Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, hubio napisał:

obraz z projektora jest jak najbardziej zbliżony do tego kinowego, można poczuć się jak w kinie...

Hubio Drogi przyjacielu.

Możesz sprawdzić na swoim Epsonie w trybie obraz 1080p,

na jakimś fragmencie menu(bo menu własne projektora jest wyświetlane natywnie),

z jakiej odległości zaczynasz rozpoznawać piksele?

Napisz ile ekran obraz ma cali? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, raf7705 napisał:

Ja, żeby zobaczyć piksele przy ustawieniu ostrości, muszę patrzeć na ekran z 20-30cm

Raf dzieki, jestem naprawde zaskoczony tą odległością.

Proszę napisz ile cali ma ekran i jaki Epson?

Czy może to dotyczy OLED?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Filutek napisał:

No właśnie ciekawe jak to wygląda w zaciemnionym pokoju(wszystko pokryte Triple Black Velvet)

i test: Oled 65 cali z 1 metra, czy Epson 9300 120 cali z 2 metrów? ?

BTW

Panowie pomóżcie wykonać test widoczności pikseli na OLED 65 cali?

Z jakiej odległości oczu od ekranu zaczynają być widoczne piksele?

Czy mogę prosić o zrobienie takiego testu?

Jak to wygląda z Epsonem 9300?

Nie wiem czy ktoś tu jest z grupy kiedy testowaliśmy pierwsze projektory 4K na 120" oglądane z ok 3.5m. Jakieś to było zdziwienie jak je włączyliśmy i z grupy 15 osób prawie nikt nie zauważył różnicy pomiędzy tym samym filmem w 4k a full hd... ?
Czytałem, że w przypadku ekranu Full HD każde 4-4,5 cm odległości od odbiornika to jeden cal przekątnej ekranu a optymalną wartością jest 4,2 cm. Z kolei dla 4K Ultra HD przelicznik jest dwa razy większy i każdy cal przekątnej to 2,1 cm odległości od ekranu. 
Dlatego na swoim przykładzie podam, iż posiadam ekran 131"×2.1cm=275cm
Jest to odległość minimalna na której trzeba usiąść aby dostrzec zalety 4k.
Realnie siadam max 3.5m od ekranu bo bliżej już nie da się ogarnąć ekranu na szerokość. Owszem możemy usiąść i 1m ale zobaczy tylko to co mamy przed nosem... ?

Oczywiście znajdą się osoby z lepszym i słabszym wzrokiem dlatego ta odległość jest powiedzmy optymalna/uśredniona +/ - z jakiej daną osoba dostrzeże zalety 4k.

Edytowane przez Bipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Filutek napisał:

Hubio Drogi przyjacielu.

Możesz sprawdzić na swoim Epsonie w trybie obraz 1080p,

na jakimś fragmencie menu(bo menu własne projektora jest wyświetlane natywnie),

z jakiej odległości zaczynasz rozpoznawać piksele?

Napisz ile ekran obraz ma cali? 

Mój ekran ma 100'', przy regulowaniu ostrości jestem jak najbliżej ok 2cm, jak pisał Raf piksele widać z ok 10cm

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, hubio napisał:

Chłopaki, a OLEDów powyżej 65'' to nie ma ? Myślałem, że tak jak każdy TV są co najmniej przekątne 75'', nigdy nie wgłębiałem się w ten temat. Szewi piszesz o płaskim dźwięku itd z TV, ale akurat to można rozwiązać... Przenieś OLED do salki i też będziesz miał super dźwięk :)

I Szewi skoro masz teraz tego OLEDa napisz może coś więcej co nadal sobie zostawiasz na projektor, a co oglądasz na TV ? Rozumiem, że niedawno zakupiłeś tego OLEDa.

Odpowiedz mi na jedno, chyba retoryczne pytanie: gdyby ten OLED miał tyle samo cali co emisja z projektora to oglądał byś tylko na nim ?

Nie przeniose TV do salki, bo salka to salka i nie chce z niej robić choinki :) Oleda mam w sypialni :)

wszystkie firmy (Panas, Sony, Philips) biora matryce od LG Display bo jest to jak narazie jedyny producent matryc oled do TV. Jasne ze zostawiam projekcje (jednak prawie 2x wiekszy ekran no i ten klimat o ktorym pisalem wczesniej robia roznice w stosunku do przekatnej TV. Oled po porstu uwypukil roznice w kontrascie na niekorzysc prjektora, zaczelo mi to troche doskwierać nie powiem, ale nie jest tak źle no i nie ma projektora ktory w kontrascie wygrał by z technologia OLED, nawet JVC ma gorszy kontrast, chociaz roznice sa mniejsze.

Oledy masz w rozmiarach wiekszych niz 65 cali ale narazie to spore koszty i nic nie wskazuje zeby szybko sie to zmieniło. 

Generalnie oledowa czerń jest uzalezniająca...

Co moge powiedzieć o Oledzie, najlepszy TV jaki mialem do tej pory, zadne LCD sie nie umywaja, nawet te super jasne, bo w czerniach tracisz detale, podczas gdy na oledzie widzisz wszystko b dokladnie w cieniach. Oczywiscie jakbym mial kupowac do jasnego salonu gdzie wpada swiatlo i glownie pod TV to juz bym sie mocno zastanawial czy brać OLEDa...

Oczywiscie te TV nie sa wolne od wad i raczej dla swiadomych uzytkownikow. 

Ale koniec OT (ktory sam zaczalem... ;), temat o Epsonie ;) 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat jak najbardziej o Epsonie, ale porównywanie do TV jak najbardziej wskazane bo mogą te informacje przydać się w ogóle ludziom zastanawiającym się nad wyborem TV czy OLED.

Ja nastawiony jestem na najnowszego QLEDA od Samsunga tego 8k :) Oczywiście to za dwa może trzy lata bo na razie mnie nie stać :) W ogóle nie myślałem o OLEDACH bo odrzucało mnie od LG z którym mam jak najgorsze wspomnienia począwszy od końca XXw. Miałem z 5 różnych sprzętów od LG i każdy się psuł... :) Może coś jest lepiej lub po prostu wyszły in te OLEDY. W QLEDACH są jak dla mnie znakomite kolory, to jest bajka - tak dokładne odwzorowanie i zastanawiam się czy równie dobrze jest w OLEDACH. Ponieważ TV ma mi służyć do wiadomości, sportu, filmów dokumentalnych i kręconych techniką VIDEO to na super czerniach i detalach w czerniach mi nie będzie zależało - od tego mam Epsona; ale jeśli by np taki OLED z 85'' za te 2 lata kosztował z 20 - 25 tyś i jest tak dobrze jak piszesz szewi to być może zostawiłbym sobie tylko taki TV, ale to tryb bardzo przypuszczający i osadzony daleko w przyszłości.

I rozumiem szewi, że gdyby Twój OLED miał tyle cali co masz ekran od projektora to zostawiłbyś sobie TV. Chodzi mi o to, że całościowo (czyli czerń, kontrast, kolory - całość wrażeń) obraz masz lepszy na tym TV ? Pytam bo dla mnie do filmów obraz z projektora jest lepszy niż z TV i nie chodzi o wielkość :)...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Tofikmax napisał:

Szewi , jaki konkretnie model OLED posiadasz ?

Panowie z osób udzielających się w tym wątku tylko ja mam w stopce sprzęt... ? :)

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie ponownie :)

po krótkiej przerwie wracam do budowania mojego kd. Epson tw7300 kupiony. 
Nagłośnienie oparte o Heco Aurora.

Mam dwie propozycje amplitunera do powyższego zestawu: https://www.hifisystem.pl/pl/p/Yamaha-RX-V685/3865 i https://www.hifisystem.pl/pl/p/Denon-AVR-X2500H/3841

Co sądzicie? Będzie hulać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Temat jak najbardziej o Epsonie, ale porównywanie do TV jak najbardziej wskazane bo mogą te informacje przydać się w ogóle ludziom zastanawiającym się nad wyborem TV czy OLED.
Ja nastawiony jestem na najnowszego QLEDA od Samsunga tego 8k Oczywiście to za dwa może trzy lata bo na razie mnie nie stać W ogóle nie myślałem o OLEDACH bo odrzucało mnie od LG z którym mam jak najgorsze wspomnienia począwszy od końca XXw. Miałem z 5 różnych sprzętów od LG i każdy się psuł... Może coś jest lepiej lub po prostu wyszły in te OLEDY. W QLEDACH są jak dla mnie znakomite kolory, to jest bajka - tak dokładne odwzorowanie i zastanawiam się czy równie dobrze jest w OLEDACH. Ponieważ TV ma mi służyć do wiadomości, sportu, filmów dokumentalnych i kręconych techniką VIDEO to na super czerniach i detalach w czerniach mi nie będzie zależało - od tego mam Epsona; ale jeśli by np taki OLED z 85'' za te 2 lata kosztował z 20 - 25 tyś i jest tak dobrze jak piszesz szewi to być może zostawiłbym sobie tylko taki TV, ale to tryb bardzo przypuszczający i osadzony daleko w przyszłości.
I rozumiem szewi, że gdyby Twój OLED miał tyle cali co masz ekran od projektora to zostawiłbyś sobie TV. Chodzi mi o to, że całościowo (czyli czerń, kontrast, kolory - całość wrażeń) obraz masz lepszy na tym TV ? Pytam bo dla mnie do filmów obraz z projektora jest lepszy niż z TV i nie chodzi o wielkość ...

Tak. Z pewnością ten kto będzie się zastanawiał nad wyborem TV wejdźcie na temat "praktyczne rady w użytkowaniu projektora Epson".
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pedronx napisał:

Mam dwie propozycje amplitunera do powyższego zestawu: https://www.hifisystem.pl/pl/p/Yamaha-RX-V685/3865 i https://www.hifisystem.pl/pl/p/Denon-AVR-X2500H/3841

Pedronx, widzę, że działasz w odwrotnej kolejności jak ja.

Ja projek na końcu kupuje, najprawdopodobniej Epson 9400.

Teraz jestem na poszukiwaniu materiału na zasłony/kotary w stylu:

Triple Black Velvet po $8.25 

https://tiny.pl/gbvpx

Bild3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tofikmax napisał:

Szewi , jaki konkretnie model OLED posiadasz ?

lg 65 c8

@Filutek ten triple back velvet jest niezły :) Czarny dywan wykladzina obowiazkowo też.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raf7705 napisał:

Tak. Z pewnością ten kto będzie się zastanawiał nad wyborem TV wejdźcie na temat "praktyczne rady w użytkowaniu projektora Epson".

Raf mi bardziej chodziło o kogoś kto będzie się zastanawiał: TV czy projektor... Na innym forum często ludzie zadają podobne pytania bo właściwie ktoś kto chciałby mieć ze 100 cali może troszkę obniżyć wymagania i mieć jakiś TV 85 cali i wtedy alternatywa jak najbardziej realna. Po za tym wątek dotyczący różnicy w odbiorze między samą technologią projekcyjną, a telewizyjną jest już sam w sobie w polu zainteresowania każdej osoby, która chce kupić projektor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

I rozumiem szewi, że gdyby Twój OLED miał tyle cali co masz ekran od projektora to zostawiłbyś sobie TV. Chodzi mi o to, że całościowo (czyli czerń, kontrast, kolory - całość wrażeń) obraz masz lepszy na tym TV ? Pytam bo dla mnie do filmów obraz z projektora jest lepszy niż z TV i nie chodzi o wielkość :)...

gdyby babcia miała wąsy ;) Ale pogdybajmy ;) gdyby oledy byly do 200 cali ktore mozesz uzyskac na projektorze w ceni eprjektora to nie zastanawiałbym sie ani minuty nad sprzedażą projektora i zainstaowaniem oleda w salce.

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio przeczytaj wpis kolegi headstar.

http://www.audiostereo.pl/index.php?/topic/138328-Projektor--do-3500--zl&do=findComment&comment=4423095

Albo go tu wkleje, bo bardzo ciekawe porównanie zrobił.

Proponowałbym oczywiście porównać MS ze zwykłym ekranem. Sam teraz szukam projektora i ekranu, bo zastanawiam się czy takie rozwiązanie może być alternatywą dla TV. Porównywałem MS 120 cali z ekranem Kauber (niestety nie zanotowałem modelu, bardziej chciałem sprawdzić wyższość MS nad innym ekranem), do porównanie wykorzystałem Epson EH-TW7300 i JVC DLA-RS540. Porównywałem w zaciemnionym pomieszczeniu jak i przy odsłoniętych oknach i powiem, że jakość MS w porównaniu z Kauber d..y nie urywa. W ciemności właściwie bez różnicy, MS może trochę ciemniejszy, przy świetle dziennym nie było efektu WOW. MS bez rewelacji zarówno w przypadku Epsona jak i JVC. Sprzedawca twierdził, że MS bardziej jest przydatny przy słabym projektorze, bo wtedy podciągnie jego niedoskonałości. W przypadku dobrych projektorów niewiele może poprawić i faktycznie takie odniosłem wrażenie (także żona, a to dla mnie autorytet :-))

Tak, że nie napalaj się na ten ekran MS, bo wiele ci on nie da.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki raf ! Póki nie zmienię mieszkania nie ma możliwości zamontowania MS, a nie mam na razie w planach zmiany mieszkania... Może  za rok lub dwa, kto wie... W każdym razie to cenna uwaga bo mój święty graal okazuje się tylko zwykłym kielichem jak z filmu Fisher King :)

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@raf7705  masz wiekszy posłuch u Hubio, bo jak tu w temacie pisalem ze testowalem kiedyś ekran ALR cinegrey 5d z TW9300 oraz ekran referencyjny bialy i do swojej salki ostatecznie wybralem bialy, to jakos moja historia go nie urzekła :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie miałem dodać, że Ty też robiłeś podobne testy i wyszło to samo.

To już jak dwie osoby zrobiły porównanie, to nie można być "nie urzeczonym taką historią"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

@raf7705  masz wiekszy posłuch u Hubio, bo jak tu w temacie pisalem ze testowalem kiedyś ekran ALR cinegrey 5d z TW9300 oraz ekran referencyjny bialy i do swojej salki ostatecznie wybralem bialy, to jakos moja historia go nie urzekła :) 

Szewi to mimo wszystko nie był MS tylko innej firmy choć oparty na podobnej technologii... :) W każdym razie mam już potwierdzenie od 2 osób...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, szewi napisał:

co ogladacie na netflixie obecnie ? Mnie wciagnal ostatnio Timeless.

Oj Szewi uważaj bo wątek niebezpiecznie zmieni się w Filmweb :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar dać szansę serialowi "Punisher" na projektorze w HDR i z dolby atmos działającym na ATV.
Poza tym, chciałem wypróbować grę tomb raider z PS4 pro na projektorze ale muszę porządne zaciemnienie zrobić, bo wiem jaki obraz mogę mieć jak to zrobię a jak wygląda ten bez zaciemnienia.
Ale bym chciał taki osobny pokój na kino.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.10.2018 o 15:31, pedronx napisał:

Pokusi się ktoś o porównanie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi