Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż... a z innej beczki czy ktoś podłączył do niego dekoder Samsunga icu-100 (od orange)? U mnie gra ale nie aż tak żeby obsługiwać go z jednego pilota czy też automatycznie włączać po wybraniu hdmi1 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 hours ago, vulpes said:

Koledzy, mam trochę lamerskie pytanie, jak zmienić/wyłączyć te oczo[beeep]ne tapety na głównym ekranie webOSa? Te co się wyświetlają wtedy, gdy nie jest podany sygnał z żadnego zewnętrznego źródła. I czy można też wyłączyć powiadomienia, które informują że właśnie nic nie jest podłączone? 

Tapety można zmienić / wgrać własne, chyba że coś zmienili w najnowszym webOSie. Siedzą w pamięci wewnętrznej telewizora, normalnie dostępnej z poziomu menu multimediów.

Co do powiadomień to chyba nie jest to możliwe, z naciskiem na słowo chyba, bo nigdy nie natknąłem się na taką opcję, ale też nie szukałem jej jakoś specjalnie.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rtings podsumował dziś na yotube obecny stan wypalania OLEDa B6 . Ale co najciekawsze - przygotowują nowy test wypalania tegoroczynych OLEDów - i będzie to aż 6 OLEDów z serii C7. Jeden telewizor będzie miał ustawioną maksymalną jasność, a pozostałe będą miały jasność OLED ustawioną na ok 60 (200 cd/m2). Na każdym telewizorze będzie wyświetlana inna zwartość. Na dwóch pierwszych materiał na żywo z CNN (jeden będzie miał ustawioną maksymalną jasność, drugi 60),  na trzecim kanały sportowe, na czwartym zwróżnicowane kanały - filmy,  kanały informacyjne, sport; na piątym FIFA17, a na ostatnim Call Of Duty. Można jeszcze wysyłać im sugestie odnośnie testów, bo wystarują one za ok. 2 tygodnie.

• Lubię 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super wreszcie coś konkretnego bo co do serii 6 to w zasadzie wynik był wiadomy na starcie..

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem:

Nie ma już TV OLED LG 55/65 w super atrakcyjnych cenach z 2017. Obecnie wszyscy sprzedawcy sygnalizują zerowe stany magazynowe. B6 65" za 9 500 jest poza ofertą. Było minęło.   Ten kto kupił taki TV (z HDR DV) musi mieć się dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy działa HDR z kompa przez hdmi w B7 ??

np przez aplikację YT w tv zapala się HDR, ale już np z kompa przez przeglądarkę się nie zapala ?? to samo z pendrive

Edytowane przez gol77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pena/dysku zewnętrznego na pewno działa. Z kompa też powinno ale to też zależy czy twoja karta graficzna obsługuje HDR. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.12.2017 o 12:33, lycone napisał:

Zrobiłem zdjęcia białej planszy. OLED Light na 100% Sprawdzałem też banding i jest ok moim zdaniem. Więcej rzeczy nie mam zamiary dociekać, bo gra się na tym TV BARDZO przyjemnie, a przez 95% czasu służy tylko do gier po 1-3h dziennie.

20171217_114247.jpg

Mam drugą sztukę 55B7. Co sądzicie w porównaniu do pierwszej?

20180105_234214.jpg

20180105_231413.jpg

Edytowane przez lycone
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 5% to moim zdaniem można sobie darować, najważniejsze czy podczas użytkowania jest widoczny banding. Wymieniałeś egzemplarz czy drugi tv?

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, gret2013 napisał:

Te 5% to moim zdaniem można sobie darować, najważniejsze czy podczas użytkowania jest widoczny banding. Wymieniałeś egzemplarz czy drugi tv?

Drugi TV, poprzedni poszedł dalej w rodzinę :D Długa historia, w każdym razie ta druga sztuka zostaje u mnie na stałe. W tamtej już miałem wszystkie ustawienia itp pod siebie, a dzisiaj na nowo wszystko musiałem robić :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, gret2013 napisał:

Z pena/dysku zewnętrznego na pewno działa. Z kompa też powinno ale to też zależy czy twoja karta graficzna obsługuje HDR. 

karta na pewno obsługuje, kabel hdmi konkretny

ale wyświetla ikony HDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gol77 napisał:

karta na pewno obsługuje, kabel hdmi konkretny

ale wyświetla ikony HDR

Sprawdź czy masz włączony Deep Colour na danym porcie HDMI, w ustawieniach tv. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, lycone napisał:

Mam drugą sztukę 55B7. Co sądzicie w porównaniu do pierwszej?

Jeś duża czarna plama po prawej stronie u dołu, ale to powinno się znacznie poprawić po pierwszych automatycznych czyszczeniach. Biała plansza poprawna.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeś duża czarna plama po prawej stronie u dołu, ale to powinno się znacznie poprawić po pierwszych automatycznych czyszczeniach. Biała plansza poprawna.
Poprzedni TV nie miał tego, ale faktem jest, że pierwszą plansze włączyłem po dobrych kilkunastu godzinach oglądania i grania. Sprawdzę co tu się zmieniło po kilku dniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Damiano85 napisał:

Sprawdź czy masz włączony Deep Colour na danym porcie HDMI, w ustawieniach tv. 

włączone, ale to nie to

znalazłem rozwiązanie i niech zostanie dla potomnych

dla posiadaczy kart nvidia

prawy od myszy na pulpicie - klikamy Panel Sterowania Nvidia

z lewej trony wybieramy zakładkę - zmiana rozdzielczości

w punkcie 3. Zastosuj następujące ustawienia

wybieramy "użyj ustawień kolorów Nvidia" i tam zmienić "wyjściowa głębia kolorów" z 8bpc na 10bpc i teraz po przełączeniu wyjścia na HDMI zapala się ikona HDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tu nowy. Miałbym pytanie. Warto kupić LG 55B7V, czy może lepiej rozglądać się za np. Panasonic TX - 58EX780E albo Sony 55XE9005 lub XE9305.

Telewizor byłby używany do peceta, PS4 Pro i odtwarzacza UHD Blu - Ray. Aktualnie siedzę na monitorze w formacie 21:9, LG 34UM58-P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Adi777 napisał:

Witam wszystkich, jestem tu nowy. Miałbym pytanie. Warto kupić LG 55B7V, czy może lepiej rozglądać się za np. Panasonic TX - 58EX780E albo Sony 55XE9005 lub XE9305.

Telewizor byłby używany do peceta, PS4 Pro i odtwarzacza UHD Blu - Ray. Aktualnie siedzę na monitorze w formacie 21:9, LG 34UM58-P.

na wiosnę będą następcy tej serii

wszystko zależy od finansów, bo na premierę kilka tysi więcej wyjdzie, ale zapowiadają się ładnie, np nowy CPU

osobiście dziś bym poczekał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OLED to wyższa półka od tych lcdków, więc zdecydowanie warto, o ile nie zamierzasz go używać jako typowego monitora do tego komputera. Jeżeli podłączasz peceta w celu grania i oglądania filmów to nie ma problemu. Jeżeli natomiast chcesz na nim normalnie pracować, wyświetlać pulpit i stałe elementy ekranu to już trochę gorzej.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, jeśli chodzi o komputer, to w grę wchodzi granie, ale też przeglądanie internetu, oglądanie filmów, żadnej pracy. Nie do końca rozumiem natomiast kwestii związanej z wyświetlaniem pulpitu, rozumiem, że np. pasek Start może się wypalić ?

8 godzin temu, gol77 napisał:

na wiosnę będą następcy tej serii

wszystko zależy od finansów, bo na premierę kilka tysi więcej wyjdzie, ale zapowiadają się ładnie, np nowy CPU

osobiście dziś bym poczekał

Poczekać mogę, kurcze, sam nie wiem, z tym, ze jak sam napisałeś, będzie pewnie dużo drożej, a w sumie nie wiadomo, czy w ogóle lepiej. Czekać można w nieskończoność.

Aktualnie czekam na nowe karty graficzne od Nvidii, i wtedy mam zamiar kupić nowego peceta, więc premiera obydwu urządzeń mogłaby się ładnie zgrać. Z drugiej strony byłby to bardzo duży, praktycznie jednorazowy wydatek, sam nie wiem. Muszę pomyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekać warto, ale zależy jak długo. Nie moge nigdzie sprawdzić jaka cena była na b6/c6 w 2017 roku. Ktoś wie jak to sprawdzić, albo kiedy cena na te modele spadła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poczekać warto, ale zależy jak długo. Nie moge nigdzie sprawdzić jaka cena była na b6/c6 w 2017 roku. Ktoś wie jak to sprawdzić, albo kiedy cena na te modele spadła?
Na Ceneo jest wykres. Ceny spadają bardzo powoli. B6 jest tylko trochę tańszy od B7. Ja kupiłem swojego OLEDa B7 za ~6400 zł. Nie widzę sensu czekania na B8, bo będzie poza moim zasięgiem cenowym. Strzelam, że minimum 9000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym bardzo powolnym spadkiem cen to bym nie przesadzał. Ja zapłaciłem za B7 w czerwcu ponad 4 tys. więcej niż kosztuje obecnie. Jak kupowałem to B7/C7 w wersji 55" kosztowały ok. 11 tyś. natomiast 65" ok. 16 tyś. Także ceny spadły od czerwca o ok. 4 tyś.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Adi777 napisał:

Poczekać mogę, kurcze, sam nie wiem, z tym, ze jak sam napisałeś, będzie pewnie dużo drożej, a w sumie nie wiadomo, czy w ogóle lepiej. Czekać można w nieskończoność.

osobiście bym poczekał bo np B6 i B7 maję te same CPU, a nowe tu uwaga bo ponoć B8 ma mieć alpha7,  a C8 alpha 9

nowy procesor „alpha 9”, ma  zapewniać ładniejszy obraz, efektywniejszą redukcją zakłóceń i wysoką ostrość w przypadku odtwarzania materiałów wideo o rozdzielczości 4K i płynności 120 klatek na sekundę

fajny bajer że mają mieć Smart TV webOS z obsługą Asystenta Google - ale to chyba wszystkie, ciekawe czy B7 dostanie, zakładam że nie :/

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi