Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C7 Test - płaski OLED Ultra HD 2017 (OLED55C7V)

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Kalip1 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Szkoda że dzieje się wszystko z automatu. Jakość obrazu powinna być do wyboru tak jak jest to na kompie. Przy słabszym łączu najwyżej bym poczekał aż materiał się zbuforuje na tyle żeby się nie zacinało, ale dzięki temu miałbym pewność że oglądam w najlepszych możliwych parametrach. Ciekawe jak jest z netflixem. Bo tam też chyba nie ma możliwości ustawień parametrów.

Jeśli chodzi o youtube, to możesz skorzystać z aplikacji https://youtube-dl.org/ i zgrać plik wybierając żądaną rozdzielczość, wgrać go na USB i odwtorzyć wbudowanym playerem na C7. Działa to nawet z HDRem.

Netflix działa tak samo - dostosowuje automatycznie rozdzielczość do aktualnej przepustowości do wybranych serwerów Netflix.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam a jak wygląda czerń z sygnału SD z kablówki, czy panorama (czarny pas u góry i na dole) w ciemności jest czarny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Maciej_27 napisał:

Witam a jak wygląda czerń z sygnału SD z kablówki, czy panorama (czarny pas u góry i na dole) w ciemności jest czarny ?

Jeśli telewizor ma wyświetlić kolor czarny to będzie on idealnie czarny. Pasy na filmach też są zawsze idealnie czarne w ciemności. Oglądałem ostatnio trzecia część Batmana. Jest tam scena w której widać wyłącznie twarz Jokera otoczoną czernią. Twarz wyłania się z idealnej czerni i reszta matrycy wygląda jakby telewizor był wyłączony. To jest właśnie magia Oled. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak smoła;) Jeden z głównych atutów technologi oled.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje, że koledze nie chodziło o to czy czarny na oledzie jest czarny tylko czy na materiale sd po kompresji ten czarny pozostanie dalej taki sam czy może lekko zmienia odcień przez słabą jakość na kablówce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paski od panoramy nie są kompresowane... a ich kolor zależy od ustawień, jak podbijesz jasność to będą szare, jak dobrze skalibrujesz TV to masz czerń taką jak przy wyłączonym TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, plast napisał:

Tylko tryby eksperckie, odpowiednio skalibrowane. W HDR tryby kinowe, skalibrowane. Jeśli nie planujesz kalibracji to poczytaj w recenzji jakie są najlepsze tryby fabryczne. Żywy to jakaś porażka, na każdym telewizorze niemal, a na oledzie w ogóle, wypala i oczy i ekrany :)

Tak jak zaleca recenzja ustawiłem sobie tryb kino. Jak na moje w tym trybie kolory są mdłe a biel wchodzi w żółć. Przy trybie żywym po zmniejszeniu niektórych suwaków już tak nie daje po oczach a kolory są wyraźne.

5 godzin temu, Subman napisał:

Jeśli chodzi o youtube, to możesz skorzystać z aplikacji https://youtube-dl.org/ i zgrać plik wybierając żądaną rozdzielczość, wgrać go na USB i odwtorzyć wbudowanym playerem na C7. Działa to nawet z HDRem.

Netflix działa tak samo - dostosowuje automatycznie rozdzielczość do aktualnej przepustowości do wybranych serwerów Netflix.

Tylko to trochę bez sensu... Ma się TV za kilka tysięcy a nie ma się wpływu na to jakiej jakości obraz oglądać. Tak samo z tym zgrywaniem na USB. Powinno być tak że siadasz z pilotem w ręku wybierasz co chcesz oglądać i nic Cie więcej nie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kalip1

piszesz ze w trybie kino kolory są mdłe a biel żółta.

Upraszczając : tak jest prawidłowo. Biel o Temp 5500K jest lekko żółta, są osoby którym obraz po kalibracji sie nie podoba bo biel nie wypala oczu a kolory są pastelowe zamiast mocno żywych.

po prostu reklamy typu : kup proszek to biel będzie bardziej biała wynaturzają postrzeganie bieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, Kalip1 said:

Tak jak zaleca recenzja ustawiłem sobie tryb kino. Jak na moje w tym trybie kolory są mdłe a biel wchodzi w żółć. Przy trybie żywym po zmniejszeniu niektórych suwaków już tak nie daje po oczach a kolory są wyraźne.

Tryb "Kino" jest taki sobie moim zdaniem. Różnicę szczególnie widać po kalibracji. Natomiast i jest o niebo naturalniejszy niż "Żywy". Tak jak wspomniałem zdecydowanie jednak polecam tryby eksperckie, w nich masz wszystkich możliwe ustawienia odblokowane i możesz kombinować do woli. No i bardzo dużo zależy tez od materiału, który oglądasz. Ustawienia po kalibracji w moim przypadku idealne były tylko do materiałów UHD BR / FHD BR. Do każdych innych wprowadziłem swoje poprawki (głównie jednak dot. ostrości, krawędzi, nie kolorów jako takich), bo jednak polska telewizja, nawet "HD", to dramat, a różnice pomiędzy poszczególnymi kanałami potrafią być druzgocące. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu muszę się przyzwyczaić. Aczkolwiek mam wrażenie że na trybie kino w trakcie wyświetlania obrazu z dużą ilością bieli na górze po środku jest jakby szare zabarwienie. Poza tym na filmach z youtubia widać czasem banding. Inna rzecz to jaką zauważyłem to po zresetowaniu połączenia z internetem netflix i youtub chodzą lepiej. Na YT np włącza się obraz od razu w 4k z hdr.

Czy możecie mi podpowiedzieć jak najlepiej połączyć amplituner, telewizor, x boxa x i dekoder z NC+. W dekoderze jest tylko jedno hdmi i wyjście cyfrowe dzwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprawdz technikolor . Balans bieli cieply2 i niebieski ustaw na 15-25 (domyslnie zero) . Daj znac jak taka koncepcja odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@steckotemperatura barw w balansie bieli była ustawiona na ciepły2. Ustawiłem niebieski na 20. Czy lepiej to ciężko mi ocenić. Za dużo tych suwaków :P

Czy zjawisko bandingu to wina telewizora, ustawień, czy jakości sygnału?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprawdz technikolor i zmien na cieply1 , niebieski wroc na zero ew 10-15, ostrosc 20-30. Jest sporo mozliwosci. Ale na tych co wspomnialem jest naprawde dobrze. Ja na dzien dzisiejszy mam cieply2, ostrosc 20, niebieski 10 i jest dobrze. Fakt na cieply1 zolte zabarwienie jest mniej widoczne niz na cieply2. Kazdy tez widzi delikatnie inaczej. Testuj az znajdziesz zloty srodek a jak nie to kalibracja:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj przełączyłem na standardowy bo kinowy to u mnie porażka. Nawet czerń jest jakaś taka podświetlona. Po za tym był mocny banding. Jak próbowałem go ustawić to akurat na hbo był powrót jedi. Co bym nie zrobił to koszmarnie to wyglądało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a Ja właśnie stoje przed trudnym wyborem... Sony 55 A1 czy LG 55C7 ?

Od tygodni czytam testy i porównania i wciąż nie wiem :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minutes ago, Kalip1 said:

Wczoraj przełączyłem na standardowy bo kinowy to u mnie porażka. Nawet czerń jest jakaś taka podświetlona. Po za tym był mocny banding. Jak próbowałem go ustawić to akurat na hbo był powrót jedi. Co bym nie zrobił to koszmarnie to wyglądało.

Wysupłaj te 5% wartości TV na jego porządną kalibrację i problemy się skończą. IMHO w przypadku takich dylematów szkoda czasu i życia by to samemu ogarniać i się wkurzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Spiralus napisał:

Panowie a Ja właśnie stoje przed trudnym wyborem... Sony 55 A1 czy LG 55C7 ?

Od tygodni czytam testy i porównania i wciąż nie wiem :/ 

Popatrz na cenę i pomyśl czy warto dopłacać do tego, że Sony ma lepszy procesor obrazu, który pokazuje różnicę w materiałach o słabej jakości. Jeżeli zamierzasz kupować high-endowy TV do tego żeby oglądać głównie materiały ze słabych źródeł, to w ogóle pomyśl czy warto kupować TV za tyle kasy. Nie ma tutaj na forum chyba nikogo kto by miał Sony A1 i rzucił nieco światła na to jak TV się sprawdza w normalnym użytkowaniu i czy jest warty swojej ceny. To też o czymś świadczy. Użytkowników oledów od LG jest za to całkiem sporo i w głównej mierze (w tym ja) są zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

Popatrz na cenę i pomyśl czy warto dopłacać do tego, że Sony ma lepszy procesor obrazu, który pokazuje różnicę w materiałach o słabej jakości. Jeżeli zamierzasz kupować high-endowy TV do tego żeby oglądać głównie materiały ze słabych źródeł, to w ogóle pomyśl czy warto kupować TV za tyle kasy. Nie ma tutaj na forum chyba nikogo kto by miał Sony A1 i rzucił nieco światła na to jak TV się sprawdza w normalnym użytkowaniu i czy jest warty swojej ceny. To też o czymś świadczy. Użytkowników oledów od LG jest za to całkiem sporo i w głównej mierze (w tym ja) są zadowoleni.

Nie trzeba mnie do LG przekonywać. Martwi mnie podejście serwisu LG w kwestii reklamacji wypalonej matrycy. Powiedzieli wprost że nie uznają. Ale z drugiej strony możliwe że w ogóle sie nie pojawi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minutes ago, mmpeg-4 said:

W poniższym teście na wypalanie się logo w OLED, w 10 tygodniu niemal ciągłego świecenia logo już jest dość mocno wypalone :

Test dotyczy poprzedniej generacji paneli. Na ile ma związek z obecną nikt tego nie wie.

2 minutes ago, Spiralus said:

Martwi mnie podejście serwisu LG w kwestii reklamacji wypalonej matrycy. Powiedzieli wprost że nie uznają.

Komu wprost tak powiedzieli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Spiralus napisał:

Nie trzeba mnie do LG przekonywać. Martwi mnie podejście serwisu LG w kwestii reklamacji wypalonej matrycy. Powiedzieli wprost że nie uznają. Ale z drugiej strony możliwe że w ogóle sie nie pojawi 

Kto Ci tak powiedział? Forumowa praktyka pokazuje coś zgoła innego. Wszyscy użytkownicy którzy raportowali tutaj wypalone matryce dostali nowe matryce, albo nowe telewizory...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, efel napisał:

Kto Ci tak powiedział? Forumowa praktyka pokazuje coś zgoła innego. Wszyscy użytkownicy którzy raportowali tutaj wypalone matryce dostali nowe matryce, albo nowe telewizory...

BFCCBA2C-856E-4F7B-9402-9B3DD96A0D85.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś już pisał tutaj że na infolinii LG pracują jakieś oszołomy. Widzę, że faktycznie tak jest.

Niech konsultantka wyciągnie kartę gwarancyjną dowolnego OLEDa od LG i mi pokaże taki zapis, który mówi o wyłączonej gwarancji z powodu wypaleń.  W instrukcji obsługi jest tylko zapis, że nie zaleca się długo wyświetlać statycznych elementów. Nie jest zdefiniowane co to znaczy długo i co to są konkretnie te statyczne elementy. 

Natomiast jeżeli chodzi o Sony to faktycznie tam coś w karcie gwarancyjnej podobno jest konkretnego napisane, że nie uznają. Na forum nie ma nikogo kto miałby Sony A1, a już wypalonego egzemplarza to w ogóle, więc nie wiadomo jakie jest konkretne podejście serwisu Sony. LG póki co jest w porządku bo wymienia takie przypadki (inna sprawa, że wymieniają na jakiś paździerz który mają na magazynie i np występuje żółte zafarbowanie na białym tle).

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, efel napisał:

Ktoś już pisał tutaj że na infolinii LG pracują jakieś oszołomy. Widzę, że faktycznie tak jest.

Niech konsultantka wyciągnie kartę gwarancyjną dowolnego OLEDa od LG i mi pokaże taki zapis, który mówi o wyłączonej gwarancji z powodu wypaleń.  W instrukcji obsługi jest tylko zapis, że nie zaleca się długo wyświetlać statycznych elementów. Nie jest zdefiniowane co to znaczy długo i co to są konkretnie te statyczne elementy.

Skoro jesteś taki pewien skontaktuj się sam z LG polska i zobaczysz co Ci powiedzą... Jestem coraz bardziej przekonany że LG wymienia wypalone matryce tylko w przypadku gdy system kompensacji nie działa prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już to pisałem wiele razy, napisze kolejny. LG wymienia wypalone ekrany pod warunkiem , ze działa tryb czyszczenia matrycy co 4h ciągłej pracy TV (przynajmniej wersji generacji 6 ta ciągłość dotyczyła 4h włączonego tv, czy w wersji 7 jest tak ze zlicza czas kilku włączeń czy nadal liczy ciągiem nie wiem, nie sprawdziłem jeszcze)

Jeśli ktoś wyłącza TV z sieci i nie ma możliwości załączenia się kompensacji LG możne tego wypalenia nie uznać, oczywiście jak zawsze odezwa się tacy co będą zasłaniać się "gwarancja" instrukcja obsługi i sądem ziemskim i "niebieskim" ,ale tak jest mogą olać temat...

Choć w PL szczerze nie słyszałem by tak było i wiem to tez od serwisanta LG, a obsługuje mnie największy serwis w PL LG....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi