Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, hubio napisał:

No już wiem co będzie moim celem zakupowym. Nie będzie to inny projektor.... :)  W szaleństwie świątecznym chciałem kupić TV Samsunga QLED QE75Q9FNA czyli flagowy model z kropką kwantową za 19 tyś, ale okazuje się, że moje marzenie czyli 8K (QE75Q900RATXXH) już teraz na starcie kosztuje 29 tyś więc może za rok cena spaść do 25 tyś. Fajnie będzie mieć pierwszy TV 8K.... :)

QE75Q900RATXXH  - cena już spadła poniżej 25K :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując pierwszy tv 8K strzelalasz sobie w kieszeń . Ten telewizor jest tyle samo wart , co pierwszy tv 4K , czyli gó...

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, potas napisał:

QE75Q900RATXXH  - cena już spadła poniżej 25K :)

gdzie ? edit// już znalazłem... :) Może więc będzie szybciej niż za rok...

16 minut temu, Tofikmax napisał:

Kupując pierwszy tv 8K strzelalasz sobie w kieszeń . Ten telewizor jest tyle samo wart , co pierwszy tv 4K , czyli gó...

Dlaczego tak uważasz ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo znając życie w tym biznesie , dla 8K wymyślą HDR 25.5 i ch... wie , co jeszcze , aby głupi Kowalski gonił królika.  

Może niech odezwą się koledzy , którzy kupili pierwsze tv 4K  . Są nic nie warte , kupa złomu , eco śmieci . 

Edytowane przez Tofikmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując ten TV raczej nie będę się nastawiał na materiały 8K których jest mało i długo będzie mało. Chodzi mi o upscalowanie już istniejących i na tym mi zależy.

Edytowane przez hubio
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upscaling do 8k bedzie na tym tv niewidoczny albo ledwo widoczny. @hubio ale to bedzie coś - Twoja kolekcja DVD w 8k

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, user7878 napisał:

Upscaling do 8k bedzie na tym tv niewidoczny albo ledwo widoczny.

A dlaczego tak uważasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby 8k miało sens to potrzeba ekranu minimum 100' i materiału w 8k. Jeżeli już chcesz TV 8k to moim zdaniem warto poczekać na większe przekątne i na to jak ten standard sie zadomowi. To co pisali koledzy wyżej - hdmi 2.1 nowy HDR i nie wiadomo co jeszcze wymyślą.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się między: serią 7, serią 9 w 4K i tym 8K. Różnica między najtańszym z serii 7 a tym 8k to jakieś 8 tyś. Po za tym powstał taki problem, że do stolika mi wchodzą te 4K, a ten 8K wymagał by zmian w całym salonie, nowy stolik, nowe rozmieszczenie mebli itd więc jednak chyba zostanie to 4K. Dzięki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie co dobrze zaświeci w HDR   uhd na ekranie 150"  planuje na nowy rok upgrade sprzętu i ekranu nie wiem  , czy  przy powierzchni ekranu 150 ''   bedzie dobry efekt HDR  przymierzam się  do epsona 9400 vs jvc 5900  testował ktos  hdr na takiej przekątnej, może  inny sprzęt polecacie.

Edytowane przez kendo999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, hubio napisał:

Kupując ten TV raczej nie będę się nastawiał na materiały 8K których jest mało i długo będzie mało. Chodzi mi o upscalowanie już istniejących i na tym mi zależy.

Drogi Hubio, jeśli do zagadnienia upscalowania, 

nie podejdziesz, jak prawdziwy salonowiec/pelikan z "paździerzem" typu Egreat A5,

tylko jak prawdziwy miłośnik technologii obrazu i wybierzesz HTPC + madVR,

to wtedy będziesz zadowolony i spełniony! ?:wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, raf7705 napisał:

Hubio stawia na DVD. To mu żaden madvr nie pomoże emoji3.png

To raf jest kłamstwo. Ja DVD to od roku nie kupiłem. Chyba przeoczyłeś moją "akcję" wymiany DVD na BD i UHD jaką zrobiłem w zeszłym roku. To tylko co się dało powymieniałem.

Natomiast DVD oglądam jak najbardziej np. wczoraj Fargo i nie mam z tym problemu, a zdjęcia wklejałem w tym wątku już tyle razy, że jakość obrazu mogłeś zobaczyć. Komórka zniekształca, ale kontrast czy jasność, ale nie tego czy są piksele, ziarno itd. A z tego co pisał Filutek i sam czytałem właśnie HTCP - madVR poprawiają jakość DVD... tylko nie mam czasu na takie zabawy. Zaryzykuję tezę, że na ekranie 100'' i dodatkowo obrazie anamorficznym DVD jak najbardziej do oglądania na Epsonach 9300.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 27.12.2018 o 02:29, raf7705 napisał:

Hubio stawia na DVD. To mu żaden madvr nie pomoże emoji3.png

DVD w 8K to może być hit :) Żarcik oczywiscie. @hubio zamiast sie pakować w 8k w tych pieniazkach zainwestuj w dobra kolekcje 4k na plytach ;)

Troche maly rozmiar przekatnej w TV z 8k (bo tak nalezy patrzec na 75" dla tego standardu).

Brak HDMI 2.1 oraz materiałów . Z tym zlaczem to faktycznie troche analogicznie jak pierwsze TV 4K z HDMI 1.4

Upscaling pewnie jakis tam bedzie, ale zeby to zobaczyc pewni etrzeba bedzie siedziec z nosem w ekranie.

Lepiej kupic TV 85 cali 4K, mozna wyrwac w dobrych pieniazkach.

Pozdrawiam Noworocznie.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, szewi napisał:

DVD w 8K to może być hit :) Żarcik oczywiscie. @hubio zamiast sie pakować w 8k w tych pieniazkach zainwestuj w dobra kolekcje 4k na plytach ;)

Troche maly rozmiar przekatnej w TV z 8k (bo tak nalezy patrzec na 75" dla tego standardu).

Brak HDMI 2.1 oraz materiałów . Z tym zlaczem to faktycznie troche analogicznie jak pierwsze TV 4K z HDMI 1.4

Upscaling pewnie jakis tam bedzie, ale zeby to zobaczyc pewni etrzeba bedzie siedziec z nosem w ekranie.

Lepiej kupic TV 85 cali 4K, mozna wyrwac w dobrych pieniazkach.

Pozdrawiam Noworocznie.

Na 90% kupię Samsung QE75Q9FNA czyli flagowca 4K z 2018 r. i już zostanie jako docelowy. Po prostu te 8K nie miałbym jak ustawić + przekonały mnie wasze argumenty + pierwsze urządzenia z nowymi technologiami bywają zawodne.

Szczęśliwego Nowego Roku !

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, hubio napisał:

Na 90% kupię Samsung QE75Q9FNA czyli flagowca 4K z 2018 r. i już zostanie jako docelowy. Po prostu te 8K nie miałbym jak ustawić + przekonały mnie wasze argumenty + pierwsze urządzenia z nowymi technologiami bywają zawodne.

Szczęśliwego Nowego Roku !

To dobra decyzja, mnie również "tak świtało",

ale pomyślałem, że jak mogę "przycebulić" i zamiast 20 000,

wydać prawie dziesięć razy mniej i mieć prawie to samo z PUS8102,

to tak właśnie zrobiłem i mam 17 000 nadal na koncie!!!(ach jakie to uczucie mieć na swoim koncie coraz więcej)!!! :P:lol:

BTW

Szczęśliwego Nowego Roku ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Filutek napisał:

wydać prawie dziesięć razy mniej i mieć prawie to samo z PUS8102,

"prawie" robi tu różnicę... Choćby pokrycie DCI i QD dla którego chcę tylko Samsunga.

No i różnica w 65'' pomiędzy tym Philipsem, a tym Samsungiem to dokładnie 2896zł więc nie wiem jak Ci mogło wyjść "prawie  dziesięć razy mniej" i jak Ci mogło zostać 17000 :)

Philips: https://www.komputronik.pl/product/446547/philips-65pus8102-12.htm

Samsung: https://www.kajt24.pl/samsung-qe65q9fna,id448615.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cebulę sprzedał, to mu się nazbierało
"Filutek - salony z cebulą"
Hehe.

• Lubię 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym mial kupować TV tez bralbym pewnie 75Q9FNa

ZF9 jedyny TV LCD, ktory mogl mu zagrozić  jest gorszy.

W Samsungu tylko z panelami to loteria i ten DSE... :( Za to serwis maja sprawny, wiec nie ma sie co martwić w trakcie gwarancji.

ewentualnie chwile myslalem nad Sony 85XF85 ale to nie jest FALD, chociaz na matrycy VA wiec te 4000 : 1 wyciagnie...

Swoja droga niewykluczone ze do salonu bede musial cos wybrać i tam bedzie to cos z jasnych LCDeków.

Hubio a co z Epsonem ?

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Hubio a co z Epsonem ?

Nie planuje sprzedaży Epsona w związku ze zmianą TV. No nie wiem, obraz musiałby mnie tak rzucić na kolana na TV, że wtedy bym może rozważył sprzedaż Epsona. Raczej jednak nie bo na 75'' obraz anamorficzny wydaje się malutki w porównaniu z projekcją. TV chce kupić z tego powodu, że podstawka w nim mi idealnie pasuje, a nie wiadomo jak będzie z następnymi modelami, jednak głównie dlatego, że nawet oglądając wiadomości czy film przyrodniczy przypomina mi się jak to wyglądało na wcześniejszym SUHD/4K UE65JS8500 i w myśl, że co się zobaczy to się nie odzobaczy :) po prostu tęsknię do tego. Kropka kwantowa daje mnóstwo... Teraz nie zobaczę jak Monika Olejnik ma nierówny makijaż, wtedy było od razu widać... :) Takie niuanse... Do tego dochodzi chęć sprawdzenia jak będzie sobie radził HDR - podobno jest tu już super.. Ten TV kupiłem jako zapchaj dziurę bo na tapecie w zeszłym roku był projektor, musiałem jeździć z fotelem jak chciałem oglądać TV, QLEDY miały złe podstawki i były szalenie drogie i dlatego kupiłem ten TV, który zresztą pominąwszy QD i tak jest super...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, hubio napisał:

"prawie" robi tu różnicę... Choćby pokrycie DCI i QD dla którego chcę tylko Samsunga.

No i różnica w 65'' pomiędzy tym Philipsem, a tym Samsungiem to dokładnie 2896zł więc nie wiem jak Ci mogło wyjść "prawie  dziesięć razy mniej" i jak Ci mogło zostać 17000 :)

Philips: https://www.komputronik.pl/product/446547/philips-65pus8102-12.htm

Samsung: https://www.kajt24.pl/samsung-qe65q9fna,id448615.html

Porównujemy Twój wybór Samsung QE75Q9FNA z moim.

BTW

Ja osiągam efekt dużego, 120 Inch ekranu, z moim 65 Inch LED,

za pomocą prostego sposobu, uwalam się na legowisko i ekran mam 1.0 do 1.5 m od nosa

czubki palców są za telewizorem, dolna krawędź jest centymetr pod kostkami.

Ważną i kluczową sprawą jest tzw. jak najszersze widzenie "peryferyjne". :P:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc... mam coz nowego... ? Jest to specjalny materiał do projekcji (ARL). Jest to na projektorie JVC x7900 (ECO bez kalibracji).

49054396_474244943121081_9023829642989010944_n.jpg

48956015_570751130016886_5822581760394788864_n.jpg

49136559_585663295218340_1906078195015221248_n.jpg

jutro będę miał bardziej szczegółowe zdjęcia i wideo na youtube

48429732_423761535041780_733530841644269568_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi