Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, pawelll napisał:

Należy interpretować tak jak jest napisane: srebrny. Nigdzie nie widziałem ani nie czytałem o innej wersji (nawet ramki). Inna sprawa, że czarna ramka nie byłaby zła.

rzeczywiście, jak teraz się przypatrzyłem to jest ta ramka srebrna. Wcześniej jak patrzyłem na fotki tego tv, to rzuciło mi się najpierw czarne obramowanie, a na tą ramkę nie zwróciłem uwagi.dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, zly maluszek napisał:

w niektórych filmach brak jest polskich znaków

Co to znaczy w niektórych? W niektórych są a w niektórych nie ma? Czy te w których są (jeśli są) mają inny format plików nie w tych w których nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pawelll napisał:

Co to znaczy w niektórych? W niektórych są a w niektórych nie ma? Czy te w których są (jeśli są) mają inny format plików nie w tych w których nie ma?

Formaty różnych filmów są identyczne,identyczne formaty napisów a jedne są widoczne inne nie. Samsung czyta wszystkie. Jedyna różnica jest taka,że te które są dopasowane (znalezione,wyszukane) automatycznie są widoczne,a te które są ręcznie dopasowane to ich nie widać na telewizorach LG,kilkuletni samsung widzi i czyta wszystko.p.s.Byłem w MM i B7 też nie widział napisów.Pierwszy z brzegu Samsung "widział" napisy.

Jest jeszcze inny problem z moim egzemplarzem,w menu obraz nie mam opcji "ochrony przed wypalaniem" czy jak to się tam fachowo nazywa.p.s.Aktualizacja 04.05.75 ,"nowszej nie znaleziono".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie a moglibyście podać jaki uzyskuje się obraz (rozmiar obrazu) dla filmu nakręconego w aspekcie 2.35 : 1 przy telewizorze 55 cali ? Chodzi mi o rozmiar samego obrazu bez czarnych pasów góra/dół, chciałbym móc to przyrównać czy jest sens przechodzenia na 55 cali z 40 czy raczej celować w coś większego. Moja 40tka jest ok do codziennego oglądania ale jak już pojawia się materiał z pasami to wydaje się za mała. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucam kilka zdjęć planszy 5% grey i 10%. Pytanie czy jest w normie czy TV do zwrotu. Zdjęcia mocno rozjaśnione przez aparat ale dziwne zawirowania widoczne (nie są to tylko typowe pasy ale trochę dziwne kształty). Co radzicie zrobić z takim egzemplarzem? Ogólnie obraz petarda ale  trochę mnie niepokoi ta szarość

20171128_215839.jpg

20171127_162459.jpg

20171128_215839.jpg

20171128_215933.jpg

Edytowane przez misiek001
literówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@misiek001

Duże winietowanie po bokach niestety i to może być widoczne w ciemnych scenach. Ta kształty faktycznie też nie powinny de facto występować. Jak masz możliwość to wymień ten egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze czy ten ekran był już czyszczony przez system, większość tych "przypadłości" zniknie po pierwszym procesie 7 minutowym.

Oled Out of the Box w więjkszości wypadków w 3%-5% wygląda jak kupa..., dopiero pierwsze 2-3 czyszczenia matrycy go wyrównują...

Ponizej przykład TV zaraz po wyjęciu z pudełka i po 4 H oglądania w cyklu ciągłym i pojedyńczym cyklu 7 minut.

IMG_3811.jpg

IMG_3812.jpg

IMG_3827.jpg

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tv mam od 3 dni. Myślę że automatyczne (bo opcji wymuszenia nie widzę w menu) już się odbyło (o ile A7 ma taką opcję) i za bardzo poprawy nie widzę. Martwi mnie też że zazwyczaj bywały pionowe pasy a u mnie to bardzo nieregularne kształty. Teraz już nie wiem czy liczyć że się poprawi (a w zasadzie jutro mam jedyny dzień kiedy mogę go odesłać.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, ma_ko napisał:

Po pierwsze czy ten ekran był już czyszczony przez system, większość tych "przypadłości" zniknie po pierwszym procesie 7 minutowym.

Oled Out of the Box w więjkszości wypadków w 3%-5% wygląda jak kupa..., dopiero pierwsze 2-3 czyszczenia matrycy go wyrównują...

Ponizej przykład TV zaraz po wyjęciu z pudełka i po 4 H oglądania w cyklu ciągłym i pojedyńczym cyklu 7 minut.

IMG_3811.jpg

IMG_3812.jpg

IMG_3827.jpg

Kiepskie porównanie. Pierwsze zdjęcie bardzo ciemne. Drugie rozjaśnione. Czyli po czyszczeniu matryca robi się nagle jaśniejsza, czy jak to interpretować? Nie kumam co wy macie z tymi zdjęciami... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze zdjęcie masz po wyjęciu z pudła na ustawieniach ISF DARK zdjęta jasnosć do 40. (czarne, bo taki syf była ekran z ciemną plamą na pół TV)

Drugie zdjęcie ISF jasny.

3 zdjęcie ISF DARK  wartość jasność zdjeta do 40.

W treściach TV w 90% idealny.

Włącz tryb 1 H , jak po tym nadal syf oddaj do sklepu jak przez serwis to często LG Polska chce by przed zgłoszeniem ten tryb ręczny był choć raz wymuszony..

Powinno byc ręczne odwieżanie matrycy, tego nie miały starsze modela.Zerknij "Ustawienia panelu Oled" głowne menu.

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak uruchomić ten tryb ręczny? Nie widzę w opcjach A7 takiej funkcji. Czyżby ten model tego nie miał? Aktualizacji nowych też nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się że web os 2.0 nie miał takiej funkcji żeby uruchomić ręcznie pełny cykl czyszczenia. Czytałem że to dopiero wprowadził web os 3.0 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, misiek001 napisał:

A jak uruchomić ten tryb ręczny? Nie widzę w opcjach A7 takiej funkcji. Czyżby ten model tego nie miał? Aktualizacji nowych też nie widzę.

Czemu właściwe chcesz czyścić matryce? Masz jakieś problemy z obrazem czy tylko na planszy Ci zależy? Włącz sobie serial Marco Polo, pierwszy odcinek, trzeci sezon o ile dobrze pamiętam i zobaczy czy banding jest widoczny. Jeśli jest delikatnie widoczny, to naciesz oczy bo już więcej go raczej nie zobaczysz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odcinek MC sezon 1 odcinek 3 13-14 minuty.

Sprawdz jak kolega pisze.

Jak widzisz minimalny nawet "banding" to w innych treściach nie będzie go widać... to taki "stress test dla OLED"...

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, ma_ko napisał:

Odcinek MC sezon 1 odcinek 3 13-14 minuty.

Wszystko popieprzyłem, więc dzięki za sprostowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mnie już czeka nowa sztuka i o ile sprzedawcy w MM bardzo pomocni o tyle trafiliśmy na kobietę w reklamacjach która zepsuła całe wrażenie z procedury reklamacyjnej. Zaczęło się od insynuacji, że TV został przez nas uszkodzony - no bo przecież wykupiliśmy konfiguracje przez odbiorem, termin odbioru uszkodzonego TV podany z czapy... Nie dociera, że to nie my sprawdzaliśmy TV, że uszkodzenie najbardziej widoczne jest w określonych warunkach - a nie w pełnym oświetleniu sklepu i trybie ECO który fabrycznie jest ustawiony po uruchomieniu. Pomijam, że gdy próbowaliśmy uruchomić test z szarymi planszami z usb na egzemplarzu wystawowym to nie TV nie mógł ich uruchomić. Jutro TV jedzie do nich i zobaczymy co to będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zly maluszek napisał:

1.Skąd macie te szare plansze?

2.Co jest takiego w tym odcinku Marco Polo,że można sprawdzić matrycę w TV?

Najlepiej sprawdź sam i się przekonaj czy Ci to przeszkadza czy nie. Tam jest bardzo szara scena, w której banding będzie mniej lub bardziej widoczny. Jeśli uznasz że nie jest źle, to możesz spać spokojnie. To jest lepszy test niż jakieś plansze. Na planszy 5% banding będzie widoczny na każdym Oledzie, mniej lub bardziej ale ZAWSZE. Więc jeśli chcesz sobie obrzydzić zakup lub wziąć udział w konkursie na najbardziej sexi plansze na forum to Twój wybór;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi