Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C7 Test - płaski OLED Ultra HD 2017 (OLED55C7V)

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Tez mam C7 i Yamahe RXV 683. Spiete przez ARC i DolbyAtmos dziala poprawnie. Oczywiscie jakosc nie jest jak z BD ale i taklepsze niz standardowe DD 5.1 Na wyswietlaczy pojawia sie DD/ATMOS.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam sciaglem kilka plikow demo z internetu by sprawdzic w pelni mozliwosci telewizory kilka plikow jest w formacie mkv i tv bez problemu je odtwarza . Inne podobno najlepszej jakosci sa tak oznaczone hevc m2ts telewizor je widzi jednak nie otwiera ich w ogole tylko kropeczki kolorowe sie ładuja ... i teraz mam takie pytanie czy tv nie potrafi otwierac takich plikow ? I czy mozna jakos temu zaradzic ? Ludzie zachwycaja sie jakoscia tych materialow a mnie w ogole nie otwiera czy lg po prostu tego nie potrafi ?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich, od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu telewizora. Do najbogatszych nie należę i zbieram od jakiegoś roku intensywnie na fajny telewizor, uzbierała się dosyć pokaźna sumka więc teraz zostaje kwetsia wyboru pomiędzy SONY LED KD-55XE8596 i LG OLED 55C7V. Przewertowałem całe forum jeżeli chodzi o tematy dwóch wymienionych telewizorów. Zalety OLEDA są ogromne, mimo tego martwi mnie bardzo kwestia powidoków przy statycznym obrazie. Nie ukrywam że kupując telewizor będzie to zakup najprawdopodobniej na jakieś 10 lat (chyba że zostanę jakimś dyrektorem nagle) i martwią mnie pogłoski o ww problemach, nawet jeżeli to jest jakiś odsetek tylko to i tak nie chciałbym ryzykować i mieć do wymiany tv po 1-2 latach za 6 tysięcy. Głównie będzie oglądana TV poprzez UPC więc zwykłe seriale/filmy i 2-3 razy w tygodniu filmy 4k. Dodam że programów informacyjnych nie oglądam (tvn24 itp). Chyba że macie jakieś inne propozycje :) Z góry wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Vitharis - proponuję nie propagować tych samych postów na różne wątki. Założyłeś główny temat i warto poczekać, aż tam pojawią się odpowiedzi.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam czy ta siatka na ekranie  też jest u was widoczna ?? na żywo wygląda to jeszcze gorzej 

tv lg oled c7 65

Edytowane przez Gmeru
Na prośbę autora, zdjęcia zostały usunięte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, camilu8 napisał:

Siatka

O jaką siatkę chodzi ? :) Patrzę na te zdjęcia i nie za bardzo rozumiem. Możesz wrzucić lepszej jakości zdjęcia z planszami testowymi ? Rozpakuj na USB plik https://drive.google.com/uc?authuser=0&id=0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8&export=download , posszukaj kolorowych plansz, przejrzyje je, wyszukaj najgorszy przypadek i wrzuć.

Tak czy inaczej, ja na swoim C7 nie widzę żadnej "siatki" :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, to może być jakiś banding poziomy, ale dziwne by to bardzo było, bo nikt chyba wcześniej czegoś takiego nie raportował na OLEDzie. Najlepiej i tak sprawdzić to na jakiejś jednolitej planszy i ewentualnie zgłosić do LG w ramach gwarancji.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Najgorzej to widać w bajkach gdzie jest jednolite tło niebieski np. Niebo. Już raz miałem na reklamacji z powodu martwych pikseli

Edytowane przez Gmeru
na prośbę autora, zdjęcia zostały usunięte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, camilu8 napisał:

Najgorzej to widać w bajkach gdzie jest jednolite tło niebieski np. Niebo. Już raz miałem na reklamacji z powodu martwych pikseli 

Na tym żółtym tle faktycznie widać dwie ciemniejsze linie. Ja bym zgłosił to do serwisu LG.  U mnie tego nie ma i pierwszy raz szczerze mówiąc widzę coś takiego na OLEDzie 7 serii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie serwis odrzucił ponieważ stwierdził że to jest wada technologiczna banding że oledy nie są tak dopracowane .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, camilu8 napisał:

właśnie serwis odrzucił ponieważ stwierdził że to jest wada technologiczna banding że oledy nie są tak dopracowane .

No to fatalnie to świadczy o LG. Gdyby to było tylko na bardzo ciemnych planszach (pionowy banding), to jeszcze można zrozumieć LG, bo faktycznie niemal wszystkie OLEDy LG mają w mniejszym lub większym stopniu tu problem. Ale jeśli odrzucają coś takiego na planszy o pełnej jasności, to nie jest już w porządku z ich strony. Może za radą kolegi ma_ko powinieneś wrzucić im zdjęcia tej żółtej planszy na ich facebooka :) Tylko postaraj się znaleźć taką planszę, na której bedzie to najmnocniej wyeksponowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakiś sposób wyłączony został dźwięk menu to klikanie jak się jedzie po pasach (kafelkach typu hdmi, netflix, youtube) i sygnał kiedy można mówić przy wybieraniu głosowym (takie plumknięcie).  Ktoś mnie pokieruje jak to włączyć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zapadła już prawie decyzja o zakupie C7 55' jedyne co to jak się sprawuje z sygnałem z nc+? Czy na kanałach HD obraz jest ostry wyraźny? 

Czy obraz jest wyraźny na kanałach HD? Kolory twarzy ? Gdzieś ktoś pisał że się rozczarował jakością obrazu na kanałach z nc+, a jednak trochę tego będzie leciało, zarówno TVN, jak i dziecięce.

A wieczorami NETFLIX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, KARTON napisał:

Panowie zapadła już prawie decyzja o zakupie C7 55' jedyne co to jak się sprawuje z sygnałem z nc+? Czy na kanałach HD obraz jest ostry wyraźny? 

Czy obraz jest wyraźny na kanałach HD? Kolory twarzy ? Gdzieś ktoś pisał że się rozczarował jakością obrazu na kanałach z nc+, a jednak trochę tego będzie leciało, zarówno TVN, jak i dziecięce.

A wieczorami NETFLIX

Jak najbardziej tak! Po pewnym czasie znaczek TVN i paski informacyjne mogą być tak wyraźne i ostre, że będziesz je widział zawsze i wszędzie ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, KARTON napisał:

Dla mnie obraz HD jest w porządku. LG nie ma tak zaawansowanego postprocesingu jak Sony starającego się wyostrzyć sztucznie obraz, ale obraz na LG jest generalnie w ok. Trzeba też wziąć pod uwagę, że często przechodzi się z mniejszego TV na większego, a to ma duży wpływ na percepcję odbioru tego samego obrazu o niskiej jakości. Na mniejszym TV niskiej jakości materiał wygląda lepiej, na większym - gorzej.

Co do koloru twarzy - wiesz - wszystko zależy jaki dostaniesz egzemplarz. Najlepszy, tj. najbardziej naturalny jest w trybie kino, ale jak chcesz wszystko wycisnąć z OLEDa to przyda się kalibracja.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwiedziny w MM pogląd na C7.

Ogólnie git jedyna obawa jasny salon i C7 może być za ciemny

Musiałby pracować w dzień na podświetleniu min. 80 a to podobno nie jest zbyt dobre dla OLED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.05.2018 o 09:28, KARTON napisał:

Odwiedziny w MM pogląd na C7.

Ogólnie git jedyna obawa jasny salon i C7 może być za ciemny

Musiałby pracować w dzień na podświetleniu min. 80 a to podobno nie jest zbyt dobre dla OLED

Podświetlane nawet na Maxa nie zaszkodzi matrycy. Jak zwykle wszystko rozchodzi się o to co oglądasz. Jeśli czytasz forum to napewno już zauważyłeś, że Oleda najłatwiej dobić kanałami informacyjnymi. Redukując podświetlanie możesz nieco ograniczyć ryzyko związane z wypaleniami, jednak to statyczne elementy obrazu powodują problemy a nie ustawienia. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tym modelu B7V I C7V  jest możliwość podłączenia przez wyjście słuchawkowe wzmacniacz i czy ma opcję puszczenia dźwięku  jednocześnie na głośnikach tv jak i przez wyjście słuchawkowe, chyba że ma wyjścia stereo do dźwięku. I który lepszy model z tych dwóch ?

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B7 i C7 to te same tv. Różnią się podstawą i ramką. B7 ma bardzo cieniutką srebrną ramkę i szczupłą podstawę. 05a45f63177b605b8cfb63db1e6265a7.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi