Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na Swojej B6stce i B7ce od pierwszego włączenia gry już widziałem powidoki:P

Ale bardzo jestem czuły na wszelkie problemy z obrazem. Wszystko mi przeszkadza praktycznie. Tym bardziej nie jestem w stanie patrzeć na cokolwiek na Swojej B7ce.

Odpalenie np. takiej gry:

3-4 minuty tej gry i gwarantuje totalnie że górne paski zostaną na kilka minut po wyłączeniu tej gry. Silny żółty również działa tak samo. Testowałem. O dziwo-pomarańcz już nie. Ale mocny żółty i czerwony to masakra,powidok zostaje okrutny na każdym tle widoczny.

Edytowane przez Yoszek
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale od razu widać że gra wymaga karty graficznej za 5 tysi i tylko oled premium da radę wygenerować tak perfekcyjny obraz :D

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Najgorszy77 napisał:

No ale od razu widać że gra wymaga karty graficznej za 5 tysi i tylko oled premium da radę wygenerować tak perfekcyjny obraz :D

Nie o to chodzi. Po moim wypaleniu na B6,spowodowanym czerwonym ogniem z motywu sprawdzałem ten kolor na B7ce gdzie jest intensywny. I ta gra go ma. I tak jak przypuszczałem. Mocna czerwona czcionka wymaga zaledwie kilku chwil aby został powidok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest coraz lepiej. Jak ktoś ma ochotę to niech mi wbije nóż w plecy bo tylko tego brakuje. Jutro przyjdzie mój egzemplarz 65B7V ale nie wiem czy tego chcę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Najgorszy77 napisał:

Jest coraz lepiej. Jak ktoś ma ochotę to niech mi wbije nóż w plecy bo tylko tego brakuje. Jutro przyjdzie mój egzemplarz 65B7V ale nie wiem czy tego chcę :D

Moje gratulacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Najgorszy77

Niektórzy marzą o OLEDzie i oddali by wiele, aby go mieć u siebie, a inni po kupnie czują się jak na skazaniu ;) 

A tak na serio - chyba nie wypełniłeś ani razu ankiety ? Co będzie podpięte do OLEDa i jakie programy oglądasz procentowo, a powiem Ci czy możesz spać spokojnie, czy też jednak lepiej będzie szkorzystać z tych 14 ustawowych dni.

@Yoszek

Ja w normalnych warunkach nie uświadczyłem nigdy powidoków od żadnego loga stacji, czy też pasków, ale oświetlenie OLED mam ustawione na 50 na nc+, a lecą czasami takie programy przez kilka godzin. Yoszek - czy Ty nie masz czasami ustawionego oświetlenia OLED na 100, że tak szybko Ci się powidoki pojawiają ? Poza tym OLEDy nie lubią mocno kontrastowych, statycznych obrazów, a ta gra właśnie taka jest.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W game mode?No jasne że mam,tam się inaczej nie da. Tak samo w hdrze. Jaki tam sens jest schodzić oled light na mniej niż 100? To praktycznie must ustawienia w game mode. Ciemnica w grach jak nic jest jak to obniżę na 5 dych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, pawelll napisał:

No i wszystko jasne. :)

Wy serio gracie na tym tv w game mode i hdr game mode z oled light na 50?Przecież to tragicznie wygląda. Nawet jak dam jasność gry na full co wypierze mi kolory i tak będzie ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Yoszek napisał:

Wy serio gracie na tym tv w game mode i hdr game mode z oled light na 50?Przecież to tragicznie wygląda. Nawet jak dam jasność gry na full co wypierze mi kolory i tak będzie ciemno.

HDR to wiadomo na 100 ale SDR to u mnie Max 50. W nocy ok 40. Wszystko wygląd  zupełnie normalnie. W takich warunkach nie ma w zasadzie szans na powidoki. Tak jak pisałem wyżej, mnie udało się tylko w Forza 7 zostawić. Ale Gears of War 4 (HDR)  np ani razu mimo że, jasny znak broni jest wyświetlany tam przez cały czas akcji. 

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yoszek

Ja nie gram, więc Ci nie odpowiem :) W filmach jak leci HDR to mam też ustawione na 100, ale tam nie ma statycznych elementów więć powidoków nie uświadczę, a w DV jest ustawione na 50 (domyślnie). Wiesz - najważniejsze jest to co się uruchamia na OLEDzie - nie trzeba zgadywać chyba, że taka gra, którą pokazałeś, to jest jeden z najgorszych przykładów gry, do której OLEDy nie zostały stworzone. Ale jak się gra w Forzę na maksymalnym oświetleniu, to już kłopotu nie powinno być, tak jak napisał Damiano85:

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Subman napisał:

@Najgorszy77

Niektórzy marzą o OLEDzie i oddali by wiele, aby go mieć u siebie, a inni po kupnie czują się jak na skazaniu ;) 

A tak na serio - chyba nie wypełniłeś ani razu ankiety ? Co będzie podpięte do OLEDa i jakie programy oglądasz procentowo, a powiem Ci czy możesz spać spokojnie, czy też jednak lepiej będzie szkorzystać z tych 14 ustawowych dni.

Tv kupiłem praktycznie do grania. Teraz ma Xone S ale jak będzie jakas wersja z hdd większym to wezme X. Filmy z kompa, youtube i netflix. Telewizja z dekodera sporadycznie, a nawet bardzo sporadycznie. Tylko wiesz o co mi chodzi, gość kupuje Fiata Pande wsiada i jedzie. Ja biorę Panamerę i zastanawiam się gdzie będę jeździł, czy droga będzie prosta, opony dobre, czy deszcz nie zostawi zacieków i modlę się o nie spartaczony egzemplarz. Więc już zaczynam się z śmiać dla rozluźnienia napięcia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoszek -  Jeśli jechałeś cały czas na oświetleniu na max to nie dziwię się już,  że zajechałeś matrycę. Dziwne jest natomiast to że potrzebowałeś na to aż kilku miesięcy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Damiano85 napisał:

Yoszek -  Jeśli jechałeś cały czas na oświetleniu na max to nie dziwię się już,  że zajechałeś matrycę. Dziwne jest natomiast to że potrzebowałeś na to aż kilku miesięcy :P

Jeszcze raz napiszę-2300h grania na max oświetleniu i żadnych wypaleń nie uświadczyłem. Dokładnie opisałem tutaj co mi wypaliło matrycę. To raz.

Jadę na takich ustawieniach do gier jak masa innych ludzi np. z avs forum,wielokrotnie tutaj wymienianym. Lubię intensywny i wyraźny obraz w grze a nie przytłumiony i ciemny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Yoszek napisał:

Jeszcze raz napiszę-2300h grania na max oświetleniu i żadnych wypaleń nie uświadczyłem. Dokładnie opisałem tutaj co mi wypaliło matrycę. To raz.

Jadę na takich ustawieniach do gier jak masa innych ludzi np. z avs forum,wielokrotnie tutaj wymienianym. Lubię intensywny i wyraźny obraz w grze a nie przytłumiony i ciemny.

Marna to pociecha ale mamy przynajmniej jakiś pogląd na trwałość tych matryc. Twój przypadek jest generalnie bardzo dziwny. Ekstremalne ustawienia obrazu i żadna gra nie załatwiała Ci matrycy, tylko zrobił to motyw z menu konsoli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Najgorszy77

No to chyba się pośpieszyłeś trochę niestety. Można grać na OLEDzie, ale trzeba uważać w co się gra i jak długo. Nie wiem ile procentowo czasu Damiano spędza przy grach na swoim OLEDzie, ale jest sporo materiałów i rekomendacji innych użytkowników. Mi się wydaje, że do 3 godzin dziennie przy grach na OLED przy grach typu Forza i będzie ok. Jeśli jednak planuje się grać powyżej 5 godzin i praktycznie tylko w gry, to trzeba według mnie bardzo uważać i wtedy lepiej jest wybrać LCD.

@Yoszek

No ale po tych 2300 godzinach wypalił Ci się B6 ? :) Wypalenie to nie jest coś co powstaje w ciągu 5 minut, czy w ciągu 1 godziny, to musiało się zacząć dziać o wiele wcześniej, tylko że pewnie tego nie zauważyłeś. Tak samo jak przypadek innego forumowicza, który również powiedział, że nie ma żadnych wypaleń po roku oglądania i zapytałem czy puścił plansze testowe - i okazało się, że są pierwsze objawy wypalenia.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Subman napisał:

@Yoszek

No ale po tych 2300 godzinach wypalił Ci się B6 ? :) Wypalenie to nie jest coś co powstaje w ciągu 5 minut, czy w ciągu 1 godziny, to musiało się zacząć dziać o wiele wcześniej, tylko że pewnie tego nie zauważyłeś. Tak samo jak przypadek innego forumowicza, który również powiedział, że nie ma żadnych wypaleń po roku oglądania i zapytałem czy puścił plansze testowe - i okazało się, że są pierwsze objawy wypalenia.

Regularnie przeglądałem plansze testowe. Obsesyjnie nawet przez pierwsze kilka miechów. Potem co 2-3 tygodnie. I tyle właśnie wystarczyło na tym motywie aby się wypalił. Długo to analizowałem i dokładnie widać co mi sie wypaliło i które elementy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Najgorszy77 napisał:

Tv kupiłem praktycznie do grania. Teraz ma Xone S ale jak będzie jakas wersja z hdd większym to wezme X. Filmy z kompa, youtube i netflix. Telewizja z dekodera sporadycznie, a nawet bardzo sporadycznie. Tylko wiesz o co mi chodzi, gość kupuje Fiata Pande wsiada i jedzie. Ja biorę Panamerę i zastanawiam się gdzie będę jeździł, czy droga będzie prosta, opony dobre, czy deszcz nie zostawi zacieków i modlę się o nie spartaczony egzemplarz. Więc już zaczynam się z śmiać dla rozluźnienia napięcia :D

Jakiś czas temu chciałem kupić Subaru Sti. Problem silnika 2500cm (oprócz innych bolączek) to znaczne ubytki oleju w trasie przy większych prędkościach..WTF??? Sportowe auto za 150 tyś i mam uważać?? Autem co zapier.. mam jechać w trasie 120km/h?? (Przy prędkości 180km/h wciąga olej).. 

Czy to mają nasze tv?? :D:D:D:D

Ps. Subaru do dziś klepie ten silnik z drobnymi poprawkami od 2003 roku. Czy ich rusza to że się sypią? Nie bardzo..

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tak.

Kiedyś na jakimś forum motoryzacyjnym pojawił się gość i strasznie zaczął pluć na pewną (znaną) markę samochodów, ze robi beznadziejne fotele, skóra na siedziskach zniszczyła mu się po 6 miesiącach. Po dłuższej dyskusji (radach jak naprawić, zabezpieczyć itp) ktoś przytomnie zadał pytanie co robił z tymi fotelami. I okazało się, że woził na tylnych siedzeniach psy. I to nie ratlerki a dogi.

Pewnie gdyby kupił tapicerkę materiałową byłoby OK.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że można grać sporo na Oledzie. Ważne jest by nie była to ciągle ta sama gra. Z tą jasnością też bym nie przesadzał. Minimm zdrowego rozsądku zalecane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Yoszek napisał:

Regularnie przeglądałem plansze testowe. Obsesyjnie nawet przez pierwsze kilka miechów. Potem co 2-3 tygodnie. I tyle właśnie wystarczyło na tym motywie aby się wypalił. Długo to analizowałem i dokładnie widać co mi sie wypaliło i które elementy.

2-3 tygodnie to trochę za mało. Na rtings dopiero właśnie po ok. 3-4 tygodniach zaczęło pojawiać się wypalenie na B6, ale tam te logo statyczne świeciło się praktycznie na okrągło 20h/7 dni w tygodniu, a Ty na pewno ten motyw miałeś przez krótki czas... Nie wiem, ale Twój przypadek jest bardzo... specyficzny.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HDR to wiadomo na 100 ale SDR to u mnie Max 50. W nocy ok 40. Wszystko wygląd  zupełnie normalnie. W takich warunkach nie ma w zasadzie szans na powidoki. Tak jak pisałem wyżej, mnie udało się tylko w Forza 7 zostawić. Ale Gears of War 4 (HDR)  np ani razu mimo że, jasny znak broni jest wyświetlany tam przez cały czas akcji. 
Co do grania to u mnie tak samo. W przypadku HDR mam oświetlenie OLED także ustawione na 100%, ale przy sdr już znacznie mniej bo maksymalna wartość wypala oczy, zwłaszcza wieczorem.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rekomenduje: https://hdtvpolska.com/wspolpraca-xbox-one-x-lg-oled-tv-poradnik-wideo/:)

Wiesz, Apple też rekomenduje swojego ihpone'a X na OLED, i tak samo Google swojego Pixel'a 2 XL czy też Samsung swoje smartphony z AMOLEDem i one też potrafią się wypalić :) 

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi