burz 84 Napisano 25 Sierpnia 2018 31 minut temu, raf7705 napisał: Nie zależy mi już na sprzedaży. Tak wiszą bo wiszą. Chyba że tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 26 Sierpnia 2018 20 godzin temu, Subman napisał: Prosty przykład - Tomb Raider w 4k HDR można kupić za 132 zł w Empiku. Ten sam tytuł w 4k w Dolby Vision na Itunes kosztuje 38 zł lub też można wypożyczyć za 15 zł na 2 dni. Osobiście wolę poczekać kilka miesięcy i kupić u Włochów na UHD BD w promocji za ~30-50zł, ale fakt - na iTunes są filmy w UHD, których nie uświadczy się na nośniku fizycznym i z czasem pewnie będzie tego coraz więcej. Gdy pojawi się więcej tego typu interesujących mnie filmów to dla nich jestem w stanie zakupić ATV w przyszłości - cieszy mnie też, że z dźwiękiem idą nieco do przodu i mimo, że ten ich Atmos bazuje na ścieżce DD+ aktualnie max. do 768kbps to mimo wszystko jest to krok we właściwym kierunku i liczę na więcej w przyszłości 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) No Panasonic UB 820 oficjalnie podłączony Pierwsze wrażenie - bardzo pozytywne. Obraz wydał mi się zauważalnie lepszy niż na Samsungu... O ile wcześniej filmy DVD używałem na projektorze w ustawieniu łagodnym bez specjalnego wyostrzania itd bo oczywiście wyostrzanie pokazywało wszystkie niedoskonałości obrazu na Panasonicu (w sumie przez przypadek) miałem ustawienie BD z większym wyostrzaniem i włączyłem film na DVD i było znośnie... Jednak prawdziwy rzut o podłogę spowodował film UHD/HDR "Mroczna Wieża". Oglądałem go jakieś kilka miesięcy temu na Samsungu więc w pamięci miałem jak wyglądał... Na Panasonicu jest zauważalnie lepiej... Do tego dochodzi z 5 trybów HDR dostępnych bezpośrednio z pilota z różnym ustawieniem jasności co jest wspaniałe i po ostatnich aktualizacjach Epsona eliminuje w całości problem zbyt ciemnego obrazu w HDR. To nie jest tak, że Samsung był jakiś beznadziejny, wcale nie, ale na Panasonicu wygląda to lepiej... No i powalająca ilość opcji... O ile w Samsungu wyostrzanie to był jeden suwak, to tu są 3 O ile redukcja szumów to był jeden suwak tu są 3. Opcji poprawy obrazu jest mnóstwo, ale i tak bardzo sprawdza się tryb domyślny... Fajną rzeczą są po 2 tryby użytkownika i jeden domyślny... Jednak największą wisienkę zostawiłem na koniec specjalnie dla nas: Panasonic ma specjalne ustawienie na projektory. Tzn. mamy obraz "normalny" lub "projektor"... Jest to olbrzymi ukłon w stronę posiadaczy projektorów. W tym trybie obraz jak dla mnie jest trochę ciemniejszy niż normalny i na DVD wczoraj mi się to nie sprawdziło, ale na BD i UHD będę testować... Oczywiście też formalność: jest ustawienie 4:2:2 więc filmy UHD/BD działają nas w pełnej 12 bitowej palecie barw. Teraz wady: nie ma dźwięku bluetooth co było i w Samsungu i w Sony, w treściach streamingowych nie ma np. Yutuba co jest dość dziwne i najprawdopodobniej Netflix nie będzie w 12 bitach... Sprawdziłem zwiastuny w Amazon Prime w 1080p teoretycznie powinny być w 24p więc powinno jak i BD przepuścić w 12 bitach, ale oczywiście to nic pewnego bo to tylko zwiastuny... Być może z UHD będzie ok bo nawet w trybie automatycznym (zamiast 4:2:2) na płytach UHD było w 12 bitach. No i pilot... Może kwestia przyzwyczajenia, ale ciągle zamiast "do góry" włączałem przycisk Netflix... To trochę przesada, żeby w pilocie był przycisk do jednego serwisu streamingowego... Mam już fotki z wczoraj. W wolnej chwili wrzucę... Potestuję także pliki z dysków jak działają... W sumie jeszcze trochę rzeczy muszę w nim ogarnąć... Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 26 Sierpnia 2018 @hubio odpuść już to DVD. Naprawdę szkoda oczu. 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Sierpnia 2018 1 minutę temu, user7878 napisał: @hubio odpuść już to DVD. Naprawdę szkoda oczu. Nieprawda ! Wklejałem już wam fotki jak wyglądają u mnie filmy z DVD... Na ekranie 100 calowym w obrazie anamorficznym, który powoduje jakieś 80 cali filmy DVD ogląda się świetnie... Dla mnie to jeden przycisk w pilocie żeby zobaczyć jak jest w TV więc mam porównanie... Oczywiście dużo też zależy od tego jak jest nagrany film... Bo to nie kwestia samego nośnika tylko też nagrania czy jest dużo ciemnych scen itd. Przykłady skrajne: film "Inni" na DVD jak dla mnie lepiej się prezentował niż "Ojciec Chrzestny" na BD z takim ziarnem, że to była tragedia... Z kolei "Chłopcy z Ferajny" na UHD/HDR był tak koszmarny (zero efektów HDR), straszne ziarno, że w odbiorze był o wiele gorszy niż "Człowiek z Blizną" na BD, który był jak bajka. Z filmów DVD jedyne co zapamiętałem to koszmarne wydanie Nieśmiertelnego pierwszych 3 części których nie byłem w stanie oglądać na projektorze... Nagranie jednak było tak słabe, że i na TV musiałem się ostro namęczyć z opcjami żeby wyeliminować zakłócenia do akceptowalnego poziomu. 99% filmów z DVD oglądam na projektorze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Sierpnia 2018 Tak wygląda "Mroczna Wieża" na Panasonicu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 26 Sierpnia 2018 @hubio z tym Netflixem to widzisz.. wszystkie znaki na ziemi i niebie dają znać żebyś dał mu szansę hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) 24 minuty temu, USS-SMAUG napisał: @hubio z tym Netflixem to widzisz.. wszystkie znaki na ziemi i niebie dają znać żebyś dał mu szansę hehe Ależ ja chcę dać mu szansę... Przeszkodą nie jest moja chęć tylko brak czasu... Od roku szukam takiego miesiąca gdzie wiem, że miałbym czas pobawić się i wciąż nie mogę takiego miesiąca znaleźć... Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Sierpnia 2018 Do płyt uhd, te Panasonica odtwarzacze są bardzo chwalone. Właśnie te duże możliwości regulacji hdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Sierpnia 2018 No dobra - dzisiaj sprawdziłem jak sobie radzą pliki i odczyt z dysku i tu powiem, że jest TRAGEDIA... Nie dziwię się już Szewi, że kupiłeś w zeszłym roku TV BOXa... - Po pierwsze i najważniejsze - odtwarzacz bardzo słabo radzi sobie z dużymi dyskami z dużą ilością plików lub/i katalogów. 1 dysk jaki podłączyłem 3TB (a więc zgodnie ze specyfikacją - bo max może być 4TB) i pojawił się od razu komunikat, że jest za dużo plików i katalogów i część nie będzie odczytana. No ok. Wszedłem w jeden z katalogów i ku mojemu przerażeniu zmieniła się jego struktura - jeden z podkatalogów został powielony 1451 razy z tą samą nazwą... Lekko spanikowany od razu odłączyłem dysk, sprawdziłem na kompie - na szczęście nic się nie uszkodziło, ale to sygnał alarmowy... I teraz porównanie do Samsunga i Sony. W Samsungu podłączone naraz 4 dyski i każdy z 5TB i taka sama ilość plików na każdym z nich i nie było żadnego mieszania struktur i komunikatów o za dużej ilości. Tak samo na Sony. Jednym słowem porażka po całości w Panasonicu - Po drugie - automatycznie ustawiony dźwięk bitstream działający bez zarzutu w filmach z płyt spowodował, że połowa filmów na mkv i avi była głucha... Dopiero po 30 min zabawy doszedłem, że należy ustawić PCM... Oczywiście z kolei na płytach np. z Atmosem PCM trzeba znowu zamieniać na bitstream. W Samsungu jak i Sony nie było tych problemów bo był tryb automatyczny czego tu brakuje... - Po trzecie - tak ubogiego menu jeśli chodzi o odtwarzanie plików to dawno nie widziałem. Jest w zasadzie play, pauza i przewijanie (zresztą na avi nie działające ) . Zapomnijmy o przeskakiwaniu do określonej minuty czy nawet zwykłym suwaku, który można przesuwać. Oczywiście o miniaturkach znanych z Samsunga nie ma co marzyć. Do tego ku mojemu zdumieniu przewijanie przebiega strasznie wolno, całkowicie odwrotnie do płyt co jest bardzo dziwne bo odczyt dysku 3.0 powinien być znacznie szybszy niż płyt. Nic z tego... Oczywiście jeśli chodzi o możliwości nawigacji w plikach bezkonkurencyjny jest Samsung, ale i Sony było lepsze... - Po czwarte - napisy... Na 10 filmów tylko w 2 znalazł napisy... Nawet nie wiem czy chodzi o rodzaj pliku z napisami czy jeszcze coś innego, ale na Samsungu nie było żadnych problemów - 10/10. Być może musi być jakiś katalog albo nazwa - jeszcze poczytam, ale wygląda to strasznie. Tak na marginesie znowu odwrotność do płyt gdzie jest super opcja ich przesuwania, czego nie było ani w Sony ani w Samsungu, ale w plikach - koszmar - Po piąte istotne dla nas - niestety filmy nawet nagrane w 24p i tak odtwarzane co widać na podglądzie źródła samego Panasonica, MIMO włącznie trybu 24p w opcjach - NIE DAJĄ TEGO TRYBU co skutkuje 8 bitowym paletą barw i jestem już prawie pewien, że i w Netflixie i innym streamingu nie będzie tej możliwości. Pod tym kątem SONY wymiatało bo miało wymuszanie trybu 24p osobno do płyt, streamingu i plików. W Samsungu z kolei sprawdzał się tryb automatyczny i filmy w 24p szły w 24p co dawało nam 12 bitową paletę barw. Podsumowując - jeśli chodzi o odtwarzanie filmów z dysku to Panasonic dostaje ocenę 1 i pod tym kątem jest najgorszym odtwarzaczem jaki testowałem.... Na całkowitą ocenę przyjdzie jeszcze czas, ale to już chyba napiszę w wątku dotyczącym tego odtwarzacza... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 27 Sierpnia 2018 Wyczytałem w instrukcji, że odtwarzacz obsługuje do 10 000 plików i prawie wszystkie formaty więc to, że nie umiał rozpoznać tego dysku to jednak błąd oprogramowania bo nie ma na nim więcej niż 10 tyś. Być może jakieś ograniczenie co do ilości katalogów, ale o tym nie ma ani słowa w instrukcji. Wraz z następnymi aktualizacjami może zostanie to wszystko naprawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 27 Sierpnia 2018 Siemano, Polecicie Panowie jakiś projektor FullHD do mini kina w domu? Pokój całkowicie zamknięty, nie ma nawet grama światła. Pokój ma wymiary prawie 5m x prawie 8m. Jedna połowa jest zagospodarowana, w drugą chcę wrzucić ekran+projektor. Dlaczego FHD? Internet w lesie tylko LTE/H+ z t-mobile'a, więc Netflix i jak już lata w max FHD. Filmy też mam w tej rozdziałce, a do grania Xbox one (pierwszy), dlatego nie chcę UHD. Ile czytam, tym więcej pomysłów przychodzi, a tu na pewno znajdzie się ktoś, kto podrzuci jakiś dobry produkt. Tym bardziej, że nie potrzebuję przepłacać za projektor tylko dlatego, że wyszedł dzisiaj, a nie wczoraj. FHD to FHD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarianPaz 96 Napisano 27 Sierpnia 2018 Nie podałeś najważniejszej rzeczy a mianowicie budżetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 27 Sierpnia 2018 5 minut temu, Artur Tyluś napisał: Siemano, Polecicie Panowie jakiś projektor FullHD do mini kina w domu? Pokój całkowicie zamknięty, nie ma nawet grama światła. Pokój ma wymiary prawie 5m x prawie 8m. Jedna połowa jest zagospodarowana, w drugą chcę wrzucić ekran+projektor. Dlaczego FHD? Internet w lesie tylko LTE/H+ z t-mobile'a, więc Netflix i jak już lata w max FHD. Filmy też mam w tej rozdziałce, a do grania Xbox one (pierwszy), dlatego nie chcę UHD. Ile czytam, tym więcej pomysłów przychodzi, a tu na pewno znajdzie się ktoś, kto podrzuci jakiś dobry produkt. Tym bardziej, że nie potrzebuję przepłacać za projektor tylko dlatego, że wyszedł dzisiaj, a nie wczoraj. FHD to FHD Epson 7300 lub Epson 9300, Sony 65 ES Kolego tu nie chodzi o UHD czy FHD bo to jest ważne, ale nie najważniejsze... W projektorach wg mnie (ale nie tylko) najważniejszą kwestią jest KONTRAST ponieważ wadą całej technologii w stosunku do TV jest właśnie słaby kontrast. Sprawę komplikuje fakt, że producenci zazwyczaj podają kontrast dynamiczny, który nijak się ma do kontrastu on/off i kontrastu ANSI. Jeśli weźmiesz projektor do 6000zł to w ciemnych scenach będzie ok, ale w jasnych scenach lub scenach z lotu ptaka będzie to wyglądało tragicznie. Podobno Optoma sztuczkami z ostrością, nawet mimo słabego kontrastu on/off potrafi to jakoś zamaskować, ale nigdy Optomy nie miałem w ręku. Przetestowałem BenQ i Epsona EH-TW6700. Ten Epson mimo ceny jak wtedy płaciłem 5500zł miał właśnie bardzo słaby kontrast w jasnych scenach, ale już było ok jeśli chodzi o sceny z oddali gdzie nie radził sobie BenQ. Film na BD 2012 na tym Epsonie 6700 właśnie w jasnych scenach wyglądał strasznie i dla mnie nie akceptowalnie. Na obecnym 9300 oglądam nawet DVD... Więc tu nie chodzi o kwestię HD/UHD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Do 6k to ja chciałem z ekranem się zmieścić Nie jestem audiofilem, ani kinofilem(?). Lubię dobrą jakość, ale żeby się rozpływać nad tym co na ekranie/głośnikach to nie aż tak. Jak chcę ultra hd, atmos i 60fps to po prostu wychodzę na dwór To 6k też nie wynika z niczego. Stoję na rozdrożu między TV, a projektorem. Jak mam dać ~6-7k za 65 cali samsunga [uhd] i oglądać to z 5+ metrów (taki wymiar pokoju z tv), to wolę 100-120 cali z 4metrów w innym pokoju Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez Artur Tyluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Artur Tyluś napisał: Do 6k to ja chciałem z ekranem się zmieścić Nie jestem audiofilem, ani kinofilem(?). Lubię dobrą jakość, ale żeby się rozpływać nad tym co na ekranie/głośnikach to nie aż tak. Jak chcę ultra hd, atmos i 60fps to po prostu wychodzę na dwór To 6k też nie wynika z niczego. Stoję na rozdrożu między TV, a projektorem. Jak mam dać ~6-7k za 65 cali samsunga [uhd] i oglądać to z 5+ metrów (taki wymiar pokoju z tv), to wolę 100-120 cali z 4metrów w innym pokoju Ale tu nie chodzi kolego o jakąś super jakość tylko o to, że na projektorach jasne sceny wypadają tragicznie bo tak już ta technologia ma.... Jeśli w scenie nie będzie ci przeszkadzało, że postać na tle jasnego nieba zlewa się z tym niebem... to kup projektor nawet za 2 tyś (choć tam to i wszystkie sceny z lotu ptaka były koszmarne). Jak ja oglądałem 2012 na tym wcześniejszym Epsonie to np droga po której jechał bohater była tak słabo skontrastowana, że się odechciewało patrzeć... Tu zawodził słaby kontrast ANSI. Nawet na tym Epsonie 9300 na odtwarzaczu Samsunga info to był długi biały pasek na górze, który po prostu rujnował obraz... A mówimy o naprawdę dobrym projektorze. Dlatego też na ekranie powinien być pas rozbiegowy żeby np powierzchnia projekcyjna nie była pod samym białym sufitem... Po prostu z projektorami jest tak - trzeba kupić dobry (czyt. pow. 9000zł) albo żadnego... O ile w telewizorach nawet porównując jakiś najniższy model za 2000zł i najdroższy za 20000zł nie ma aż tak wielkich różnić (oczywiście są, ale nie do tego stopnia żeby bohater zlewał się z tłem.... ) to w projektorach to ma wielkie znaczenie. Ja swój pierwszy projektor kupiłem 720p za 1800zł, potem BenQ za 3000zł, potem tego Epsona 6700 za 5500zł, a skończyłem na Epsonie 9300 za 14000zł (i to wszytko w ciągu 2 miesięcy więc na bieżąco porównywałem te same filmy w tym samym pomieszczeniu) i to nie dlatego, że mam tyle kasy, że nie wiem co z nią robić, ale dlatego, że technologia projekcyjna mnie urzekła i zakochałem się w niej od pierwszego wejrzenia, ale jednocześnie doznając rozkoszy oczu w patrzeniu na ciemnych scenach na wielkim 100 calowym ekranie wiedziałem, że kiedy zobaczę jasną scenę przeniosę się do epoki VHS :). Na BenQ sceny z daleka + jasne to była tragedia. Na Epsonie 6700 sceny z daleka były już ok, ale wciąż zawodziły jasne sceny. Dopiero na Epsonie 9300 jasne sceny są jak najbardziej akceptowalne choć nie jest tak idealnie jak na TV, ale jakość jest może gorsza o 10%, a nie o 90%.... W ciemnych scenach, szarych scenach itd na każdym projektorze jest zadowalający obraz. Są oczywiście różnice w samej czerni itd ale to już tak jak i w telewizorach. Ale generalnie to właśnie ciemne sceny mnie przyciągnęły do projektorów bo wyglądają bajecznie i bez efektu cloudingu.... Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 27 Sierpnia 2018 No ok, wszystko rozumiem. Ale nie jestem z rodzaju ludzi "wóz albo przewóz". Czemu nie po środku? Skoro powiedzmy taki BENQ jest polecany jako 'tani projektor' 4k, który nie ma natywnej rozdzielczości 4k, tylko upscaling(dobrze pamiętam?) i "działa" - można brać. To pytanie, czy jest coś takiego z fullhd? Coś z tej listy? http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/projektory-polecane.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) 36 minut temu, Artur Tyluś napisał: No ok, wszystko rozumiem. Ale nie jestem z rodzaju ludzi "wóz albo przewóz". Czemu nie po środku? Skoro powiedzmy taki BENQ jest polecany jako 'tani projektor' 4k, który nie ma natywnej rozdzielczości 4k, tylko upscaling(dobrze pamiętam?) i "działa" - można brać. To pytanie, czy jest coś takiego z fullhd? Coś z tej listy? http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/projektory-polecane.html Ja też nie jestem z rodzaju ludzi "wóz albo przewóz" i w KAŻDEJ INNEJ TECHNOLOGII oprócz projektorów też idę po środku... Nie mam kabelków HDMI za 20 tyś... Kolumn za 50 tyś i przewodów głośnikowych za 10tyś. Apmlituner kupiłem najtańszy jaki był z 2 hdmi... Ale... w przypadku projektorów ta technologia nie znosi kompromisów... Naprawdę ciężko mi było ciągle sprawdzać, zmieniać i oddawać 3 projektory w ciągu 1,5 miesiąca i naprawdę zrobiłem wszystko aby tego nie robić... Z 10 filmów na 6700 obejrzałem ciurkiem i niestety nie dało rady, choć bardzo chciałem... Wszystko jest jednak kwestią gustu. Miałem kolegę, któremu nie przeszkadzało oglądać filmów na kompie ze streamingu SD, przerywanego reklamami...Ale nawet tam bohater nie zlewał się z tłem.... Najlepiej zanim kupisz jakikolwiek projektor idź gdzieś na salkę. Każ sobie podłączyć jakiś film z dużą ilością jasnych scen albo np. bohater w pokoju do którego wpadają promienie słoneczne, albo np. stoi na jakiejś jasnej łące i kamera przybliża się do niego z lotu ptaka i zobaczysz sam czy to akceptujesz czy nie... A jednym z tych właśnie "polecanych" modeli jaki miałem okazję testować był BenQ W1210ST - sceny z lotu ptaka i jasne sceny - MASAKRA. I jeszcze raz powtarzam - nie chodzi o FHD czy UHD. Najrzetelniejsze testy w polskim necie są tutaj gdzie Maciej Koper i spółka testują przy użyciu specjalistycznego sprzętu, ale ma to oczywiście przełożenie na to co oglądamy. Do innych serwisów z "polecanymi" modelami jak i sprzedawców miałbym ograniczone zaufanie. Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 27 Sierpnia 2018 Myślę Epson 7300 mógłby być teraz niezły do kupna. 9300 kupiłem już za 11,5 tyś, dodatkowo dostałem Xboxa i ekran elektryczny. Po sprzedaniu tego trochę gotówki wróciło do kieszeni. Jeśli dorzucają też coś fajnego do 7300 to całkiem fajnie to już by mogli wyjść cenowo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2.0 11 Napisano 27 Sierpnia 2018 Kompletnie nie rozumiem osób broniących streamingu względem płyt i posiadających projektory tej klasy. Dla mnie największą zmianą po zakupie projektora było właśnie to jak doskonale widać różnice w jakości źródła materiału. Na platformach streamingowych wiele nowych filmów rzeczywiście jest w dobrej jakości, ale jeżeli ktoś chce odpalić coś starszego to niestety są to często bardzo słabej jakości kopie. Nie widzę sensu wydawania tyle pieniędzy na sprzęt video żeby potem oglądać słabej jakości nagrania. Fajną opcją jest zakup filmu na ATV ale prawda jest taka że filmy na 4k tanieją i jeżeli ktoś nie musi ich mieć w dniu premiery to po dwóch miesiącach można kupić płytę za 60zł i potem się jej ewentualnie pozbyć za podobne pieniądze, tu w żaden sposób nie do odzyskania są pieniądze, a bitrate słabszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 27 Sierpnia 2018 Wczoraj kupiłem na Allegro Battleship Bitwa o Ziemię UHD/4K PL za 70zł... 23 minuty temu, USS-SMAUG napisał: Myślę Epson 7300 mógłby być teraz niezły do kupna. 9300 kupiłem już za 11,5 tyś, dodatkowo dostałem Xboxa i ekran elektryczny. Po sprzedaniu tego trochę gotówki wróciło do kieszeni. Jeśli dorzucają też coś fajnego do 7300 to całkiem fajnie to już by mogli wyjść cenowo Nie wiem jaka jest teraz cena 7300, ale jak pisaliście, że staniały to być może za jakieś 8 tyś już by był... A jeśli kupiłeś Espona za 11,5 razem z ekranem i xboxem to już w ogóle super oferta... Ale jaki to ekran ? Bo są i ekrany - chińskie podróby za 400zł i są Magic Screeny za 15 000zł Ja za swój dałem 2300zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tyluś 1 Napisano 27 Sierpnia 2018 No dobra, ale tutaj jest 4k. Czyli nie to co mnie kręci. Serio nie ma Full HD, który ma dobry kontrast? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 27 Sierpnia 2018 Epson eh tw7300 to projektor z natywną matrycą FHD. Ewentualnie szukaj Sony hw45 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 27 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Artur Tyluś napisał: No dobra, ale tutaj jest 4k. Czyli nie to co mnie kręci. Serio nie ma Full HD, który ma dobry kontrast? Jak pisałem w pierwszej swojej odpowiedzi: Sony VPL-HW65ES/W lub tańszy odpowiednik jak pisał raf - hw45. Natomiast cena HW65 jest zbliżona do Epsona 9300 po odjęciu xboxa więc masz odpowiedź na swoje pytanie... Przypominam Ci także o innej ważnej rzeczy o której chyba nie wiesz - materiały HD upscalowane do 4k wyglądają lepiej niż te natywne... Więc mylnym jest twierdzenie, że projektor 4k przydaje się wyłącznie do 4k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 27 Sierpnia 2018 Dnia 26.08.2018 o 12:44, hubio napisał: No Panasonic UB 820 oficjalnie podłączony Pierwsze wrażenie - bardzo pozytywne. Obraz wydał mi się zauważalnie lepszy niż na Samsungu... O ile wcześniej filmy DVD używałem na projektorze w ustawieniu łagodnym bez specjalnego wyostrzania itd bo oczywiście wyostrzanie pokazywało wszystkie niedoskonałości obrazu na Panasonicu (w sumie przez przypadek) miałem ustawienie BD z większym wyostrzaniem i włączyłem film na DVD i było znośnie... 18 godzin temu, hubio napisał: No dobra - dzisiaj sprawdziłem jak sobie radzą pliki i odczyt z dysku i tu powiem, że jest TRAGEDIA... Nie dziwię się już Szewi, że kupiłeś w zeszłym roku TV BOXa... Hubio, nie kupilem tv boxa do plikow od tego mam QNAPa. Nie ma urzadzenia all in one, ktore spelnia wszystkie funkcje i jest idealne do wszystkiego. Blisko do idealu Oppo, ale tez nim nie jest. Roznice miedzy odtwarzaczami czy projektorami z punktu widzenia DVD to beda jakies niuanse pt tak oczy bola od pixeli, tak bola ciut mniej Mysle, ze przy recenzjach warto sie jednak skupić na minimum FHD, zeby to mialo rece i nogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach