boood 21 Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Rozumiem Cię bardzo dobrze. Ja osobiście mam kilka hobby a pieniądze jedne . Ja wyznaje dwie zasady: ogólnie staram się wszystko kupować w najlepszym stosunku cena/jakość. A druga znana wszystkim to : nie widać różnicy to po co przepłacać. W twoim przypadku wstawić nie widać "dużej" różnicy. Osobiście kupiłem tw 6700 oddałem bo miał defekt obrazu (pisałem na forum) i teraz co walczę ze sobą czy kupić drugiego czy może jednak 7300. Z obrazu 6700 byłem bardzo zadowolony. Piękny jasny dynamiczny obraz. Jedyny minus to troszkę słabsza ostrość na obrzeżach. Cichutko w trybie eco. Teraz tak tw 7300 dopłata 2500 kontrast natywny jak i dynamiczny sporo mniejszy niż 6700. Ma 4k ale z HDR tylko do 30Hz ale bez upłynniacza. Hdmi tylko 1.4. Filmów UHD HDR nie kolekcjonuje tylko tyle co w netflixe (dużo tego obecnie nie ma) Natomiast materiałów w 1080p jest multum. Jak dla mnie obecnie jedyny plus 7300 to jakość obiektywu (ostrość, dokładność) pełna elektryka i tyle. A jak wiemy wszyscy co jest najważniejsze w obrazie? Kontrast który tw 7300 ma mniejszy. Kupiłbym 7300 jakby miał lepszy kontrast niż 6700 Edytowane 9 Stycznia 2019 przez boood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 9 Stycznia 2019 HDMI 1.4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 9 Stycznia 2019 @boood teraz jak ceny 7300 spadły jeszcze bardziej to pomyśl o zmianie na model 7300. Nie patrz na cyferki. Tutaj największa różnicą jest 4k. Ja naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy piszą, że nie widzą róznicy między 1080p a 4k. Na TV np. 55' to jeszcze bym zrozumiał ale jak ktoś ma projektor i ekran 100' i wiekszy to materiały w 4k wyglądają rewelacyjnie a różnica miedzy 4k a 1080p jest niemal tak widoczna jak kiedyś między SD i HD. Jak masz źródła 4k to nawet się nie zastanawiaj. Dodatkowo dostępność EH-TW7300 jest coraz mniejsza bo pojawił się nowszy i droższy 7400, który nie różni się niczym od 7300 poza ceną ? 30 minut temu, raf7705 napisał: No fajnie to opisałeś. Jestem ciekaw, jaką podejmiesz decyzję. Raf ta decyzja już chyba siedzi w mojej głowie od jakiegoś czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 9 Stycznia 2019 22 minuty temu, raf7705 napisał: HDMI 1.4? Chodziło mi że wsadzili tam jakieś wykastrowane hdmi max 3840x2160 24Hz/25Hz/30 Hz 10,2 Gbps 340 MHz. Najśmieszniejsze jest to że to samo zrobili w tw 7400 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 9 Stycznia 2019 2 godziny temu, user7878 napisał: Jestem po testach JVC X7900 vs Sony VW270 vs Epson 7300. Nie chce wszystkiego opisywać ale najlepszym wg mnie projektorem jest JVC. JVC - Czernie w tym projektorze są niesamowite. Co za tym idzie reszta kolorów i kontrast jest niemal wzorowy. Zarówno filmy (w 4k HDR jak i Full HD) wyglądają świetnie, bardzo naturalnie. Szczegółowość i wyrazistość jest na bardzo wysokim poziomie. To samo ze sportem. Piłka nożna w 4k wygląda bardzo dobrze. Dodatkowo włączony upłynniacz w 4k robi świetną robotę. Sony - ten projektor to też świetny sprzęt. Obraz jest naturalny, kolory żywe, zarówno w filmach jak i w sporcie. Szczegóły, wyrazistość super. Co było gorsze od JVC to wyraźnie ciemniejszy obraz - to mi bardzo przeszkadzało i myślę, że na dłuższą metę byłoby męczące. Czernie są zauważalnie słabsze od JVC. Widać to wyraźnie na ciemnych scenach np. w Blade Runner. Kolor czarny w niektórych scenach wpada w zabarwienia fioletu czy też szarości. Jak się ogląda tylko obraz z tego projektora to można nawet tego nie zauważyć lub po prostu uważać, że tak ma być ale jak porównałem to bezpośrednio z JVC (ta sama scena na tym samym ekranie) zasłaniając jeden projektor (fajna funkcja HIDE w JVC) to widać to było od razu. W JVC czarny był zawsze czarny. Ogólnie Sony to świetny sprzęt ale jakby miał z 300-500 lumenów więcej brałbym go również pod uwagę. Epson - w filmach a szczególnie w ciemnych scenach wyraźnie słabszy od obu. W Blade Runner tam gdzie JVC jest czarny to Epson szary przez co cały obraz wygląda jak z innego filmu. W jasnych scenach już nie ma takiej różnicy a obraz jest dużo bardziej akceptowalny. Najlepiej epson wypada w sporcie. Mecze piłki nożnej w 4k na wszystkich 3 projektorach wyglądały bardzo dobrze. Na Epsonie obraz podobał mi się nawet bardziej niż na Sonym ze względu na jasność epsona. Jedyny minus tutaj to brak upłynniacza w 4k w Esponie. Praktycznie w każdym testowanym filmie JVC był lepszy od Sonego i oczywiście od Epsona. Ciekawostką była jednak scena z Dunkierki z 5 minuty filmu jak jest wejście na plażę. Ta scena jest bardzo nasycona kolorami. Niebo jest super błękitne a piasek na plaży bardzo wyrazisty i nasycony. Najlepiej wypadł tutaj Sony. Scena wygląda niemal jak na OLEDzie. Jakby był jeszcze ciut bardziej jasny to dałbym Referencje za tę scenę co ciekawe Epson był tutaj na drugim miejscu a w JVC nie udało mi się tak podbić kolorów żeby nasycić obraz tak jak w Sonym. Możliwe, że gdzieś w menu ustawień można by coś zmienić ale mi się nie udało. Ustawienia Sony VW270 miałem od @Bipo, ustawienia JVC od @szewi a Epson grał na moich ustawieniach. Moja konkluzja jest taka JVC to świetny projektor, niemal idealny, Sony zaraz za nim jednak dla mnie ciut za ciemny, a na końcu Epson. Co więcej obraz z Epsona naprawdę nie odstaje aż tak bardzo od tych dwóch. Tzn żeby to dobrze określić - jest wyraźna różnica ale obraz z Epsona szczególnie w sporcie w 4k jest spokojnie do zaakceptowania. Zamiast rozwiać sobie wątpliwości to teraz jestem jeszcze bardziej zamotany czy zmieniać 7300 na JVC lub Sony czy zostać z Epsonem. W brew pozorom wybór wcale nie jest taki prosty jakby się mogło wydawać... Super, że zrobiłeś takie porównanie ! Wreszcie mamy konkret ! Przypomnij mi tylko czy masz salkę czy zaadaptowany salon czy tylko zaciemnienie żaluzjami ? Mnie najbardziej ciekawią właśnie jasne sceny, a dokładnie np postać w pokoju do którego wpadają naturalne promienie słoneczne (nie sztuczne światło) bo w takich scenach dla mnie proj siada. Czy może zauważyłeś taką lub podobną scenę i jak wypadły na JVC i Sony ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 9 Stycznia 2019 @hubio ja testowałem w salonie w dedykowanej salce. Wszystko idealnie czarne pod projektor. W domu u siebie mam praktycznie identyczne warunki. Jak kupowałem Epsona 7300 to miałem pokój z białym sufitem i jasnymi ścianami, a później dopiero zrobiłem sobie "jaskinie nietoperza" Jak zaciemniłem pokój (czarny sufit, ściany boczne) to różnica w kontraście na Epsonie 7300 była kolosalna. Dla mnie podstawa to właśnie ciemny pokój projekcyjny. Tam można uzyskać największą różnicę w jakości obrazu a dopiero później model projektora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
potas 2 Napisano 9 Stycznia 2019 Pytanie jak wypadnie Epson 9300/9400 vs JVC X7900. Czy będzie mniejsza różnica niż z 7300. Patrząc na cenę JVC i możliwe jeszcze pole do negocjacji zbliżamy się bardzo do ceny katalogowej 9400. I mam mętlik w głowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobbi 53 Napisano 9 Stycznia 2019 12 minut temu, potas napisał: Patrząc na cenę JVC i możliwe jeszcze pole do negocjacji zbliżamy się bardzo do ceny katalogowej 9400. I mam mętlik w głowie... Tylko że cenę 9400 tez można negocjować . Obecnie najniższa jaką mi zaproponowano to 11 000 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 9 Stycznia 2019 Chodziło mi że wsadzili tam jakieś wykastrowane hdmi max 3840x2160 24Hz/25Hz/30 Hz 10,2 Gbps 340 MHz. Najśmieszniejsze jest to że to samo zrobili w tw 7400 HDMI jest w standardzie 2.0 Przepustowość ma ograniczoną do 10.3 Gb/sek. Nie tylko Epson miał takie ograniczenie.Faktycznie tw7400 ma nadal ograniczenia w tym temacie. Również bardzo mnie to zaskoczyło. Jak już dali nowy model, to powinien się czymś różnić od poprzedniego.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 9 Stycznia 2019 Popatrzcie a w tv boxach na amlogic 905x za 150 zł dają pełne hdmi 2.0b. 7 minut temu, raf7705 napisał: Faktycznie tw7400 ma nadal ograniczenia w tym temacie. Również bardzo mnie to zaskoczyło. Jak już dali nowy model, to powinien się czymś różnić od poprzedniego.... Nowy tylko z nazwy i trochę ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobbi 53 Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) 12 minut temu, raf7705 napisał: Faktycznie tw7400 ma nadal ograniczenia w tym temacie. Również bardzo mnie to zaskoczyło. Jak już dali nowy model, to powinien się czymś różnić od poprzedniego.... No zmienili : differences between 7300 are as follows:7400 - more lumens 2400, better contrast 200000:1, quicker 4k mirrors for more sharp 4k picture. one disadvantage is higher fan noise - this is surprise for me, as 9400 has even more lunmens and fans are as quite as 7300 models. do not understand this. 7400 normal mode is as noisy as 7300 high mode. but if you are fine with ECO - both PJ has 20 dB so with ECO you should be fine with very low noise . czyli troche poprawili troche zepsuli? Edytowane 9 Stycznia 2019 przez lobbi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 9 Stycznia 2019 No pewnie papierowy kontrast większy a według testów jest mniejszy. Podobno też optyka już nie ta według niektórych zagranicznych testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 9 Stycznia 2019 No to od cholery zepsuli. Tryb normalny ma jeszcze akceptowalny hałas, szczególnie jak oglądam w słuchawkach. Tryb dynamiczny ma nie akceptowalny poziom głośności.To jak tryb normalny w tw7400 generuje taki hałas, jak tw7300 w trybie dynamicznym, to ja pierniczę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 9 Stycznia 2019 W sumie to fajnie dla nas... Jak się wieść rozniesie, z rynku wyparują nowe 7300/9300 i będą tylko 7400/9400 to nasze używki będą chodziły po tyle co nówki te "nowe"... Chyba, że softwarowo Epson rozwiąże te problemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
potas 2 Napisano 9 Stycznia 2019 41 minut temu, lobbi napisał: Tylko że cenę 9400 tez można negocjować . Obecnie najniższa jaką mi zaproponowano to 11 000 . To myślę, że po negocjacjach różnica w cenie między Epson 9400 a JVC X7900 wyjdzie około 4 000-5 000 zł - czy warto dopłacać?... 9400 podobno nie ma tego problemu z głośnością co 7400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 9 Stycznia 2019 Kontrast z francuskiego testu tw 7400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 9 Stycznia 2019 4 godziny temu, lobbi napisał: Tylko że cenę 9400 tez można negocjować . Obecnie najniższa jaką mi zaproponowano to 11 000 . I to jest konkret, czy "czernina" od JVC, jest wart 6-7 tysi ekstra? ? 9400 pewnie poniżej 10 tysi już niedługo! ? (aby do wiosny, bo nie jest źle, jak się uwale przed prawdziwym 4k z 1000 nitów i czerniami jak w JVC, no i słodkie uczucie, że to za 3 tysie ino)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 10 Stycznia 2019 Zrobilem porównania między mieszanką farby mix i zupełnie nowou technologii ekranu po lewej nowa technologia w prawo farebny mix w tyłu to płótnie białe gain 1.0 dzisiaj będę miał próbkę Screen Innovations Slate™ Zero Edge™ FLEX i zrobie porównania 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 10 Stycznia 2019 A co to za " nowa technologia ekranu". Bardzo ładnie to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 10 Stycznia 2019 1 godzinę temu, boood napisał: A co to za " nowa technologia ekranu". Bardzo ładnie to wygląda. Są to z specjalne warstwy PVC włókien, a w to sumie 4 warstw. Dzięki temu to eliminuje wychodzące odbicie a także i eliminuje światło około w pokoju. Narazie sie to znajduje w fazie rozwoju i tuningu ? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 10 Stycznia 2019 No i kupiłem tw 7300. Będę testował w weekend. Jestem ciekaw czy różnica w obrazie będzie warta dopłaty 2500 zł względem tw 6700. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 10 Stycznia 2019 Witaj w klubie. Moim zdaniem bardzo dobra decyzja. Testuj 4k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 10 Stycznia 2019 4 minuty temu, boood napisał: No i kupiłem tw 7300. Będę testował w weekend. Jestem ciekaw czy różnica w obrazie będzie warta dopłaty 2500 zł względem tw 6700. Gratuluje, decyzja prawidłowa. Ja coraz częściej myślę o prawdziwym 4k w projekcji. Mam pełen komfort w podejmowaniu decyzji, bo: jak się uwale na "specjalny tapczanik" przed prawdziwym 4k z 1000 nitów i czernią jak w JVC, no i słodkie uczucie, że to za 3 tysie ino, to mogę na zimno kalkulować! BTW Panowie założe się że, Epson coś knuje po cichaczu.... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 10 Stycznia 2019 A cebulę podlewałeś dzisiaj..... 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kendo999 20 Napisano 10 Stycznia 2019 idą lepsze ceny dla jvc po negocjacji x7900 14500 brutto nie jest zle jeszcze troche poczekam i za 12 kola wyrwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach