Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C7 Test - płaski OLED Ultra HD 2017 (OLED55C7V)

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, qhash napisał:

Hej, cześć wszystkim!

kupiłem taki OLED 55". Nawet nie wiedziałem, że to trzeba kalibrować. Obraz jest żyleta . Jak włączam YTi jest to szare logo, to żadnych pasów nie widzę. Naszło mnie sprawdzanie tego po rzeczytaniu kilku wypowiedzi tutaj.A może problem dotyczy tylko modelu 65"? 

Mam też kilka pytań:
1. Jestem byłym posiadaczem plazmy i osobą uczuloną na clouding i efekt opery mydlanej
Oglądać w zasadzie mogę tylko w tym trybie Ekspert (widne/ciemne pomieszczenie), niestety niedostępnym, kiedy np. streamuje filmy z lokalnego repozytorium w mojej sieci. Netflix - super, urywa [beeep]ę. BluRay streamowany - opera jak diabli. Nie wiem czemu nie wszystkie opcje są dostepne. W zalezności od wejścia one się różnią (tryby) - czy tak ma być?
2. Folia - dopiero dzisiaj zauważyłem, że nie ściągnęłem folii z tyłu. Nie miałem oznaczeń, żeby ją ściągać, stąd ta pomyłka. Z przodu też jest jakaś folia mam wrażenie naklejona, ale nie chce próbować tego zrywać, bo jednak to nie jest to samo co z tyłu. Czy ktoś może się na ten temat wypowiedzieć?
3. Jakie ustawienia można pokonfigurować aby jeszcz polepszyć ten i tak rewelacyjny obraz? Raczej nie będę zamawiać kalibracji.

Kalibracja nie jest jakimś przymusem czy wymogiem, lecz opcją. Jeśli zależy Tobie na jak najwierniej odwzorowaniu obrazu to warto ją zrobić. 

1. Ustawienia w poszczególnych trybach różnią się w zależności od wejścia i typu sygnału. Każdy typ sygnału i wejście ma swój zestaw ustawień. Tryby eksperckie to najlepszy wybór. Wyłącz TrueMotion, upewnij się że opcja Real Cinema jest on, na noc zmniejsz oświetlenie Oled do 30-35 i będzie jak na plazmie ;)

2. Co do folii to bardzo burzliwa dyskusja toczy się w temacie B7. Aż ręce opadają. Folia jest zawsze z tyłu i trzeba ją usunąć. Z przodu jest loteria. Jeśli folia jest na froncie, to będzie wyraźnie oznaczona do usunięcia. Można się przyglądać dokładnie ekranowi i wtedy da się dostrzec powłokę na ekranie, jest to  warstwa polaryzatora i to właściwie tyle w tym temacie.

3. Korzystaj z trybów isf a w HDR z trybu technicolor. Dolby Vision - tryb Kino. Zmiana balansu bieli i ustawień kolorów nie ma sensu bez kalibracji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do powyższego dostałbym jedynie by nie wyłączać całkowicie TruMotion. Będziesz miał wtedy rozmyty obraz przy np. transmisjach sportowych. Ustaw tryb użytkownika i daj de-judder na 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.03.2018 o 21:46, remiart napisał:

Poniekąd też się obawiam że zostaną ogryzki. Już niedługo mistrzostwa świata więc ceny powinny gwałtownie zapikować. 
Za ile nabyłeś swojego?

65C7V za 10990zł, do tego xbox one x za połowę ceny czyli 1100zł (normalnie kosztuje 2200zł, teraz trochę tańszy, ale ja kupowałem w grudniu), do tego dostałem 500zł na karcie podarunkowej do saturna (poszło na apple tv 4k) i dodatkowo bony do piotra i pawła o wartości 1200zł (już dawno się skończyły na spożywce ;)). Można powiedzieć, że za sam TV zapłaciłem więc 8290zł pod dodatkowym warunkiem, że xbox one x musiałem kupić w regularnej cenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyliście, że w teście na r-tings jasność telewizorów wzrasta z czasem? 

81B93417-0998-4813-AD14-35DF0D95B9BE.jpeg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem Wam to juz tu na forum, ze OLED mają 3 okresy kiedy dochodzą do pełnej szczytowej jasności ekranu :) \

cytat mój z 11 stycznia :-)

Info dla zainteresowanych dotyczące paneli OLED i ich pracy, potwierdzające moje domysły na podstawie obserwacji ze TV OLED potrzebuje czasu by mieć wartości nominalne jakości obrazu...w pierwszych godzinach użytkowania napięcia zasilające paneli jest mniejsze i zwiększa się krok po kroku. Istnieje pierwszy etap (A) do 100 godzin, następnie drugi etap B do 200 godzin, a następnie ostatni etap (C) od 201 godzin. 
Ma to na celu umożliwienie matrycy stopniowego dojścia do wartości nominalnych , uniknięcia podatności na wypalenia i spowodowani by  starzenie się panelu  było w najlepszy możliwy sposób zrobione pod względem jednolitości...

Pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi :) muszę pokombinować z tymi materiałami co je streamuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten TV odpowiedzi grudnia i do dzisiaj zero problemów. Dokładnie problem mam z WiFi. Ustawiłem ruter na nadawanie 2 częstotliwości 5 GHz i 2.4 GHz. Tv zalogowałem do 5 GHz, do wczoraj prędkość była 96 Mbps. Tv co jakiś czas sprawdza tą sieć i prędkość spadła do 6Mbps. Zalogowałem tv do sieci 2.4 GHz i prędkość 55Mbps. Próby resetu nie pomagają na 5 GHz wolno dalej. Odległość od routera to tylko 3 metry. Laptop podłączony do sieci 5 GHz pokazuje maksymalną prędkość 96 Mbps. Coś mi siłę wydaje że trzeba przewód ciągnąć bo karta WiFi w tv swiruje.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, Czy nie macie problemow z oled55c7 , chodzi o napisy .srt .txt w filmach mkv bo u mnie nie chcą sie odpalać z filmem a są w tej samej nazwie co film.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, Czy nie macie problemow z oled55c7 , chodzi o napisy .srt .txt w filmach mkv bo u mnie nie chcą sie odpalać z filmem a są w tej samej nazwie co film.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie,

jaki polecacie uchwyt pod 65C7V ? chciałbym aby TV był możliwie jak najbliżej ściany, aby można było go delikatnie przechylić w dół (muszę go dać trochę wyżej niż poziom wzroku z kanapy ze względu na dziecko) i najlepiej, aby była taka szyna na której TV można przesuwać trochę w lewo i prawo. Są takie rzeczy ;)? w rozsądnych cenach?

Myślałem o tym: http://www.uchwyt.pl/produkty/uchwyty-do-tv-lcd-plazma/uchwyt-vogels-efw8305.htm

ale ten tutaj nie ma przesuwania chyba w lewo/prawo. Doradźcie coś pls :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, bithmore napisał:

Panowie i Panie,

jaki polecacie uchwyt pod 65C7V ? chciałbym aby TV był możliwie jak najbliżej ściany, aby można było go delikatnie przechylić w dół (muszę go dać trochę wyżej niż poziom wzroku z kanapy ze względu na dziecko) i najlepiej, aby była taka szyna na której TV można przesuwać trochę w lewo i prawo. Są takie rzeczy ;)? w rozsądnych cenach?

Myślałem o tym: http://www.uchwyt.pl/produkty/uchwyty-do-tv-lcd-plazma/uchwyt-vogels-efw8305.htm

ale ten tutaj nie ma przesuwania chyba w lewo/prawo. Doradźcie coś pls :)

Jeśli by nie było możliwości przesuwania to nie byłby to uchwyt uniwersalny dla różnych rozstawów VESA.

Żeby mieć możliwość pochylenia w pionie to telewizor musi być odsunięty dalej od ściany. Inaczej zawadzisz dolną krawędzią o ścianę.

Ten uchwyt z linka, który podałeś nie ma regulacji kąta nachylenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepach internetowych zaczyna pojawiać się następca C7 czyli C8. Ceny od 10 500zł za 55 cali czyli taniej niż B7 w temtym roku ( ceny zaczynały sie chyba od 12 000 zł )...Ciekawe w jakiej cenie pojawi się B8 bo cena na pewno bedzie niższa niż 10 000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś miał problem z połączeniem przez WiFi przy użyciu sieci 5 GHz. Nie wiem też czy było to rozwiązanie tutaj, ale ja miałem problem, na 5 GHz maksymalną prędkość miałem 10Mbps. Mój internet ma 100 Mbps. Dzisiaj miałem troszkę czasu i poszukałem rozwiązania na anglojęzycznych forach. Wystarczy wejść w ustawienia rutera i zmienić kanał sieci 5 GHz na 36. I mam teraz pełną prędkość 96Mbps.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie jedynie ciągnie do C8, bo mają mieć w rozmiarze 77. Ale pewnie cena będzie początkowo grubo ponad 20k, więc sobie raczej odpuszczę ;)

No i miało być jakieś polepszenie TruMotion / ruchu, ale chyba się na to nie zapowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, PsiCore napisał:

Mnie jedynie ciągnie do C8, bo mają mieć w rozmiarze 77. Ale pewnie cena będzie początkowo grubo ponad 20k, więc sobie raczej odpuszczę ;)

No i miało być jakieś polepszenie TruMotion / ruchu, ale chyba się na to nie zapowiada.

Cena na C8 77" to 9999 Euro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy poniższa rozmowa z konsultantem LG może być podstawa do ewentualnego "szarpania" się z serwisem?

Marcin Witam, Przymierzam się do zakupu oleda i chciałbym uzyskać dokładne warunki gwarancji na model 65C7V. Szczególnie interesują mnie wykluczenia gwarancyjne dla technologii wyświetlaczy organicznych. Ogólne warunki gwarancyjne na waszej stronie nie zawierają szczegółowych informacji jakie mnie interesują. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam
Konsultant LG ma Pan na myśli ewentualne wypalenia lub martwe piksele?
Marcin m.in. tak + inne dziwne "efekty" na ekranie jakie moga powstac na matrycy oled.
Konsultant LG wszystkie tego typu usterki jak martwe lub świecące piksele lub przepalenia na matrycy podlegaja naprawie w ramach gwarancji
Marcin a czy mogę prosić o pdf potwierdzjący tą informacje. Co jesli chodzi o pionowe pasy w ciemnych planszach testowych, żólłtych przebarwieniach na bialej planszy, oraz ile musi byc min tych martwych, przepalonych pixeli?
Marcin pasy tj tzw banding
Konsultant LG 1 piksel jest podstawą do reklamacji
Konsultant LG niestety żadnego pdfu w którym jest to opisane  nie posiadam
Marcin Ok, a co z żółtymi przebarwieniami (lub innymi kolorami) na białej planszy oraz tym bandingiem w ciemno szarych scenach?
Konsultant LG generalnie to raczej nie wystepuje na  oledach ale jeżeli coś takiego by się pojawiło to jak najbardzie podlega to gwarancji
Konsultant LG lecz najczęściej aby to zgłosić musimy prosic o zdjęcie tego zjawiska
Marcin Gdzie znajdę oficjalnie te informacje o których mi Pan/Pani napisał/a?
Konsultant LG obawiam sie że takich informacji nie uzsyka Pan nigdzie jedynie na lini technicznej lub od serwisu
Marcin Rozumiem, dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że nie. Konsultanci swoje, a serwis LG będzie mówił swoje niestety. Martwe piksele wymienią Ci dopiero gdy będziesz miał ich 6 szt, no chyba że trafi Ci się świecący (chyba bardzo rzdki przypadek). Z wypaleniami nie ma natomiast obecnie kłopotu w serwise LG Polska. Żółte przebarwienia niestety też obecnie nie są uznawane w ramach gwarancji. Więc jedyny dobry pomysł, to kupno przez internet z ewentualnym zwrotem bez podania przyczyny w ciągu 14 dni, gdyby była jakaś tragedia.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.04.2018 o 18:20, Subman napisał:

Obawiam się, że nie. Konsultanci swoje, a serwis LG będzie mówił swoje niestety. Martwe piksele wymienią Ci dopiero gdy będziesz miał ich 6 szt, no chyba że trafi Ci się świecący (chyba bardzo rzdki przypadek). Z wypaleniami nie ma natomiast obecnie kłopotu w serwise LG Polska. Żółte przebarwienia niestety też obecnie nie są uznawane w ramach gwarancji. Więc jedyny dobry pomysł, to kupno przez internet z ewentualnym zwrotem bez podania przyczyny w ciągu 14 dni, gdyby była jakaś tragedia.

Jest bardzo proste rozwiązanie problemu wymiany matrycy - jeśli ktoś ma martwe piksele, musi doprowadzić do wypalenia matrycy... :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, qazar napisał:

A jak wygląda kwestia z tzw. winietowaniem ?

Winietowanie w 7 serii z tego co wiem występuje niezwykle rzadko. Nie wiem czy ktoś w ogóle zaraportował go w tegorocznej serii.

• Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do winietowania miałem na myśli serie 6(którą dalej posiadam), z serią 7 miałem problem z zafarbowaniem (której się pozbyłem). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam szybkie pytanie. Czy da się wyprowadzić z telewizora dźwięk Dolby Atmos z Netflixa, mając podłączony TV do amplitunera przez HDMI 2 (ARC)? Amplituner (Yamaha RX-V683) obsługuje Atmosa. Niestety, maksymalnie, mogę uzyskać tylko Dolby Digital+.  Czy to kwestia konfiguracji, czy po prostu się nie da? :)

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SoWhat! napisał:

Witam.

Mam szybkie pytanie. Czy da się wyprowadzić z telewizora dźwięk Dolby Atmos z Netflixa, mając podłączony TV do amplitunera przez HDMI 2 (ARC)? Amplituner (Yamaha RX-V683) obsługuje Atmosa. Niestety, maksymalnie, mogę uzyskać tylko Dolby Digital+.  Czy to kwestia konfiguracji, czy po prostu się nie da? :)

Pozdrawiam serdecznie.

No własnie takiego "kulawego" Atmosa dostaniesz zaszytego w DD+ przez ARC z Netflixa na OLED LG C7. Pytanie, czy twój ampli prawidłowo rozpozna taki surround? 

Oczywiście jest to zupełnie inny Atmos, niż ten bezstratny, kodowany w Dolby TrueHD

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi