Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, raf7705 napisał:

Straszna lipa z edycją postów na tym forum.

Jak nie zdążysz wyedytować w ciągu 60 sek. to już w ogóle nie zdążysz... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Kto chce się pozbyć używanego TW9300 w cenie nowego TW7300?

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam uprzejmie

Mnie się przydało, może inna bratnia dusza będzie również szukała takiej informacji...

Z poważaniem

297170767_TW7300-1.png.98d9479140765036d521d1ecd8a033c9.png

841671013_TW7300-2.png.01ef5f7b06463f24722fd2d76f8c0e68.png

Czyli dobrze Ci podałem odległość od nóżki do linii obiektywu. Napisałem "jakieś 10cm" a jest dokładnie 100.6mm

Ciągle coś mierzę suwmiarką, to mam dobre oko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Ehehehehehehe... ? Dobrze dobrze, dzięki. To bardzo dobra dla mnie informacja, bo nie muszę zmieniać półki ?

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Filutek napisał:

Może i można ustawić każdą, ale jaka jest tego jakość w wyniku zachodzących "wewnętrznie konwersji? :P

Podejrzewam,  że ta "jakość"(tego Egreat), nawet do pięt nie dorasta, zestawowi z NVIDIA “Pascal” GPU plus madVR. 

TY podejrzewasz ... JA oglądam. Takie hobby. Właśnie obejrzałem drugiego Matrixa. Rewelacja.

:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, pmcomp napisał:

TY podejrzewasz ... JA oglądam. Takie hobby. Właśnie obejrzałem drugiego Matrixa. Rewelacja.

Najważniejsze, że merytorycznie "odpoczywasz", jak relax to na całego! :P:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odpoczywam, a Ty do wyświetlania 4K UHD z BD-UHD strzelasz jak z armaty do muchy. PCet z taką kartą graficzną? Ale kto bogatemu zabroni?

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Do posiadaczy Egreat A5, jakiego ma Androida na pokładzie w najnowszej wersji oprogramowania, dalej 5.1.1? Czy najnowszy stabilny Firmware działa bez problemów, czy macie inną wersję bardziej stabilną lub beta?

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z Egreat H10, który potrafi rozdzielić źródło HDMI 2.0a osobno na projektor z 4K HDR/Dolby Vision i amplituner z HDMI 1.4 bez wsparcia 4K HDR Dolby Atmos/DTS:X?

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Filutek napisał:

Podejrzewam,  że ta "jakość"(tego Egreat), nawet do pięt nie dorasta, zestawowi z NVIDIA “Pascal” GPU plus madVR. 

Co z tego, że można wszystko "ustawiać", skoro "względne" [beeep] wychodzi? :lol:

BTW

Filutku sorry, że tak się wcinam, ale czy mówimy o karcie do PC za ok 6000zł ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

madVR, mademVR, ale to ciekawostka glownie dla kogoś kto lubi zabawe z plikami oraz ma b mocnego pcta (karta graficzna), oraz nie oglada tradycyjnych plyt UHD,  ktore jak wiadomo maja najwyzszy bit rate co sie przeklada (przynajmniej powinno) na najwyzsza jakość. 

Pod katem poprawiania HDR odtwarzanych plyt UHD jest to rozwiazanie nieużyteczne. Oczywiscie pomijam jakies zabawy w ripowanie posiadanych plyt i potem puszczanie przez ta "maszynke", bo do tego trzeba mieć zacięcie, cierpliwość i tone miejsca na serwerze.

Podejrzewam, ze dynamiczne mapowanie tonow w nowych odtwarzaczach /projektorach zalatwia temat podobnie skutecznie, ale oczywiscie w tym wzgledzie moge sie mylić.

Dziadek Oppo 203 tez daje radę w temacie ustawień HDR.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

35 minut temu, hubio napisał:

Filutku sorry, że tak się wcinam, ale czy mówimy o karcie do PC za ok 6000zł ?

Miałem wcześniej GTX1070 i madVR + LAV Filters + MPC-HC i efekt ostateczny robił wielkie wrażenie. Akurat w tym przypadku kolega ma rację, oczywiście jeżeli mówimy o plikach .mkv, .m2ts lub strukturze BDMV lub obrazach ISO. GTX1070 dzisiaj można dostać za 1200 zł. Jeżeli ktoś ma już komputer, to kwestia dokupienia GPU, a jak ma już GTX10XX, to Egreat mimo iż taniej wychodzi, to również uważam, że komputer ma przewagę nad tymi odtwarzaczami sieciowymi.

22 minuty temu, szewi napisał:

madVR, mademVR, ale to dla kogoś kto lubi zabawe z plikami oraz ma b mocnego pcta (karta graficzna), oraz nie oglada tradycyjnych plyt UHD,  ktore jak wiadomo maja najwyzszy bit rate co sie przeklada (przynajmniej powinno) na najwyzsza jakość. 

Pod katem poprawiania odtwarzanych plyt UHD jest to rozwiazanie nieużyteczne. Oczywiscie pomijam jakies zabawy w ripowanie posiadanych plyt i potem puszczani eprzez ta "maszynke", bo do tego trzeba mieć zacięcie, cierpliwość i tone miejsca na serwerze.

Wszystkie odtwarzacze sieciowe robią to samo co komputer z GTX10XX i MPC-HC, madVR, LAV Filters tylko gorzej... Co do płyt UHD, nie ma problemu z fizycznymi nośnikami, wszystko można zrobić na kompie. Co do remuxowania UHD, czyli bezstratnej ścieżki video HEVC 2160p BT.2020 10bit i audio Dolby Atmos/DTS:X, to kwestia jednego programu. Jak ktoś kupuje odtwarzacze sieciowe UHD, to pewnie też ma zamysł puszczania takich filmów w 1:1 i też musi przygotować takie pliki, czyli pobrać i zrobić tylko ścieżkę video i audio, chociaż może trzymać 1:1 w postaci BDMV lub ISO, to nie problem.

Na kompie w takim wydaniu bez problemu i nie są groźne żadne 23.976, HDRy i inne chu... kogutki. Nikt chyba z Was nie kupuje sprzętu do UHD HDR i takich cudów jak Egreat czy Dune, żeby odtwarzać pliczki .avi na projektorze za ponad 10k?

Wiem, co mówię, bo sam miałem wielki dylemat, czy sprzedać mój komputer i dołożyć sobie do projektora UHD i znaleźć coś, co będzie mnie w miarę zadowalało, jak Egreat A5, ATV4K, czy też dalej kisić się na 1080p z TW5300. Niestety w moim przypadku nie miałem budżetu, żeby i zachować kompa i kupić projektor... Także chęć pozyskania UHD HDR była większa i dlatego teraz jestem tu i teraz, truję Wam od paru dni cztery litery :) ...ale spoko do 23.11.2018 powinienem mieć, to co planowałem i na kolejne parę lat odejdę :P

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na netflixie idealny film na testowanie projektorów. Film się nazywa "How It Ends" (swoją drogą niezły filmik jak dla mnie). Film jest bardzo jasny. Jest tam dużo scen o których zawsze pisałem do testowania kontrastu. Scena w której główni bohaterowie jadą do znajomych i tam jest scena w której rozmawiają z jedną dziewczyną... Do pomieszczenia wpadają bardzo jasne promienie słoneczne, oślepiające właściwe całe to pomieszczenie - i teraz pytanie jak wyglądają twarze postaci na projekcji ? Ja osobiście nawet nie odważyłem się tego filmu oglądać na projektorze, ale jest tam bardzo dużo takich scen. ? Nawet na TV trochę kontrast siadał, ale na projektorze musi być masakra. Dzisiaj sprawdzę tą scenę na projekcji..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, user7878 napisał:

@hubio ogladałem i nie zauważyłem problemu na projektorze. Obraz był ok.

Ale Ty to wszystko oglądasz... :) Mecze, Fakty po Faktach, Kropkę nad i, Discovery, grasz, seriale - po prostu wszystko więc próg tolerancji masz wysoki :)

Ja miałem kolegę, który mimo posiadania TV 4K tak lubił pewien serial, że jak tylko pojawiały się nowe odcinki oglądał z jakiś piratów w jakości 320x240 i mu nie przeszkadzało :)

Ja nie mówię, że na tej scenie jest biały obraz i nic nie widać tylko, że kontrast jest masakryczny... Ja kiedyś przeholowałem w 2 stronę oglądając filmy w trybie dynamicznym, ale nie można też być po 2 stronie skrajności i na projektorze oglądać wszystko. Tzn, jak widać można... Ja też kiedyś mogłem... To wszystko też zależy od naszego własnego odbioru, preferencji itd, ale zakładam się, że jak by M.K. zmierzył kontrast na tej scenie było by strasznie... :)

Sorry za emocje, bo za chwilę wrócimy do tematu "duszy" w projektorze :) Każdy ogląda co chce i jak chce.. Ja Ci tylko naprawdę zazdroszczę, że bez problemów oglądasz wszystko i nie masz z tym problemów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie po dłuższej przerwie :)

Obecnie sprawy mają się tak: 
1. projek już jest od dawna (stoi i się kurzy) tw 7300. Czasami puszczę coś na ścianie z peceta :( Ścianka w trakcie projektowania. 
2. do tego będzie najpewniej zestaw kina domowego pod atmos 5.1.4 oparty na zestawie Polk Audio Signature - https://www.q21.pl/denon-avr-x2500h-polk-audio-signature-s60-s10-s30.html (słuchałem kilku ale tylko te powodowały, że miałem gęsią skórkę) 
3. napędzane to będzie w najgorszym wypadku denonem avr 2500, ale że jakość audio w stereo też okazała się być dla mnie ważna, to rozglądam się za mocniejszymi amlitunerami
4. jeśli chodzi o źródło video to po pozytywnych opiniach w tym wątku skłaniam się do ATV4k (głównie interesuje mnie netflix póki co + oglądanie plików z sieci lan)
5. zastanawiam się czy wchodzić w odtwarzacz blueray 4k, ale jeśli tak to stanie to najpewniej na panasie 820 (super @hubio, że go masz i podzieliłeś się wrażeniami!)

ale pojawiła się wątpliwość na którą naprowadził mnie jeden z kolegów rozpoczynając rozważania o "duszy naszych projektorów" ;)

Czy 7300 potrzebuje rzeczywiście materiału wejściowego w 4k?
Do wyświetlania obrazu wykorzystana jest w nim matryca 1080p rozdmuchana poprzez pixel shifter do uhd. Więc (na mój chłopski rozum) jak podamy mu UHD, to i on tak to przekonwertuje  do 1080p, żeby potem roztrzepać to znów do 4k. Czy tak to działa?

A co z HDR? Czy zakładając, że dzieje się jak napisałem powyżej, projek w jakiś magiczny sposób zachowuje te dodatkowe informacje o kolorze i po całym procesie (downsizing do 1080 i upsizing do UHD) przekazuje je z powrotem do sygnału który jest rzucany na ekran? 

Wyjaśnijcie proszę bez bicia, gdzie robię błąd? 
Czy może  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, pedronx napisał:

Czy 7300 potrzebuje rzeczywiście materiału wejściowego w 4k?
Do wyświetlania obrazu wykorzystana jest w nim matryca 1080p rozdmuchana poprzez pixel shifter do uhd. Więc (na mój chłopski rozum) jak podamy mu UHD, to i on tak to przekonwertuje  do 1080p, żeby potem roztrzepać to znów do 4k. Czy tak to działa?

A co z HDR? Czy zakładając, że dzieje się jak napisałem powyżej, projek w jakiś magiczny sposób zachowuje te dodatkowe informacje o kolorze i po całym procesie (downsizing do 1080 i upsizing do UHD) przekazuje je z powrotem do sygnału który jest rzucany na ekran? 

Wyjaśnijcie proszę bez bicia, gdzie robię błąd? 
Czy może  

Zachęcam do wejścia w test projektora na HDTV forum i tam M.K. dokładnie wyjaśnił jak działa przesunięcie pixeli...

https://hdtvpolska.com/epson-eh-tw9300w-test-projektora-lcd-4k-ultra-hd/

2.JPG

Moim zdaniem za dużo wymyślamy sami, nie mając profesjonalnej wiedzy... Ja porównując obraz z TV z natywnym pełnym 4k do tego z projektora nie odniosłem wrażenia, że HDR czy 4k wygląda gorzej...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Ty to wszystko oglądasz... Mecze, Fakty po Faktach, Kropkę nad i, Discovery, grasz, seriale - po prostu wszystko więc próg tolerancji masz wysoki

Ja miałem kolegę, który mimo posiadania TV 4K tak lubił pewien serial, że jak tylko pojawiały się nowe odcinki oglądał z jakiś piratów w jakości 320x240 i mu nie przeszkadzało

Ja nie mówię, że na tej scenie jest biały obraz i nic nie widać tylko, że kontrast jest masakryczny... Ja kiedyś przeholowałem w 2 stronę oglądając filmy w trybie dynamicznym, ale nie można też być po 2 stronie skrajności i na projektorze oglądać wszystko. Tzn, jak widać można... Ja też kiedyś mogłem... To wszystko też zależy od naszego własnego odbioru, preferencji itd, ale zakładam się, że jak by M.K. zmierzył kontrast na tej scenie było by strasznie...

Sorry za emocje, bo za chwilę wrócimy do tematu "duszy" w projektorze Każdy ogląda co chce i jak chce.. Ja Ci tylko naprawdę zazdroszczę, że bez problemów oglądasz wszystko i nie masz z tym problemów...

[mention=160872]hubio[/mention] wszystko oprócz grania

Nie widzę problemu żeby na projektorze oglądać zwykłą TV jak i filmy i sport. Ważne jest żeby jakość materiału była najlepsza z możliwych.

A Netflix ma akurat bardzo dobrą jakość. Jedynie filmy z Marvela mają dużo ziarna i tego nie lubię, reszta jest dobra lub bardzo dobra.

Po to kupiłem projektor. Dodatkowo nowa lampa jest tania więc nie widzę w ogóle problemu. Nawet dziwoe się, że niektorzy odpalają projektor "od święta"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Dokładnie, ja w ogóle nie mam TV, wszystko leci na projektor. W dwa lata 5400h, ale wszyscy są happy w domu.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 4k się cala trylogia pojawiła więc i ja sobie odświeże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, hubio napisał:

Zachęcam do wejścia w test projektora na HDTV forum i tam M.K. dokładnie wyjaśnił jak działa przesunięcie pixeli...

https://hdtvpolska.com/epson-eh-tw9300w-test-projektora-lcd-4k-ultra-hd/

2.JPG

Moim zdaniem za dużo wymyślamy sami, nie mając profesjonalnej wiedzy... Ja porównując obraz z TV z natywnym pełnym 4k do tego z projektora nie odniosłem wrażenia, że HDR czy 4k wygląda gorzej...

Hubio, nie można do tego tak podchodzić. Po to mamy rozum, żeby się uczyć, poznawać lepsze rozwiązania, doskonalsze itp.

Skoro powiedziało się "a" i kupiło najlepszy projektor (Epson 9300) w inteligentnej cenie,

to uważam, że warto popracować(najpierw nad sobą-zdobyć minimum wiedzy, kompetencji)

nad spełnieniem najlepszych(również cenowo), możliwych do wprowadzenia, warunków wstępnych,

aby otrzymać najlepszy możliwy obraz.

Co to jest za poziom ignorancji, jeżeli do porządnego urządzenia, podłączamy beznadziejne "boxy" za kilkaset złotych,

czasami nawet za parę tysięcy i zaczynamy się onanizować ustawieniami "na sztywno"!!! :P

Czynimy to trochę bezmyślnie, bo nawet nie próbujemy wnikać w istotę i drogę tego "sygnału wizyjnego",

nie zastanawiamy się co w takim badziewnym "pudełeczku" tak naprawdę się dzieje. :lol:

Podczas gdy w "boksie na sztywno" następuje paskudna degradacja "sygnału wizyjnego". :)

Ja rozumiem, że madVR et consortes wymagają trochę wysiłku intelektualnego,

ale jakie wspaniałe rezultaty otrzymujemy, gdy włożymy w to trochę pracy.:)

Proszę tylko nie obrażajcie się na mnie.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Filutek napisał:

Hubio, nie można do tego tak podchodzić. Po to mamy rozum, żeby się uczyć, poznawać lepsze rozwiązania, doskonalsze itp.

Skoro powiedziało się "a" i kupiło najlepszy projektor (Epson 9300) w inteligentnej cenie,

to uważam, że warto popracować(najpierw nad sobą-zdobyć minimum wiedzy, kompetencji)

nad spełnieniem najlepszych(również cenowo), możliwych do wprowadzenia, warunków wstępnych,

aby otrzymać najlepszy możliwy obraz.

Co to jest za poziom ignorancji, jeżeli do porządnego urządzenia, podłączamy beznadziejne "boxy" za kilkaset złotych,

czasami nawet za parę tysięcy i zaczynamy się onanizować ustawieniami "na sztywno"!!! :P

Czynimy to trochę bezmyślnie, bo nawet nie próbujemy wnikać w istotę i drogę tego "sygnału wizyjnego",

nie zastanawiamy się co w takim badziewnym "pudełeczku" tak naprawdę się dzieje. :lol:

Podczas gdy w "boksie na sztywno" następuje paskudna degradacja "sygnału wizyjnego". :)

Ja rozumiem, że madVR et consortes wymagają trochę wysiłku intelektualnego,

ale jakie wspaniałe rezultaty otrzymujemy, gdy włożymy w to trochę pracy.:)

Proszę tylko nie obrażajcie się na mnie.:)

Ja mam tylko jedno pytanie do ciebie. Czy gotów byłbyś na taki test: masz podłączony dokładnie ten sam materiał w tej samej rozdzielczości za pomocą tej karty o której pisałeś i np wspomnianego boxa Egreat do tego samego projektora i czy z odległości z jakiej się normalnie ogląda np 100'' z odległości 3- 3,5m odróżniłbyś co jest co ?

Chodzi mi o to, że nie można dać się zwariować... to ma być dla nas przyjemność, hobby, a nie pogoń za cyferkami... :)

Dlaczego ludzie słuchają trzeszczących analogów zamiast nieskompresowanych plików audio HD ? Dlaczego oglądając stary czarno - biały film na DVD, oczywiście na projektorze, wracają do mnie wspomnienia z przeszłości co by się nie stało z tym samym filmem podrasowanym do 4K ? Sprzęt kolego ma być tylko środkiem do odczuwania wrażeń artystycznych z filmów czy innych dzieł, a nie celem samym w sobie...

Taka jest moja filozofia i takie jest moje zdanie... :)

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, user7878 napisał:

A Netflix ma akurat bardzo dobrą jakość. Jedynie filmy z Marvela mają dużo ziarna i tego nie lubię, reszta jest dobra lub bardzo dobra.

Zdecydowanie NIE. Dobra jakość jest dopiero przy przepływności 100 MBps z BD-UHD. Wyświetl tego Marvela na proju 120" i potem to samo z BD-UHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, hubio napisał:

Ja mam tylko jedno pytanie do ciebie. Czy gotów byłbyś na taki test: masz podłączony dokładnie ten sam materiał w tej samej rozdzielczości za pomocą tej karty o której pisałeś i np wspomnianego boxa Egreat do tego samego projektora i czy z odległości z jakiej się normalnie ogląda np 100'' z odległości 3- 3,5m odróżniłbyś co jest co ?

Chodzi mi o to, że nie można dać się zwariować... to ma być dla nas przyjemność, hobby, a nie pogoń za cyferkami... :)

Dlaczego ludzie słuchają trzeszczących analogów zamiast nieskompresowanych plików audio HD ? Dlaczego oglądając stary czarno - biały film na DVD, oczywiście na projektorze, wracają do mnie wspomnienia z przeszłości ? Sprzęt kolego ma być tylko środkiem do odczuwania wrażeń artystycznych z filmów czy innych dzieł, a nie celem samym w sobie...

Taka jest moja filozofia i takie jest moje zdanie... :)

Hubio Kochany, idąc analogicznym algorytmem myślenia, mogę dojść do wniosku,

że po co mi atrakcyjna kobieta, skoro mam już starą, dobrą żonkę i jeszcze dwie lalki erotyczne w szafie? :P:)

Bo sex pozamałżeński, proszę Pana, to nie może służyć wrażeniom artystycznym? :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Filutek napisał:

Hubio Kochany, idąc analogicznym algorytmem myślenia, mogę dojść do wniosku,

że po co mi atrakcyjna kobieta, skoro mam już starą, dobrą żonkę i jeszcze dwie lalki erotyczne w szafie? :P:)

Bo sex pozamałżeński, proszę Pana, to nie może służyć wrażeniom artystycznym? :wub:

To się nazywa podejście XXI wieku jak ... o XX-ym nie ma sie zielonego pojęcia !!!

Poruszyliście audio, a akurat w tym temacie obracam się od ok. 40-u lat. I napisze na bazie swoich doświadczeń, swoich odsłuchów na sprzecie który zmieniał się z latami jak w kalejdoskopie. Dzisiaj stac mnie na najlepsze klocki analogowe z lat 60-80 ubiegłego stulecia oraz na naprawde niezłe klocki cyfrowe. I moim osobistym zdaniem nie ma lepszego źródła muzyki stereo niż ... magnetofon szpulowy.

Koniec w tym temacie.

PS. widocznie nie miałeś starej dobrej żonki. Wszystko przed tobą. Docenisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi