Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

@booodmasz 3 opcje i pulapy cenowe dla 12m:

1) najdroższa i najlepsza kabel fiber pro ceny 12m zacyznaja sie od 1,3k - sprawdzone masz certyfikat na 18gbs (sklep np HCX)

2) troche tansza wersja kabel Purelink Sonero za 15m w cenie podobnej jak wyzej - sprawdzone

3) kable z serwisow aukcyjnych "noname" z Chin - najtansza opcja, dlugo czekasz, zadziala lub nie (szanse sa duze, ale opcja na zwrot jak cos mizerna) ceny ~500-600 zl

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma możliwośc, żeby ten kabel stabilnie przeniósł 18GBps. 10,2GBps i owszem tak.

16 minut temu, szewi napisał:

@booodmasz 3 opcje i pulapy cenowe dla 12m:

1) najdroższa i najlepsza kabel fiber pro ceny 12m zacyznaja sie od 1,3k - sprawdzone masz certyfikat na 18gbs (sklep np HCX)

2) troche tansza wersja kabel pure link za 15m Sonero w cenie podobnej jak wyzej - sprawdzone

3) kable z serwisow aukcyjnych "noname" z Chin - najtansza opcja, dlugo czekasz, zadziala lub nie (szanse sa duze, ale opcja na zwrot jak cos mizerna) ceny ~500-600 zl

Te tanie kable HDMI AOC z Chin czy z ebaya i te drogie w Polsce różnych firm NIE RÓZNIĄ SIĘ TECHNOLOGICZNIE NICZYM. Są produkowane w tych samych chińskich fabrykach. W przypadku markowych dochodzi cło i VAT, bajeranckie opakowanie, super nazwa oraz ogrooooomna marża dystrybucji. I tyle w temacie.

Ćwiczyłem temat tych kable dwa moje ostatnie wyjazdy do Chin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wy się tu produkujecie nad jakimś 18 Gb.

Przecież nasze projektory tego nie potrzebują.

Chyba niektórym się zapomniało w jakim są wątku...

Kabel ma przepuścić 10.3Gb.

No chyba że ktoś bezmyślnie chce go zamurować bez opcji wymiany ale to głupota, bo ten za 1300zl też się może przecież zepsuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, raf7705 napisał:

Po co wy się tu produkujecie i jakimś 18 Gb.
Przecież nasze projektory tego nie potrzebują.
Chyba niektórym się zapomniało w jakim są wątku...

Proponuję zamuruj sobie w ścianie 10,2GBps.

O czym dyskutujemy? Ano o kłamstwach marketingowych dystrybucji kabli miedzianych w Polsce oraz kompletnej niewiedzy w tym temacie użytkowników i klientów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raf masz racje - powyzsze info jest jak ktos chce do tego podejsc przyszlosciowo. 

Z Epsonem 7300/9300 powinny działać  kable tansze miedziane. Ja mialem taki kabel 15m i bylo ok chociaz kabel optyczny daje Ci kilka dodatkowych spraw.

praktycnie bezstratny przesyl, b szybka synchro itp wiec nawet w Epsonie mozna skorzystac.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, boood napisał:

7300 obsługuje tylko 10.2 GB.  Kabel nie będzie w ścianie.  Potrzebuję tu i teraz hdmi do konkretnego epsona. Nie chcę inwestować na wyrost bo zaraz będzie hdmi 2.1 czy inne cudo a wtedy optyczny 2.0 będzie w cenie miedzi.  

Ten co Ci podałem w linku... Od roku używam, jest idealnie... wersję 2m tego samego kabelka mam podpiętą pod TV i przesyła pełne 18Gbp/s.

Jak masz podpięty luzem to nie wydawaj 1500zł na kabelek !!! Bo po pierwsze jak będziesz zmieniał proja albo ceny kabelków spadną, albo będzie jeszcze inny standard, kto wie. Po za tym nie wykorzystasz w Epsonie pełnej przepustowości więc jakieś 1400zł wyrzucisz w błoto...

10 minut temu, szewi napisał:

praktycnie bezstratny przesyl, b szybka synchro itp wiec nawet w Epsonie mozna skorzystac.

Możesz rozwinąć ? Bo obawiam się, że znowu wchodzimy w niuanse w których lubuje się Filutek typu dusza projektora itd. Jak to ma realnie wpłynąć na jakość obrazu taki kabelek za 1500zł i taki za 150zł ? Jeśli przez bezstratny przesył rozumiesz poprawę jakości o 0,0001% to dziękuję... :)

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proponuję zamuruj sobie w ścianie 10,2GBps.
O czym dyskutujemy? Ano o kłamstwach marketingowych dystrybucji kabli miedzianych w Polsce oraz kompletnej niewiedzy w tym temacie użytkowników i klientów.

Nie skorzystam z propozycji.
Nie ważne co piszą.
Ważne co jest potrzebne dla TEGO projektora.
Każdy ma swój rozum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szewi jak masz jeszcze Epsona podłącz z powrotem pod ten nowy kabelek i napisz nam jak to się poprawiła jakość obrazu: kontrast, czerń itd i albo obalisz mit albo potwierdzisz... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio ale to nie chodzi o to czy się poprawi czy nie. Na epsonie bedzie działał każdy a na JVC już nie. Tu znaczenie ma złacze HDMI w Epsonie!

Dlatego o tym napisalem!

Ja teraz zmieniam mojego epsona 7300 na JVC RS540 i tam na 99% ten mój obecny kabel nie da rady w 4k60Hz.

Potrzebuje 10m HDMI optyczny ale dla Epsona wystarczy zwykły!

Inna sprawa to ceny u nas tych kabli. Za 10m trzeba 1300 zaplacic! To jest chore.

Znalazlem na aliexpress za 100usd kabel UGREEN https://s.click.aliexpress.com/e/RGGH01F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką ogólną uwagę offtopicową odnośnie ludzi na naszym forum i dyskusji na różne tematy. Czasami zaobserwowałem, że przed praktycznymi radami góruje straszny snobizm typu "highendowy projektor zawsze będzie lepszy od Epsonów", "ja mam kabelek za 200000", takie chwalenie się i wyścig co kto ma lub właśnie kupił lepszego... SNOBIZM PANOWIE, SNOBIZM...

Sam się trochę tym zawodowo zajmuję i powiem wam, że sprytni sprzedawcy żerują tylko na takich ludziach wyciskając z nich kasę... Dla mnie w przypadku technologii zawsze liczył się głównie pragmatyzm i szukanie jak najlepszego stosunku jakości do ceny... Pewnie jak bym zarabiał tyle co Prezes Banku było by mi wszystko jedno czy wydam na kabelek 150zł czy 1500zł, ale... jednak większość ludzi w Polsce nie zarabia jak Prezesi banków więc i kasa też się liczy...

W kwestii projektorów zgadzam się - wyścig za jak najlepszym (czyt. jak najdroższym) ma sens ! Potwierdzają to cyferki jak i doświadczenia użytkowników, ale praktycznie w całym innym sprzęcie typu: TV, amli, TV BOXY, KABELKI :), wzrost cen zazwyczaj nie idzie z proporcjonalnym wzrostem jakości... Niech przykładem będzie player Oppo i player UHD Samsunga. Jeden Oppo 205 kosztuje coś ok 6000zł, drugi Samsunga coś ok 1000zł. Na tym Oppo jak będzie 30% lepsza jakość to będzie wszystko... a cena jest 6 razy (sześć !!!) wyższa ! Między Panasonikiem, a Oppo wzrost jakości może być marginalny, a i tak cena jest 4 razy wyższa... Takich przykładów jest wiele...

Myślmy !

8 minut temu, user7878 napisał:

@hubio ale to nie chodzi o to czy się poprawi czy nie. Na epsonie bedzie działał każdy a na JVC już nie. Tu znaczenie ma złacze HDMI w Epsonie!
Dlatego o tym napisalem!
Ja teraz zmieniam mojego epsona 7300 na JVC RS540 i tam na 99% ten mój obecny kabel nie da rady w 4k60Hz.
Potrzebuje 10m HDMI optyczny ale dla Epsona wystarczy zwykły!

Odpisałem wyłącznie na tekst Szewi o bezstratnym przesyle... A że na forum edycja jest 5sekundowa to nie udało się połączyć z cytatem Szewi..

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio nie szufladkuj ludzi. Hobby to hobby, sa osoby ktore zmieniaja elektronike szybciej, inni kupuja na dluzej, jeszcze inni tym handluja itp. KAzdy wlasny rozum ma i warto sie na nim opierać przy podejmowaniu jakis decyzji zakupowych.

Nie chce ciagnac offtopu ale u mnie to bylo tak:

moj kabel 15m ktory dla Epsona byl ok (niby dobry oczywiscie mialem naiwnie po cichu nadziej ze zadziala z  innym prjektorem JVC), zadzialal tylko w 24p ale tak ze byly mroczki na ekranie, synchronizacja trwala znacznie dluzej niz na optyku oraz nie bylo obrazu w ps4 pro w 60 i w ogole w 60p nie szedl. Wiec co mi po jakosci projektora jak kabel okazal sie gowniany i niezgodny z tym co bylo w opisie pt 18gbs....

Epson co juz zostalo wiele razy powiedziane z racji sygnalu 10,2 nie potrzebuje "złotego" kabla (jesli nie planujesz murowania kabla w sciane, czy po porstu nie chcesz teraz placic wiecej za kabel czy nie planujesz wymieniac prjektora) to nie ma takiej potrzeby i nikt Ciebie do tego nie namawia. Mozesz pojsc w miedź ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi a pozostałe kable też masz teraz zmienione? Bo pewnie wszystko podpinasz do amplitunera więc wypadałoby sprawdzić czy te krótkie kable są ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ramzes99  HDMi swojego czasu kupowalem na wyrost troche, wiec one sa odpowiednie do tych odleglosci (ponizej 1,5m). W przypadku HDMI z ampli do oppo jest odpowiedni kabel producenta 18gb hula bez problemu. Waskim gardlem okazal sie kabel najdluzszy do prjektora

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I rozumiem Szewi, że też jak kupowałeś ten swój do Epsona to sprzedawca zapewniał przepustowość 18Gbp/s... :) To nie do wiary, że tak bezczelnie kłamią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio mial w specyfikacji do 18gbs, ale to nie mialo prawa dzialac w takim pasmie, teraz to wiem...

@pmcomp dobrze napisał, ze tu chodzi bardziej o swiadomosc co kupujemy.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szewi jak masz jeszcze Epsona podłącz z powrotem pod ten nowy kabelek i napisz nam jak to się poprawiła jakość obrazu: kontrast, czerń itd i albo obalisz mit albo potwierdzisz...

Co ma się poprawić?

Kabel HDMI albo działa albo nie działa.

To nie kable audio, żeby miały coś poprawiać, zmieniać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Z Epsonem 7300/9300 powinny działać  kable tansze miedziane. Ja mialem taki kabel 15m i bylo ok chociaz kabel optyczny daje Ci kilka dodatkowych spraw.

Szewi jak masz jeszcze Epsona podłącz z powrotem pod ten nowy kabelek i napisz nam jak to się poprawiła jakość obrazu: kontrast, czerń itd i albo obalisz mit albo potwierdzisz... :)

4 minuty temu, raf7705 napisał:

Co ma się poprawić?

Kabel HDMI albo działa albo nie działa.

To nie kable audio, żeby miały coś poprawiać, zmieniać....

Raf ja też zawsze tak myślałem, ale odpisałem na post Szewi... jak wyżej.

22 minuty temu, szewi napisał:

Hubio mial w specyfikacji do 18gbs, ale to nie mialo prawa dzialac w takim pasmie, teraz to wiem...

Akurat tego nie możesz wiedzieć póki sam nie sprawdzę... :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Jeden Oppo 205 kosztuje coś ok 6000zł, drugi Samsunga coś ok 1000zł. Na tym Oppo jak będzie 30% lepsza jakość to będzie wszystko... a cena jest 6 razy (sześć !!!) wyższa ! Między Panasonikiem, a Oppo wzrost jakości może być marginalny, a i tak cena jest 4 razy wyższa... Takich przykładów jest wiele...

Cały świat jest tak skonstruowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Hubio nie szufladkuj ludzi. Hobby to hobby, sa osoby ktore zmieniaja elektronike szybciej, inni kupuja na dluzej, jeszcze inni tym handluja itp. KAzdy wlasny rozum ma i warto sie na nim opierać przy podejmowaniu jakis decyzji zakupowych.

Ja mam odmienną opinie na tematy kompetencji "zakupowych".

Problem jest w tym "rozumie" każdego,

te rozumy się różnią o wiele więcej jakością, jak takie kable. :P:lol:

Gdyby wystarczył poziom "własnego rozumu" to szkoły, internety itp. można by było zaorać. ?

Może chodziło Tobie, żeby starać się podjąć optymalną decyzje,

i jednak posiłkować się rozumem kogoś inteligentniejszego? :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szewiemu na pewno chodziło o to, ze każdy ma własny rozum i może zawierzyć tym czy innym opiniom czy autorytetom bo wiadomo, że nikt nie zna się na wszystkim... Takie miejsca jak to pomagają dokonać właściwego wyboru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

Szewiemu na pewno chodziło o to, ze każdy ma własny rozum i może zawierzyć tym czy innym opiniom czy autorytetom bo wiadomo, że nikt nie zna się na wszystkim... Takie miejsca jak to pomagają dokonać właściwego wyboru...

No własnie ja wczoraj czytając "starszych i mądrzejszych" dokonałem wyboru. ?

Cyber Monday uświęciłem jako Janusz Monday! :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Filutek napisał:

No własnie ja wczoraj czytając "starszych i mądrzejszych" dokonałem wyboru. ?

Cyber Monday uświęciłem jako Janusz Monday! :P:)

A co tam sobie kupiłeś ? Epsona czy JVC ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, hubio napisał:

A co tam sobie kupiłeś ? Epsona czy JVC ? :)

Teraz nie wiem, czy będę zadowolony, czy będę płakać,

podnieciłem się czytając opis Testu Macieja Kopra,

i w Cyber Monday kupiłem sobie Philips 65PUS8102/12. :P:)

Wiem, wiem, jestem sknera i mimo, że stać mnie na lepszy,

to jednak Janusz we mnie zwyciężył! ?:lol:

BTW

Trochę do tego przyczynił się Szewi i Pmcomp. ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Filutek napisał:

Teraz nie wiem, czy będę zadowolony, czy będę płakać,

podnieciłem się czytając opis Testu Macieja Kopra,

i w Cyber Monday kupiłem sobie Philips 65PUS8102/12:P:)

Wiem, wiem, jestem sknera i mimo, że stać mnie na lepszy,

to jednak Janusz we mnie zwyciężył! ?:lol:

BTW

Trochę do tego przyczynił się Szewi i Pmcomp. ?

Hmm... A co z Welwetem ? Co z madVR ? I w końcu co z projektorem ? :)

Ale Twój tekst: "Bez "salonowych bredni" głoszonych przez sfrustrowanych, nihilistów/komunistów" może zostać cytatem roku tego forum. Tego już nic nie przebije...???

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi