Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, hubio napisał:

Z tą kalibracją to różnie bywa... Chyba na tym wątku lub gdzieś indziej ktoś się skarżył, że zabrało mu jasność...

Ja w każdym razie dzisiaj o czymś innym. Jak by mnie ktoś, zupełny laik, zapytał jakie są pożytki z posiadania projektora odrzekł bym tak: ODKRYWANIE TYCH SAMYCH FILMÓW NA NOWO !

Wczoraj obejrzałem "Pojutrze" i to z DVD i ilość szczegółów, których wcześniej nigdy nie dostrzegałem była oszałamiająca... Wcześniej podobnie z "Zieloną Milą". Filmy, które już wcześniej wielokrotnie oglądałem na projektorze przechodzą drugie życie... Także złapałem się na tym, że zapamiętuję z nich znacznie więcej z fabuły niż jak wcześniej oglądałem na TV. To po prostu niesamowite. Mimo, że mam już rok ten projektor obraz nieustannie mnie zaskakuje... Nigdy tak nie miałem z żadnym sprzętem...

Każdemu kto się waha czy kupować projektor - radzę po prostu spróbuj, jednak jak już kupować to te nasze lub JVC/Sony bo niższe modele mają dużo niedoskonałości tak wielkich, że mogą odebrać przyjemność z oglądania. Różnica między TV za 10 tyś i za 2 tyś jest stosunkowo mała w porównaniu do projektora za 10tyś i za 2tyś gdzie jest OGROMNA !

Hubio naprawdę jestem zaskoczony, że bawisz się w stary format DVD vs BD(conajmniej). :)

Ale Ok, ja również uskuteczniam nie mniej zaskakujące(dla innych) różne dziwadztwa! ?

Mnie interesuje z jakiego źródła i w jakich parametrach napędzasz swój Epson.

To jest kluczowa sprawa, bowiem każdy projektor ma tzw. "natywny format sygnału",

który może przyjąć w szczególny i jedyny sposób.

Dlaczego to jest takie ważne?

Dlatego, że tylko wtedy, "elektronika projektora" nie przetwarza już przyjętego sygnału w ten sposób,

że,  nie dokonuje już konwersji sygnału, która zawsze degraduje ten sygnał.

Wszystko skutkuje nie pogorszeniem jakości obrazu w stosunku do sytuacji,

gdy dostarczamy sygnał w postaci innej jak "wewnętrznie natywnej" dla danego projektora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Filutek napisał:

Hubio naprawdę jestem zaskoczony, że bawisz się w stary format DVD vs BD(conajmniej). :)

Ale Ok, ja również uskuteczniam nie mniej zaskakujące(dla innych) różne dziwadztwa! ?

To jest kluczowa sprawa, bowiem każdy projektor ma tzw. "natywny format sygnału",

Dlatego, że tylko wtedy, "elektronika projektora" nie przetwarza już przyjętego sygnału w ten sposób,

gdy dostarczamy sygnał w postaci innej jak "wewnętrznie natywnej" dla danego projektora.

To nie kwestia dziwactwa tylko przymusu choć w przypadku filmu "Pojutrze" przeoczyłem bo jest też na BD, ale na DVD jak wczoraj oglądałem było rewelacyjnie to nawet nie wiem czy będę zmieniał.

Co do Epsona mam 10 różnych ustawień od całkowicie natywnego "jasne kino" do dużego wyostrzania/kontrastu. Na Panasonicu też różne ustawienia... Generalnie dużo dał Panasonic w kwestii upscalowania z DVD w porównaniu do Samsunga. Teraz filmy na DVD wyglądają jeszcze lepiej... Na tyle lepiej, że mogę się pokusić o delikatne wyostrzenie... Oczywiście wiele zależy od samej jakości materiału na DVD... Wcześniej, parę stron wcześniej wklejałem fotki z DVD... Nie mam żadnych pikseli itd. być może jest to związane ze stosunkowo małą powierzchnią projekcyjną. Pixele są widoczne w materiałach 320x240...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na sali jest tlumacz?!  Zdaje sie ze wkraczamy na   wyzsze poziomy ezoteryki.

Cytat

Ciekaw jestem jak nazywaja sie  alternatywy dla "wewnetrznie natywnej" postaci sygnalu (sic!) i czy projektor ma dusze. Bo to, ze maja "swiadomosc", to jest niemal pewne. Moj stary projektor mial humory i  zmienial "poglad na swiat" (swiatopoglad ?) w zaleznosci od tego czy zatrybił filtr, czy tez nie (smarowanie trybikow pomagalo). Inny, starszy,  natomiast  "sympatyzowal z partia zielonych" i probowal mnie indoktrynowac, ale zawsze bralem jego  pieprzenie na przeczekanie, parzac herbate, wzglednie kawe w miedzyczasie, do chwili az zaczynal "gadac normalnie".

Edytowane przez binary
cos nie tak z formatowaniem....moze kolor pomoze
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, binary napisał:

Czy na sali jest tlumacz?!  Zdaje sie ze wkraczamy na   wyzsze poziomy ezoteryki.

Nie przejmuj się Binary, jeżeli tego w tej chwili nie rozumiesz,

jak popracujesz nad swoją wiedza zamiast leniuchować,

to nie będziesz doznawał klasycznej formy "Cognitive dissonance". :P:lol:

gz75n

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi Filututku. Czy Ty jestes spokrewniony z hubio, czy moze jakims Jego alter ego, ktore chcialo sobie podyskutowac o rzeczach pieknych, acz niepraktycznych.

To nie jest portal filozoficzny, a technologiczny i staramy sie tutaj uzywac terminologii fachowej, zwlaszcza w odniesieniu  do technicznych elementow.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem jak nazywaja sie  alternatywy dla "wewnetrznie natywnej" postaci sygnalu (sic!) i czy projektor ma dusze. Bo to, ze maja "swiadomosc", to jest niemal pewne. Moj stary projektor mial humory i  zmienial "poglad na swiat" (swiatopoglad ?) w zaleznosci od tego czy zatrybił filtr, czy tez nie (smarowanie trybikow pomagalo). Inny, starszy,  natomiast  "sympatyzowal z partia zielonych" i probowal mnie indoktrynowac, ale zawsze bralem jego  pieprzenie na przeczekanie, parzac herbate, wzglednie kawe w miedzyczasie, do chwili az zaczynal "gadac normalnie".

O szty w mordę.
Ale dałeś do pieca.
Fajne poczucie humoru.
Jak to się mówi...
You make my day

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@raf7705 @binary 

Oczywiscie, że projektory maja dusze i swiadomość - moj np już stęka, zebym tyle nie gadał o kalibracji tylko ja wreszcie zrobił ...;) podobnie jak roboty moga być za wyzwoleniem ucisnionych mas pracujacych aka L3 w Hanie Solo :) ale i tak z robotów wolałem K2SO z Rogue One.

Humor w watku jest potrzebny ! :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Filutek napisał:

Nie przejmuj się Binary, jeżeli tego w tej chwili nie rozumiesz,

jak popracujesz nad swoją wiedza zamiast leniuchować,

to nie będziesz doznawał klasycznej formy "Cognitive dissonance". :P:lol:

gz75n

Filutek1_zps3q7yfsfj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zastanawiam po prostu, jaki sygnał da najlepszy obraz na ekrania i dalej będzie najlepiej postrzegany przez oko i mózg widza? :)

Przykładowo używając karty graficznej(niech będzie gtx 1060) mogę nakarmić projektor sygnałem z color gamut: REC2020, DCI-P3 D65, REc709

i bez żadnych wątpliwości tylko jeden z tych wariantów da najlepszy obraz. :P

Oczywiście są i inne nie mniej ważne parametry sygnału, którymi możemy manipulować.

Wszystko jednak jest podporządkowane do jednego "słodkiego celu".

Musi wybrana forma sygnał, tak oszukać mózg widza, aby miał wrażenie, że właśnie ten sygnał wygląda najlepiej! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obraź sie @Filutek ale to sa troche rozważania na wyższym levelu abstrakcji, troche jak testowanie coraz to nowszych odtwarzaczy UHD przez naszego szanownego forumowego kolegę Hubia pod kątem poprawy DVD ;)

Niestety jak dotąd z DVD nie udalo sie nikomu uzyskać jakości UHD. Hubio bedzie pierwszym, ktoremu sie to uda za sprawa niesamowitych mozliwosci upscalingu w kolejnym odtwarzaczu :) bylby to niesamowity wyczyn, bo wtedy nie trzeba by kupować drogich plyt UHD ;);)

Przepraszam nie moglem sie powstrzymać ;)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, szewi napisał:

Nie obraź sie @Filutek ale to sa troche rozważania na wyższym levelu abstrakcji, troche jak testowanie coraz to nowszych odtwarzaczy UHD przez naszego szanownego forumowego kolegę Hubia pod kątem poprawy DVD ;)

Niestety jak dotąd z DVD nie udalo sie nikomu uzyskać jakości UHD. Hubio bedzie pierwszym, ktoremu sie to uda za sprawa niesamowitych mozliwosci upscalingu w kolejnym odtwarzaczu :) bylby to niesamowity wyczyn, bo wtedy nie trzeba by kupować drogich plyt UHD ;);)

Przepraszam nie moglem sie powstrzymać ;)

Szewi ja nie zmieniałem odtwarzaczy pod kątem poprawy DVD :) Nie wiem skąd Ci się wzięło takie przypuszczenie. Nigdy też nic takiego nie pisałem. Akurat Sony i Samsunga porównywałem pod kątem 12 bitów ze źródeł internetowych. Panasonica kupiłem bo wyszedł nowy model, a już w zeszłym roku o nim myślałem i jestem mile zaskoczony, że jest lepsze upscalowanie DVD, ale to nie był cel wymiany...

A ironia, że z DVD chcę zrobić UHD nie trafiona bo zawsze pisząc o DVD piszę tylko, że nie ma pixeli o czym Ty pisałeś, ale nigdy nie piszę, że to jakość BD czy UHD... Wklejałem fotki i sam napisałeś, że to dobrze wygląda... Komórka owszem przekłamuje, ale podbija kontrast więc jak by były pixele i straszne szumy w obrazie i to by podbiła... Na ekranie 100'' w obrazie anamorficznym robi się z tego jakieś 85'' i stąd wyjaśnienie dlaczego oglądam DVD. Pewno na 120'' byłby koszmar... Cała tajemnica sukcesu...

Zrób taki test: zmniejsz powierzchnię projekcyjną do 100'', puść jakiś nowy film DVD anamorficzny i zrób fotki i wklej...

Co do tekstu Filutka o tym, że projektor ma duszę... Bardzo interesujące... :) Tylko, że w jego oryginalnym tekście tego nie było, pojawiło się dopiero w odp. Binary...

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie obraź sie [mention=164214]Filutek[/mention] ale to sa troche rozważania na wyższym levelu abstrakcji, troche jak testowanie coraz to nowszych odtwarzaczy UHD przez naszego szanownego forumowego kolegę Hubia pod kątem poprawy DVD

Niestety jak dotąd z DVD nie udalo sie nikomu uzyskać jakości UHD. Hubio bedzie pierwszym, ktoremu sie to uda za sprawa niesamowitych mozliwosci upscalingu w kolejnym odtwarzaczu  bylby to niesamowity wyczyn, bo wtedy nie trzeba by kupować drogich plyt UHD

Przepraszam nie moglem sie powstrzymać

Ale dajecie

Dobra dawka humoru, w taki deszczowy dzień.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, hubio napisał:

A ironia, że z DVD chcę zrobić UHD nie trafiona bo zawsze pisząc o DVD piszę tylko, że nie ma pixeli o czym Ty pisałeś, ale nigdy nie piszę, że to jakość BD czy UHD... Wklejałem fotki i sam napisałeś, że to dobrze wygląda... Komórka owszem przekłamuje, ale podbija kontrast więc jak by były pixele i straszne szumy w obrazie i to by podbiła... Na ekranie 100'' w obrazie anamorficznym robi się z tego jakieś 85'' i stąd wyjaśnienie dlaczego oglądam DVD. Pewno na 120'' byłby koszmar... Cała tajemnica sukcesu...

Zrób taki test: zmniejsz powierzchnię projekcyjną do 100'', puść jakiś nowy film DVD anamorficzny i zrób fotki i wklej...

Co do tekstu Filutka o tym, że projektor ma duszę... Bardzo interesujące... :) Tylko, że w jego oryginalnym tekście tego nie było, pojawiło się dopiero w odp. Binary...

Hubio, warto podkreślić, że Binary nie bardzo wie "w którym kościele dzwony biją",

ale coś prawdy w tym co napisał jest! :P

Konkretnie to co widzi reżyser(na żywo) i my oglądamy potem na filmie, na Epsonie,

to nic innego jak fale elektromagnetyczne o odpowiednio "zmiksowanej" częstotliwości i natężeniu. 

Możemy na roboczo przyjąć, że dusza ma coś wspólnego właśnie z falami elektromagnetycznymi. ?

BTW

Wracając do sedna sprawy, jaką sytuację mamy z Epsonem,

co podaje instrukcja?

Color Processing Full 10-bit (partial 12-bit)

Input Signal 480i , 576i, 480p, 576p, 720p, 1080i, 1080p, 4K x 2K

To bardzo uboga informacja.

Na forum AVSForum jest już więcej konkretów.

• The HDMI chipset within the Epson has a bandwidth limitation of 10 Gbps
• There are limitations to the signal that the Epson can accept due to this chipset
• 4k Blu-rays are encoded as 4k24 / 4:2:0 / 8-bit Rec709 (non HDR) or 10-bit Rec2020 (HDR10) neither of which are supported by the HDMI 2.0 specification
• Some form of signal conversion must occur in order for any device using HDMI 2.0 to accept a 4K Blu-ray signal
• The signal transmitted by the device must fall within the Epson’s 10Gbs HDMI chipset limitation for it to be displayed on the projector

HDMI_data_rates.png

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Filutek napisał:

Hubio, warto podkreślić, że Binary nie bardzo wie "w którym kościele dzwony biją",

Poczytaj Filutku temat od poczatku, zamiast meczyc czytelnikow.

Komentowanie Twoich dyrdymalow jak ponizszy, to jak znecanie sie nad uposledzonym.

Cytat

Ja się zastanawiam po prostu, jaki sygnał da najlepszy obraz na ekrania i dalej będzie najlepiej postrzegany przez oko i mózg widza? :)

Przykładowo używając karty graficznej(niech będzie gtx 1060) mogę nakarmić projektor sygnałem z color gamut: REC2020, DCI-P3 D65, REc709

i bez żadnych wątpliwości tylko jeden z tych wariantów da najlepszy obraz. :P

Oczywiście są i inne nie mniej ważne parametry sygnału, którymi możemy manipulować.

Wszystko jednak jest podporządkowane do jednego "słodkiego celu".

Musi wybrana forma sygnał, tak oszukać mózg widza, aby miał wrażenie, że właśnie ten sygnał wygląda najlepiej! :)

Edytowane przez binary
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na końcu w instrukcji Epsona dla 9300, pisze:

For best results, your computer's monitor port or video card resolution should be set to display in the
projector's native resolution.

Więc sam producent zaleca wysyłanie "natywnego sygnału",

gdzie pośrednio sugeruje aby nie doprowadzać do konieczności dodatkowych konwersji przez chip,

zamontowany w projektorze. No więc jak to jest naprawdę z tą "duszą"? :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze. Skoro chcesz aby przyznano Ci po smierci tytul  patrona klubu czytelnikow Instrukcji obslugi Epsona TW9300, to obiecuje, ze  bede w przyszlosci goraco do tego lobbowal.

Teraz zdefiniuj co wg Ciebie oznacza "natywny sygnal", bo z powyzszego postu wnioskuje, ze chodzi Ci o natywna rozdzielczosc.

Jesli tak, to Epson przyznaje, ze jest to 1920x1080.

Jeszcze raz namawiam Cie do przeczytania watku od poczatku, a byc moze dowiesz sie dlaczego (przynajmniej dla chcacego ogladac tresci UHD), ustawienie takiej rozdzielczosci na wyjsciu zrodla,  nie jest  optymalna opcja.

Powstrzymam sie od komentarza  Twoich rewelacji odnosnie  przestrzeni barwnej sygnalu na wyjsciu Twojej karty graficznej, bo najprawdopodobniej jestes tutaj jedyna osoba ( badz jedna z 2) nie rozumiejaca  niedorzecznosci takiego stwierdzenia. Mam  nadzieje,  ze uzyskasz wiecej satysfakcji po samodzielnym znalezieniu odpowiedzi dlaczego wyjscie poza standardy obecnie oferowane w Home Video i PC jest niemozliwe i dlaczego, na chwile obecna  jest to bezzasadne.

Tymczasem przestan trollowac.

Edytowane przez binary
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, raf7705 napisał:

Ale dajecie emoji3.png

Dobra dawka humoru, w taki deszczowy dzień.

Deszczowy to tylko chyba na tych Twoich wyspach gdzie ciągle pada :) U nas pięknie słonecznie, jak latem... Ja dzisiaj w krótkich spodenkach zasuwałem po mieście... :)

1 godzinę temu, Filutek napisał:

For best results, your computer's monitor port or video card resolution should be set to display in the

No ok, ale dla niego natywnym będzie 1080p czy 4k ? Chodzi o to, żeby upscalował inny sprzęt do 4k, a nie projektor ? Dobrze to rozumiem ? U mnie każdy sprzęt podłączony do projektora wysyła sygnał 4k bo sam w sobie upscaluje. Zresztą tak chyba mają wszyscy - jak oglądają film z netflixa przykładowo w 720p to apple im upscaluje do 4k i wysyła tak do projektora itd.

Swoją drogą kto by przypuszczał rok temu, że po roku dojdziemy  do rozważań o duszy projektora.... :) Chyba to najlepszy wątek na całym tym forum, albo nawet w całym polskim necie... :)

Binary widzisz jak "trzej amigos" rozkręcili temat :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie pośrednio sugeruje aby nie doprowadzać do konieczności dodatkowych konwersji przez chip,
zamontowany w projektorze. No więc jak to jest naprawdę z tą "duszą"? 

Sygnału w rozdzielczości zgodnej z rozdzielczością matrycy projektora. Czyli 1080p.

Binary, nie wiem czy jest w tym logiczny sens itd.
Ale ja filmy 4k HDR wysyłam do projektora jako 2k HDR i nie widzę różnicy w obrazie, a projektor wg mnie lepiej działa, ciszej działa, (czyli się mniej męczy jego dusza).

Hubio, w UK pada ale też ciepło.
Wczoraj było słońce i 21°C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, raf7705 napisał:

Sygnału w rozdzielczości zgodnej z rozdzielczością matrycy projektora. Czyli 1080p.

Binary, nie wiem czy jest w tym logiczny sens itd.
Ale ja filmy 4k HDR wysyłam do projektora jako 2k HDR i nie widzę różnicy w obrazie, a projektor wg mnie lepiej działa, ciszej działa, (czyli się mniej męczy jego dusza). emoji3.png

No właśnie czy chodzi o natywną matrycę czyli 1080p czy o natywny sygnał jaki przyjmuje projektor czyli 4k... ? No jeśli by miało być 1080p to co mamy zmienić wszystkie urządzenia jak TV BOXY, playery UHD itd na 1080p i tak puścić sygnał do projektora żeby sobie sam podbił do 4k ? A co z 4K też puścić to jako 1080p ? Przecież to paranoja...

Matryca może jest 1080p, ale jak pisał MK przesunięcie do 4k tak dobrze działa, że obraz wygląda jak na tych natywnych projach 4k więc jak dla mnie natywny sygnał jaki mamy dostarczać do proja to 4k... Szewi, raf jak oglądacie jakiś film 1080p z netflixa to zmieniacie w Apple rozdzielczość na 1080p żeby sobie projektor upscalował ?

MK pisał, że upscalowanie powinno być "jak najbliżej źródła" i ja się tej zasady trzymam... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam odpowiedz na powyzsze dylematy nazywa sie oppo 203 tryb source direct i nie ma potrzeby zawracać sobie glowy sygnalami, rodzielczosciami natywnymi czy specjalnymi ustawieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, szewi napisał:

Mam odpowiedz na powyzsze dylematy nazywa sie oppo 203 tryb source direct i zapominacie o sygnalach, rodzielczosciach specjalnych ustawieniach itp.

Po pierwsze fajnie, że jest sygnaturka :) Brawo !!!

Po drugie jak dobrze pamiętam w SONY UHD też był ten tryb i nie trzeba wydawać 3 tyś :) przynajmniej tylko z tego powodu... :)

W sygnaturce zwrócił moją uwagę ekran, a właściwie literki LED w jego nazwie.. Co to dokładnie jest ? I jak wpływa na obraz ? Zaintrygowało mnie to... :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie czy chodzi o natywną matrycę czyli 1080p czy o natywny sygnał jaki przyjmuje projektor czyli 4k... ? No jeśli by miało być 1080p to co mamy zmienić wszystkie urządzenia jak TV BOXY, playery UHD itd na 1080p i tak puścić sygnał do projektora żeby sobie sam podbił do 4k ? A co z 4K też puścić to jako 1080p ? Przecież to paranoja... Matryca może jest 1080p, ale jak pisał MK przesunięcie do 4k tak dobrze działa, że obraz wygląda jak na tych natywnych projach 4k więc jak dla mnie natywny sygnał jaki mamy dostarczać do proja to 4k... Szewi, raf jak oglądacie jakiś film 1080p z netflixa to zmieniacie w Apple rozdzielczość na 1080p żeby sobie projektor upscalował ?

MK pisał, że upscalowanie powinno być "jak najbliżej źródła" i ja się tej zasady trzymam...

Wg tego co wkleił Filutek.

To jest jasno napisane, nie widzę tam pola do zastanawiania się, "co autor miał na myśli".

Możemy różnie do tego podchodzić ale tak jest napisane.

"Najlepszy dla projektora jest sygnał w rozdzielczości 1080p."

A więc ani DVD ani UHD, nie jest najlepszym sygnałem dla tego projektora.

Co do ATV, jeszcze nic nie oglądałem na projektorze. Tu chyba zostanie ustawienie 4k dla rozdzielczości, bo w innym wypadku, nie zobaczę treści UHD w serwisach streamingowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok więc byłem baaardzo bliski sprzedaży projektora - Szewi coś o tym wie ;)

Śledziłem swego czasu poniższy wątek:

https://www.avsforum.com/forum/24-digital-hi-end-projectors-3-000-usd-msrp/2954506-improving-madvr-hdr-sdr-mapping-projector-101.html#post56940856

Wyglądało to na początku mega nieudolnie, ale jakoś na dniach pojawił się build 8 i.... jest to chyba święty graal :)))))

Mapowanie HDR to SDR za pomocą madvr, jest to specjalny build który wklejamy do katalogu gdzie jest madvr.
Wsadziłem skalibrowane ustawienie koloru i gamma od Maćka i.... urywa beret, jaja itde itpe.

Target nit ustawiłem na 150 - badam jeszcze 160. NAJLEPSZE JEST TO ŻE KAŻDY MOŻE DOPASOWAĆ POD SIEBIE, A NIE HDR1 LUB HDR2 LUB INNE POWALONE USTAWIENIA KTÓRE NA JEDNYM FILMIE WYGLĄDAJĄ SPOKO NA DRUGIM [beeep]! :) 

W końcu z ekranu wszystko wyskakuję, nie jest za ciemno, każdy film wygląda za[beeep]iście - nawet Solo/Star Wars który wyglądał wcześniej jak kupa. 

Madvr mapuje w czasie rzeczywistym luminacje KAŻDEJ KLATKI FILMU i ją odpowiednio konwertuje.

Moje ustawienia w MADVR:

madvrus.jpg

epson.jpg

Edytowane przez Irokez
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Irokez napisał:

Ok więc byłem baaardzo bliski sprzedaży projektora - Szewi coś o tym wie ;)

Śledziłem swego czasu poniższy wątek:

https://www.avsforum.com/forum/24-digital-hi-end-projectors-3-000-usd-msrp/2954506-improving-madvr-hdr-sdr-mapping-projector-101.html#post56940856

Wyglądało to na początku mega nieudolnie, ale jakoś na dniach pojawił się build 8 i.... jest to chyba święty graal :)))))

Mapowanie HDR to SDR za pomocą madvr, jest to specjalny build który wklejamy do katalogu gdzie jest madvr.
Wsadziłem skalibrowane ustawienie koloru i gamma od Maćka i.... urywa beret, jaja itde itpe.

Target nit ustawiłem na 150 - badam jeszcze 160. NAJLEPSZE JEST TO ŻE KAŻDY MOŻE DOPASOWAĆ POD SIEBIE, A NIE HDR1 LUB HDR2 LUB INNE POWALONE USTAWIENIA KTÓRE NA JEDNYM FILMIE WYGLĄDAJĄ SPOKO NA DRUGIM [beeep]! :) 

W końcu z ekranu wszystko wyskakuję, nie jest za ciemno, każdy film wygląda za[beeep]iście - nawet Solo/Star Wars który wyglądał wcześniej jak kupa. 

Madvr mapuje w czasie rzeczywistym luminacje KAŻDEJ KLATKI FILMU i ją odpowiednio konwertuje.

Moje ustawienia w MADVR:

madvrus.jpg

epson.jpg

Irokez czytałem Twoje posty, faktycznie jest tak jak piszesz.

Próbowałem o tym pisać ostatnio, nie zdążyłem dojść do tego samego o czym piszesz,

gdy Kolega Binary uznał, że trolluje i pisze o "duszy". :P:)

Myślę, że użycie madVR, zmiata wszystkie inne "urządzenia",

nawet oppo 203 z trybem source direct,

musi uklęknąć i bić pokłony Nowemu Królowi Madshi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero przerobiłem testy i najlepiej wygląda u mnie w zakresie 160-170 nitów (ekran 120 cali 1,3 gain z 3.5m) na bieli nie wali aż tak po oczach jak przy 150 (np. białe niebio i chmury) a wszystko wyskakuję z ekranu.

Naprawdę madshi odwalił kawał dobrej roboty, konsultował to z ludkami od kalibracji oraz całą ekipą od JVC półka x9900, rs 640. 
Od ostatniego build'u z nr 8 wygląda to naprawdę ekstra. 

Dopiero rozkminiam wszystkie opcje ale ustawienia na "dzień dobry" są ekstra!

• Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi