Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, CptPusheen napisał:

Dodając do tematu OLEDów i ludzi twierdzących, że IR wywołać jest bardzo trudno i wymaga to długich minut. Sprawdzałem przed chwilą na 2 dodatkowych ekranach z czego jeden to ekran iPhone X i spokojnie minuta jasnego statycznego obrazu wystarczy żeby wszystko odbijało się na planszy 5% szarości. Dlatego jak ktoś mówi ze powidoków u niego nie ma to niestety nie uwierzę. Taka specyfika OLEDów niezależnie od producenta więc nie ma co o to robić problemów ale też nie ma co udawać albo się okłamywać, że zjawisko nie istnieje.

Dokładnie. Wystarczy minuta, dwie i od razu przełączenie się na jakąś szarą planszę. Ja używam aplikacji Xplay do odtwarzania filmów z serwera Plex. Tak się składa że aplikacja ma szare tła. Wystarczy minuta w menu wybierania filmu i start filmu który jest poprzedzony szarą planszą ładowania. Widać doskonale powidoki. Po kilkunastu sekundach odtwarzania czegokolwiek innego niż ta szara plansza znikają, więc ciężko zauważyć że one tam były. Ale jak się chce to można.  

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powidok po projekcji Piratów z Karaibów na TVN nie znikł nawet po 1 cyklu po 4H dopiero kolejny cykl dał radę...

I ja oglądam na jasności 40... więc przepraszam da się..

IMG_3967.jpg

IMG_3966 (002).jpg

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ma_ko napisał:

Powidok po projekcji Piratów z Karaibów na TVN nie znikł nawet po 1 cyklu po 4H dopiero kolejny cykl dał radę...

I ja oglądam na jasności 40... więc przepraszam da się..

A teraz te samo górne zdjęcie z prawidłową ekspozycją, czyli z taką jasnością z jaką faktycznie wyświeta ją OLED. Jest różnica ? Według mnie kolosalna...

5_p_corrected.jpg.b6382250cce1888e6a0b21813e805c03.jpg

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha Lepiej bym tego nie ujął...CptPusheen..., Haha

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi czy muszę włączać "oczyszczanie" powidoków co jakiś czas czy nie ma takiej potrzeby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2896737-oled-screen-uniformity-discussion-banding-vignetting-99.html

99% ludzików na świecie robi złe zdjęcia, bo mr. Subman ma taką teorię ze OLED moze byc i  jest tylko super...., a wszystkie fotki 5% czy 10% czy w tym co oglądamy w domkach i widziany na własnych ekranach podobnie jak inni na swiecie to wina złej ekspozycji..., Jasne , a świstak siedzi....

Subman bierzesz kasę od LG już jak nie to polecam uderzyć do nich..., na infolinii LG robotę po Twoich postach masz 100%.

Edytowane przez ma_ko
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oledy to ządna rewelacja ze wzgledu na zafarby oraz powidoki i plamy sa po kilku dniach zwracane do sklepu...pogadaj z pracownikami salonów rtv to usłyszysz rewelacje na ten temat..w zadnym szanujacym sie tego nikt nie poleca...mzoe za 2 lata ta taechnologia wygra i sie sprawdzi...zapomnik o tvn 24 i słynnym logo zapomnij o ps4 zapomnij o jasnsoci i kontrascie wysokim czyli włąsnych upodobaniach...i tyle...w necie też filmów nie brakuje na temat ich super jakosci...czerń owszem ale jakim kosztem. Dlamnie Oled = bubel .A kto nabedzie to zrozumie że w 2017 roku nie warto było kupować.Z pewnoscia ci co wątpią powinni słucahć tych co mają watpliwosci.Wkółko słysz ena forum jedno ...zał aekspzoycja zdjęcia...ci co mają staraja sie wmówić tym co corobia zdjecia powaznych wad tej technologii z e zły kontarst i ustawienia, i jescze jedno ani nie zamiezram sie tu udzielac ani bronic swojego zdania..bo wiekszosc ma odmienne lub patzry z boku.Kto czyta ten wątek widzi ze nie tylko Kiki z innego forum jes niezreteleny i mało wiarygodny.Kupujcie co chcecie.Nie bedę bronic swej opinii dla Was nawet najzlepszy lcd led full ejst bublem...wiec sorry Kamila mówi jedno przed i po sietach..Oled to superbubel  zpiekna czernią...a po kilku dmniach wada jest zbyt uziazliwa.I tyle .Ja w  bubla nie wchodze.Dzuekuje za uwage..nie krzyczcie na mnie ti opinia po kilku tygodniach obserwavvcji forum i tych bubli na zywo...mzoecie awet mnie wzywac nie zalezy mi inzynierowie samsunga  nna dzis nie bez powodu w buble nie wchodzą....oLed monitorem az dziw ze taka głupotę mozna napisac.:) dorosli ludiz ea takie głupoty.Dziwiesie ze po takim wątlu ludize chca to jeszcze kupowac...nawet bardzo.wasza kasa wasze zdanie mnie nic do tego.Troche transpraentnosci i uczciwosci.Lcd led mozna ogaldac wkazych uniwerslanych warunkach w kazdej ajsnosci i kontarscie dla mnie Oled to rezygnacja z ipersonalnych ustawien i upodoban...chciałabym zmienic zdanie ale uwazam Oleda za bubla osttanivh dwóch lat.I mzoecie nawet mnie wyzwac.Niez alezy mi.Wesołych świat:)Wazne sa odmienne zdania a nie apski z tvp info zakłąmujace rzeczywistosc...niech akzdy oceni sam te buble w skleoie lub wdomu  ,banding pwoidoki i wypalenia = Oled.I Tyle na dziś.Nie ma intersu kłamac jak wielu w necie...stoja z boku i anwet jakbym 10 k znalazła tego bubla świaf=domie bym nie kupiła..mzoe kiedyś ta technologia sie obroni czern to za mało..wady zbyt powazne.

Edytowane przez KamilaKorneta
  • Plusik 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby posługując się identycznymi ekspozcjami jak ma waszych zdjęciach potraktować edge'a LCD z artykułu Macieja, to zamiast zdjęcia opublikowanego pod https://hdtvpolska.com/lg-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-ultra-hd-hdr/ zdjęcia, musiałby stwierdzić, że zamiast czerni, mamy na LCD świecący błękit tak jak na zdjęciu poniżej.

Poza tym co z tego, że 99% użytkowników publikuje zdjęcia nie zwracając uwagi, że robią gruby błąd ? My też mamy je powielać ? Maciej jak wrzuca tu zdjęcia, to zawsze robi je z prawidłową ekspozycją, więc może my też powinniśmy się do tego dostosować, bo inaczej nie widzimy prawdziwej skali problemu... Prawidłowe ekspozycje zdjęć ma też rtings.com. No ale można oczywiście zwiększyć ekspozycję 10 krotnie jak ma_ko, pokazać 10 krotnie większy problem niż w rzeczywistości i mówić jakie to straszne są powidoki na OLEDach...

LG_B7_21-1_light.thumb.jpg.57f533d059480034366459ebeeade28b.jpg

• Plusik 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie kwestionuje lcd edge led  bo to akurat też pomyłka przez clouding..taka przeróbka zdjec ma mało wspólnego z rzezcywstoscią...Photoshop nawet z grubej zrobi miss:)

zzdjecia robią sami uzytkownicy by wskazac problem bo przyczyna to idiotyczna technologia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wy w ogóle kupiliście oledy? Żeby siedzieć cały czas i szukac powidoków? Paranoja jakaś. Przecież tego się nie da.zauwazyc podczas normalnego oglądania? Zwróćcie je do sklepu kupcie LCD i po kłopocie. Po to jest gwarancja jak coś sie wypali podczas 2 lub jak ktoś wykupił 5 letniej gwarancji to wam wymienia i tyle. Cieszcie się super jakością i tyle po co się stresować . 

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu lepiej kilka osób broni Oleda jak Kiki Philipsa :) a kazdy wie swoje..rozmawiałam w salonie rtv -- pracwnik powiedział jedno Oled nie nadaje sie dziś do kupna..po kilku tygodniach na edspozycji ciagłego grania widik matrycy byłmasakryczny bez plansz i testów..i tyle.To sa fakty.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, KamilaKorneta napisał:

Lcd led mozna ogaldac wkazych uniwerslanych warunkach w kazdej ajsnosci i kontarscie 

nie w każdych - trzeba siedzieć na wprost inaczej kąty niszczą totalnie obraz

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman nie ośmieszaj się..., Ja nie napisałem ze są straszne, ty czytaj ze zrozumieniem o czym były te wcześniejsze posty..., bo temat był chyba o tym czy powidok jest czy da się go wywołać, a Ja nie pokazałem nic więcej niż to ze jest ze da się go wywołać i co więcej znika nie od razu ALE ZNIKA!!! Potrzebuje 2 cyki 4 H, ale znika.

Nie ośmieszaj się...

Co więcej przypomnę ci ze ja tu miałem wypalonego OLEDA.,.. który wypalił się na ustawieniu ISF DARK I podświetlaniu 30..., ale była to generacja 6...

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Łukasz Ostrowski napisał:

Po co wy w ogóle kupiliście oledy? Żeby siedzieć cały czas i szukac powidoków? Paranoja jakaś. Przecież tego się nie da.zauwazyc podczas normalnego oglądania? Zwróćcie je do sklepu kupcie LCD i po kłopocie. Po to jest gwarancja jak coś sie wypali podczas 2 lub jak ktoś wykupił 5 letniej gwarancji to wam wymienia i tyle. Cieszcie się super jakością i tyle po co się stresować . 

WYMENIa a albo nie PO dłuzszym uzytkowaniu ..sprawdz warunki gwarancji kazdej firmy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, klaus71 napisał:

I to prawda, Dx900 jest super, ale zejście 10% z osi i zaczyna się męka...LCD na matrycy VA to TV tylko na wprost...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, KamilaKorneta napisał:

Tu lepiek kilka osób broni Oleda jak Kiki Phiipsa :) a kazdy wie swoje..rozmwiałem w salonie rtv -- pracwnik powiedział jedno Oled nie nadaje sie dziś do kupna..po kilku tygodniach na edspozycji ciagłego grania widik matrycy byłmasakryczny bez plansz i testów..i tyle.To sa fakty.

od słuchania pracowników w supermarkecie rtv to tylko głupot się można dowiedzieć - tam najlepszy tv jest ten na którym bonus do premii największy 

Edytowane przez klaus71
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

jasne tylko ze ja og;adam sama na wprost mam matryce va super czern a kontrast moge wjechać nawet na suwaku na 100 i nic nie ma po 5latacg katowania na ps4 i w filmach.Katy sa beznadziejne i to potwierdzam w full led.To jest prawda,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KamilaKorneta

Każdy ma prawdo do swojej opinii. Jak dla Ciebie OLED to "superbubel" - ok, niech Ci będzie. Ja żadnych zafarbów nie mam na swoim OLEDZie, powidoków tez nie uświadczam oglądając po prostu programy TV i nie ślęczę nad 5% planszą i nie robię 10 krotnej ekspozycji, aby pokazać na OLED powidoki.

A co do Samsunga i tego że nie idą w "buble", to warto abyś wiedziała, że są oni obecnie największym producentem OLEDów jest właśnie Samsung, tylko że produkują AMOLEDy do smartphone'ów. A co do wypaleń - wskaż mi choć 1 wypalony egzemplarz B7V, który się wypalił :)

Śmieszne są te Twoje wywody. Nie wiem, przyszłaś tu trolować nas ?

• Plusik 3
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

od słuchania pracowników w supermarkecie to tylko głupot się można dowiedzieć - tam najlepszy tv jest ten na którym bonus do premii największy 

tak ciekawe .Byłam wczorajw  Sony center mają drogei Oledy na stanie w salonie...i co .....nie polecaja bo klinci nie zosatwiaja na nich suchej nitki..jak nikt sie nei zna tylko paru fotumowiczów? 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zazdroszcze - ja oglądam często pod kątem 20-30 stopni - nigdy nie miałem wyboru 

zawsze albo plazma (i łatwe wypalanie w panasonikach) albo teraz oled 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Subman napisał:

@KamilaKorneta

Każdy ma prawdo do swojej opinii. Jak dla Ciebie OLED to "superbubel" - ok, niech Ci będzie. Ja żadnych zafarbów nie mam na swoim OLEDZie, powidoków tez nie uświadczam oglądając po prostu programy TV i nie ślęczę nad 5% planszą i nie robię 10 krotnej ekspozycji, aby pokazać na OLED powidoki.

A co do Samsunga i tego że nie idą w "buble", to warto abyś wiedziała, że są oni obecnie największym producentem OLEDów jest właśnie Samsung, tylko że produkują AMOLEDy do smartphone'ów. A co do wypaleń - wskaż mi choć 1 wypalony egzemplarz B7V, który się wypalił :)

Śmieszne są te Twoje wywody. Nie wiem, przyszłaś tu trolować nas ?

wiem ze mnie wyzrucasz satd zrobie Tobie pzryjemnsoc i zniknę...nei sadze by to było trollowanie..kazdy co uwazżąn inaczej to weddług Kikiego troll hejter...widzeze tu tez jest twoarzystwo wzajemnej adoracji..Wasza sprawa wasza kasa wasze tv.http://www.benchmark.pl/aktualnosci/samsung-mowi-nie-telewizorom-oled.html  seria 6 ma rok tak ? za rok zobazcysz cios ei stanie z 7 jak wyjdzei 8/

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam dla przeciwwagi, że używam oled już miesiąc i jestem bardzo zadowolony.  Głównie xbox one x, ps4, trochę netflixa. Nie zapuszczam w ogóle tych plansz testowych i jestem szczęśliwym człowiekiem. Czekam po prostu aż ewentualnie pojawi się coś co będzie przeszkadzało w codziennym użytkowaniu. Tutaj widzę jest trochę obsesja na punkcie tych plansz. Serio? Gapicie się na plansze cały dzień? Jedynie raz zauważyłem delikatny powidok po graniu na xboxie, który był widoczny jak wyszedłem do menu Xboxa, które ma głównie szarości. Ale powidok był widoczny uwaga! Z 20 cm! Co zrobiłem? Odpaliłem grę i zapomniałem o sprawie bo po prostu tego nie było widać w normalnym użytkowaniu. A Pani Kamila to się zachowuje jak jakiś klakier technologii LED, lcd, może nawet Samsunga. Proszę się nie bronić dysleksją bo takie literówki to po prostu niechlujstwo w najczystszej postaci :)

• Plusik 3
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, KamilaKorneta napisał:

tak ciekawe .Byłam wczorajw  Sony center mają drogei Oledy na stanie w salonie...i co .....nie polecaja bo klinci nie zosatwiaja na nich suchej nitki.

mi w sony polecali ich oled. widać wyczuli że jesteś na nie do tej technologii to myśleli że wcisną ZD9.

nie ma się co dziwić dobry sprzewdawca wyczuje klienta i powie to co ten chce usłyszeć czyli wciśnie to co sam klient chce kupić

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi