Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Mi tam kolegi komentarze nie przeszkadzają, ja widzę ile daje to daje i zapewne lepszy materiał dał by jeszcze lepszy efekt, a jak kolega ma zamiar całe pomieszczenie tym wyłożyć, to już w ogóle, będzie świetnie.
Projektor jak projektor, każdy kupuje na swoją kieszeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne raf... Ja tylko żartowałem, ale mimo wszystko filutek trochę przesadził, że dzięki adaptacji pomieszczenia z Epsona zrobi najbardziej wypasiony model JVC... :) Sam pomysł na adaptację oczywiście ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Epsona nic nie zrobi.
Poprostu wykorzysta jego możliwości.
Jak by tam JVC wsadził, to różnica nadal będzie, na korzyść JVC.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, binary napisał:

Binary, faktycznie co do ceny masz racje,  w zapale zakupowym przeoczyłem,

że cena tego Velvetu z UK, jest 10 razy wyższa jak podałem.

Co do Twoich pierwszych uwag, to jednak ja mam racje,

bo Epson w otoczeniu Velvetu da lepszy obraz,  jak JVC w salonie gdzie zastosowany tzw. "zgniły kompromis",

czyli to o czym pisze często Hubio. :)

Chcę podkreślić, że moje twierdzenia nie są odosobnionymi opiniami,

tylko twardymi faktami, popartymi dowodami w postaci wykresów z linkowanych stron. :)

Nigdy nie twierdziłem, że w pełnym Velvecie, najlepsze(najdroższe) JVC będą gorsze od Epsonów. :)

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Filutek napisał:

bo Epson w otoczeniu Velvetu da lepszy obraz,  jak JVC w salonie gdzie zastosowany tzw. "zgniły kompromis",

czyli to o czym pisze często Hubio. :)

tylko twardymi faktami, popartymi dowodami w postaci wykresów z linkowanych stron. :)

To bzdura co piszesz i tyle... Dyskusja tak naprawdę bez rozstrzygnięcia chyba, że kupisz to JVC zmierzysz sprzętem parametry obrazu, potem zapuścisz te zasłony i wstawisz Epsona i znowu zmierzysz parametry... Tak to tylko gdybania, przypuszczenia itd, a nie żadne "twarde" dowody... JVC ma kontrast kilka razy większy od Epsona i przynajmniej w tym parametrze same zasłony nie pomogą na tyle... No chyba, że mówimy o porównaniu do tego pomieszczenia jak z filmu gdzie było wszystko super biało i odbijające okna...

Jak pisałem wcześniej - porównaj w jakich warunkach testowych były robione pomiary - do swojego pomieszczenia. Nie przypuszczam, żebyś siedział w całkowicie pustym wielkim pokoju bez zasłon, żaluzji czegokolwiek, bez mebli i wszystko na biało jak w szpitalu... :) Oczywiście kupienie tego velvetu znacznie poprawi Ci adaptację, ale nie na tyle, żeby zastąpić JVC..., oczywiście mówimy o normalnym salonie w jakim mieszkają ludzie...

Jak widać problem terminologii z tym "niezaadaptowanym pomieszczeniem" przyniosły sporo niezrozumienia... Wszyscy opierają się na wykresach z testów zapominając, że Niemcy zrobili idealne "niezaadaptowane pomieszczenie" (jak to Niemcy zresztą  - perfekcja we wszystkim :) ), natomiast prawie nikt nie mieszka w takich salonach. Oczywiście jak widziałem jak tu ludzie wklejali fotki z pustymi wielkimi, białymi pokojami i lśniącym jasnym parkietem - to może to być bliższe do tego idealnego "niezaadaptowanego pomieszczenia", ale jak ktoś ma ciemny pokój, ciemną wykładzinę, ciemne meble i do tego mały ekran to jest daleko od tego idealnego "niezaadaptowanego pomieszczenia" i takie obliczenia powinien tylko traktować jako jakiś kierunek. Moja konkluzja jest taka - im bardziej nasz salon przypomina salkę tym lepiej dla projektora, im bliżej jest do tego idealnego "niezaadaptowanego pomieszczenia" tym gorzej, ale nikt z nas nie mieszka w takim czymś co się znajduje w warunkach testowych więc i cała różnica na nasze szczęście w kontraście będzie znacznie mniejsza...

Tutaj jeszcze raz wklejam link dla filutka - w jakich warunkach były/są robione testy:

Najbardziej na tym teście to kontrast degradują niczym nie zasłonięte szyby okienne, które po całości dają totalne odblaski, a przecież nikt, pominąwszy szpitale i instytucje nie mieszka w mieszkaniu wyłącznie z żaluzjami zewn. To jest pierwszy krok jak kupujemy projektor żeby kupić porządne rolety/zasłony odcinające światło zewn, a potem adaptujemy wnętrze... Tutaj raz, że pusto i wszystko na biało, ale najbardziej wpływ mają te okna dobijające refleksy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, hubio napisał:

To bzdura co piszesz i tyle...

Hubio jesteś niekonsekwentny! :)

Ok. Pierwsze zdanie "bzdury" a następnie w zasadzie potwierdzasz moja argumentacje!!! :)

Jak myślisz? Kiedy "zgniły kompromis" będzie polegał na zasłonięciu Velvetem w 80% wszystkich powierzchni.

O ile poprawi to kontrast w ciemnych scenach(1-5% ADL )? :P

No jak, 80% czy może jednak tylko ok 10% albo jeszcze mniej

(oczywiście subiektywnie bo pamiętaj że oczy czy mózg "adaptują" doznania? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Filutek napisał:

Hubio jesteś niekonsekwentny! :)

Ok. Pierwsze zdanie "bzdury" a następnie w zasadzie potwierdzasz moja argumentacje!!! :)

Jak myślisz? Kiedy "zgniły kompromis" będzie polegał na zasłonięciu Velvetem w 80% wszystkich powierzchni.

O ile poprawi to kontrast w ciemnych scenach(1-5% ADL )? :P

No jak, 80% czy może jednak tylko ok 10% albo jeszcze mniej

Słowo bzdura dotyczyła wyłącznie tezy, że sama adaptacja pomieszczenia tak podbije kontrast Epsona, że zastąpi on JVC w normalnym salonie... Co do samego materiału i faktu, że podniesie ci kontrast w stosunku do np zwykłej rolety albo farby to masz rację... Do końca nie wiem czy tworzysz z tym welwetem salkę, czy ma ci zastąpić rolety czy może jak na filmie powyżej sobie urządzisz salon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, hubio napisał:

Słowo bzdura dotyczyła wyłącznie tezy, że sama adaptacja pomieszczenia tak podbije kontrast Epsona, że zastąpi on JVC w normalnym salonie... Co do samego materiału i faktu, że podniesie ci kontrast w stosunku do np zwykłej rolety albo farby to masz rację... Do końca nie wiem czy tworzysz z tym welwetem salkę, czy ma ci zastąpić rolety czy może jak na filmie powyżej sobie urządzisz salon

Hubio odpowiedz na zadane pytanie.

O ile poprawi to kontrast w ciemnych scenach(1-5% ADL )? :P

Czy tak powiedzmy szacunkowo z 80%, czy może jednak tylko ok 10%, albo jeszcze mniej

BTW

Hubio, to jest bardzo ważne pytanie i ważna Twoja odpowiedź! :)

(Domyslam sie na podstawie kontekstu Twoich wypowiedzi jakie zajmiesz stanowisko,

ale śmiało, wal prosto, to co myślisz , bez kluczenie pobocznego!)

Ja będę się starał zasłonić wszystko w 100% Velvetem.

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry filutek, ale nie rozumiem pytania jak i nie rozumiem pojęcia jakim się posługujesz czyli "zgniły kompromis"... :)

Chodzi Ci o ile zwiększysz sobie kontrast, ale w stosunku do jakiego pomieszczenia ? Nie wiem jak obecnie wygląda to pomieszczenie, które chcesz zaadoptować więc jak mam napisać ile Ci to da procentowo. W moim to by dało z 10% lepszy kontrast, w tym z filmu - 90% lepszy, a jak jest u Ciebie nie mam zielonego pojęcia...

Jak zasłonisz wszystko jak na filmie i położysz ciemną wykładzinę, pozbędziesz się jasnych mebli lub/i przedmiotów to będziesz miał salkę i wyciągniesz z Epsona max w zakresie kontrastu.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, hubio napisał:

Sorry filutek, ale nie rozumiem pytania jak i nie rozumiem pojęcia jakim się posługujesz czyli "zgniły kompromis"... :)

Jak zasłonisz wszystko jak na filmie i położysz ciemną wykładzinę, pozbędziesz się jasnych mebli lub/i przedmiotów to będziesz miał salkę i wyciągniesz z Epsona max w zakresie kontrastu.

Doskonale rozumiesz, bo już się odnosiłeś do tego określenia w swoich wypowiedziach(Geny po Szanownym Tacie, działają jak powinny :))

Moim zdaniem uważasz, że jeśli w swoim salonie zakryjesz w 80% wszystkie powierzchnie Velvetem,

a zostanie tylko tych 20% najbardziej "odbijających światło", to uzyskasz(obiektywnie/pomiarowo i subiektywnie/ocznie) 80% poprawę czerni,

(czyli, poprawi to kontrast w ciemnych scenach(1-5% ADL )

w stosunku do salonu zupełnie nie adaptowanego? Czy dobrze myśle? :P

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Filutek napisał:

Doskonale rozumiesz, bo już się odnosiłeś do tego określenia w swoich wypowiedziach(Geny po Szanownym Tacie, działają jak powinny :))

Moim zdaniem uważasz, że jeśli w swoim salonie zakryjesz w 80% wszystkie powierzchnie Velvetem,

a zostanie tylko tych 20% najbardziej "odbijających światło", to uzyskasz(obiektywnie/pomiarowo i subiektywnie/ocznie) 80% poprawę czerni,

(czyli, poprawi to kontrast w ciemnych scenach(1-5% ADL )

w stosunku do salonu zupełnie nie adaptowanego? Czy dobrze myśle? :P

Nie wiem po co ta ironia, bo ja rozmawiam z Tobą szczerze i naprawdę nie do końca rozumiem o co pytasz więc po prostu tłumacz... Jeśli zostanie "20% najbardziej odbijających światło..." to o kant d. cały ten welwet.... :)

Dyskusja ta zmierza jak to pisał Szewi na manowce więc skończmy bo to nie teoretyczna rozprawka tylko jak zakładam chcesz poświęcić kasę i czas na adaptację więc życzę Ci żeby wszystko Ci się udało i żebyś tak sobie zaadoptował pomieszczenie żeby mieć jakość JVC w niezaadaptowanym... Wklej koniecznie fotki z filmów i pomieszczenia jak już sobie to wszystko ogarniesz... Powodzenia !

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Binary, faktycznie co do ceny masz racje,  w zapale zakupowym przeoczyłem, że cena tego Velvetu z UK, jest 10 razy wyższa jak podałem.

czyli to o czym pisze często Hubio. 

tylko twardymi faktami, popartymi dowodami w postaci wykresów z linkowanych stron. 

Nigdy nie twierdziłem, że w pełnym Velvecie, najlepsze(najdroższe) JVC będą gorsze od Epsonów. 

Wybacz Kolego, ale nie wczytuje sie w Twoje wszystkie posty i nie czuje porzeby ektrahowania z nich idei, ktore "miales tak naprawde na mysli". Skomentowalem konkretny post, w ktorym wypowiedziales bardzo konkretna opinie, nazwajac ja "konkluzja'. Twoja konkluzja brzmi tak, a nie inaczej, wiec nie ma sensu wykrecac kota ogonem, czy przypisywac mi idei, ktorych nie wypowiedzialem. Ja nie zamierzam Ci odbierac radosci z "odkrywania kola na nowo". Zjawiska, opisane w tekscie, ktory przytoczyles sa oczywiste dla kazdego uzytkownika projektora, zas sam artykul jest znany od blisko 3 lat i byl tu podlinkowywany na forum (jak myslisz skad o tym wiem?default_wink.png )

Ani ja , ani nikt inny, nie bedzie ich kwestionowal. Kotrowersyjna jest natomiast Twoja opinie, ze w idealnie zaciemnionym, czyt przystosowanym pomieszczeniu, ktore ponoc chcess urzadzic , Twoj (jak mniemam przyszly) Epson bedzie generowal lepszy obraz od projektora za 100 tys. Wg mnie nie bedzie, zas opowiadanie o tym, ze chodzilo Ci o porownanie lepszego projektora w pomieszczeniu niezaadoptowanym, do slabszego w pomieszczeniu zaadoptowanym, nie ma sensu. Tu, na forum rozumiemy potrzebe i znaczenie adapaptacji pomieszczenia, czy optymalizacji warunkow projekcji i dazymy do uzyskania jak najlepszych efektow i satysfskcji i takie porownanie dla zoruwntowanych osob, nie ma zadnego sensu. Twoje zalozenie jest wiec nielogiczne, i nieprzyzwoite w tym gronie, chocby w jakies czesci bylo prawdziwe.

Zareczam Ci, ze jesli bedziesz kiedys dysponowal takim idealnie czarnym pomieszczeniem, to zaplaczesz nad roznica pomiedzy projektorem ktory bedziesz posiadac, a ktory moglbys kupic za kwote rzad wielkosci wieksza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, hubio napisał:

Nie wiem po co ta ironia, bo ja rozmawiam z Tobą szczerze i naprawdę nie do końca rozumiem o co pytasz więc po prostu tłumacz... Jeśli zostanie "20% najbardziej odbijających światło..." to o kant d. cały ten welwet.... :)

Dyskusja ta zmierza jak to pisał Szewi na manowce więc skończmy bo to nie teoretyczna rozprawka tylko jak zakładam chcesz poświęcić kasę i czas na adaptację więc życzę Ci żeby wszystko Ci się udało i żebyś tak sobie zaadoptował pomieszczenie żeby mieć jakość JVC w niezaadaptowanym... Wklej koniecznie fotki z filmów i pomieszczenia jak już sobie to wszystko ogarniesz... Powodzenia !

Hubio, żadna ironia, tylko Głęboki Szacunek dla Twojego Taty i Ciebie! :)

Ja nic nowego nie wymyśliłem! Po prostu posiłkuje się doświadczeniem "Starszych i Mądrzejszych". :)

Na tych wykresach "wszystko widać jak na dłoni", bez fantazji i ściemniania.

Poruszyłem ten temat "zgniłego kompromisu" dlatego, że miałem dylemat,

czy rezygnować z salonu adoptowanego do projektora(jak ma większość ludzi w Polsce)

i jednak iść na odwrotny "zgniły kompromis", urządzając w salce kinowej(całkowicie w 100% maskowanej czarnym velvetem),

ubogą funkcje "pseudo salonu"? :P

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jam mam pytanie jak technicznie zrobić taki bajer z zasłonami jak na tym filmiku. Ta babka sama zasłania wszystko czy z drugiej strony jest druga osoba ? Ja bym sobie coś takiego sprawił. A jeszcze rozwijane elektrycznie na pilota razem z ekranem to byłby wypas.  

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?

Z drugiej strony jest Szewi... :):):)

1 godzinę temu, lobbi napisał:

Ta babka sama zasłania wszystko czy z drugiej strony jest druga osoba ?

??? Z drugiej strony jest Szewi... :):):)

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, lobbi napisał:

A jam mam pytanie jak technicznie zrobić taki bajer z zasłonami jak na tym filmiku. Ta babka sama zasłania wszystko czy z drugiej strony jest druga osoba ? Ja bym sobie coś takiego sprawił. A jeszcze rozwijane elektrycznie na pilota razem z ekranem to byłby wypas.  

O jak się cieszę, że nie jestem sam z tym projektem!  :P

Jeśli chodzi o ten pomysł na pilota to jeszcze lepiej.

Wbrew pozorom to nie musi być wielce skomplikowane dla nikogo.

Zasłony mogą być na stalowej napiętej lince lub na szynie,

boki i góra połączone i jeden mechanizm, który zasłania i odsłania.

U mnie zmiana planów co do źródła Velvetu,

ze względu na cenę(90-100 zł) za mb, UK odpada.

Aktualna opcja to USA za ok. 20 pln za mb.

Czyli Amazon USA i SY FABRICS TRIPLE BLACK VELVET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z UK już nie chcesz...
Ja chyba właśnie z powodu ceny Velvetu, kupiłem czarny bawełniany materiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, raf7705 napisał:

To z UK już nie chcesz...
Ja chyba właśnie z powodu ceny Velvetu, kupiłem czarny bawełniany materiał.

Raf, do swojego kina będę potrzebował ok. 90 mb, (DEVORE) z UK to by wyszło ok 10000 zł

a z USA wychodzi tak ok 2000 zł, więc 8000 tys. mniej. :)

Może dla Ciebie, to również lepsza opcja?

Za USA, przemawia również to, że  SY FABRICS TRIPLE BLACK VELVET

jest lepszy jakościowo(lepiej pochłania światło) jak WHALEY'S SILK/VISCOSE VELVET BLACK (DEVORE) z UK.

Muszę jeszcze sprawdzić na testowych kawałkach, czy faktycznie tak jest. :)

Może ktoś z kolegów namierzy Velvet taniej w Polsce, podobnej jakości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko. Ja może też się skusze na ten ze stanów, widzę że wysyłają za granicę.
Różnica w cenie jest kolosalna.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Filutek napisał:

a z USA wychodzi tak ok 2000 zł

A cło/podatek nie dojdzie ? + 23%, + 3%, + transport, który przy tej wadze może być spory...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

A cło/podatek nie dojdzie ? + 23%, + 3%, + transport, który przy tej wadze może być spory...

Mam taki kanał, że 50-100% szansy na bezcłową i bez vatową dostawę.

(Ale ostatnio obsesyjnie zbierają na 500+, więc .....):)

Koszty transportu myślę, że 100-200 pln? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj po raz setny ogladalem oblivion 4k - powiem tak bardzo ladnie to sie prezentuje na epku w salce. Po pierwotnej euforii z racji zakupu oleda, wracam do tematow projekcji ;)

zajawka z seansu, oczywiscie zadnych wnioskow nie ma co wysnuwac poza tym, ze kolorystyka troche sie rozni miedzy prjektorem a tv + przeklamania aparatu, kontrast to wiadomo (zdjecia w ogole tego nie oddaja). Oleda bede kalibrować (to wtedy porownam, czy tw9300 bardzo odstaje w kwestii odwzorowania barw:

TV (tryb kino)

vnM9hyB.jpg

Epson (tryb naturalny):

Fsuq9WP.jpg

(dodam tylko ze ja lubie wyostrzanie w Epsonie i z reguly uzywam tej opcji co jest widoczne wyzej w postaci "złudnie" ostrzejszych krawedzi) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale szewi ten Twój OLED to jak liliput w stosunku do projektora... 65'' do 120''... Nie razi Cię malutki obraz jak oglądasz na TV ?

Kalibrujesz tylko TV, a nie projektor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, szewi napisał:

wczoraj po raz setny ogladalem oblivion 4k - powiem tak bardzo ladnie to sie prezentuje na epku w salce. Po pierwotnej euforii z racji zakupu oleda, wracam do tematow projekcji ;)

zajawka z seansu, oczywiscie zadnych wnioskow nie ma co wysnuwac poza tym, ze kolorystyka troche sie rozni miedzy prjektorem a tv + przeklamania aparatu, kontrast to wiadomo (zdjecia w ogole tego nie oddaja).

Szewi masz gdzieś na forum zdjecia swojej salki? Interesuje mnie jak "wyczerniłeś" swoją "Świątynie Filmu"? :)

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubiojeszcze nie zdecydowalem, ale raczej nie bo nie chce mniejszej jasnosci po kalibracji. NO chyba ze roznica na skalibrowanym Tv bedzie tak duza, ze bede zmuszony skalibrować tez proja ;)

@Filutek nie wrzucałem fot. Salka jak salka  :) jak sie zmobilizuje to moze wrzuce fotki  do tematu domowe pokoje kinowe czy zestawy kinowe - kiedys byl taki temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi