Skocz do zawartości
Zerwi

TOSHIBA HD-DVD HD-E1 w Polsce!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
[url="http://www.nowetrendy.pl/index.php/news/id/2654"]http://www.nowetrendy.pl/index.php/news/id/2654[/url]

Wszyscy chętni mogli kupić XA2 za 300$ ( Mój błąd przy bskracaniu; oczywiście chodzi o low end A2). Ciekawe czy Toshiba coś zarobiła na sprzedaży, ale przedstawiciele firmy chwalą się, że sprzedaż odtwarzacza wzrosła 5 a nawet 10-krotnie. Można powiedzieć, że rynek północnoamerykański ma już niemal dosyć, w tej chwili oczywiście, odtwarzaczy HD.

W czasie pierwszego weekendu po rozpoczęciu promocji, odtwarzacz Toshiba był niekwestionowanym numerem 1, wśród sprzedawanych przez Amazon odtwarzaczy DVD i to nie w kategorii HD, a biorąc pod uwagę nawet najtańsze egzemplarze za 50$.

[b]Czyli 850 zł.[/b] Edytowane przez bluray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowa jest o HD-A2 a nie o HD-XA2 !
Niby mały X , a jednak robi dużą różnicę ! :)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='autorus' post='49002' date='31.05.2007, 09:54 ']Więc tak paczka dotarła. W komplecie Pianista na hd dvd i kabel hdmi. Jak za 1411 to chyba ok :)

Autorus[/quote]

Wow, dali nawet pelny film, ja tam dostalem demo tylko (slonia). No pieknie! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy jak zamówie jutro to dostanę "bonusy" w postaci Pianisty i kabla HDMI?
To i tak taniej o 300zł niż w [url="http://digitalo.pl/product_info.php/cPath/272/products_id/1348"]Digitalo[/url] [color="#FF0000"][b]EDYCJA:[/b][/color]Ceny w Digitalo zrównane z Pixmanią - Bravo
Zostanie kasa na [url="http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=197873183"]Switch'a[/url] HDMI :)

[b]autorus[/b]
Jak wygląda sytuacja z gwarancją - jest(lub nie) i na jaki okres , czy brałeś opcję Umowa Spokojnych Zakupów ?

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z gwaranjcą jest różnie. Zależy to od producenta. Np. NIKON ma gwarancję na całą ęuropę. Taka Toshiba ma swojich klientów głęboko gdzieś i wręcz nie chcą rozmawiać z kimś kto sobie kupił produkt Toshiby za granicą. To samo dotyczy np. Nokii, która Europejską gwarancję akceptuje tylko pod warunkiem, że ma się zagraniczną SIM kartę (zawsze ich można podać do sądu).
Wracając do Pixmanii, miło mnie zaskoczyli, gdy tydzień temu do nich zadzwoniłem, mówiąc, że mój projektor Toshiba MT700 ma chyba zrąbany konektor HDMI. Pani po chwilach sprawdzania daty zakupu w systemi, powiedziała, że ten model już nie jest naprawiany i w związku z tym mogę go odesłać i dostanę 100% ceny w postaci bonu na ponowne zakupy! Projektor ma 1 rok i 7 miesięcy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla Ciebie wiadomość super.
Ale jak się ma sprzedaż sprzętu w PIXI i gwarancje.Mogą nie respektować gwarancji nasze serwisy ale czy PIXi daje swoją gwarancje na sprzęt sprzedany przez nich? I jak wygląda ewentualna naprawa sprzętu kiedy ulegnie uszkodzeniu - jeżeli dadzą gwarancje własną :)

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na wszystko co sprzedają jest 2 lata gwarancji. W razie problemu sprzęt odbierają na ich koszt (kurier DPD).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy obecna cena w PIXmanii 1599,00 to najlepsza oferta na rynku ?

Pozdrawiam,

Harry W-wa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dwa lata gwarancji i prawdopodobnie będę musiał z niej skorzystać to opiszę.

Autorus

[quote name='Jarojaw' post='49367' date='03.06.2007, 23:19 ']Dla Ciebie wiadomość super.
Ale jak się ma sprzedaż sprzętu w PIXI i gwarancje.Mogą nie respektować gwarancji nasze serwisy ale czy PIXi daje swoją gwarancje na sprzęt sprzedany przez nich? I jak wygląda ewentualna naprawa sprzętu kiedy ulegnie uszkodzeniu - jeżeli dadzą gwarancje własną :([/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='lessig' post='49408' date='04.06.2007, 12:57 ']Czy obecna cena w PIXmanii 1599,00 to najlepsza oferta na rynku ?

Pozdrawiam,

Harry W-wa[/quote]

W Szwecji kosztuje 3534 SKD (tez w PIXMANI ale taniej) wiec powinno byc gdzies w Polsce taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na Fińskiej stronie pixmanii jest jeszcze taniej, bo kosztuje 370 Euro. Co ciekawe to najtańszym sklepie tutaj w Finlandii czyli w Gigantti można tą Toshibę kupić za 650 Euro, czyli różnica jest duża.
Zastanawiam czy rzeczywiście sobie kupić, dodatkowo, że przyzwyczajony do tego, że tu wszystko w Finalndii jest 2 razy drozej niż np w Polsce, odbieram to jako niezłą okazję.

Problem w tym, że jak patrzę na to wszystko co się dzieje to wygląda na to że blue ray wydaje się wygrywać. Na allegro i większości sklepów jest więcej tytułów na blue ray. Może więcej płyt H DVD się sprzedaje, ale wciąż tak naprawdę chodzi o dostępność tytułów, a nie ile egzemplarzy danego tytułu zostało sprzedane.

Zastanawiam się czym kierują się ludzie, którzy właśnie teraz kupują odtwarzacz HD DVD. Przecież sam fakt, że Toshiba sprzedaje je tak tanio może świadczyć o tym, że za kilka miesięcy może się oakazać, ze są one tylko muzealną ciekawostką, a blue ray staje się standardem.
Czy rzeczywście skaler i odtwarzanie muzyki zrekompensują to ryzyko?

Moglibyście napisać dlaczego Waszym zdaniem warto kupić tę toshibę HD-E1, nawet gdyby się okazało że Blue Ray wygrał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='crazy-j' post='49416' date='04.06.2007, 11:41 ']W Szwecji kosztuje 3534 SKD (tez w PIXMANI ale taniej) wiec powinno byc gdzies w Polsce taniej.[/quote]
[b]Tylko gdzie?[/b] :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja np. kupiłem Toshkę, bo mnie denerwuje polityka Sony...
Do końca roku na HD DVD ma wyjść 76 tytułów a na Blu Ray 56 tytułów.
Na dzień dzisiejszy na HD DVD jest około 550 filmów a na Blu Ray'u około 400 (moje własne obliczenia: amazon.com i filmy Europejskie)

HD DVD tytuły:
June 05, 2007

* Coming to America (Paramount)
* The Cowboys (Warner)
* Norbit (DreamWorks)
* Rio Bravo (Warner)
* Trading Places (Paramount)

June 12, 2007

* Black Christmas (2006) (Weinstein)
* Born on the Fourth of July (Universal)
* Breach (Universal)
* Bruce Almighty (Universal)
* Daylight (Universal)
* Harsh Times (Weinstein)
* Liar Liar (Universal)
* Living Landscapes: The World's Most Beautiful Places (Customflix) JUST LISTED!
* Monty Python's The Meaning of Life (Universal)
* Music and Lyrics (Warner)
* Sneakers (Universal)

June 26, 2007

* American Me (Universal)
* Army of Darkness (Re-issue) (Universal)
* Being John Malkovich (Universal)
* The Big Lebowski (Universal)
* Black Snake Moan (Paramount)
* Bulletproof (Universal)
* Dead Silence (Universal)
* Deep Purple: Live at Montreux 2006 (Rhino)
* Freedom: Vol. 1 (Bandai Visual)
* Hustle & Flow (Paramount)
* Mallrats (Universal)
* Meet Joe Black (Universal)
* Mystery Men (Universal)
* Santana: Hymns for Peace - Live at Montreux 2004 (Rhino)
* Unleashed (Re-issue) (Universal)
* The Watcher (Universal)
* Yes: Live at Montreux (Rhino)

July 03, 2007

* Blood Diamond (Warner)
* The Untouchables (Paramount)
* The Warriors: Ultimate Director's Cut (Paramount)

July 10, 2007

* Billy Madison (Universal)
* Dante's Peak (Universal)
* IMAX: Blue Planet (Warner)
* The War (Universal)
* The Wedding Date (Universal)

July 24, 2007

* The Bourne Identity (Universal)
* The Contract (First Look)
* Ghost (Paramount)
* The Host (Magnolia)
* Hot Fuzz (Universal)
* In Good Company (Universal)
* The Nutty Professor 2: The Klumps (Universal)
* An Officer and a Gentleman (Paramount)
* Out for Justice (Warner)
* Purple Rain (Warner)
* Scent of a Woman (Universal)
* Streets of Fire (Universal)

July 31, 2007

* 300 (Warner)
* Darkman (Universal)
* Sea of Love (Universal)
* Shaun of the Dead (Universal)
* Shooter (Paramount)

August 07, 2007

* TMNT (Warner)

August 14, 2007

* Erin Brockovich (Universal)
* Meet the Fockers (Universal)
* Mercury Rising (Universal)
* What Dreams May Come (Universal)

August 15, 2007

* Bell Witch: The Movie (Big River)

August 28, 2007

* Blades of Glory (Paramount)
* Dawn of the Dead (2004) (Universal)
* Face/Off (Paramount)
* Heroes: Season One (Universal)
* The Hurricane (2000) (Universal)
* Notting Hill (Universal)

September 04, 2007

* Nip/Tuck: The Complete Fourth Season (Warner)

September 18, 2007

* Elizabeth (Universal)
* Jailhouse Rock (Warner)
* Viva Las Vegas (Warner)
* We Are Marshall (Warner)
* Zodiac (Paramount)

BLU RAY tytuły:
June 05, 2007

* Blood Diamond (Warner)
* Bruce Springsteen with the Sessions Band: Live in Dublin (Sony Music)
* Coming to America (Paramount)
* The Cowboys (Warner)
* Hellboy (Sony)
* The Messengers (Sony)
* Norbit (Paramount)
* Rescue Me: The Complete Third Season (Sony)
* Rio Bravo (Warner)
* Trading Places (Paramount)

June 12, 2007

* Blood & Chocolate (Sony)
* Cruel Intentions (Sony)
* Daddy's Little Girls (Lionsgate)
* Ghost Rider (Sony)
* Music and Lyrics (Warner)
* Primeval (Buena Vista)
* Seven Years in Tibet (Sony)

June 19, 2007

* Bridge to Terebithia (Buena Vista)

June 26, 2007

* Black Snake Moan (Paramount)
* Hustle & Flow (Paramount)

July 03, 2007

* Flatliners (Sony)
* The Patriot (Extended Cut) (Sony)
* The Untouchables (Paramount)
* The Warriors: Ultimate Director's Cut (Paramount)

July 10, 2007

* IMAX: Blue Planet (Warner)

July 17, 2007

* Premonition (Sony)
* Waiting... (Lionsgate)
* Wild Things (Sony)

July 24, 2007

* Ghost (Paramount)
* The Host (Magnolia)
* An Officer and a Gentleman (Paramount)
* Out for Justice (Warner)
* Purple Rain (Warner)
* Weeds: Season Two (Lionsgate)

July 31, 2007

* 300 (Warner)
* IMAX: Roving Mars (Disney)
* Shooter (Paramount)

August 07, 2007

* Are We Done Yet? (Sony)
* Arlington Road (Sony)
* Final Fantasy: The Spirits Within (Sony)
* TMNT (Warner)

August 14, 2007

* Doctor Strange (Lionsgate)
* The Lookout (Disney)
* Vacancy (Sony) JUST LISTED!
* Wild Hogs (Buena Vista)

August 15, 2007

* Bell Witch: The Movie (Big River)

August 21, 2007

* National Lampoon's Van Wilder (Lionsgate)

August 28, 2007

* Blades of Glory (Paramount)
* Face/Off (Paramount)

September 04, 2007

* Nip/Tuck: The Complete Fourth Season (Warner)

September 18, 2007

* Jailhouse Rock (Warner)
* Viva Las Vegas (Warner)
* We Are Marshall (Warner)
* Zodiac (Paramount)

October 23, 2007

* Scary Movie (Dimension)

November 20, 2007

* The Santa Clause 3: The Escape Clause (Buena Vista)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

* Monty Python's The Meaning of Life (Universal)

:(:D Musze to mieć ;) Chociaż jakiejś dobrej jakości bym się nie spodziewał ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='sebik' post='49427' date='04.06.2007, 13:09 '][b]Na dzień dzisiejszy na HD DVD jest około 550 filmów a na Blu Ray'u około 400 (moje własne obliczenia: amazon.com i filmy Europejskie)[/b][/quote]

Oj , coś z tym liczeniem nie bardzo u Ciebie ! :(

Aktualna sytuacja wygląda następująco :

HD-DVD 221 tytułów
Blu-ray 249 tytułów

Należy także doliczyć europejskie płytki ( do policzenia na palcach )
Skąd wziąłeś 550 nawet nie myślę ;) Może podasz źródła dla europejskich tytułów ?

Sytuacja wygląda odwrotnie niż w zeszłym roku - teraz ze sprzedażą prowadzi Blu-ray w stosunku 62% do 32% ....

[url="http://www.dvdempire.com/Content/Features/hidef_wars.asp"]STATYSTYKI HD WARS [/url]

Pzdr.

BoDeX ®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Druga sprawa, która mnie nurtuje odnośnie zakupu Toshiby HD-E1. Żeby oglądać film w 720p, potrzebuję płyt z z materiałem 720p, czy może jednak ta Toshiba potrafi czytać filmy z materiałem 1080p i downscalować je w dół?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Płyt w 720p chyba nie ma....

Tosha ci to z-downscaluje albo twój monitor to zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Absolutnie nie. Masz film albo na DVD i wtedy upscalowanie do 720p/1080i (wiekszej roznicy nie ma, choc ja preferuje 1080i) albo na HD-DVD a tu 99% materialu jest w 1080p i w E-1 wybierasz 1080i (co w plaskim tele da taki sam obraz jak przy natywnym 1080p... no chyba ze masz bardzo duzy ekran... tutaj warto kupic pewnikiem XE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='BoDeX' date='04.06.2007, 17:08 ' post='49440']
Oj , coś z tym liczeniem nie bardzo u Ciebie ! :(

Aktualna sytuacja wygląda następująco :

HD-DVD 221 tytułów
Blu-ray 249 tytułów

Amazon.com pokazuje 525 tytułów HD DVD (bez tych Europejskich). Zakładam, że wliczone jest tam te 76 tytułow z "przed-sprzedaży".
[url="http://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_i_1/102-2826181-1950562?ie=UTF8&rs=&keywords=hd%20dvd&rh=i%3Aaps%2Ck%3Ahd%20dvd%2Ci%3Advd"]http://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_i_1/102-...20dvd%2Ci%3Advd[/url]
W przypadku Blu Ray'a tytułów jest 365. Tu też zakładam, że są wliczone te tytuły, które dopiero się ukażą.
[url="http://www.amazon.com/s/ref=sr_kk_1/102-2826181-1950562?ie=UTF8&search-alias=dvd&field-keywords=blu%20ray"]http://www.amazon.com/s/ref=sr_kk_1/102-28...words=blu%20ray[/url]

Pozdrawiam

Edytowane przez sebik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy tak zadanym pytaniu do wyszukiwarki , wywala wszystko co ma w nazwie HD-DVD , ale niestety , płyt
HD-DVD wydanych do dnia dzisiejszego jest dokładnie tyle ile napisałem powyżej - 221 + ew. pre-ordery .
Jeśli interesujesz się tematem , to przejrzyj sobie dokładnie wskazaną przez Ciebie ofertę Amazon-a .

Mnie bardziej interesują rzadkie płyty wydane w Europie - czy masz jakąś wiedzę na ten temat , może jakąś listę ?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po pytaniu o jakies przyczyny dla ktorych warto byloby kupic te toshibe teraz z powyzszej dyskusji wnosze, ze jedyna przyczyna kupienia odtwarzacza HD DVD teraz jest tylko [b]wiara[/b],[b] [/b]ze format HD DVD wygra z Blu Ray. Podstawa tej wiary sa blednie wyciagane wnioski po przeszukiwaniu oferty na Amazonie. Po co dlaeko szukac, wystarczy popatrzec w polskich sklepach i na allegro. Jest tam dwa razy wiecej tytulow na Blue RAy niz na HD DVD.

Przyjmujac zalozenie, ze wygrywa Blue Ray. Zostajemy z HD E1 i co wtedy? Mamy wypasiony odtwarzacz DVD, DIVX, muzyka?
Pewnie bedzie mozna rowniez odtwarzac sciagniety z internetu mateial HDTV po nagranniu na gestych plytach DVD. Napewno nikt nie kupi nagrywarki HD DVD po to tylko zeby moc sobie samemu nagrywac plyty HD DVD. Juz lepiej byloby kupic nagrywarke Blue Ray i nie musiec wypalac na HD DVD.

Jest jeszcze trzecia mozliwosc, pewnie ralna z technicznego punktu widzenia. Poniewaz w Toshibie jest komputerowy naped HD DVD wiec moze daloby sie go podmienic na komputerowy naped Blue Ray, tyle, ze ktos musialby stworzyc odpowiedni firmware.
Ciekawe czy elektronika, ktora jest w HD E1 rzeczywiscie sie rozni na tyle ze nei moglaby pociagnac napedu blue ray, podobno w ten odtwarzacz to taki podrasowany PC.

Cos mi sie wydaje ze jesli o XBoxa Microsoftu to mozliwosc podlaczenia do niego Blue Raya jest ograniczona tylko przez brak sterownikow. Gdy oboz HD DVD zlozy bron to Microsoft na drugi dzien wypusci poprawke i kazdy bedzie mogl podlaczyc Blue Raya do konsoli przez USB, ciekawe czy daloby sie tak zrobic z Toshiba.

Cos mi sie wydaje ze caly rozwoj HD jest hamowany wlasnie przez te wojne formatow. Jakby nie to to pewnie wiekszsc z nas juz mialaby w domu odtwarzacz HD, a w wypozyczalni moznaby byo za pare zlotych wypozyczyc najnowsze filmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedy będą hybrydy toshiby z tego co widać to ani BR ani HDDVD nie przoduje więc niech toshiba idzie w ślady LG i niech robi hybrydę...dlaczego o tym wspominam? bo akurat toshiba zaraz po samsungu najbardziej mi sie podoba :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mnie bardziej interesują rzadkie płyty wydane w Europie - czy masz jakąś wiedzę na ten temat , może jakąś listę ?
Pzdr.
[/quote]

Tu masz Francuzką listę filmów: [url="http://www.hdnumerique.com/films_hd/nouveautes-hd-dvd.php"]http://www.hdnumerique.com/films_hd/nouveautes-hd-dvd.php[/url]
Większość z tych filmów jest wydana na całą Europę. Ale niektóre mają tylko Francuzkie napisy (np. RAN Kurosawy).
W Niemczech już od miesiąca jest do kupienia "Parfume". W Japonii wyszedł Oliver Twist Polańskiego.
Ja przeszukuję sklepy internetowe i e-baya na całym świecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tu chyba znalazłem kompletną listę filmów hd dvd, 650 tytułów:
[url="http://www.dvdaf.com/search.html?has=hd-dvd&init_form=str0_0_has_hd-dvd"]http://www.dvdaf.com/search.html?has=hd-dv...r0_0_has_hd-dvd[/url]
BR 480 tytułów:
[url="http://www.dvdaf.com/search.html?has=blu-ray&init_form=str0_0_has_blu-ray"]http://www.dvdaf.com/search.html?has=blu-r...0_0_has_blu-ray[/url]

Obie listy zawierają filmy przewidziane do wydania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi