ale ponoc odrestaurowali juz ja w 4K, nie wiem czy to prawda) ziarno jest spore na zwyklym blu rayu i trzeba zejsc z roznymi wynalazkami wyostrzajacymi sporo w porownaniu do innych czesci, ale i tak widac uplyw czasu jak sie porowna z nowszymi blu rayami. Ciekawe jak sobie z tym poradza w wersji 4K. Lowca androidow dla porownania calkiem fajnie wyglada na 4K, wiec moze i New hope sie uda :)

20171219_154916_resized.jpg

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fb5cd12322c49dce4b61133b46c6d711.jpg

To te dwie z Lidla moje. Na paczkę allegrową pozostałych czekam :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mysle, ze czy szary, czy bialy bedzie zadowolony. Najlepiej taki ekran sobie zobaczyc wczesniej. Ja mialem oba i nie narzekalem. Przez dlugi czas byl szary, pokoj mialem nieprzystosowany.
Zostalem przy wiekszym ekranie bialym ze wzgledu na referencyjne oddanie kolorow, a czerni nie musze poprawiac w dobrze przystosowanej salce pod projektor, ale to nie znaczy ze szary mi nie odpowiadal. Ustawienia bieli jesli sa jakies zastrzezenia zawsze mozna skorygowac profesjonalna kalibracja jak ktos planuje szary ekran jako docelowy.
A z innej beczki. Ogladaliscie nowe Star Warsy ?
Stwierdzilem, ze trzeba odswieżyć sobie na tym naszym kiepski projektorze Gwiezdne przed ostatnim Jedi (oczywiscie obraz blu ray, wszystkie czesci I-VII + Rogue, skalowany przez projektor do 4K, interpolacja na niski przy wyzszych poziomach troche "smieci" przy szybszych scenach, tryb EKO, odtwarzanie przez Oppo) - uczta dla oka i uszu. Ogladalem milion razy SW, ale nigdy na Epsonie, tylko albo na innych projektorach albo na TV i nic jednak nie przebije obrazu z dobrego projektora. Obraz na tyle dobry, ze mysle ze mozna by go spokojnie pomylic z UHD. Atak klonow obejrzalem na swoim malym 65" Qledzie i stwierdzilem, ze nie ma sensu sie tak meczyc i nastepne czesci juz wszystkie leca na prjektorze
Ten obrazek dedykuje osobom narzekajacym na ten projektor (niezawsze merytorycznie) z watku testowego:

20171217_203347_resized_1.thumb.jpg.6202fb113a821d43e3eafb0fe0787f37.jpg

szewi, czy to jest ten obrazek który nam się NIE wyświetla? Bo widzę teraz taki w spisie Tapatalk'a. Możesz go wrzucić raz jeszcze? Proszę 9088e9261027ce2ab9b3bc07af9d2069.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pusty link jest dobra i wlasciwa ilustracja. A jak ktos koniecznie chce moze wziasc jakakolwiek z projekcji 4k na epsonie.

Nie wiedzialem, ze takie okazje w lidlu...NIe było bitwy o nie ? :)

Ktoś zamowil juz zestaw 4K Nolana ? bo narazie widze ze premiere w nowym roku, a nie miala byc przypdkiem na święta ?

http://www.galapagos.com.pl/film-7944.html

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, szewi napisał:

pusty link jest dobra i wlasciwa ilustracja. A jak ktos koniecznie chce moze wziasc jakakolwiek z projekcji 4k na epsonie.

No ale ja jeszcze nie mam Epsona :(

10 minut temu, szewi napisał:

Nie wiedzialem, ze takie okazje w lidlu...NIe było bitwy o nie ? :)

"u mnie" w lidlu nigdy nie było ma bitwy, nawet o "kroksy" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porownywales / ogladałeś już jakies projektory w akcji ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, szewi napisał:

porownywales / ogladałeś już jakies projektory w akcji ? 

I tak i nie:

Tak - w ogóle porównywałem kilka, ale to nie ta półka cenowa, więc spodziewam się, że i nie ta jakościowo. Po świętach będę miał więcej czasu na wycieczki (u mnie na wsi nie ma takich modeli 'pod ręką'. Ba, tu w ogóle ciężko coś zobaczyć)

NIE - żaden nie mił nic wspólnego z 4k.. nawet opisy nie były aż tak naciągnięte ;(

A teraz przyjechało coś, żeby choć trochę cieszyć gabarytem obrazu oczy przez święta :) (benq mw705)

IMG_3568.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Ktoś zamowil juz zestaw 4K Nolana ? bo narazie widze ze premiere w nowym roku, a nie miala byc przypdkiem na święta ?

Miała, ale przesunęli... Trochę marketingowo dla nich lipa, ale może będą niższe ceny. Widziałem już w preorderze po 950zł. Ja dzisiaj odebrałem z amazonu.de Westworld i trylogię Faetów. Jestem pod wrażeniem szybkości i to w okresie świątecznym. Zamówione w tym samym czasie z Allegro UHD nie poprzychodziły. Wetsworld wydany w metalowym boxie :) wygląda świetnie i to o 125zł taniej niż u nas... Opłaca się jak nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy firmware sie pojawil wersja 1.11

wgralem juz go u siebie.

na stronie brak / info notes co zmienili, poprawili...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jasniejszy ? ;) cos czytalem ze pisali o HDR, ale to narazie spekulacje.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, szewi napisał:

nowy firmware sie pojawil wersja 1.11

wgralem juz go u siebie.

na stronie brak / info notes co zmienili, poprawili...

Widzisz jakieś zmiany ? Jest w ogóle sens wgrywać ? Boję się, że jak ruszę znowu kabelki hdmi nie będą łapać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to juz od Ciebie zależy

po 1 dniu ciezko stwierdzic czy cos poprawiono, ale wg mnie zawsze cos tam na pewno usprawnia (tak jak to mialo miejsce w przypadku np automatycznego wykrywania HDR itp.)

Ktora masz wersje softu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, szewi napisał:

to juz od Ciebie zależy

po 1 dniu ciezko stwierdzic czy cos poprawiono, ale wg mnie zawsze cos tam na pewno usprawnia (tak jak to mialo miejsce w przypadku np automatycznego wykrywania HDR itp.)

Ja mam projektor taki jak fabryka dała ale hdr wykrywa bez problemu. Jak sprawdzić wersje softu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, DawidŁ napisał:

Ja mam projektor taki jak fabryka dała ale hdr wykrywa bez problemu. Jak sprawdzić wersje softu?

Ja tak samo i przyłączam się do pytania bo w menu informacje o projektorze nie widzę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja tak samo i przyłączam się do pytania bo w menu informacje o projektorze nie widzę...

W menu informacje masz podmenu wersja i tam 3 ostatnie cyfry to nr softu.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pisza za oceanem poprawili jasnosc Hdr w ustawieniach i dostepnych trybach. Ponoc poprawili tez digital cinema pod tym katem i teraz jest optymalny. Sprawdze to w wolnej chwili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, szewi napisał:

W menu informacje masz podmenu wersja i tam 3 ostatnie cyfry to nr softu.

Ja ma w takim razie 1.09

Obejrzałem pierwszy w życiu film na UHD HDR na tym projektorze - Jestem Legendą. Jakie mam spostrzeżenia:

1. 4k/UHD robi OGROMNĄ różnicę - nie jest to taki skok jak z DVD do BD, ale tak gdzieś w 50%. Jak zwykle wymiatające wszystkie ciemne sceny, ale to standard na tym projektorze.

2.  HDR zwiększa kontrast i rozświetla jasne sceny. Szczególnie to ostatnie jest fajne bo wiadomo, że w jasnych scenach różnie bywa w projekcji, a tutaj HDR pięknie przykrywa niedoskonałości jasnych scen. Czy oświetliło mnie światło latarki Willa Smitha jak utknął z zombiakami w podziemiach i skierował latarkę wprost na widza ? Niestety nie... Było rzeczywiście jasno i trochę dało po oczach, ale do "oślepienia" była daleko... Być może tego nie da się przeskoczyć w żadnym projektorze - za mała jasność, ale nie wiem bo nie mam TV z HDR. Tym nie mniej jak raf pisał gdzieś tutaj, że nie widzi różnicy w HDR to się nie zgodzę. Cała paleta rec2020 i samo HDR wyraźnie zmienia obraz. Kontrast jest podrasowany, świetnie wyglądają sceny mieszane jak to z latarką czy jak wpadały ostatnie promienie słońca do Nowego Jorku. Może też oczywiście być kwestia braku kalibracji lub/i właściwych ustawień - nie wykluczam, ale raczej w oślepianiu nic nie pomoże :)

Mam już parę filmów na UHD/HDR, a ponieważ wciąż jest ich garstka pewno uda mi się kupić wszystkie na jakich mi zależy. Różnica z BD to ok 30-60zł bo kupując wydania włoskie czy niemieckie płacimy za UHD po ok 100zł, BD ceny ok 30zł-70zł więc po prostu nie specjalnie się opłaca kupować BD, ale jeśli czegoś nie będzie na UHD/HDR to nie będzie rozpaczy.

Pozostaje też to przeanalizowania kwestia samych wydań. Napiszcie jak to jest, że film z 2003 r. jest dzisiaj w 4k/HDR ? Czy to jest jakaś dodatkowa obróbka coś jak rekonstrukcja cyfrowa w Polsce czy po prostu żywcem się konwertuje ? Czy filmy które kiedyś natywnie nie były w HDR będą z tak widocznym efektem jak te teraz kręcone już pod HDR ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi