user7878 376 Napisano 11 Stycznia 2019 Sprawdziłem u siebie i na przodzie nia mam żadnych rys ani kurzu ale na wewnętrznej są widoczne jakieś pyłki. Nie ma natomiast żadnych rys jak na Twoich fotkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 11 Stycznia 2019 No mam już QLEDA 9F Na szybko - efekt mnie rzucił na kolana. Wiadomo już dlaczego ten TV kosztuje. Czerń jest jak dla mnie idealna. Jak zwykle w przypadku świetnej czerni są problemy z detalami w czerniach i jeśli jakiś mały minus to tu mógłbym upatrywać, ale obejrzałem tylko TVN z naziemnej TV w SD więc nie ma o czym mówić. Natomiast kontrast i kolory to od razu tak na oko ze 2 razy lepiej do tego TV co miałem wcześniej... Generalnie nasycenie kolorów i kontrast to ja czegoś takiego jeszcze nie widziałem w życiu... Na marginesie byłem dzisiaj w sklepie stacjonarnym i przyjrzałem się OLEDom od LG. Dla mnie bardzo to przypomina plazmę, której kiedyś bardzo nie lubiłem... Owszem kontrast świetny, ale obraz dla mnie za ciemny... Telewizor z RTV-EURO-AGD - całkowita nówka, łącznie z ekranem/folią ochronną. Dla przyszłych użytkowników - od razu wiadomo jak by nie było folii ochronnej na matrycę, że to nie jest nówka. Więcej testów i porównań tak do Epsona 9300, jak i wcześniejszego modelu Samsunga - później... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 11 Stycznia 2019 U mnie na przedniej soczewce nie ma rys wcale a druga to masakra. Pyłki występują ale to przecież nówka . Twój pewnie ma trochę godzin wylatanych. Nowe zdjęcie: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 11 Stycznia 2019 Hubio teraz specjalna "koleżanka leżanka" Ekran na wysokości "kostek" i ostra jazda w 4K HDR, bez tej imitacji, jaką się jarają właściciela projów JVC. ? BTW Co jeszcze śmieszniejsze "puszczajom kuntent" na tych JVC, za pomocą badziewia typu: EGREAT A5!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 12 Stycznia 2019 @boood te pyłki to będą zawsze ale te rysy są niepokojące. Jak możesz to wymień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kendo999 20 Napisano 12 Stycznia 2019 kto nie ma cisnienie to wstrzymać się z bólami w wrześniu 2019 na IFA BERLIN Epson startuje z nowymi modelami 7500/9500 , to co mi wiadomo z pewnego zródła będzie HD10+ HDMI 2.1 , morze 4k native poczekamy zobaczymy, reszta jak zawsze update (jasniej, ciszej lepszy kontrast ,czerń ,ostrość). Miałem robić upgrade mojego projektora ,ale się wstrzymam parę miesięcy żeby potem nie żałować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) boood dobrze, że ja nie wpadłem na pomysł śledzenia rysek i kurzu jak dostałem swój proj... Jeszcze bym coś znalazł.... Jak dla mnie to nie znaczenia, mogło się to nawet zdarzyć w fabryce na etapie sprawdzania i być może tez te ryski. Z tego co pamiętam u mnie też przesłona była uchylona na 25% co mnie zdziwiło... Obraz z projektorów jest tak mocny, że nawet na brudnej białej ścianie jak puszczałem na początku nie było nic widać tj tego brudu. Teorie o pofałdowanych ekranach i napinaczach też można włożyć między bajki. Mój jest pofałdowany niemiłosiernie, ale widać to tylko jak jest spuszczony goły. Po co się stresujesz czym co nie ma sensu ? Puść sobie jakiś film w UHD i zobacz czy te ryski mają jakiś wpływ na obraz, jak zobaczysz jakieś zniekształcenia to wtedy reklamuj. Chyba najlepsze oprócz zwykłych plansz testowych jest przycisk PATTERN na pilocie - ta plansza do ustawiania pozycji obrazu i tam od razu powinieneś coś zobaczyć jak będzie nie tak. I nie myślcie sobie, że jak hubio dostał nową zabawkę czyli telewizor, porzucił momentalnie poczciwego Epsona 9300... Mam kolejne filmy świetnie wypadające na projach: Ucieczka z Nowego Jorku i Ucieczka z Los Angeles. Oba oglądane z DVD... Filmy w większości dziejące się w nocy więc rewelka. To niesamowite, że na filmach, które oglądałem stosunkowo niedawno czyli jakiś rok temu umknęło mi nie tylko z tysiąc detali, które zobaczyłem wczoraj np, że w obu filmach główni źli bohaterowie mają samochody na których są żyrandole, a w LA do tego głowy laleczek... Fajnie też przedstawiono mundury. Filmy wyjątkowo nadające się na projekcję ! Polecam. Dzisiaj już bliżej potestuję TV... Edytowane 12 Stycznia 2019 przez hubio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Stycznia 2019 kto nie ma cisnienie to wstrzymać się z bólami w wrześniu 2019 na IFA BERLIN Epson startuje z nowymi modelami 7500/9500 , to co mi wiadomo z pewnego zródła będzie HD10+ HDMI 2.1 , morze 4k native poczekamy zobaczymy, reszta jak zawsze update (jasniej, ciszej lepszy kontrast ,czerń ,ostrość).Miałem robić upgrade mojego projektora ,ale się wstrzymam parę miesięcy żeby potem nie żałować.Nikt kto ma projektor z tego tematu, nie kupi tegorocznych epsonow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2019 12 godzin temu, Filutek napisał: Co jeszcze śmieszniejsze "puszczajom kuntent" na tych JVC, za pomocą badziewia typu: EGREAT A5!!! Ale Filutku ty też będziesz niedługo miał to JVC lub Epsona (dokładnie nie pamiętam już jak długo i co ci płynie przez ocean... ) i przez jakie badziewie będziesz puszczał zawartość ? Cały czas w planach MAd VR i mocna karta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kendo999 20 Napisano 12 Stycznia 2019 kupować każdy morze nikt nikomu nie zabrania 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) @hubio ty tak na poważnie to napisałeś czy żartujesz? Jeżeli tobie nie przeszkadza że kupujesz jeden z najwyższych modeli epsona a obiektyw wygląda jak kupa to wpadnę do Ciebie i wypoleruję twój obiektyw w epsonie i ewentualnie nowy tv papierem 200 i poprawię 800 bo to tylko rysy których nie zauważysz w normalnym użytkowaniu pewnie. Nie wyobrażam sobie ze kupujesz obiektyw do lustrzanki za konkretną kasę a w środku syf. Moim zdaniem takie porady są złe. Niedługo będziemy musieli brać wszystko co dają bo ludzie jak barany będą wszystko łykać. Zresztą już tak jest przeważnie. A i najważniejsze to jest sprzęt optyczny i obiektyw jest bardzo istotny. Nie czepiam się rysy na obudowie czy pilocie! Edytowane 12 Stycznia 2019 przez boood 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2019 21 minut temu, boood napisał: @hubio ty tak na poważnie to napisałeś czy żartujesz? Jeżeli tobie nie przeszkadza że kupujesz jeden z najwyższych modeli epsona a obiektyw wygląda jak kupa to wpadnę do Ciebie i wypoleruję twój obiektyw w epsonie i ewentualnie nowy tv papierem 200 i poprawię 800 bo to tylko rysy których nie zauważysz w normalnym użytkowaniu pewnie. Nie wyobrażam sobie ze kupujesz obiektyw do lustrzanki za konkretną kasę a w środku syf. Moim zdaniem takie porady są złe. Niedługo będziemy musieli brać wszystko co dają bo ludzie jak barany będą wszystko łykać. Zresztą już tak jest przeważnie. A i najważniejsze to jest sprzęt optyczny i obiektyw jest bardzo istotny. Nie czepiam się rysy na obudowie czy pilocie! Ja po prostu nawet tego nie sprawdzałem... Ani pyłków ani rys. Było napisane w instrukcji żeby nie patrzeć w obiektyw jak jest włączony więc nie patrzyłem, a normalnie przesłona jest zamknięta... Więc może się okazać, że i ja mam ryski od 1,5 roku o których istnieniu nie wiedziałem... coś jak zęby mądrości... Jeśli uważasz to za wadę napisz do sprzedawcy i ci w ciągu 14 dni bez podania przyczyny ma obowiązek wymiany (jak zakup był przez net), natomiast nie wiem czy to mogła by być podstawa do reklamacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) To mam prośbę. Sprawdź u siebie jak to wygląda. Nie trzeba patrzyć w obiektyw bo można wzrok uszkodzić ale wystarczy w trakcie oglądania filmu zerknąć pod kątem i wszystko widać. Miałem niedawno tw6700 i wiem jak powinien wyglądać nowy czysty obiektyw w epsonie. Tam było idealnie. Już wysłałem maila do sprzedawcy. Czekam na odpowiedź. Kolega user7878 ma idealny bez rys bo sprawdzał. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez boood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2019 3 minuty temu, boood napisał: To mam prośbę. Sprawdź u siebie jak to wygląda. Nie trzeba patrzyć w obiektyw bo można wzrok uszkodzić ale wystarczy w trakcie oglądania filmu zerknąć pod kątem i wszystko widać. Miałem niedawno tw6700 i wiem jak powinien wyglądać nowy czysty obiektyw w epsonie. Tam było idealnie. Już wysłałem maila do sprzedawcy. Czekam na odpowiedź. No właśnie można uszkodzić wzrok więc dlatego nigdy nie patrzyłem... Pamiętaj jednak, że ja używam proja od 1,5 roku więc kurz jest na 100%. Sprawdzę ryski... Co się nie robi dla kolegów z forum... Odsunąłem ręcznie przesłonę, a nawet zrobiłem fotki... Ja nie widzę żadnych rysek... Zobacz sam: Możesz te ryski reklamować, rzeczywiście coś nie tak... Z 2 strony może są jakieś z drugiej strony, jak jest włączony... Sam nie wiem... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Niestety widać je tylko na uruchomiony epsonie. One nie są na pierwszej soczewek tylko na drugiej. Ponadto jest taki jakby mleczny. Taki efekt jest po czyszczeniu samą wodą. Pamiętam to z aparatów fotograficznych. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez boood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2019 Jeśli na wewnętrznej to już wiesz na pewno, że to nie był jakiś zwrot, ani powystawowy... I to nie wina sprzedawcy, ewentualnie producenta... Na pewno Espon będzie wiedział najlepiej. Może jeszcze napisz do Epsona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Ja wiem ze to nie wina sprzedawcy. No chyba że świadomie sprzedaje modele odnawiane, naprawione przez producenta. Nowe pudełko, czasami obudowa i heja. Zwłaszcza do Europy środkowowschodniej. Przecież każdy z nas wie co się dzieje ze sprzętem po zwrocie po naprawach gwarancyjnych, uszkodzone w transporcie itp. Korporacje przecież ich nie utylizują tylko wysyłają dalej w świat naprawione. No chyba że te sławne szklane obiektywy małe rączki matują ręcznie i jedna ze środkowych soczewek była podniesiona z podłogi i czyszczona suchą brudną szmatką Trochę mi smutno tylko że zamiast oglądać filmy na projektorze wieczorem muszę pisać jaki mi się trafił bubel ? Edytowane 12 Stycznia 2019 przez boood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Stycznia 2019 Sprawdzę wieczorem, jak to u mnie wygląda. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 12 Stycznia 2019 24 minuty temu, raf7705 napisał: Sprawdzę wieczorem, jak to u mnie wygląda. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 12 Stycznia 2019 Prawdopodobnie obiektyw był "naprawiany". Kto taką fuszerkę odstawił tego nie wie nikt, ale to jest dostateczny powód do reklamacji z tytułu rękojmi. Możemy również to potraktować jako próbę wyłudzenia/oszustwa z K.K., bo projektor był sprzedawany jako nowy a wiadomo, że jest to nieprawda. Piszemy "mientkie" pismo z sugestią, że zastanawiamy się, czy nie padliśmy ofiarą oszustwa i rozważamy kontakt z prawnikiem. Piszemy do Epson Polska i ewentualnie składamy zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa wyłudzenia/oszustwa. BTW Powinno podziałać na "sklepowych po zawodufkach" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) drobinki kurzu na obiektywie po odpaleniu jak prjektor pochodzi na zewnetrznej stronie to normalne, rysy natomiast absolutnie nie. @boood wg mnie powinni Ci wymienic prjektor na nowy wolny od wad. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Zdjęcia tego nie oddają. Druga soczewka wygląda jak szlifowana (polerowana, czyszczona) czymś ściernym. Te rysy są we wszystkich kierunkach możliwych. Jeżeli to naprawdę twarde szkło to nie wiem jak to możliwe naprawdę. Chyba że to nowa technologia (filtr jakiś) poprawiający kolory. Może zmniejszające jasność (pojawiający kontrast ). Ręczna robota precyzyjna (rysy) są w cenie ?? Edytowane 12 Stycznia 2019 przez boood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) 22 godziny temu, hubio napisał: No mam już QLEDA 9F Gratulacje sprawdź proszę jak w Twoim egzemplarzu wyglada panel uniformity / Dirty Screen Effect. Najlepiej jak opiszesz w watku Samsunga. Pomocny temat: https://hdtvpolska.com/jak-sprawdzic-tv-przed-zakupem-poradnik-najwazniejsze-cechy-oraz-czy-jest-nowy/ 22 godziny temu, hubio napisał: Natomiast kontrast i kolory to od razu tak na oko ze 2 razy lepiej do tego TV co miałem wcześniej... oraz Najprostszy z mowliwych filmikow testowych na YT: https://www.youtube.com/watch?v=L86EbWUc9dA 6 godzin temu, hubio napisał: Ja po prostu nawet tego nie sprawdzałem... Ani pyłków ani rys. Dobrze sprawdzic chociaz panel uniformity przed lub zaraz po kupnie, bo jednak placi sie niemale pieniazki i warto wymagac zeby sprzet w tej cenie byl ok. 20 godzin temu, Filutek napisał: Hubio teraz specjalna "koleżanka leżanka" Ekran na wysokości "kostek" i ostra jazda w 4K HDR, bez tej imitacji, jaką się jarają właściciela projów JVC. ? BTW Co jeszcze śmieszniejsze "puszczajom kuntent" na tych JVC, za pomocą badziewia typu: EGREAT A5!!! a w domu wszyscy zdrowi ? Edytowane 12 Stycznia 2019 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Stycznia 2019 Dzięki. Rys żadnych nie ma. Kurz jest widoczny na wewnętrznej, tak samo jak na zewnętrznej.Ale nie w całej powierzchni wewnątrz, tylko na samej soczewce widać i tylko w tym miejscu, gdzie aktualnie świeci wiązka światła. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Stycznia 2019 34 minuty temu, szewi napisał: Gratulacje sprawdź proszę jak w Twoim egzemplarzu wyglada panel uniformity / Dirty Screen Effect. Najlepiej jak opiszesz w watku Samsunga. Pomocny temat: https://hdtvpolska.com/jak-sprawdzic-tv-przed-zakupem-poradnik-najwazniejsze-cechy-oraz-czy-jest-nowy/ Wielkie dzięki Szewi... Wszystko sprawdziłem w natywnym trybie dynamicznym. Coluding - zero.. (Pierwszy telewizor LCD jaki mam bez cloudingu), DSE - dokładnie nie wiem na czym polega problem, muszę się wgryźć w temat, ale na teście z filmiku DSE nie zauważyłem nic niepokojącego... Cała reszta też ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach