Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, mmpeg-4 napisał:

Maciej napisał że działanie skalerów (dla materiałów skalowanych obojętnie czy SD/HD/UHD) różnych producentów tv jest w zasadzie identyczne, ale napisał też że materiał wysokiej rozdzielczości (hd) na matrycy o tej samej natywnej rozdzielczości pozwala odczuć różnicę. Dla materiałów UHD na matrycy UHD tak samo. Czyli inaczej mówiąc te rozdzielczości które są skalowane są skalowane niemal identycznie (ale zawsze nieco tracą ostrość) ale już materiały w tych samych rozdzielczościach co dany tv ma matrycę, to na takich tv obraz zawsze będzie ostrzejszy niż skalowany, czyli najostrzejszy obraz SD będzie na matrycy SD, itd.

Artykuł do którego odnosił się Maciej jest na rtings: http://www.rtings.com/tv/learn/4k-ultra-hd-uhd-vs-1080p-full-hd-tvs-and-upscaling-compared

Cytat

The Vizio M’s upscaling resulted in a bit of added smoothness, but overall the two images look very similar. There isn’t any more detail in the upscaled picture than you can see in the native 1080p picture, so whether or not it looks better is entirely subjective.

Winner: Draw.

58 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Jeszcze co do gradacji, to pewno w trudnych scenach widać wyraźnie przejście z szarości do czerni, obraz jakby się urywa, im mniejsza jakość źródła tym gorzej, np. w Dowodach Zbrodni dość często widać że ta szarość zaraz nad czernią nie powala równomiernością i przejściami tonalnymi, no ale właśnie po pierwsze bez wysokiej głębi kolorów i rozdzielczości nie da się zrobić płynnego przejścia, a po drugie to tak wygląda głównie nie dlatego że OLEDy są jakieś złe, tylko dlatego że szarość wpada w zupełną czerń, w nic, na czystą kalkę, a na LCD wpada w rozświetlony granatowy, stąd też tego nie widać aż tak, tak samo jak jeszcze wcześniejszych przejść.

W teście pod http://www.tvtest.pl/lg-55eg9a7-test/ piszą o "dużym postępie w stosunku do OLED-ów z lat 2015-2016 w gradacji ciemnych szarości", więc coś jednak jest nie tak z ustawieniami na Twoim A7 - pewnie nie jest skalibrowany.

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewną taką nieśmiałością chciałem zauważyć, że na wcześniejszych stronach tego wątku jest wyraźnie napisane , że A7 jest de facto technicznie wygładzona/spłaszczona  910-tka.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, KARTON napisał:

Panowie czy uważacie ze trzeba dopłacac do c7 ? Uważacie że do codziennego oglądania nc+ , bluray, czy filmów z dysku wystarczy a7?

Do C7 dopłacasz dla 4K i HDR, jeżeli nie oglądasz tego typu treści i nie planujesz to nic nie zyskasz dopłacając do C7. Pytanie o przyszłość, na ile ten TV kupujesz itp, w końcu jednak zaczniesz trafiać na treść HDR, może nie za rok albo dwa ale za trzy czy cztery już na pewno będzie wielokrotnie więcej zawartości.

59 minut temu, Subman napisał:

W teście pod http://www.tvtest.pl/lg-55eg9a7-test/ piszą o "dużym postępie w stosunku do OLED-ów z lat 2015-2016 w gradacji ciemnych szarości", więc coś jednak jest nie tak z ustawieniami na Twoim A7 - pewnie nie jest skalibrowany.

Patrząc po zdjęciach z gradacji z testów modeli 2016 to jest postęp na A7, ale to nie znaczy że jest zawsze idealnie. Pytanie tylko na ile to jest słaba strona OLED a na ile po prostu to jest naturalne zjawisko które wynika z prawdziwej czerni. Gdzieś musi być ta granica między pikselami które coś wyświetlają a tymi wyłączonymi/czarnymi, i dopóki to nie jest zawartość w wysokiej rozdzielczości i o wysokiej głębi kolorów, to przejście to nie będzie płynne i ładne. Na monitorze nie jestem w stanie tego odtworzyć i porównać bo czerń jest słaba i tych ciemnych szarości w ogóle nie ma, od pewnego momentu wszystko się zlewa w "czerń" i sprawia iluzję równomierności.

26 minut temu, Xisiek napisał:

Z pewną taką nieśmiałością chciałem zauważyć, że na wcześniejszych stronach tego wątku jest wyraźnie napisane , że A7 jest de facto technicznie wygładzona/spłaszczona  910-tka.

Najważniejsze aspekty są poprawione, czyli o wiele mniej agresywny ABL który jest na takim samym poziomie jak w OLEDach LG 4K 2017, czyli poza przeglądarką internetową bardzo trudno sprowokować ABL nawet na 100% jasności, do tego lepsza gradacja szarości. Pewnie też nieco wyższa jasność maksymalna, ale tutaj są różne wartości w różnych testach dla 910V, tu jest 300, Rtings ma chyba 330, także ciężko stwierdzić ile by wyszło akurat w tych konkretnych testach. Wiem tylko z porównania że jest minimalnie jaśniej niż na innym TV (W805C) i monitorze (LG 34UC98), które według testów robią max 340-350. Monitor już ma prawie 2 lata więc maksymalna jasność mogła nieco spaść, ale Sony był nowy. Z resztą widać że na 100% jasności A7 ostro wali po oczach i trzeba zjechać do tych 70% dla optymalnych ~250 nitów (+/- jakiś tam błąd w szacunkach powiedzmy 30 nitów). A tak poza tym to wielkich różnic nie ma poza brakiem zakrzywienia. Ruch ten sam, system ten sam, tak samo brak wsparcia HDR, bardzo minimalne zielonkawe zabarwienie pod bardzo wysokim kątem. Dwa największe utrapienia naprawione, szczególnie ABL nie jest żadnym problemem, telewizor prezentuje dokładnie to czego można było się spodziewać, czyli płaskie 910V z ulepszeniami znanymi z OLEDów LG 4K 2017.

Odnośnie powidoków, trzy sprawy:

Gorsza jest taka, że po obejrzeniu ośmiu 45 minutowych odcinków w formacie 4:3 na szarym tle widać wyraźnie że była oglądana zawartość 4:3. Widać jakby wypalone granice. Przy normalnym użytkowaniu nie da się tego dostrzec nawet na siłę gapiąc się w te miejsca z bliska.

To były stare odcinki Dowodów Zbrodni pobrane z chomika, nagrane z TVNu, w jednym z nich był jeszcze ten wściekło żółty trójkąt z dozwolonym wiekiem do oglądania. Dobrze że w tamtych czasach nie oglądałem telewizji bo by mnie chyba uj strzelił jakbym miał takie coś mieć na wszystkich programach. Ale nie w tym rzecz. Dobra wiadomość jest taka, że mimo że ten trójkąt był ostro żółty i nieprzejrzysty to po 45 minutach oglądania odcinka nie wypalił się. Nie zostawił absolutnie żadnego śladu. 

Trzecia sprawa to ten system usuwania powidoków. Dwa razy zdarzyło się tak że telewizor zamiast się wyłączyć (robi taki charakterystyczny pstryk przy wyłączaniu i włączaniu) i przejść w stan czuwania pobierając 0 watów, pozostał na kilka minut w jakimś stanie w którym pobierał 33 waty, także zakładam że to jest ten system. Trwało to tylko kilka minut, potem telewizor robił ten swój pstryk i przechodził w prawidłowy stan czuwania.

Edytowane przez Nazwa użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie do cUbOnZU, a może ktoś inny zna odpowiedz ale cUbOnZU o tym pisał. Jak otrzymać 200 zł zwrotu od LG? Jest to gdzieś opisane co trzeba zrobić?

I drugie pytanie jak będę odbierał A7 czy "wygłupiać" się odpalić TV i szukać wypalonych pixeli jak w laptopach czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, przemo12 napisał:

i jaka wersja webOS powinna być zainstalowana 2.0 czy nowsza? da się to przeinstalować?

W moim A7 jest wersja WebOS 2.2.0-158 i jak na dzień dzisiejszy jest to wersja najnowsza dla tego telewizora.

Jeżeli miało by się dać cokolwiek przeinstalować, to najpierw musiało by się ukazać jakiekolwiek uaktualnienie na stronie LG. Jak na razie takiego uaktualnienia (przynajmniej na polskiej stronie LG) nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, przemo12 napisał:

mam pytanie do cUbOnZU, a może ktoś inny zna odpowiedz ale cUbOnZU o tym pisał. Jak otrzymać 200 zł zwrotu od LG? Jest to gdzieś opisane co trzeba zrobić?

I drugie pytanie jak będę odbierał A7 czy "wygłupiać" się odpalić TV i szukać wypalonych pixeli jak w laptopach czy nie?

mam to samo pytanie - otworzyc w sklepie i oglądac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jakimś forum doczytałem, że proponują nagrać na penie kolory biały i czerwony w rozdzielczości TV i prosić aby wyświetlili. Ktoś dodał, że żółty też choć wywiązała się dyskusja, że chyba bez sensu. 

Czy ktoś to potwierdzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, przemo12 napisał:

jak będę odbierał A7 czy "wygłupiać" się odpalić TV i szukać wypalonych pixeli jak w laptopach czy nie?

To jest profesjonalne podejście do tematu, nie wyglupianie się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 hours ago, Nazwa użytkownika said:

Często korzystam z Allegro, ale to jest dobre do kupowania nóżek do szafki, a nie do wydawania 7 tysięcy na telewizor.

Kolejny teoretyk :) Praktyka jest taka, że na Allegro jestem od kiedy powstało i robiłem tam wielokrotnie zakupy ponad wspomniane 7k i nawet jeśli były problemy (bo czasem były, statystyka robi swoje) to w najgorszym razie był POK, a jak to nic nie dało, to chargeback (zawsze płącę kartą - kolejna zaleta Allegro). Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią przepłacać i na tych, którzy wolą tę różnicę w cenie wydać na co innego, np. na profesjonalną kalibrację. Allegro nie zawsze jest najtańszą czy najlepszą opcją, ale insynuowanie, że lepiej kupić w stacjonarnym MM czy innym Saturnie, bo "bezpieczniej", to bujda na resorach :) Podobnie jak insynuowanie, że na Allegro czy Ceneo najlepsze ceny mają mali sprzedawcy, "polaczki" co będą robić problemy w razie "w"... Co do reszty tyrady - jak ktoś kupuje TV na rok-dwa by go sprzedać przed końcem gwarancji i kupić nowy, to zazdroszczę ilości wolnego czasu i samozaparcia, bo bez tego nie będzie to miało sensu. Ale oczywiście można i tak.

Wracając do meritum - podtrzymuję opinię, że wybór TV poza kwestią ceny powinien zależeć tylko od tego do czego go chcemy używać, i jeśli głównie do telewizji to jak najbardziej A7 będzie dobrym wyborem, ale do wszystkiego innego są po prostu lepsze telewizory tuż za rogiem, coraz bardziej atrakcyjne cenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, przemo12 napisał:

Pewno jak to bywa w takich sytuacjach, po zakupie trzeba się zarejestrować pewno na stronie LG i wypełnić podany formularz. (Musisz przeczytać Regulamin danej promocji).

7 godzin temu, przemo12 napisał:

Jeżeli danego problemu nie widać przy użytkowaniu, po co szukać na siłę?

Z tego co mówią wybredni mają gorzej. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Dnia 4.11.2017 o 12:38, plast napisał:

Te linki dotyczą modelu 2016, któremu omawiany A7 jest bliższy. Nie dotyczą modeli 2017.

Inna sprawa, że jak ktoś chce oglądać "kino domowe" w świetle dziennym to powinien inwestować w świecącą lampkę aka LCD, a nie OLEDa, bo to strata kasy :).

i czego to dowodzi, że "miazga" rozpoczyna się od modeli z 2017 ?

zdaje się, że nie wszyscy mają takie w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, przemo12 napisał:

Pewnie że warto sprawdzić, to nie jest wygłupianie. Wygłupem byłoby fatygowanie się z odbiorem osobistym po to żeby nie sprawdzić TV a potem podłączyć w domu i zobaczyć np. martwy piksel na środku ekranu :P 

2 godziny temu, Robert_1988_KrK napisał:

Z tego co mówią wybredni mają gorzej. ;)

O wiele gorzej. Niewybredny kupi i tyle. A wybredny przejmuje się rzeczami których niewybredny nie zauważy nawet jak mu się pokaże palcem ;) 

3 godziny temu, plast napisał:

nawet jeśli były problemy (bo czasem były, statystyka robi swoje) to w najgorszym razie był POK, a jak to nic nie dało, to chargeback (zawsze płącę kartą - kolejna zaleta Allegro)

"to zazdroszczę ilości wolnego czasu i samozaparcia" :lol: Jednak pozostanę przy płaceniu 3-5% więcej za gwarancję bezproblemowości i bezpieczeństwa zakupu. Albo może raczej powinien powiedzieć że pozostanę przy płaceniu faktycznej ceny rynkowej i nie będę ryzykował po to żeby zaoszczędzić 3-5%.

i jeśli głównie do telewizji to jak najbardziej A7 będzie dobrym wyborem, ale do wszystkiego innego są po prostu lepsze telewizory tuż za rogiem, coraz bardziej atrakcyjne cenowo.

*głównie filmów (włącznie z 4K bluray, szeroka paleta barw jest na A7), streamingu, telewizji (choć kto by dzisiaj dostosowywał życie do programu telewizyjnego skoro prawie wszystko można mieć na życzenie) i ogólnie ujmując wszystkiego poza HDR, czyli do 99,99% dostępnej zawartości, a lepsze telewizory HDR są tuż za połowę więcej (skoro już operujemy z najniższych możliwych cenach, do dla A7 też bierzmy te najniższe o których tu ostatnio wspominają użytkownicy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Kolejny teoretyk :) Praktyka jest taka, że na Allegro jestem od kiedy powstało i robiłem tam wielokrotnie zakupy ponad wspomniane 7k i nawet jeśli były problemy (bo czasem były, statystyka robi swoje) to w najgorszym razie był POK, a jak to nic nie dało, to chargeback (zawsze płącę kartą - kolejna zaleta Allegro). Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią przepłacać i na tych, którzy wolą tę różnicę w cenie wydać na co innego, np. na profesjonalną kalibrację. Allegro nie zawsze jest najtańszą czy najlepszą opcją, ale insynuowanie, że lepiej kupić w stacjonarnym MM czy innym Saturnie, bo "bezpieczniej", to bujda na resorach :) Podobnie jak insynuowanie, że na Allegro czy Ceneo najlepsze ceny mają mali sprzedawcy, "polaczki" co będą robić problemy w razie "w"... Co do reszty tyrady - jak ktoś kupuje TV na rok-dwa by go sprzedać przed końcem gwarancji i kupić nowy, to zazdroszczę ilości wolnego czasu i samozaparcia, bo bez tego nie będzie to miało sensu. Ale oczywiście można i tak.

Wracając do meritum - podtrzymuję opinię, że wybór TV poza kwestią ceny powinien zależeć tylko od tego do czego go chcemy używać, i jeśli głównie do telewizji to jak najbardziej A7 będzie dobrym wyborem, ale do wszystkiego innego są po prostu lepsze telewizory tuż za rogiem, coraz bardziej atrakcyjne cenowo.

a Ty "praktyku" zapewne masz A7 w domu i po długim testowaniu stwierdziłeś, że nadaje się do telewizji ?

ja używam od 3 m-cy z netflixem, apple tv, ps4 i uważam, że do tego się nadaje, telewizji nie mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, JAC_ZAR napisał:

a Ty "praktyku" zapewne masz A7 w domu i po długim testowaniu stwierdziłeś, że nadaje się do telewizji ?

ja używam od 3 m-cy z netflixem, apple tv, ps4 i uważam, że do tego się nadaje, telewizji nie mam

Realnie do wszystkiego poza 4K HDR i graniem na PC w natywnej rozdzielczości 4K, A7 prezentuje ten sam lub bardzo zbliżony poziom co OLEDy 4K 2017. Tylko do telewizji to się nadaje 10-letni IPS moich rodziców. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne -wg. infolinii LG A7 to jest to samo co 910 tylko "podane na płasko", wg. promotora LG jest to inaczej opakowana 910-tka, nawet wg. Macieja jest to praktycznie to samo, pewne różnice wychodzą po kalibracji dopiero - to wszystko jest na wsześniejszych stronach tego wątku.

Znając 910-tkę nigdy bym nie napisał o niej, że jest to prawie to samo co b,c,e 7 - bo modele 4k są wyraźnie lepsze. No chyba,  że wszystkie te 3 przywołane wyżej źródła nie wiedzą co mówią, hmm ciekawe ...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minutes ago, JAC_ZAR said:

i czego to dowodzi, że "miazga" rozpoczyna się od modeli z 2017 ?

Dowodzi to tego, że chcąc zdeprecjonować za[beeep]istość hdra sam sobie granacik pod nogi wrzucileś odwołując się do problemów z hdrem w starych modelach oledów. Do których A7 ma bliżej niż do modeli AD 2017.

24 minutes ago, JAC_ZAR said:

Nie czytasz uważnie, nie pierwszy raz zresztą. "Teoretyk" dotyczył Allegro, nie A7.

A co do samego A7 nie trzeba być geniuszem intelektu by wiedzieć, że w przededniu 2018 roku kupując telewizor bez 4K i bez HDR kupujemy sprzęt z mocno ograniczonymi funkcjami. Owszem, nada się i do tych zastosowań, które wymieniłeś, ale ze świadomością, że będzie się je wykorzystywać w mocno ograniczonym zakresie możliwości jeśli chodzi o większość contentu 2018+.

37 minutes ago, Nazwa użytkownika said:

Jednak pozostanę przy płaceniu 3-5% więcej za gwarancję bezproblemowości i bezpieczeństwa zakupu. Albo może raczej powinien powiedzieć że pozostanę przy płaceniu faktycznej ceny rynkowej i nie będę ryzykował po to żeby zaoszczędzić 3-5%.

Nie 3-5% tylko nawet do 20%, bo takie są rozjazdy cenowe. I nie gwarancję bezproblemowości, tylko jej imaginację. Gwarancję bezproblemowości to mam ja, kupujący online, z możliwoscią zwrotu bez podania przyczyny do 14 dni, z podwójnym zabezpieczeniem finansowym (POK + chargeback).

33 minutes ago, Nazwa użytkownika said:

A7 prezentuje ten sam lub bardzo zbliżony poziom co OLEDy 4K 2017. 

Ta, i potwierdza to te wszystkie zero recenzji tego modelu. Niezły dream albo wish mode :). A7 to podrasowana "910-tka". Nie jest to B7 z ukradzionym hdrem i wyjętymi 3/4 pikseli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
9 minut temu, plast napisał:

Dowodzi to tego, że chcąc zdeprecjonować za[beeep]istość hdra sam sobie granacik pod nogi wrzucileś odwołując się do problemów z hdrem w starych modelach oledów. Do których A7 ma bliżej niż do modeli AD 2017.

Nie czytasz uważnie, nie pierwszy raz zresztą. "Teoretyk" dotyczył Allegro, nie A7.

A co do samego A7 nie trzeba być geniuszem intelektu by wiedzieć, że w przededniu 2018 roku kupując telewizor bez 4K i bez HDR kupujemy sprzęt z mocno ograniczonymi funkcjami. Owszem, nada się i do tych zastosowań, które wymieniłeś, ale ze świadomością, że będzie się je wykorzystywać w mocno ograniczonym zakresie możliwości jeśli chodzi o większość contentu 2018+.

Nie 3-5% tylko nawet do 20%, bo takie są rozjazdy cenowe. I nie gwarancję bezproblemowości, tylko jej imaginację. Gwarancję bezproblemowości to mam ja, kupujący online, z możliwoscią zwrotu bez podania przyczyny do 14 dni, z podwójnym zabezpieczeniem finansowym (POK + chargeback).

Ta, i potwierdza to te wszystkie zero recenzji tego modelu. Niezły dream albo wish mode :). A7 to podrasowana "910-tka". Nie jest to B7 z ukradzionym hdrem i wyjętymi 3/4 pikseli.

Niczego nie chcę deprecjonować, ani udowadniać.

Jeśli ktoś potrzebuje do szczęścia hdr i 4k to bardzo proszę, każdy wydaje pieniądze jak uważa.

Jeśli postawiłbyś obok siebie B7 z materiałem 4k hdr i A7 z włączonym kontrastem dynamicznym, który "udaje hdr" z tym samym materiałem, to z odległości 2,5 m (typowej dla pokoju dziennego) większość osób nie zauważy różnicy i tyle. Ja taki test zrobiłem.

I żeby nie było, sam kupię oleda 65" 4k hdr jak ceny spadną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, JAC_ZAR said:

Jeśli postawiłbyś obok siebie B7 z materiałem 4k hdr i A7 z włączonym kontrastem dynamicznym, który "udaje hdr" z tym samym materiałem, to z odległości 2,5 m (typowej dla pokoju dziennego) większość osób nie zauważy różnicy i tyle. Ja taki test zrobiłem.

Cholercia, to durni ludzie wydają kasę na telewizory HDR, 4K, odtwarzacze zdolne dostarczyć taki sygnał, producenci tworzą nowe wersje filmów UHD, klienci płacą za te płyty jak za zboże, a tak naprawdę wystarczy usiąść 2,5 metra od ekranu FHD i włączyć 'efekt hdr' w opcjach, żeby było to samo :D Eh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, nie ma sensu gadać o niczym, większość tu piszących nie ma A7, a ci co mają nie mają sprzętu do poparcia wrażeń liczbami, także nie ma za bardzo o czym rozmawiać. Co mogłem to sprawdziłem w porównaniu do innych telewizorów, bez sprzętu nic więcej niż nie zrobię. Także podsumowuję i się zwijam, bo szkoda czasu.

Podsumowanie najważniejszych rzeczy:

Jasność 

Obok Sony 55W805C (340 nitów) telewizor wyglądał minimalnie jaśniej. W ciemnym lub lekko zaciemnionym pokoju z roletami przepuszczającymi sporą część dziennego światła jest bardzo duży zapas jasności, także tu nie ma się specjalnie czegoś czepić przy telewizorze do SDR

ABL 

Niemalże nie istnieje. Nawet w bardzo jasnych scenach jak choćby ta przy 100% jasności nie widać gwałtownego spadku jasności jaki widać np. w przeglądarce internetowej czy przy wyświetlaniu okna białego w 70 procentach. Używając właśnie takich okien, białe w 25, 50 i 70 procentach, gwałtowny spadek jasności widać dopiero przy oknie 70. Spadek jasności między oknem 25 a 50 ciężko stwierdzić, jeżeli jest to na tyle mały że nie jestem pewny. 

Generalnie brak problemów, tego się trochę bałem kupując OLEDa, ale zupełnie niepotrzebnie, problem praktycznie nie istnieje

Powidoki

Z pewnością występują i z pewnością bardzo łatwo. Widać je tylko na "szaropodobnych" jednolitych tłach, ale mimo wszystko. Zostawienie białego menu głównego webOS na czarnym tle na zaledwie minutę już powoduje odbicie się go. Po wielogodzinnym oglądaniu zawartości 4:3 również można było zobaczyć na szarym tle gdzie była granica obrazu. Co ciekawe na pewno znany każdemu żółty trójkąt określający dozwolony wiek do oglądania nie wypalił się po 45 minutach oglądania odcinka serialu, nie było po nim żadnego śladu, nawet na szarym tle. Podłączenie do PC też dość szybko skutkuje wypaleniem się paska zadań wraz z ikonami.

Także trzeba unikać takich stałych obiektów np. włączyć automatyczne chowanie się paska zadań gdy nie jest używany. 

Ruch

Tu jest wyraźnie słabiej niż na Sony W805C i XE9005. Ruch na Sony był niemal idealny, nawet maksymalne upłynnienie nie powodowało oczywistych artefaktów i nic się nie rozmywało w ruchu, problem był tylko taki że przy bardzo wymagających scenach upłynniacz jakby nie nadążał i przestawał działać (choćby sceny walki z filmu Troja gdy Achilles przybija do brzegu). Na LG działa to właściwie dokładnie odwrotnie. Ruch nawet na maksymalnym upłynnieniu (De-judder 10/10) jest wyraźnie mniej płynny, a w dodatku takie upłynnienie nie wchodzi w grę, bo nie dość że powoduje oczywiste artefakty w praktycznie każdej scenie, to jeszcze widać mikroprzycięcia. Ustawienie De-judder na 7/10 to maks co telewizor jest w stanie zrobić bez większych problemów, od tego poziomu znikają też mikroprzycięcia. Upłynnienie jest wystarczające i sprawia że zawartość 24Hz jest zdatna do oglądania, ale to jest może połowa poziomu Sony, tym bardziej że rozmycie też widać mocniej na LG. Opcja De-blur wydaje się nie robić absolutnie nic. Jedyną przewagą nad Sony jest to, że nie ma takich sytuacji gdzie upłynniacz nie nadąża, a więc nie ma irytujących wahań płynności. 

Także podsumowując ruch, tragedii nie ma i upłynnienie jest wystarczające, przy niższych ustawieniach nie jest problematyczne, a wyraźnie poprawia sytuację i nie jest się skazanym na katorgę 24 klatkami, ale poziom Sony to to nie jest, zdecydowanie nie. 

Dźwięk

Tutaj jest bardzo przyzwoicie. Chciałem kupić soundbar ale zrobię to dopiero gdy będę miał jakiś nadmiar gotówki, bo nie jest to nagląca sprawa. Wbudowane głośniki dają radę i są bardzo głośne. Na razie wystarczą. 

System

Z podstawowymi sprawami jak wykrywanie USB czy generalnie przełączanie między źródłami telewizor radzi sobie dobrze, wszystko jest łatwo dostępne i szybkie. Całe menu nośników zewnętrznych czy opcje portów są zrobione dużo lepiej niż na Sony. Ale na tym zalety się kończą. System jest wolny i irytujący. Nawet na wejście do zaawansowanego menu trzeba czekać czasem nawet do 5 sekund. Przeglądarka jest okrutnie wolna nawet przy podłączeniu internetu przez kabel. Niektóre aplikacje jak Goole Play Movies nie skalują się dobrze z ekranem i wyglądają jak wyciągnięte psu z gardła, jak 360p. System ma mocno ograniczony wachlarz aplikacji, a LG Content Store jest chyba tylko po to żeby dać użytkownikowi iluzję tego że ma jakąś wolność i wybór, że może coś zainstalować. System bawi miłymi obrazkami i animacjami przy pierwszym włączeniu i ustawianiu, ale we wszystkim co dzieje się potem nie ma prawie nic miłego. Android na Sony podobał mi się o wiele bardziej i chodził o niebo lepiej.

Warto też wspomnieć o bardzo słabym łapaniu WiFi. Sony łapał WiFi bez problemu i odtwarzał wszystko z YouTube i Netflixa na maksymalnej jakości, a do LG musiałem pociągnąć kabel bo dosłownie nie szło funkcjonować. Fakt że sygnał w miejscu gdzie stoi TV nie jest świetny, bo źródło jest piętro niżej i 12 metrów dalej, ale skoro Sony łapał bez problemu, to LG też powinien, a nie łapie prawie w ogóle. 

Processing i opcje obrazu

Tu generalnie brak przydatnych opcji ulepszania obrazu, poza podstawowymi jak wyostrzanie czy usuwanie szumów. Może Kontrast Dynamiczny ustawiony na Niski nieco podbija jasne detale bez wpływu na resztę obrazu, ale wyższe poziomy tej opcji kompletnie niszczą obraz. 

Jeżeli chodzi o samo sterowanie obrazem to nie ma problemu. Wszystkie ważne opcje są dostępne, trochę bezsensownie porozrzucane po różnych menu ale już mniejsza o to. Można łatwo ustawić i dostosować obraz. Szczególnie zarządzanie kolorami jest banalnie proste, mogłem łatwo naprawić dwa problemy które zauważyłem, czyli żółć nieco wpadająca w zieleń i zbyt blady błękit, czyli też wpadanie z zieleń, przesunięcie stronę niebieskiego pomogło. 

Co do takich podstawowych spraw których nie da się specjalnie kontrolować jak skalowanie materiałów niższej rozdzielczości i odpowiednie dostosowanie ich wielkości to nie mam zastrzeżeń, telewizor radzi sobie dobrze. Poradził sobie świetnie z sygnałem 384p i skalowanie dało podobny efekt co na monitorze PC przepuszczenie go przez Premiere (ulepszenie i podniesienie 1080p, co zwiększyło jego rozmiar z 300 MB do 3 GB). Na monitorze PC było widać bardzo dużą różnicę w jakości przed i po Premiere, na telewizorze praktycznie nie było żadnej różnicy.

Także tutaj generalnie neutralnie lub trochę na plus, ale znowu, nie jest to Sony.

Podsumowanie 

To chyba na tyle z najważniejszych rzeczy.

Podsumowując, obraz na OLED jest niesamowity. Kompletnie zmiata zarówno W805C jak i XE9005. Obraz jest po prostu czysty i krystaliczny, wszystko wygląda tak jak ma wyglądać, kontrast i czerń robi ogromne wrażenie, szczególnie w filmach takich jak Interstellar, Marsjanin, Grawitacja... można wymieniać bez końca. Kolory piękne, jasność też jest zupełnie wystarczająca, w filmach takich jak 300: Początek Imperium gdzie jest dużo jasnych efektów wszystko aż wyskakuje z ekranu. Nie ma w ogóle o czym mówić w porównaniu do LCD, zupełnie inny świat, inna jakość. Nawet Sony XE9005 z dużo lepszym ruchem, świetnym processingiem i o niebo lepszym systemem odchodzi w cień przy A7. Najważniejszą rzeczą i tak jest naturalna jakość obrazu, a ta na OLED jest na zupełnie innym poziomie. Nigdy więcej granatowej prześwietlonej czerni i irytującego działania podświetlenia. Została już tylko krystaliczna czystość :D 

W cenie ok. 5000 zł nie ma się nad czym zastanawiać, w tej cenie i tak żadnego sensownego HDR się nie uświadczy, a różnica między OLED a LCD w SDR jest nie do przecenienia, w HDR pewnie z resztą też bo problemy LCD tylko się tam nasilają. 

Mimo pewnych wymienionych wad jestem bardzo zadowolony z zakupu. Cieszę się że przetestowałem tyle telewizorów i sprawdziłem wszystko w praktyce, bo idąc "za tłumem" kupiłbym od razu XE90 i myślał że tak ma być. Na szczęście moja wybredność, pragmatyzm i przewrażliwienie na wszystko mi na takie coś nie pozwala. Ale to wszystko i tak głównie dzięki technologii OLED, bo gdyby nie ona to na serio musiałbym zaakceptować że tak ma być i koniec.

W każdym razie polecam i znikam :) 

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
54 minuty temu, plast napisał:

Cholercia, to durni ludzie wydają kasę na telewizory HDR, 4K, odtwarzacze zdolne dostarczyć taki sygnał, producenci tworzą nowe wersje filmów UHD, klienci płacą za te płyty jak za zboże, a tak naprawdę wystarczy usiąść 2,5 metra od ekranu FHD i włączyć 'efekt hdr' w opcjach, żeby było to samo :D Eh.

tak niestety jest :) 

producenci karmią klientów marketingową papką, a ci łykają to jak pelikany i kasa leci

może jeszcze do kompletu napisz, że jakość filmów blu ray 4k z płyty za 130 pln jest lepsza od streamingu tego samego filmu wypożyczonego za 15 pln w iTunes i każdy to zauważy

a może jednak nie ...

over and out

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, JAC_ZAR napisał:

Pisząc coś takiego udowadniasz, że albo nie wiesz co to HDR, albo po prostu kłamiesz. Proponuję zajrzeć najpierw do chociażby tego artykułu http://www.rtings.com/tv/learn/hdr-vs-sdr Na B7 efekt HDR widać wyraźnie w postaci chcociażby głębi kolorów (wystarczy spojrzeć jak wygląda czasami niebo w SDR które łagodnie zmienia jasność). I widzę też HDR w postaci lepiej zdefiniowanych rozbłysków jak i szerszej palety kolorów. I tak - zrobiłem test i zaobserwowałem te różnice na swoim C7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi