Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

@Ziku71
Zdecydowanie powyżej normy, ale ekran wygląda jakby był zakrzywiony. To B7 ?

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jutro jetem umówiony na kalibrację. Jestem ciekaw czy będzie znacząca poprawa obrazu w stosunku do mojego obecnego technikolor + kilka moich ustawień czy zmiana będzie symboliczna. Przyznam że teraz jest wg bardzo dobrze.

Pochwalę się czy kasa poszła w błoto czy jednak nie:)

Pozdrawiam

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze szybkie pytanie macie oszczędzanie energii włączone czy całkiem. Wyłączone? Jak u was .

59 minut temu, Subman napisał:

@Ziku71

To nie jest B7 bo wygląda jak ekran zakrzywiony !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, gdzie sprawdzacie czas pracy telewizora? O ile to da się sprawdzić. Było kilka postów z ilością godzin. Można to sprawdzić czy to ocena na oko?

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Tomek1977 napisał:

Panowie, gdzie sprawdzacie czas pracy telewizora? O ile to da się sprawdzić. Było kilka postów z ilością godzin. Można to sprawdzić czy to ocena na oko?

Można to w menu serwisowym sprawdzić. Z tego co kojarzę nie wejdziesz tam bez dokupienia uniwersalnego pilota. Temat ten przewijał się już w tym wątku. 

24 minuty temu, cureman napisał:

Jeszcze szybkie pytanie macie oszczędzanie energii włączone czy całkiem. Wyłączone? Jak u was 

Oszczędzanie energii lepiej wyłączyć. To dziadostwo zawsze nadmiernie przyciemnia ekran. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Damiano85 napisał:

Można to w menu serwisowym sprawdzić. Z tego co kojarzę nie wejdziesz tam bez dokupienia uniwersalnego pilota. Temat ten przewijał się już w tym wątku. 

Można też ponoć wejść do menu serwisowego z Androida przez specjalną aplikację.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=155425]Ziku71[/mention]

65c6 pisalem tu bo mieli mi wymienić na c7 Ale jednak matrycę dali. Mam fajny układ ze jak mi dalej nie pasuje to mogę dostać b7/c7 tylko fajna matrycę dostalem I nie wiem czy jest sens.. bo z.tego co widzę w c7 tez można różnie trafić

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Subman napisał:

Można też ponoć wejść do menu serwisowego z Androida przez specjalną aplikację.

no właśnie szukam.. Pamiętasz może nazwę aplikacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Ziku71 napisał:

65c6 pisalem tu bo mieli mi wymienić na c7 Ale jednak matrycę dali. Mam fajny układ ze jak mi dalej nie pasuje to mogę dostać b7/c7 tylko fajna matrycę dostalem I nie wiem czy jest sens.. bo z.tego co widzę w c7 tez można różnie trafić

Matrycę masz tak dobrą, że ja bym chyba zostawił C6.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze jest to żeby podczas normalnego oglądania nie było żadnych negatywnych zjawisk. A jak już koniecznie chcesz sprawdzać na planszach testowych to zrób zdjęcie w odpowiednich warunkach.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Yoszek napisał:

I bez podanych ustawień takie zdjęcie również mija się z celem

Dokładnie, ustawienia podaj na jakich robisz fotki i zdjęcie w ciemności..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie, ustawienia podaj na jakich robisz fotki i zdjęcie w ciemności..

Automat s8 samsung w ciemnosci   -

934cc0f127b5a7e42a9c00288fa5fe26.jpg&key=c609024813cd389c8533d7a1c1e6bfaf5eb58c72dd7912381e61b7e89bdb237e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zdjęcie niewiele mówi. Automat podciąga ekspozycję i w efekcie zarówno jasność ekranu jak i widoczność pasów jest znacznie wyższa niż w rzeczywistości. Ktoś musi aparatem w trybie manual dobrać znormalizowane parametry ekspozycji. No i oczywiście ustawienia TV też powinny być z góry ustawione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat podciąga ekspozycję - wiadomo - zresztą właściwie wszystkie zdjęcia na forum mają złą ekspozycję i tylko w teście Macieja jest prawidłowo. Natomiast i tak nie zmienia to sytuacji - matryca jest lepsza niż norma w 7 serii. Więc ja bym zostawić C6, niż pakował się w C7. W ten sposób też wpakował się yoshek - na B6 miał dobry, równomierny obraz, no i niestety mu się wypalił. Otrzymał nówkę B7, ale niestety z nienajlepszą równomiernością na planszy 5% i żółtymi zafarbami na planszy 100%.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ziku71

To jest chyba najlepszy panel na planszy 5% jaki w życiu widziałem. Zostawiaj go, bo możesz się nadziać na megą minę z serii 7. Będziesz prawie na pewno żałował jak wymienisz. 

Co do normalizacji zdjęć to chyba na głowę upadliście. Po co? Żeby stwierdzić że są lepsze i gorsze egzemplarze? Przecież to wiadomo już teraz. Nic to nie da. Zresztą żeby móc to porównywać to oprócz ustawień takie zdjęcia powinny być robione tym samym aparatem (tym samym egzemplarzem), w identycznych warunkach oświetleniowych (nie każdy ma w domu ciemnię do której przeniesie TV, nawet lekkie światło latarni za oknem, w zakresach o których tutaj piszemy może wpłynąć na efekt końcowy)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym wolał mieć jednak C7 niż C6 - lepszy technicznie panel, dużo mniejsze ryzyko wypaleń i potencjalnie dłuższy support to argumenty dla mnie dużo ważniejsze niż potencjalny problem pt. "będzie trzeba jeszcze ze dwa razy wymienić telewizor ze względu na matrycę".

Co do zdjęć 5% grey i pochodnych to ja robiłem kilkadziesiąt zdjęć w różnych warunkach i różnych ustawieniach i wychodziło różnie, ale zawsze były widoczne te pionowe pasy, raz mniej, raz bardziej, mogę wkleić zdjęcie po którym ktoś napisze, że matryca do wymiany, a i takie, po którym ktoś inny napisze, że to najlepszy egzemplarz jaki widział. Prawda jest taka, że ten test nie ma większego sensu o ile poza paroma paskami nie wykaże jakichś innych problemów. Co więcej, na jednym ekranie przy 5% będzie OK, ale przy 4,75% już będzie kicha, a na innym przy 4,75% będzie OK, a przy 5% będzie kicha. Który z nich jest do wymiany? Bo na logikę oba lub żaden, ale z racji testu na 5% tylko w jednym przypadku problem zostanie "wyłapany" i napiętnowany.

Moim zdaniem - jeśli w całkowitej ciemności na planszach od 1-20% gołym okiem nie widzisz pasków / innych problemów to na tym skończ test, bo dalej szkoda czasu. Plus oczywiście plansze 100% różnokolorowe celem poszukiwania badpixeli i innych zafarbów (żółtych i podobnych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎02‎.‎12‎.‎2017 o 11:45, Damiano85 napisał:

Idą, idą. Kwestia czasu. Najczęściej trzeba jednak sobie trochę poczekać... 

Właśnie poszła z automatu 04.70.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, skierman5 napisał:

Właśnie poszła z automatu 04.70.30

Sam Ci pociągnął tą aktualizację? Na stronie nadal 04.70.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, plast napisał:

(...)

to argumenty dla mnie dużo ważniejsze niż potencjalny problem pt. "będzie trzeba jeszcze ze dwa razy wymienić telewizor ze względu na matrycę".

Albo ze sześć razy, jak niektórzy tutaj :).

3 godziny temu, plast napisał:

mogę wkleić zdjęcie po którym ktoś napisze, że matryca do wymiany, a i takie, po którym ktoś inny napisze, że to najlepszy egzemplarz jaki widział.

To wklejaj. Też uważam że te testy i fotki są bez sensu. Jak masz takie zdjęcia tego samego egzemplarza, pokazujące dwa skrajne przypadki do dawaj. Może niektórym uzmysłowi się bezsens cykania fotek i porównywania ich ze sobą.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, efel napisał:

bezsens cykania fotek i porównywania ich ze sobą

Cykanie i porównywanie nie będzie bezsensowne jeśli zostaną ustalone warunki ekspozycji i ustawień TV przy których będą robione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi