Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się zastanawiam, czy taki obiektyw nie jest zaprojektowany,

w ten sposób, żeby do wewnątrz nie dochodził kurz? :)

Jeśli faktycznie powinien być "hermetyczny dla kurzu"

to kurz świadczy o wadliwym produkcie po naprawie,

gdzie kretyn "naprawiacz po zawodufce" , który to robił,

zamontował używaną i porysowaną soczewkę "odwrotnie" w obiektywie. ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio DSE zauważysz od razu np. na skokach narciarskich czy hokeju. Jak nie widzisz nic to nie szukaj ciesz się TV

@raf7705 u mnie dokładnie tak samo soczewka wyglada. Kurz bym odpuścil jednak te rysy bym reklamował.

@boood daj znać jak się zakończy reklamacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Panowie  czekam na odpowiedź sklepu.  Wtedy napiszę co i jak poszło i gdzie kupiłem.  Dziękuję bardzo za pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj link do moich pierwszych uwag na temat nowej zabawki czyli QLEDA 9F:

Jeśli chodzi o porównanie do projektora to właściwie można tylko porównywać tryb "film" i absolutnie mnie to nie rzuciło tak na kolana żebym przestał oglądać filmy na Epsonie... Jeśli już oglądać filmy to na trybach podbitych, ale wtedy traci się cały klimat filmowy...

Natomiast filmy netflixowe czy seriale będę oglądać na TV.

No i tak jak zawsze pisałem - kropka kwantowa robi ogromną różnicę - specjalnie nagrane wcześniej materiały oglądane na wcześniejszym TV teraz obejrzałem raz jeszcze - i to jest po prostu przepaść...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Filutek napisał:

Ja się zastanawiam, czy taki obiektyw nie jest zaprojektowany,

w ten sposób, żeby do wewnątrz nie dochodził kurz? :)

Jeśli faktycznie powinien być "hermetyczny dla kurzu"

to kurz świadczy o wadliwym produkcie po naprawie,

gdzie kretyn "naprawiacz po zawodufce" , który to robił,

zamontował używaną i porysowaną soczewkę "odwrotnie" w obiektywie. ? 

Epson (w przeciwienstwie do JVC) ma otwarty tor optyczny tzn, ze moze sie tam dostać kurz, co potem niestety moze byc widoczne w postaci plam widocznych przy projekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być widoczne, jeśli kurz dostanie się na panel LCD a nie jak jest na soczewce.
Na panelu go nie może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja, chodzilo mi o panel. Do wewnatrz obiektywu nie powinno sie nic dostac, chyba ze cos tam było gmerane lub jakas wada.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wczoraj bawię się ustawieniami nowej zabawki czyli QLEDA 9F od Samsunga... Za bardzo nie znam się na czerni :) ale jak dla mnie jeśli czerń w obrazie jest taka jak przy wyłączonym TV to chyba jest ok... Naprawdę nie wiem jak można narzekać na czerń w tym TV...

Mam jednak takie pytanie, pisałem też już o tym w wątku o tym TV, ale pytanie dotyczy właściwie całego sprzętu, ale kieruję je głównie do maniaków czerni... Jakie macie ustawienie żeby była jednocześnie tak świetna czerń, świetny kontrast, a jednocześnie nie ginęły detale w czerniach. Przykład pierwszy z brzegu: prowadząca Fakty TVN w ciemnym żakiecie...

Domyślne, fabryczne tryby telewizora:

dynamiczny, naturalny, standardowy - nie widać kompletnie tego żakietu, jakiś pasków czy zagięć - cała ciemna plama

kino - wszystko jest ok, ale kontrast znacznie słabszy

Inny przykład - od bardzo dawna nie oglądałem żadnego filmu na TV, wszystko na Epsonie, ale z racji nowej zabawki wczoraj zrobiłem odstępstwo i wrzuciłem sobie film Płytki Facet z dekodera SAT jakość HD, tryb TV naturalny - bardzo zbliżony do fabrycznego, zmniejszony upłynniacz - wszystko było idealnie (jeśli chodzi o jakość) dopóki nie doszło do sceny kiedy guru, który zahipnotyzował Halla stoi na ulicy i rozmawia z przyjacielem Halla - marynarka guru - jedna ciemna plama, potem scena jak Hall siedzi z dziewczyną i ma na sobie jakiś granatowy sweterek w prążki - bez rozjaśnienia - zero prążków i znowu ciemna plama, no i potem jest w domu w tym samym sweterku i znowu to samo... Na poprzednim TV to filmy oglądałem w trybie film, ale wiadomości w dynamicznym i oczywiście kontrast to niebo, a ziemia, ale nie było problemów z tym co opisywałem...

Zacząłem kombinować  z ustawieniami... Wciąż w trybie naturalnym włączyłem jasność z 0 na 3, oraz wyłączyłem contrast enhancer i oczywiście pojawiły się prążki na sweterku Halla jak i prowadząca Fakty TVN odzyskała żakiet... :)  Jednak cały kontrast spadł.

Pytanie brzmi tak - czy da się jednocześnie zachowując wysoki kontrast we wszystkich innych scenach spowodować żeby telewizor umiał sobie poradzić w takich scenach bez gubienia tych detali ? Co i jak ustawić, a może pomogła by tu kalibracja ?

Dotyczy to tego mojego nowego QLEDA, ale sprawa ma myślę charakter uniwersalny bo i na innym TV czy projektorze może być podobnie.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio pisałem Ci wcześniej że jedyny fabryczny akceptowalny tryb w tym TV to Film. Widzę ze zaczynasz rozumieć o co chodzi w jakości obrazu
Moim zdaniem teraz powinieneś zamowić profesjonalną kalibrację i będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, hubio napisał:

Dotyczy to tego mojego nowego QLEDA,

Ile cali telewizor ma? :)

BTW

Jakość źródłowa sygnału wizyjnego to podstawa, tutaj musi być już co najmniej 4k,

reszta to po prostu "nawóz video", takie filmy retro. :)

BTW

Ale najlepsze to to, że mając znakomity wyświetlacz,

"salonowcy"(nie mam na myśli Ciebie Hubio), 

używają zapalczywie takie prymitywne boxy, jak degradujący obraz np. EGREAT A5,

napuszając się na znawców AV!!!:P:lol:

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, hubio napisał:

Od wczoraj bawię się ustawieniami nowej zabawki czyli QLEDA 9F od Samsunga... .

Hubio to jaki Ty tv  w koncu kupiles  Q9F czy Q9FN ?

to dwa rozne telewizory sa i roznice miedzy nimi sa b duze. Q9F to stary QLED Samsunga, Q9FN to nowszy model z pelnym  podswietleniem LED.

34 minuty temu, hubio napisał:

OPytanie brzmi tak - czy da się jednocześnie zachowując wysoki kontrast we wszystkich innych scenach spowodować żeby telewizor umiał sobie poradzić w takich scenach bez gubienia tych detali ? Co i jak ustawić, a może pomogła by tu kalibracja ?

Dotyczy to tego mojego nowego QLEDA, ale sprawa ma myślę charakter uniwersalny bo i na innym TV czy projektorze może być podobnie.

na wiekszosc tych pytań masz odpowiedzi w dedykowanym watku q9fn. Z tym gubieniem detali to moze by ciezko, ale moze znajdziesz jakis zlot srodek. Algorytm loklanego wygasznaia w tym TV uchodzi za doysc agresywny. Kalibracja to dobra opcja. 

PS. Nie znam nikogo kto by narzekal na czernie w Q9FN. jelsi juz to na te ginące detale jak chce sie korzystac z tych super czerni.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, user7878 napisał:

@hubio pisałem Ci wcześniej że jedyny fabryczny akceptowalny tryb w tym TV to Film. Widzę ze zaczynasz rozumieć o co chodzi w jakości obrazu emoji6.png
Moim zdaniem teraz powinieneś zamowić profesjonalną kalibrację i będziesz zadowolony.

Do filmów to może ok, ale do filmów to ja mam Epsona... :)

14 minut temu, Filutek napisał:

Ile cali telewizor ma? :)

75

2 minuty temu, szewi napisał:

Hubio to jaki Ty tv  w koncu kupiles  Q9F czy Q9FN ?

to dwa rozne telewizory sa i roznice miedzy nimi sa b duze. Q9F to stary QLED Samsunga, Q9FN to nowszy model z pelnym  podswietleniem LED.

Jak w stopce: Q9FN z 2018 r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio na poprawę humoru zapuść sobie coś z BluRay w 4k HDR lub podłącz coś z dysku usb. Akurat filmy w 4k HDR na tym TV wygladają bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, user7878 napisał:

@hubio na poprawę humoru zapuść sobie coś z BluRay w 4k HDR lub podłącz coś z dysku usb. Akurat filmy w 4k HDR na tym TV wygladają bardzo dobrze.

Nie muszę poprawiać humoru... To najlepszy TV jaki miałem dotąd w życiu. W stosunku do TV pierwszej generacji z kropką kwantową JS8500 tutaj kontrast rzuca po prostu o ziemię..., jednocześnie pozostawiając tak szczegółowe kolory jakie były w tej technologii; z kolei w stosunku do UE75MU8002 kontrast ze dwa lepszy, a ilość kolorów to przepaść...

Problem by mi rozwiązało jak bym miał na dekoderze SAT jakąś opcję rozjaśnienia, choć minimalnie co mam na Panasonicu i na HiMedia... Tak czy inaczej to jest myślę do ogarnięcia ustawieniami; zresztą właściwie już znalazłem "złoty środek"

Wrażenie jednak są NIESAMOWITE - nawet reklamy chce się oglądać... Zawsze tak mam, że zaraz po włączeniu nowego sprzętu mam jakieś pierwsze wrażenie i jeśli jest dobre to jestem dalej zadowolony. Tak w przypadku Epsona 9300 jak i teraz pierwsze wrażenie było takie, że oczy przecierałem z wrażenia... Mamy obraz odwzorowany z taką szczegółowością, że wymiata co w połączeniu z bardzo wysokim kontrastem po prostu rzuca o ziemię. Np włosy na głowie, w MU8002 odróżnialne co setny, tutaj - KAŻDY JEDEN, a mówimy o jakości HD bo 4K to jeszcze nawet nie testowałem... Nie spodziewałem się także, że zwykła naziemna telewizja SD może być tak doskonale upscalowana do 4K ! NAjlepsze upscalowanie jakie widziałem w życiu... Obraz praktycznie o 10 - 15% gorszy od HD...

17 minut temu, szewi napisał:

albo zagraj na playstation z trybem motion plus gra ;)

Nie jestem graczem tzn graczem takich gier, raczej Cywilizacja na kompie albo hirosi... :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Nie muszę poprawiać humoru... To najlepszy TV jaki miałem dotąd w życiu. W stosunku do TV pierwszej generacji z kropką kwantową JS8500 tutaj kontrast rzuca po prostu o ziemię..., jednocześnie pozostawiając tak szczegółowe kolory jakie były w tej technologii; z kolei w stosunku do UE75MU8002 kontrast ze dwa lepszy, a ilość kolorów to przepaść...

Problem by mi rozwiązało jak bym miał na dekoderze SAT jakąś opcję rozjaśnienia, choć minimalnie co mam na Panasonicu i na HiMedia... Tak czy inaczej to jest myślę do ogarnięcia ustawieniami; zresztą właściwie już znalazłem "złoty środek"

Wrażenie jednak są NIESAMOWITE - nawet reklamy chce się oglądać... Zawsze tak mam, że zaraz po włączeniu nowego sprzętu mam jakieś pierwsze wrażenie i jeśli jest dobre to jestem dalej zadowolony. Tak w przypadku Epsona 9300 jak i teraz pierwsze wrażenie było takie, że oczy przecierałem z wrażenia... Mamy obraz odwzorowany z taką szczegółowością, że wymiata co w połączeniu z bardzo wysokim kontrastem po prostu rzuca o ziemię. Np włosy na głowie, w MU8002 odróżnialne co setny, tutaj - KAŻDY JEDEN, a mówimy o jakości HD bo 4K to jeszcze nawet nie testowałem... Nie spodziewałem się także, że zwykła naziemna telewizja SD może być tak doskonale upscalowana do 4K ! NAjlepsze upscalowanie jakie widziałem w życiu... Obraz praktycznie o 10 - 15% gorszy od HD...

Nie jestem graczem tzn graczem takich gier, raczej Cywilizacja na kompie albo hirosi... :):):)

Moim zdaniem masz to, czujesz to(a nawet lepiej)co ja doświadczam(bez salonowo/oledowej ściemy),

czyli jasność kolorów w HDR bije projektory JVC

i nawet wgniata w ziemię takie "projektorki" do 200 tysi! :)?:wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.01.2019 o 18:25, raf7705 napisał:

HDMI 1.4?

Właściwie spotykamy się tutaj z chipem HDMI 1.4 z zaktualizowanym oprogramowaniem - słowa Macieja z testu tw7400. Także miałem rację pisząc że jest tam Hdmi 1.4. Tak wynika że specyfikacji że strony Hdmi. I możemy sobie zaklinać rzeczywistość że jest tam jakieś hdmi 2.0 ale nie jest!!! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR to nazwa marketingowa.  Chodzi o przepustowość a ta w epsonie tw 9300,  tw7300 ma 10.2Gbps 340 MHz co spełnia hdmi w wersji 1.4. A że to daje nam możliwość przepchnięcia HDRu nic nie zmienia. Hdmi 2.0 daje 18.2Gbps i ponad 600 MHz. Proste. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złącze w epsonie pracuje w standardzie 2.0a i obsługuje HDCP 2.2 i nie jest to złącze 1.4. Jest obcięte do 10.2 Gbps ale nie jest w wersji 1.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, ramzes99 napisał:

Złącze w epsonie pracuje w standardzie 2.0a i obsługuje HDCP 2.2 i nie jest to złącze 1.4. Jest obcięte do 10.2 Gbps ale nie jest w wersji 1.4

Jak zwał tak zwał.  Parametry hdmi 1.4 i koniec. Może to być 1.4+ i tak pewnie jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Nie ma już u dystrybutora modeli TW7300 z tego co się dowiedziałem ?. Sklep zaproponował mi rabat 500zł do modelu który mam w domu ( pięknie porysowany obiektyw). Ewentualnie tw7400 w dobrej cenie 7999 lub oddanie i całkowity zwrot środków. Bardzo sympatyczna i kompetentna obsługa . Dostałem odpowiedz na maila. Teraz sam zadzwoniłem i po rozmowie wybrałem ponownie tw6700. Wybrałem go świadomie z powodów opisanych wcześniej. Można się dogadać ze sprzedającym. Z tego co mi powiedział to z epsonem nie mieli problemu z obiektywami natomiast  zdarzało się z projektorami marki sony ?. Tw 7400 nie chciałem bo według mnie jest gorszy niż starszy model a droższy.

Ponadto doszliśmy do wniosku że nadchodzą ciężkie czasy dla projektorów. Pojawiają i będą się pojawiać TV coraz większe w niższej cenie. Wiadomo że nie 200cali ale 85,99 itp.

Sklep to projektory.pro.  Szczerze kupiłbym tam ponownie i tak zrobiłem. Polecam.

Zobaczę jak to się wszystko rozwinie z projektorami . Zaczekam rok może dwa. Może już nie długo wszyscy będą kręcić filmy w 60Hz zobaczymy, może za 2 lata będą oledy 100 cali w granicach 10000 zł.

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Edytowane przez boood

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boood szkoda że tak Ci wyszło. Jak chcesz to ja za chwilkę będę swojego 7300 sprzedawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi