hubio 415 Napisano 30 Grudnia 2018 2 godziny temu, Filutek napisał: Porównujemy Twój wybór Samsung QE75Q9FNA z moim. BTW Ja osiągam efekt dużego, 120 Inch ekranu, z moim 65 Inch LED, za pomocą prostego sposobu, uwalam się na legowisko i ekran mam 1.0 do 1.5 m od nosa czubki palców są za telewizorem, dolna krawędź jest centymetr pod kostkami. Ważną i kluczową sprawą jest tzw. jak najszersze widzenie "peryferyjne". A nie lepiej kupić wypasiony tablet i oglądać go 10 cm od nosa... ? Wtedy byś jeszcze więcej zaoszczędził a miałbyś "prawie" to samo... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 30 Grudnia 2018 1 godzinę temu, hubio napisał: A nie lepiej kupić wypasiony tablet i oglądać go 10 cm od nosa... ? Wtedy byś jeszcze więcej zaoszczędził a miałbyś "prawie" to samo... A gdzie widzenie "peryferyjne" na tym tablecie i pamiętaj, że większość ogląda parą oczu! Muszę jeszcze przytoczyć pewne zwyczaje "salonowców", oni uwielbiają oglądać na ~~100 calowych ekranach z odległości 5-10 m!!! ? Im droższy projektor tym dalej od ekranu! ?? (to jest dopiero ostra jazda!!!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Taką mam refleksję po poście Filutka - po co my w ogóle kupujemy/wymieniamy projektory. Zastanawiamy się czy lepszy Epson czy JVC skoro Filutek znalazł genialny (!), prosty (!) pomysł za parę tyś - nie kupować coraz większych ekranów czy TV tylko to widza przesunąć bliżej... To po prostu genialne... W zasadzie to aż strach rozgłaszać tak wielką nowinę bo producenci projektorów wszyscy splajtują, a producenci TV będą produkować max 65 cali.... Szewi sprzedawaj w diabły to swoje JVC, Ty Raf tego Epsona i kupujemy Philipsa 65'', rozkładamy legowisko ok 1m - 1,5m i zostaje nam w kieszeni 20 parę tysięcy, nieprzycebulimy (cokolwiek to znaczy... ) i będziemy mieli PRAWIE to samo... To tak jak z samochodami i Seicento jeździ i Bentley - oba mają silniki, drzwi, karoserię - po co więc kupować Bentleya.... 6 minut temu, Filutek napisał: oni uwielbiają oglądać na ~~100 calowych ekranach z odległości 5-10 m!!! ? Ale niby kto ? Ja 100 cali oglądam z 2,5m i bez obrazu anamorficznego nie łapę całości, z tej samej odległości 75'' TV i tu już wszystko ogarniam... Kto niby z tego forum ogląda z 10m 120 cali ??? Szewi to chyba jakieś 3,5 albo 4 i Raf podobnie... Edytowane 30 Grudnia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 30 Grudnia 2018 7 minut temu, hubio napisał: Taką mam refleksję po poście Filutka - po co my w ogóle kupujemy/wymieniamy projektory. Zastanawiamy się czy lepszy Epson czy JVC skoro Filutek znalazł genialny (!), prosty (!) pomysł za parę tyś - nie kupować coraz większych ekranów czy TV tylko to widza przesunąć bliżej... To po prostu genialne... W zasadzie to aż strach rozgłaszać tak wielką nowinę bo producenci projektorów wszyscy splajtują, a producenci TV będą produkować max 65 cali.... Szewi sprzedawaj w diabły to swoje JVC, Ty Raf tego Epsona i kupujemy Philipsa 65'', rozkładamy legowisko ok 1m - 1,5m i zostaje nam w kieszeni 20 parę tysięcy, nieprzycebulimy (cokolwiek to znaczy... ) i będziemy mieli PRAWIE to samo... To tak jak z samochodami i Seicento jeździ i Bentley - oba mają silniki, drzwi, karoserię - po co więc kupować Bentleya.... Ale niby kto ? Ja 100 cali oglądam z 2,5m i bez obrazu anamorficznego nie łapę całości, z tej samej odległości 75'' TV i tu już wszystko ogarniam... Kto niby z tego forum ogląda z 10m 120 cali ??? Szewi to chyba jakieś 3,5 albo 4 i Raf podobnie... No napisałem przeca, że prawdziwy salonowiec, taki z krwi i kości, najlepiej z projektorem JVC, no i ta odległość musi być większa znacznie od 2 m!!!! BTW No i oczywiście pomalowane na jasno ściany, absolutnie bez jakiegokolwiek velvetu! a i jeszcze koniecznie najdroższy ekran(przy białych ścianach)!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 30 Grudnia 2018 Ja u siebie zawsze proponuje obejrzeć moja 50" plazmę z metra a później z góry zjeżdża 3m ekran 130" oglądany z 3.5m i zgadnijcie co robi efekt WOW... super hiper 50" z 1m czy 130" z 3.5m.... prosty test a od razu uświadamia co tak naprawdę robi efekt kinowy i daje niesamowite wrażenia.....:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebaa 8 Napisano 30 Grudnia 2018 Czesc... mam coz nowego... Jest to specjalny materiał do projekcji (ARL). Jest to na projektorie JVC x7900 (ECO bez kalibracji). jutro będę miał bardziej szczegółowe zdjęcia i wideo na youtube To jakaś folia lub inny film naklejany na ekran stały czy gotowa tkanina. Przypomniałeś mi że rozmawialiśmy kiedyś o próbkach Twojej farby namalowanej na płycie. Jeśli masz jakąś próbkę wolną to poproszę. Adres i ewentualnie zwrot kosztów przesyłki załatwimy na PW. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 30 Grudnia 2018 test światła halogenowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Grudnia 2018 @riddle lepiej opisz wrażenia z x7900 Mialeś zarowno 7300 jak i 9300 więc jak najbardziej podziel się uwagami. Jak JVC radzi sobie w sporcie? Ja w koncu po nowym roku jade go na zywo ogladac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 30 Grudnia 2018 Przed chwilą, user7878 napisał: @riddle lepiej opisz wrażenia z x7900 Mialeś zarowno 7300 jak i 9300 więc jak najbardziej podziel się uwagami. Jak JVC radzi sobie w sporcie? Ja w koncu po nowym roku jade go na zywo ogladac A z jakiej odległości chcesz/musisz oglądać i jaki rozmiar ekranu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Grudnia 2018 Filutek moglbys nie pisac przez chwile w tym temacie? Chcialbym sie czegos dowiedziec od osob ktore maja/mieli te projektory a nie od teoretykow z lcd philipsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 30 Grudnia 2018 7 minut temu, user7878 napisał: @riddle lepiej opisz wrażenia z x7900 Mialeś zarowno 7300 jak i 9300 więc jak najbardziej podziel się uwagami. Jak JVC radzi sobie w sporcie? Ja w koncu po nowym roku jade go na zywo ogladac to jest u przyjacielem, i ja wciąż czekam na następne generacje N5/N7 ? 6 minut temu, Filutek napisał: A z jakiej odległości chcesz/musisz oglądać i jaki rozmiar ekranu? To jest mniejsza tablica testowa 80" w odległości 6m. Nie było hotspotu w odległości 4m. @user7878 JVC ma niesamowity kontrast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Grudnia 2018 @riddle nie wazne czyj Do filmow to wiem że jest super - oledowo ale jakbys mogl to napisz jak wygląda sport - pilka nozna w szybkim ruchu. Epsony są swietne w sporcie a JVC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 30 Grudnia 2018 @user7878 Myślę, że JVC u mie to lepiej, bo może obsługiwać interpolacje w 4K i EPSON nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebaa 8 Napisano 30 Grudnia 2018 test światła halogenowego Pięknie! Prawie czarna płyta i brak hotspotu. Co to za kosmiczna technologia? Sam to wymalowałeś czy testujesz kogoś wyrób i pomysł DIY? Piszę się na to. Ile to może kosztować na 100cali ekranu ramowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 30 Grudnia 2018 4 minuty temu, sebaa napisał: Pięknie! Prawie czarna płyta i brak hotspotu. Co to za kosmiczna technologia? Sam to wymalowałeś czy testujesz kogoś wyrób i pomysł DIY? Piszę się na to. Ile to może kosztować na 100cali ekranu ramowego? To jest materiał na zamówienie z próbki farby tego mixu ( składa się z kilku warstw )... i dzięki temu otrzymal bardzo ciekawych funkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 31 Grudnia 2018 Porównujemy Twój wybór Samsung QE75Q9FNA z moim. BTW Ja osiągam efekt dużego, 120 Inch ekranu, z moim 65 Inch LED,za pomocą prostego sposobu, uwalam się na legowisko i ekran mam 1.0 do 1.5 m od nosaczubki palców są za telewizorem, dolna krawędź jest centymetr pod kostkami. Ważną i kluczową sprawą jest tzw. jak najszersze widzenie "peryferyjne". Cebula 100% hehe. A jakie to miały być jaskinie z welurem robione i projektory wypasione. A teraz nos w telefon 6" i też jest peryferyjne widzenie, hehehe. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 31 Grudnia 2018 9 godzin temu, user7878 napisał: @riddle lepiej opisz wrażenia z x7900 Mialeś zarowno 7300 jak i 9300 więc jak najbardziej podziel się uwagami. Jak JVC radzi sobie w sporcie? Ja w koncu po nowym roku jade go na zywo ogladac Obowiązkowo sobie porównaj JVC540/7900 z 270 sony i swoim epson em chyba że już będą nowe JVCy i eson 9400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 31 Grudnia 2018 [mention=154334]Bipo[/mention] Ty zdaje sie masz Sony 270? Motion w TV Sony jest znakomity. Czy w projektorach jest tak samo dobrze? Ja już w sumie decyzje podjąłem że bedzie to JVC x7900 ale jeszcze jedno co muszę sprawdzić to sport. Wedlug tego co wiem: Do filmów JVC miażdży wszystko. Kontrast i ogolne wrazenie jest niemal OLEDowe. W sporcie jeszcze go nie widziałem.Epson jest w sporcie 4k świetny, w full hd bardzo dobry. W filmach widac juz jednak duzo szarego, kontrast jest zdecydowanie słabszy od jvc ale dalej na odpowiednim poziomie. Co do Sony to przyznam że widziałem tylko model 260 i tam kolory były super, kontrast wyraźnie slabszy od JVC (RS440) i w moim odczuciu calosc wypadała lepiej od epsona ale nie na tyle zebym doplacal wtedy do sonego.Ogolnie po tamtych testach wybralem epsona 7300 jako najlepsza jakosc do ceny. Jednak w glowie ciagle siedzial ten obraz z JVC...[mention=154334]Bipo[/mention] a jakie masz wrażenia z Sonego 270? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 31 Grudnia 2018 12 godzin temu, Bipo napisał: zgadnijcie co robi efekt WOW... super hiper 50" z 1m czy 130" z 3.5m... ... wszystko zależy od tego czy ogląda to Filutek czy ktoś inny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 31 Grudnia 2018 1 godzinę temu, user7878 napisał: [mention=154334]Bipo[/mention] Ty zdaje sie masz Sony 270? Motion w TV Sony jest znakomity. Czy w projektorach jest tak samo dobrze? Ja już w sumie decyzje podjąłem że bedzie to JVC x7900 ale jeszcze jedno co muszę sprawdzić to sport. Wedlug tego co wiem: Do filmów JVC miażdży wszystko. Kontrast i ogolne wrazenie jest niemal OLEDowe. W sporcie jeszcze go nie widziałem. Epson jest w sporcie 4k świetny, w full hd bardzo dobry. W filmach widac juz jednak duzo szarego, kontrast jest zdecydowanie słabszy od jvc ale dalej na odpowiednim poziomie. Co do Sony to przyznam że widziałem tylko model 260 i tam kolory były super, kontrast wyraźnie slabszy od JVC (RS440) i w moim odczuciu calosc wypadała lepiej od epsona ale nie na tyle zebym doplacal wtedy do sonego. Ogolnie po tamtych testach wybralem epsona 7300 jako najlepsza jakosc do ceny. Jednak w glowie ciagle siedzial ten obraz z JVC... [mention=154334]Bipo[/mention] a jakie masz wrażenia z Sonego 270? Czesc, zobac: https://eu.jvc.com/microsite/eu/dla-x9000/feature01.html New Motion Enhance Clear Motion Drive with High-speed LSI I co najlepsze, zna technologię co MaxCLL and Max FALL (to część technologii HDR10 +) i s połączenie z Panasonic UB820 lub OPPO 203 (BETA FW HDR10+) hehe 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 31 Grudnia 2018 3 godziny temu, hubio napisał: ... wszystko zależy od tego czy ogląda to Filutek czy ktoś inny. Czy ktoś ma "normalny" wzrok, czy jednak jest "upośledzony" przez samolubną nature! Polecam wszystkim analizę tego wykresu i kreatywne wnioski, zamiast żyć i rozmnażać się w "salonowych zabobonach"! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) 17 godzin temu, hubio napisał: Taką mam refleksję po poście Filutka - po co my w ogóle kupujemy/wymieniamy projektory. Zastanawiamy się czy lepszy Epson czy JVC skoro Filutek znalazł genialny (!), prosty (!) pomysł za parę tyś - nie kupować coraz większych ekranów czy TV tylko to widza przesunąć bliżej... To po prostu genialne... W zasadzie to aż strach rozgłaszać tak wielką nowinę bo producenci projektorów wszyscy splajtują, a producenci TV będą produkować max 65 cali.... Szewi sprzedawaj w diabły to swoje JVC, Ty Raf tego Epsona i kupujemy Philipsa 65'', rozkładamy legowisko ok 1m - 1,5m i zostaje nam w kieszeni 20 parę tysięcy, nieprzycebulimy (cokolwiek to znaczy... ) i będziemy mieli PRAWIE to samo... To tak jak z samochodami i Seicento jeździ i Bentley - oba mają silniki, drzwi, karoserię - po co więc kupować Bentleya.... Ale niby kto ? Ja 100 cali oglądam z 2,5m i bez obrazu anamorficznego nie łapę całości, z tej samej odległości 75'' TV i tu już wszystko ogarniam... Kto niby z tego forum ogląda z 10m 120 cali ??? Szewi to chyba jakieś 3,5 albo 4 i Raf podobnie... PRAWIE - dobrze powiedziane. Roznica w cenie modeli TV nie bierze sie znikąd. w zasadzie sprowadza sie do 4 punktów: jakosc wykonania, potencjalne problemy ktore moga (oczywiscie nie musza) wyjsc w trakcie eksploatacji, parametry oraz serwis. Trzeba przyznać, że parametry jak sie ma szczescie co do modelu (oczywiscie loterie co do paneli itp zdarzaja sie też w przypadku topowych modeli LG i Sammego...) sa bardzo spoko, szczegolnie kontrast za sprawa pelnego podswietlenia, troche kosztem detali. Sa oczywiscie lepsze TV pod katem jasnosci, kontrastu, wykonania i serwisu i za to sie doplaca. Takze dzieki Hubio za rady, ale no thanks Projektor JVC trwale zadomowił się w mojej salce. Rozliczne peany ze strony Filutka pod adresem zakupionego przez niego modelu TV 8102 mnie nie przkeonuja i nie zmienia mojego zdania, mimo wszystko Ale spoko ze Filutek jest zadowolony z zakupu, bo o to w tym wszystkim chyba chodzi, zeby znalezc ten zloty srodek. Ja znalazlem swoj z TV i projektorem. Oprocz tego do salonu tez bedzie TV FALD, ale nie spieszy mi sie, wystarczy ze kupilem oleda tegoroczny model (oczywiscie oleda na nic nie zamienie - nadal uwazam ze to najlepsze TV jakie sa do filmów). Wiadomo ze za chwile bedzie cos lepszego, wiekszego i drozszego, a to co sie kupilo chwile temu bedzie tansze 2x, wiec trzeba sie troche uspokoić i miec zdrowe podejscie w temacie ... Ja ogladam projektor ~120" z 3-3,5m, OLEDA 65" z ok 2m. O widze ze sie łapie w tabeli Filutka Edytowane 31 Grudnia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 31 Grudnia 2018 2 godziny temu, szewi napisał: Ja ogladam projektor ~120" z 3-3,5m, OLEDA 65" z ok 2m. O widze ze sie łapie w tabeli Filutka A u mnie w DVD nie starczyło skali..... Wczoraj na projektorze Armageddon na DVD. Jak wcześniej oglądałem ten film na TV (ale dawno temu) to umknęło mi właściwie wszystko co się działo na asteroidzie... Tyle detali w czerniach i tylko na Epsonie było widać dobrze świder, te wszystkie wybuchy... Każdy film jaki oglądam na Epsonie odkrywam na nowo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Widzę że moje 4k uhd na 130" z 3.5m też się łapie ? na tym wykresie..:-) Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Bipo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 31 Grudnia 2018 Ja jestem na granicy @hubio to za kilka lat Armagedon w 1080p i drugą asteroidę zobaczysz Szczęśliwego Nowego Roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach