Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C7 Test - płaski OLED Ultra HD 2017 (OLED55C7V)

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym kiedyś nie musiał sprzedać VT60E to nadal by wisiała u mnie plazma.

i nie chodzi tylko o jakość obrazu. Teraz jest B7 i tez jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to tak niewielkie sa roznice w obrazie miedzy tymi ost plazmami Panasonica a oledami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam VT60 i VT50 i szczerze Oled jak już jest bez wad jest lepszy..., co nie zmienia mojego zdania o tych modelach Panasonica ze na dzis dają nadal radę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, All151 said:

Hmm to tak niewielkie sa roznice w obrazie miedzy tymi ost plazmami Panasonica a oledami ?

Różnice są spore, ale najbardziej chodzi o rozmiar, a 5" to niewiele. Jakbyś zmieniał na 65" to bym polecał. Ja przeszedłem z 50" plazmy na 55" oled, ale gdyby mi się plazma nie popsuła, to czekałbym jeszcze 2-3 lata aż 65" będą w cenach obecnych 55". Ogólnie jestem z oleda bardzo zadowolony, niemniej z plazmy też byłem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się jakoś w c7 wyłączyć efekt 60 klatek/s, taki specyficzny nienaturalny w filmach realny ruch? Wolałbym tradycyjny chyba obraz ok 30 klatek/s. Mam nadzieję że dosyć jasno się wyraziłem.. Z góry dzięki.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, zejnowski napisał:

Da się jakoś w c7 wyłączyć efekt 60 klatek/s, taki specyficzny nienaturalny w filmach realny ruch? Wolałbym tradycyjny chyba obraz ok 30 klatek/s. Mam nadzieję że dosyć jasno się wyraziłem.. Z góry dzięki.

Jest opisane bardzo dokładnie w teście w akapicie o odwzorowaniu ruchu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest opisane bardzo dokładnie w teście w akapicie o odwzorowaniu ruchu

W tym teście z pierwszego postu? Znalazłem opis poprawy klatek, ale jak go wyłączyć nie bardzo. Chyba, że na telefonie słabo widzę...

Ok. Znalazłem w teście b7. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, All151 napisał:

Nie chodzi tylko o różnice w obrazie. 

Np Panasonic miał dwa tunery dvb-t, przesyłał obraz na tablet - nawet nagrania z dysku. No i miał aktywne 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Jak podłączyć i ustawić dźwięk w ampli i C7V aby oglądać i słuchać Neflixa czy Youtube przez amplituner? W tej chwili dźwięk wielokanałowy leci tyko podczas oglądania programów TV z NC+ i BD. Telewizor jest podłączony z ampli kablem HDMI (HDMI 2 z ARC do wyjścia HDMI amplitunera) i dźwięk mam tylko z telewizora!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szperałeś w ustawieniach ampli? Jeżeli podłączyłeś do hdmi arc i tu i tu to powinno śmigać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krisder spróbuj włączyć sterowanie HDMI w obciach ampli a jak nie pomoże to musisz zmieniać wyjścia dźwięku w TV na optyczny z HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

chciałbym zasięgnąć opinii - stoję przed wyborem 55" LG C7 Oled (5900zł ) lub 65"xe9005 (za 6100 lub 6400 zł) i cały czas zastanawiam się co będzie lepszym wyborem.

Tv ma być przeznaczony do różnego contentu tj. filmy i seriale netflix + ps4 pseudopro oraz nc+. Pokój jest raczej mało oświetlony i lubię korzystać z tv przy małej ilości światła zewnętrznego.

W sony najbardziej przeraża mnie system - pobawiłem się nim trochę w sklepie no i muszę przyznać że wypada bardzo kiepsko - nie responsywny, smartTv i pilot jak z 2012 r., w sklepie gość mówi że potrafi gubić ustawienia wifi etc., bez porównania do płynnego webOs i jego obsługi .W lg  boję się najbardziej ewentualnych wypaleń, które mogą trafić po okresie gwarancyjnym .

Obraz z sony jest bardzo dobry jak widziałem - zastanawia mnie czerń - w sklepie oczywiście wygląda dobrze ale cały sklep jest oświetlony a filmy z prezentacji są bez napisów i nie widać za bardzo rozjaśnień. Aczkolwiek przy jednej z prezentacji kiedy pojawiły się napisy dolna połowa tv się mocno rozjaśniła a góra pozostała czarna - wyglądało to dość komicznie. Co do LG wiadomo czarny to czarny a obraz jest super.

No i przez to wszystko sam nie wiem jaką decyzję podjąć - czy mniejszy tv 55 LG z idealną czernią/kątami dużo lepszym responsywnym systemem i pilotem z żyroskopem (jak dla mnie bomba obsługa) ale z obawą przed wypaleniami czy większy 65" sony w starej technologi lcd ale z zamulastym systemem ( ech sony też dało ciała wg mnie skąpiąc na lepszy procesor i ciut więcej ramu) i możliwymi bolączkami użytkowymi ?

Może ktoś stał przed podobnym dylematem albo testował oba odbiorniki w domowym zaciszu i jest w stanie podzielić się swoimi przemyśleniami, wrażeniami ?

Moja decyzja musi być permanentna bo nie będę mógł zrobić zwrotu i wymiany na konkurenta - podane ceny są dla mnie niskie bo zapłacę kwoty netto, gdyż tv zostanie wrzucony w koszta :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, matatamen napisał:

Witam,

chciałbym zasięgnąć opinii - stoję przed wyborem 55" LG C7 Oled (5900zł ) lub 65"xe9005 (za 6100 lub 6400 zł) i cały czas zastanawiam się co będzie lepszym wyborem.

Tv ma być przeznaczony do różnego contentu tj. filmy i seriale netflix + ps4 pseudopro oraz nc+. Pokój jest raczej mało oświetlony i lubię korzystać z tv przy małej ilości światła zewnętrznego.

W takiej cenie to bez wachania bierz C7. Ta czerń na XE90 będzie w ciemnym pomieszczeniu w filmach z napisami będzie wyglądała jeszcze gorzej niż to, co przez chwilę zauważyłeś w markecie. Na OLEdzie będziesz miał za to perfekcyjną czerń, bardzo dobre kąty, lepszą równomierność i brak jakichkolwiek ghostingu w grach, bo OLEDy są zdecydowanie szybsze niż jakikolwiek LCD. Co do wypaleń, to jeśli będziesz oglądać tak zróżnicowaną zawartość, to nie masz się czego bać. Filmy,seriale w netflix i nc+ są zupełnie neutralne dla OLEDa. Wypalenia są problemem gdybyś np. grał codziennie dzień w dzień powyżej 4-6 godzin, albo oglądał powyżej 50% wyłącznie programy informacyjne typu TVN24 - wtedy trzeba potencjalnie uważać. Z drugiej strony bardzo istone jest to, że jeszcze nikomu (ani tu w Polsce ani na zdecydowanie większym, amerykańskim rynku) nie wypalił się żaden tegoroczny OLED 7 serii, co bardzo dużo znaczy. W LG faktycznie WebOS jest zupełnie bezproblemowy, działa szybko, sprawnie, bez żadnych przycięć.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.12.2017 o 21:19, 87brzoza napisał:

Witam. Czy u kogoś z posiadaczy wystąpił problem z prędkością internetu przy WiFi 5,0 Ghz? Po zalogowaniu się do sieci 5,0 prędkości mam następujące:

Pobieranie: 1,0 mb/s Wysyłanie: 0,8 mb/s  a przy sieci 2,4 Ghz Pobieranie: 25,0 Mb/s Wysyłanie: 20,0 mb/s (czyli w normie)

Na innych urządzenia sieć 5,0 Ghz działa prawidłowo i łapie pełną prędkość łącza 250/20 mb/s.

Czy istnieje możliwość iż karta sieciowa w TV ma problem?

Spróbuj pozostawić net na 2.4 oraz wyłączyć "szybki start +". Potestuj kilka razy i sprawdź czy wówczas wifi działa powtarzalnie dobrze i szybko. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.12.2017 o 21:19, 87brzoza napisał:

Witam. Czy u kogoś z posiadaczy wystąpił problem z prędkością internetu przy WiFi 5,0 Ghz? Po zalogowaniu się do sieci 5,0 prędkości mam następujące:

Pobieranie: 1,0 mb/s Wysyłanie: 0,8 mb/s  a przy sieci 2,4 Ghz Pobieranie: 25,0 Mb/s Wysyłanie: 20,0 mb/s (czyli w normie)

Na innych urządzenia sieć 5,0 Ghz działa prawidłowo i łapie pełną prędkość łącza 250/20 mb/s.

Czy istnieje możliwość iż karta sieciowa w TV ma problem?

Bardzo często pomaga zmiana kanału WIFI. Spróbuj zmienić kanał ręcznie na skrajne (w dół i w górę)i napisz, czy jest lepiej. Raczej jest mało prawdopodobne, aby karta WIFI w telewizorze była uszkodzona. WIFI niestety tak ma - wszelkie zakłócenia sygnału od innych urządzeń WIFI, czy też przeszkodami które znajdują się między telewizorem a routerem WIFI, powodują problemy z transferem lub ze zrywaniem połączenia.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobotę przyjechał do mnie Lg 65C7V, który zacząłem testować czytając wcześniej między innymi tego forum ;) Niestety na początku padło na plansze. Na zielonej znalazłem jeden martwy piksel, na czerwonej drugi, oczywiście z 2-3m totalnie tego nie widać i nie przejmuję się tym raczej, bo przy normalnym obrazie nie widać totalnie nic, nawet z bliska. Chyba, że jak się ma na początku 2 piksele martwe to matryca będzie szybko padać i warto wymienić to proszę dajcie znać, bo mogę to zrobić.

Bardziej zainteresowała mnie szara plansza 5%, bo to chyba największy problem oledów tegorocznych.

Zdjęcia robiłem telefonem niestety, a te odbicia na środku to w oknie lampy z ulicy. Z tego co widać to pasy są, a najbardziej szeroki i czarny jest z lewej strony:

Tutaj jak obraz wyglądał w sobotę:

-ltANwksfiFR4Kq5TZw8jFq1Z5hq4w3xayV-TcGo

GpKhIHXQTU8roQ20_YH7szE0Hsq9bOlezAfTGT_V

A tutaj obraz z dzisiaj, w nocy robiło się czyszczenie matrycy. Według mnie jest sporo lepiej:

TcWSKC3n-9KbjTGrB5A5XKJdg08GK5qUQj7WJWMl

Moje pytanie jest następujące. Czy przy tym ostatnim zdjęciu jest sens go wymieniać? boję się, że przyjedzie nowy i będzie gorzej. Dodam jeszcze, że przy gammie 1.9 ta plansza wygląda dużo lepiej niż ta powyżej. Osobiście teraz jadę na ISF dark, gamma 2.2, kontrast 100, jasność 50, podświetlenie oled 22 i powyłączane wszystkie wspomagacze ostrości krawędzi, oszczędzania energii itd.

Bardzo prosiłbym o komentarz także naszych specjalistów np. Macieja, bo mam zamiar w ciągu miesiąca wykupić kalibrację i pytanie czy ten egzemplarz jest jej godzien :) Z góry dziękuję.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze dwa zdjęcia pokazywały fatalną równomierność na 5% planszy, ale ostanim zdjęciu jest już lepiej, a sytuacja jeszcze powinna się poprawić po kolejnych automatycznych czyszczeniach. Ewentualnie możesz spróbować zapuścić ręczny, długi, godzinny cykl kompensacyjny (odświeżanie piksela). Dobrze by było, gdybyś puściś planszę w trybie Technicolor na zupełnie domyślnych ustawieniach (również podświetlenia OLED) bo tylko wtedy mamy jakieś porównanie. Aha - najważniejsze jest to, czy widzisz ten banding wieczorem podczas oglądania filmów.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę testował jeszcze do początku stycznia, mam zgodę z Saturna, że nawet za 2-3 tygodnie mogę wymienić na inny egzemplarz. W normalnych filmach/serialach/zwykłej nic nie widać, oglądałem w nocy jak i w dzień i jest ekstra. Oprócz słynnej sceny w marco polo z 1 sezonu 3 odcinek koło 14min (ale tam to chyba ma każdy te pasy, nie są jakieś tragiczne i trwa to może 30-40sek bo to specyficzna scena bardzo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzisz to jedynie w Marco Polo, to znaczy że jest wszystko ok, bo generalnie na 99% OLEDów ten banding będzie tam widoczny (ja też widzę banding tylko w tej jednej scenie). Wyjątkiem są naprawdę nieliczne OLEDy, na których nawet na planszy 5% nie ma bandingu. U nas na forum jest chyba dosłownie 1 taki przypadek. W takim razie nie ma sensu robić tego długiego, ręcznego cyklu czyszczenia i po prostu ciesz się obrazem :)

PS. Ja też mam 65" C7, tyle że od czerwca :) 

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie nie typowe pytanie

czy idzie wyłączyć materiał DV  w celu zaprezentowania różnicy miedzy włączonym a wyłączonym DV na( netfliksie )

pokazać efekt kómpolowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie ma takiej możliwości z poziomu samego OLEDa. Jak masz jednak konsolę - np. PS4 Pro, to tam masz możliwość puszczania HDR z netflixa po HDMI do telewizora.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.12.2017 o 22:33, bithmore napisał:

Moje pytanie jest następujące. Czy przy tym ostatnim zdjęciu jest sens go wymieniać? boję się, że przyjedzie nowy i będzie gorzej. Dodam jeszcze, że przy gammie 1.9 ta plansza wygląda dużo lepiej niż ta powyżej. Osobiście teraz jadę na ISF dark, gamma 2.2, kontrast 100, jasność 50, podświetlenie oled 22 i powyłączane wszystkie wspomagacze ostrości krawędzi, oszczędzania energii itd.

Bardzo prosiłbym o komentarz także naszych specjalistów np. Macieja, bo mam zamiar w ciągu miesiąca wykupić kalibrację i pytanie czy ten egzemplarz jest jej godzien :) Z góry dziękuję.

Moim zdaniem jest ok i bym nie kombinował. Te 5% na TV OLED ma poniżej 0,1 cd/m2, więc żeby było tak jasne jak na zdjęciu to ekspozycja aparatu musi być naprawdę długa. Założę się, że w rzeczywistości nie wygląda aż tak źle jak na zdjęciu. Dla porównania plansza 5% na zwykłym TV LCD, który jest przy 5% znacznie jaśniejszy"czarna dziura":

lcd5%.JPG

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Maciej Koper

Może warto by zrobić artykuł na ten temat. Problem bandingu na planszy 5% pojawia się na forum w niemal każdym wątku o oledach. Myślę że warto by było rozwiać trochę mitów na ten temat, bo coraz częściej w dyskusjach pojawiają się niezdrowe emocje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi