Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Raf to slabiutko ja niedługo na swojej lampie dobije do 2tys jak młody pozwoli... ?

Edytowane przez Bipo
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lampa ~500 godzin u mnie.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to słabiutko panowie

Lampa kosztuje ok. 500zł więc nie ma co jej oszczędzać

Z innej beczki - na iTunes promocja na Blade Runner 2049 - 4k i DV na własność za 19,99 pln !

Life - 4k DV i Atmos to samo - 19,99!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, user7878 napisał:

O to słabiutko panowie emoji6.png
Lampa kosztuje ok. 500zł więc nie ma co jej oszczędzać emoji16.pngemoji16.pngemoji16.png

Ale ja nic nie oszczędzam. Codziennie jeden film ok 2 godz i tyle wyszło od roku. I nawet to się zgadza bo dokładnie powinno być 365x2=730 :)

Zresztą zanim kupiłem projektor tak pisałem tutaj i na innym forum, że przeciętnie właśnie tyle powinno wyjść i przewidziałem idealnie zużycie... Pisałem wtedy w sensie, że szybciej się wymieni projektor niż lampę... co też być może się sprawdzi.

Projektor to nie telewizor - nie oglądam na nim wiadomości, sportu, filmów dokumentalnych tylko filmy więc bez żadnego oszczędzania oglądam to co chcę... No i na pewno projektor nie chodzi cały dzień, jak w niektórych domach telewizor (nie u mnie)...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie od lutego prawie 1000h.
Ogladam wszystko jak leci a przede wszystkim filmy i sport.

Na iTunes ostatnio dużo ciekawych cen na filmy. Do 20zł i do 30zł przybyło ciekawych pozycji. Do tego Atmos i iTunes extra! Coraz bardziej to iTunes mi się podoba.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, user7878 napisał:

U mnie od lutego prawie 1000h.
Ogladam wszystko jak leci emoji6.png a przede wszystkim filmy i sport.

Na iTunes ostatnio dużo ciekawych cen na filmy. Do 20zł i do 30zł przybyło ciekawych pozycji. Do tego Atmos i iTunes extra! Coraz bardziej to iTunes mi się podoba.

No widzisz ja glownie do home cinema i czasem ps4 pro, bez tv, bo to pochlaniacz czasu. 

Mala ilosc godzin nie wynika z oszczednosci ;) 

Jestes chyba jak narazie rekordzistą w ilosci wyswieconych godzin, ale tak jak byla mowa lampy sa b. tanie i teoretycznie powinny na te kilka tys godzin starczyć.

Ciekawe kto pierwszy bedzie wymieniać ten powie na ile mu wystarczyła ;)

teraz doczytałem ze kolega @Bipo ma prawie 2 tys godzin wyswieconych, bardzo ladny wynik :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, user7878 napisał:

Blade'a kupiłem - dzięki :)

Co do innych to przegadałem i miałem nawet coś powybierane, ale okazało się, że niektóre są dostępne na Netflixsie. Więc musze porównać teraz, a jak będzie fajne to dopiero kupować :)

12 godzin temu, szewi napisał:

No widzisz ja glownie do home cinema i czasem ps4 pro, bez tv, bo to pochlaniacz czasu. 

A u mnie godzinowo to chyba na równo wyjdzie home cinema i PS4. Najpierw obejrzymy z żoną jakiś filmik, a potem posiedzę w nocy przy CoD'dzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do tw7400 juz go zamawiać miałem ale nadal dylemat... bo moze bym dopłacił do 9300...
pytanie czy mogli w serii 7400 zmienic cos z optyka ze obraz np byłby ostrzejszy oraz lepsza obsługa hdr niz na 9300... co do kontrastu i czerni wiem ze 9300 bedzie lepszy niz 7400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Olgierdowyy napisał:

wracajac do tw7400 juz go zamawiać miałem ale nadal dylemat... bo moze bym dopłacił do 9300...
pytanie czy mogli w serii 7400 zmienic cos z optyka ze obraz np byłby ostrzejszy oraz lepsza obsługa hdr niz na 9300... co do kontrastu i czerni wiem ze 9300 bedzie lepszy niz 7400

Szczerze mówiąc i z tym chyba się zgodzą i szewi i raf to jeśli cena za 7400=9300 to bez najmniejszego wahania brałbym 9300 bo w 7400 oprócz znaczka to chyba nic więcej nie ma niż w 7300 :)o czym pisaliśmy parę stron wcześniej...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7400 nalezy raczej rozpatrywac w kategorii ulepszeń w stosunku do 7300 a nie do modelu wyzszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cena 7400 raczej nie równa się cenie 9300.
Bo kolega pisze o "dopłacie".
Ale po co 7400 jak tam nic nie ulepszyli, tylko cena wyższa.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

7400 nalezy raczej rozpatrywac w kategorii ulepszeń w stosunku do 7300 a nie do modelu wyzszego.

Nie jestem pewien, czy przypadkiem 7400 nie będzie miał lepszego "procesora obrazu" w stosunku do 9300.

No i druga sprawa, technika "przesuwania pikseli" ma być w 7400 i 9400, nowej generacji,

czyli w domyśle lepsza. Oczywiście dopiero bezpośrednie porównanie obrazu  7400 i 9300 

da wiarygodne dowody. Dlatego jak to nazwiemy, ulepszeniem, nową generacją, to mniej istotna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ten sam panel LCD, ta sama technologia 4K Eshift. Moim zdaniem TW9400 ma część innowacji, ale porównuje s JVC ? .

Heimkino zrobił zniżkę u JVC 1500 EURO ?

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że tam nie ma nic lepszego. A już na pewno nie lepszego niż w tw9300.
Jak Szewi napisał. Jak porównywać, to 7300vs7400 a 9300vs 9400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymaliśmy już informacje z JVC o planowanych zniżkach. Cała sytuacja dla EPSON nie wygląda zbyt różowo., Nowy JVC RS440 13,5k PLN

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, riddle napisał:

Otrzymaliśmy już informacje z JVC o planowanych zniżkach. Cała sytuacja dla EPSON nie wygląda zbyt różowo., Nowy JVC RS440 13,5k PLN

Bracie Riddle miło Ciebie widzieć! ?
Jak masz JVC to wiadomo co będzie lepsze a co gorszew stosunku do TW9400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez gdzieś czytałem ze ma byc poprawiony eshift w Epsonach, ale nie moge teraz znalezc gdzie to bylo. 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam znajomego, który pracuje w Epson, i następna generacja powinna mieć lepsze panele LCD, ale to pokolenie ma tylko kosmetykie ? i to wielka szkoda.

Są technologiami, których nie można porównać co pod względem jakości obrazu.  Z tego segmentu jest tu tylko SONY, ale nie obniżyło drastycznie ceny tak jak JVC.

Mówiąc, że Eshift-4 LCD jest lepszy niż Eshift-5 LCOS jest głupost.

Tylko gdy Epson może wygrać, jest cena i będzie musiała pójść o wiele mniej niz teraz i to co jest dobre dla wszystkich, którzy chcą kupić TW9400

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzadko spotykana sytuacja, ale  sytuacja odwrotna zamiany JVC na Epsona lub posiadanie obu i kilka spostrzeżeń:

https://www.avsforum.com/forum/68-digital-projectors-under-3-000-usd-msrp/2938440-epson-5040ub-vs-jvc-dla-x590rb-given-media-room-specs.html

Riddle, Epson ma caly czas kilka asów w rekawie. Nie zapominaj, ze jest dużo jasniejszy do ogladania np w salonie jesli ktos lubi ogladac przy swietle czy np korzysta z prjektora tez do TV. 

JVC wg mnie jest jednak niedościgniony do filmów / kina w przystosowanym pomieszczeniu. Gry tez swietnie na nim chodzą z pelnym HDMI.

Edytowane przez szewi
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja

Witam chtial bych sie o coz zapitac... Moge sobie zamienic projektor Epson TW9300W za JVC x5900, czi po kalibracii bendzie x5900 lepsi jak z kalibrowany TV9300W?
Wydaje sie mi zie JVC niema takie wielkie ANSI jak Epson 2500 vs 1800. i Ja niemam specialny pokoj...

SkalibrujTV.pl

Tak, będzie duża różnica na korzyść
Nie będzie ciemniejszy. W tescie różnica była poniżej 10%. To tylko marketingowe obietnice te 2500 lumenów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@riddlecytaty z testów jasności po kalibracji:

JVC RS540:

zoom 2.0x (najbliżej ekranu): 940 lm (ECO) / 1 300 lm (High)
Źródło: https://hdtvpolska.com/jvc-dla-rs540-test-projektora-4k-na-2018-z-eshift-5-ultra-hd-i-hdr/

Epson TW9300:

zoom 2.1x (najbliżej ekranu): 1300 Lumenów (ECO) / 1520 Lumenów (Medium) / 1950 Lumenów (Maximum)
Źródło: https://hdtvpolska.com/epson-eh-tw9300w-test-projektora-lcd-4k-ultra-hd/

to jest róznica czy nie ? ;)

moze po kalibracji jest ta roznica mniejsza (choć nie każdy robi kalibracje),

Na zywo jak widzialem oba to obraz z JVC był ciemniejszy, podobne spostrzezenia miał @Irokez

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam lubię jasny obraz więc Epson byłby lepszy... Tym nie mniej tak na tym forum jak i innych technologię  LCOS/SXRD uważa się za najlepszą do projektorów...

Oczywiście tyle teoria, szary ekran też miał być lepszy, a nie mogłem patrzeć na szary śnieg... :) i szczególnie biel białego ekranu doceniłem na filmie Lśnienie; tak więc i wcale to JVC mogło by nie przypaść do gustu; ale... jednak obiektywnie jeśli JVC będzie za 13,5 tyś to zmiecie Epsony i Sony z powierzchni ziemi...

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi